Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

Zámek v Ratibořicích.

Zámek získal porcelán a obrazy z dědictví

Náchodsko - Sbírku nápojového a figurálního porcelánu, obrazů a drobného nábytku dostane státní zámek v Ratibořicích a spolu s ním ještě skanzen v Hlinsku. Předměty v celkové hodnotě 85 tisíc korun předá těmto památkovým objektům stát bezúplatným převodem.

Opravdu šikovný mladík.

Mladík od sousedů vytvořil veleslovník

Linec - Paul Hemetsberger z Vöcklamarktu, který v roce 1997 maturoval na technické škole v Braunau, vytvořil toho času největší online-slovník němčiny, kterého dnes měsíčně využívá na 15 milionů lidí. Nabízí překlady do 26 řečí, píše deník OÖN. Je mezi nimi i čeština.

David Hubáček

Hubáček: Jsem zvyklý makat. To je cesta nahoru

Zlín – /ROZHOVOR/ Ostrou kritikou a drsným slovníkem kouč Pulpit „sjel" během sobotního zápasu proti „béčku" prvoligové Zbrojovky Brno ve žlutomodrém dresu kdekoho. Jedním z mála, který nedostal kapky přímo na hřišti, byl zkušený obránce David Hubáček.

Krajská vědecká knihovna. Ilustrační foto

Doposud měla knihovna pouze jednoho neslyšícího člena, to se ale změnilo

Liberec – Do knihovny často nechodí, přestože jim má co nabídnout. Doposud měla liberecká knihovna pouze jednoho neslyšícího člena, to se ale nedávno změnilo. Po exkurzi, kterou zorganizovalo Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, přibylo knihovně hned několik nových neslyšících čtenářů.

Gabriela Skamenová ozvláštnila historickou památku ve své rodné obci Čížkrajice. Díky jejímu návrhu se na zdi u silnice z Trhových Svinů objevil takzvaný chronogram.

Na zeď vytesali nápis v latině. Byl to nápad mladé studentky

Čížkrajice - Stojíš před branami vesnice Čížkrajice, renovováno na památku předkům. Toto čtou lidé při příjezdu do malé obce na Českobudějovicku. Na zdejší historické zdi se nápis v latině, takzvaný chronogram, objevil na konci loňského roku.

Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity pod vedením docenta Jindřicha Břízy (vlevo) včera středoškoláci zjišťovali, zda ta která rostlina je geneticky modifikovaná.

Díky vlasům poznali své prapředky

České Budějovice – Restrikční štěpení plazmidů a fluorescenční in situ hybridizace. Pojmy, jaké by většina lidí nerozluštila bez slovníku cizích slov, nejsou neznámé středoškolákům, kteří se tento týden účastní programu nazvaného Molekulární biologie v Budějovicích.

Logo Zoo Praha.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Pozdravy z pražského 'zoa'

Se slovem zoo vždycky byla 
a dodnes je spousta potíží. Špatně se s ním zachází a 
v českém slovníku ční nejen osaměle, ale i poněkud nepatřičně. Přesto se ujalo. Ještě za první republiky měly ovšem zoo i slovní spojení zoologická zahrada přinejmenším dva konkurenty.

Petro Porošenko.

Porošenko už potřetí odmítl televizní souboj s Tymošenkovou

Kyjev - Hlavní favorit ukrajinských květnových prezidentských voleb Petro Porošenko dnes odmítl účast ve večerním televizním souboji s expremiérkou Julijí Tymošenkovou, která je v seznamu volebních preferencí na druhém místě. Oznámila to dnes ukrajinská televize Espreso. Neúčast Porošenko odůvodnil přeplněným předvolebním programem a dlouho předem plánovanou cestou do provincií.

Ilustrační foto.

Kdo, kdy a proč začal jako první říkat "bla, bla, bla"?

New York - Republikánský politik v americkém státě Oregon musel před časem opustit tiskovou konferenci poté, co zařval na novináře, že si do notebooku píše "bla bla bla". Ale kdy a jak se vlastně tato slova stala součástí našeho slovníku? ptá se zpravodajský server BBC News.

Ivo Mludek gratuluje trojici sester k sedmileté záslužné práci.

Charitní hospic plní v regionu záslužnou úlohu

Opava - Před sedmi lety vznikl charitní mobilní hospic Pokojný přístav. Malý kolektiv zdravotních sester ve složení Libuše Smějová, Hanka Komárková a Ivana Šímová za vydatné spolupráce kolegyň z Charitní ošetřovatelské služby pomohl za tu dobu více než sedmi stům pacientům v terminálním stádiu těžké nemoci přejít v důstojných podmínkách a v kruhu rodiny na druhý břeh.

Sergej Lavrov

Lavrov: O svou bezpečnost se na Ukrajině bojí i Češi

Vídeň – Hluboké obavy o svá práva a o svou bezpečnost mají dnes na Ukrajině nejen etničtí Rusové, ale i Češi, Maďaři a příslušníci dalších národnostních menšin. Na schůzi ministrů zahraničí států Rady Evropy ve Vídni to dnes prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle ruského ministra nejsou jejich obavy náhodné.

Ilustrační foto

Šéfku humanitárních aktivit OSN obvinili v Sýrii ze lži

Damašek - Syrský tisk dnes ostře kritizoval šéfku humanitárních operací OSN Valerii Amosovou za zprávu pro Radu bezpečnosti OSN. Vládní list As-Saura napsal, že Amosová lhala, a žádal o její výměnu. Amosová v Radě bezpečnosti ve čtvrtek přiznala, že se nedaří zajistit humanitární dodávky k postiženým Syřanům.

Čarodění ve Valdštejnské lodžii.

Z Valdštejnské lodžie: Jak se dělá Čarodění

Jičín Sedličky - Z průjezdu a různých sklepení vystupují dívky s košťaty, i jeden mládenec. Dorozumívají se podivnými zvuky, ke kterým není potřeba slovník, i když dívky jsou z Francie.

Základní škola Na rovině v České Třebové.

Jiná cesta ke vzdělání: respekt

Česká Třebová – Ve slovníku mnoha pedagogů se zabydlel pojem vyhoření, v tom dětském zase slova nuda, nebaví a argumenty: Proč bych se to učil, na co mi to je? Najdou se rodiče, kteří sobě i učitelům začínají klást nepříjemné otázky: „A to vám nepřipadá, že je něco špatně? Vás nebaví učit ty děti a ty děti zase nebaví chodit do školy. Učitelé chtějí vzdělávat naše děti, a není jim divné, že to nebaví ani je, ani ty děti? Tak jak chtějí ty děti vychovávat?"

Ilustrační foto

Hledání kamaráda na dopisování

V poslední době se stal trendem zahraniční kamarád na dopisování. S tímto kamarádem si můžete psát v angličtině, popřípadě v jiném cizím jazyce, pomocí e-mailu nebo v dnešní době tak populárního facebooku. Člověk by to viděl jako nejlepší způsob procvičení dovedností v cizím jazyce, získání zajímavých informací z odlišné společnosti a při velkém štěstí nalezení pravého přítele. Kvůli těmto důvodům se vytvářejí internetové stránky, kde si stačí vyplnit svůj profil a hurá do seznamování.

Ilustrační foto.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek - /10 LET ČLENSTVÍ ČR V EVROPSKÉ UNII/ Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Ilustrační foto.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek /10 let členství ČR v Evropské unii/ – Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Šikovní prckové se vyřádili v Doběticích.

FOTO: Šikovní prckové se vyřádili v Doběticích

Dobětice - Helenu Hechterovou zná hodně maminek. S dětmi to umí! Však také bylo v Doběticích v malé rodinné cukrárně U Jenčů plno. Dvacet dětí se chystalo ukázat svým maminkám, co všechno už ve třech letech umějí.

Ilustrační foto.

Stračenky na závěr sezony potrápily ligový Liberec

Liberec – Hokejová sezona finišuje a k poslednímu utkání zajížděly i sedlčanské Stračenky. V sobotu se vydaly do Liberce vyzkoušet sílu domácích Tygřic, které hrají 1. ligu. Bohužel, termín se nehodil hned několika oporám, a tak soupiska čítala pouze jedenáct jmen do hry.

Ilustrační foto

SLOUPEK: Slavnosti sněženek jsou prý snobárna

„Neskrýval jsem sice, že když v úhoru padesátých let přišel někdo s pábiteli a s lidmi žijícími na okraji společnosti, kteří mají ,perličku na dně' neboli třpytek dobra ve svém srdci, byla to svým způsobem bořivá a revoluční literatura.

Ilustrační foto.

„Vypečené“ recepty aneb jak odstoupit od distanční smlouvy

Ostrava - Paní Malinová je vášnivá kuchařka. Když ji jednoho dne telefonicky oslovila společnost Naběračka s. r. o. a její zaměstnankyně jí nabídla zakoupení unikátní kolekce receptů s názvem „Tradiční poctivé vařeníčko", řekla si, že by to mohla být příležitost, jak překvapit manžela nějakou novou kulinářskou dobrotou.

Ilustrační foto

Nový občanský zákoník: Neplatná výpověď z nájmu = právo na ochranu u soudu

Paní Kamila Borůvková si pronajala malý a útulný byt v klidné části města. S pronajímatelem Malinou uzavřela písemnou nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Po pěti měsících Malina Kamilu osobně navštívil a sdělil jí, že byt nutně potřebuje pro svou dceru, a současně Kamile předal písemnou výpověď z nájmu bytu s výpovědní dobou sedmi dnů.

Chacharská Ostrava. Slovo chachar se v Ostravě používalo na začátku 20. století. Snímek z této doby je z někdejší Hlavní ulice vedoucí na náměstí.

Chachar není kocendr aneb Historie názvu baníkovských fanoušků

/HISTORIE/ V poslední době dochází k renesanci slova chachar. Baníkovští fanoušci nazývají sami sebe chachary, ale je to i působivá obchodní značka. Například existuje Chacharova pizza, starobylá hospoda Na kopečku v Hulvákách se nedávno přejmenovala na Chacharovu hospodu, můžete si zaběhat i Chacharův maraton.

NA HOKEJ. Břeclavan Zbyněk Kurial (vlevo) fandí českým hokejistům v osmifinále olympijského turnaje v Soči. „Tipuju, že naši vyhrají 3:1,“ říká krátce po zahájení úvodní třetiny. Jeho kamarád Tomáš, jenž si nechává příjmení pro sebe, odhaduje 3:0.

Gól! Břeclavané slaví, Slováci naopak smutní

Břeclavsko – Je to situace hodná zapsání do slovníku jako příklad k výrazu kontrast… Zatímco břeclavské ulice s úderem šesté hodiny podvečerní utichají, řada barů zažívá bouřlivé ovace. Mezi stoly se nese hromadné: „Gól!"

Ilustrační foto

Hubneme s Deníkem: Chápat vlastní tělo je základ

Střední Morava - Soutěž Hubneme s Deníkem je o udržitelné změně životního stylu. Soutěžící tak musejí porozumět vlastnímu organismu. Co a kdy jíst, co naopak nejíst a proč. V jakém množství, jak často? To všechno je pro zdravé hubnutí důležité. Proto budou soutěžící nejen cvičit, ale také vstřebávat informace.

Medailový úspěch dodal dívkám z Opočna v čele s jejich trenérkou Věrou Juráškovou sebevědomí a elán.

Ověnčené cennými kovy. Mažoretky zabodovaly

Opočno – „Twirling nejsou mažoretky. Je to tanec s hůlkou, v němž všechny pohyby mají přesná pravidla," zdůraznila těsně předtím, než začala mluvit o úspěších svých svěřenkyň, Věra Jurášková, která v roce 2010 stála u zrodu sdružení Mažoretky Opočno.

Ilustrační foto.

Zajíci a křepelky z valašských lesů mizí

Valašsko – Drobné zvěře na Valašsku stále ubývá. Vidět tetřeva hlušce můžeme jen výjimečně. Koroptve vymizely úplně. Za takové změny mohou chránění predátoři, ale i auta, vlaky a bezohledné zemědělství.

Ilustrační foto.

Zajíci a křepelky z valašských lesů mizí

Valašsko – Drobné zvěře na Valašsku stále ubývá. Vidět tetřeva hlušce můžeme jen výjimečně. Koroptve vymizely úplně. Za takové změny mohou chránění predátoři, ale i auta, vlaky a bezohledné zemědělství.