Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

DVĚ ANGLIČTINÁŘKY z Liberce se zdokonalovaly ve výuce. Učil je autor učebnic Headway či Project. Na snímku zleva: učitelky Zuzana Poplužníková, Markéta Hanušová a samotný lektor Gareth Davies.

I učitel by měl občas zasednout do lavic

Liberec - Dvě angličtinářky z libereckých základních škol učil, člověk, který vytvořil průvodce k části iTools oblíbených učebnic, jako Headway, Project, Solutions či Result.

Ilustrační fotografie.

Britský soud upřel českému lupiči tlumočníka. Anglicky prý umí

Londýn – Penězi daňových poplatníků se nebude plýtvat na tlumočení v kauze českého zloděje, který se ve městě Middlesbrough na východě Británie s použitím anglicky pronesených výhrůžek pokusil vyloupit dvě sázkové kanceláře. Rozhodl o tom britský soudce Howard Crowson. Reagoval tak na žádost místní probační služby, podle níž obviněný nemusí přelíčení kvůli jazykové bariéře rozumět.

Radnice v Mikulově

Mikulov hostí sraz stakeholderů. Baví se o zvelebení Karpat

Mikulov – Ve středu a ve čtvrtek mají ve městě pod Pálavou sraz takzvaní stakeholdři. Tajemné slovo se objevilo v našich slovnících teprve nedávno. V pravém slova smyslu znamená akcionáře, dočasného držitele peněz, podílníka, ale i dodavatele, odběratele, zaměstnance či manažera.

Radnice v Mikulově

Do Mikulova se sjedou karpatští stakeholdři

Mikulov - Koncem června, konkrétně příští týden ve středu a ve čtvrtek, se v Mikulově setkají stakeholdři. Kdo to je? Toto slovo se objevilo ve slovnících teprve nedávno. Znamená akcionář, dočasný držitel peněz, podílník, ale i dodavatel, odběratel, zaměstnanec či manažer.

Ilustrační fotografie.

Twitter pronikl do uznávaného slovníku Oxford English Dictionary

Londýn – Internetová komunitní síť Twitter pronikla do uznávaného anglického slovníku Oxford English Dictionary (OED). Tento lexikon rozšířil význam slovesa „tweetovat" a podstatného jména „tweet", který doposud zahrnoval pouze ptačí štěbetání. Twitter ale není v OED jedinou internetovou službou, od roku 2006 je v něm i sloveso „googlovat", připomněla agentura DPA.

PISTOLNÍK. Charismatický antihrdina Urbizuova filmu Santos v bravurním podání José Coronada.

Nemají pokoj svévolníci: Chmurné policejní sólo podle Španělů

Praha /RECENZE/ - Španělští filmaři přitvrzují. Do kin k nám dorazil jeden z jejich nejlepších filmů loňského roku (a nejúspěšnější evropský snímek roku) Nemají pokoj svévolníci – syrové drama, které na diváky nebere žádné ohledy. Jeho trochu atypickým hrdinou je Santos Trinidad, kdysi člen speciální jednotky, dnes zkorumpovaný policajt na oddělení pro pohřešované.

Festival Entrée k tanci v divadle Drak v Hradci Králové.

Festival Entrée k tanci v Draku: umění pohybového divadla

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ - Entrée k tanci, to je název festivalu, který v úterý začal a ve středu pokračoval v divadle Drak. Co vlastně slovo entrée znamená? Slovník cizích slov pomůže: vstup, slavnostní hudba ke vstupu významných osob,  jídlo podávané před hlavním chodem.

Ilustrační foto.

Němčina přišla o své nejdelší slovo, mělo 63 písmen

Berlín - Němčina přišla o své nejdelší slovo. Zákonodárci spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko totiž minulý týden rozhodli o tom, že skončí platnost zákona o označování hovězího dobytka a masa, jehož název měl přesně 63 písmen. Slovo, které pro bezchybné vyslovení vyžadovalo trénink i od rodilého mluvčího, se tak přestane používat. Napsala o tom dnes agentura DPA.

Petr Hájek

Exkancléř Hájek ke kauze Putna: Zeman poprvé narazil na moc havlistů

Praha – Poté, co prezident Miloš Zeman odmítl Martina C. Putnu jmenovat profesorem, rozdělila se česká veřejnost na dva tábory. Jedni podporují Zemana, druzí Putnu. Se svým názorem se svěřil také exkancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek, a to na svém webu Protiproud.cz.

V Bystrém zněly skladby Mensiho

V Bystrém zněly skladby Mensiho

Bystré – „Oplývá obrovskou originalitou a fantazií, kterou uplatňuje v různých činnostech. Z této skutečnosti vyplývá, že pisatel má silné umělecké sklony." 

Písemná část státních maturit začala.

Odstartovaly státní maturity

Ostrava /FOTOGALERIE/ – Matematickými testy a esejemi z anglického jazyka ve čtvrtek odstartovala státní část maturit. V půl deváté ráno začali ostravští středoškoláci psát test z matiky.

Hodonín – Hlavní tok řeky tvořil u zámečku tzv. „Lagunu“.

Splašky otrávily ryby a raky v řece Moravě

Hodonín /HODONÍN VČERA A DNES/ - Hodonínský hrad stál na ostrově, tvořeném řekou Moravou a stejně tak i jeho podhradí bylo obklopené vodou. V rovinaté krajině při významné cestě vedoucí do Uher nebylo tolik možností, jak hrad proti nájezdům zabezpečit, a voda jako přírodní bariéra byla k ochraně sídel používána odjakživa.

Mladí Pražané poznávají Linec

Mladí Pražané poznávali Linec

Linec - Hlavní město Horních Rakous v minulých dnech odhalovala jedna školní třída rakouského gymnázia v Praze. „Vítaný podklad k poznávání jí poskytuje obrovský plán města ve foyer Staré radnice," píše linecký deník OÖN. „Vyzbrojeni průvodcem a slovníkem zkoumají žáci a žákyně město pod nohami a učí se ptát se německy na cestu k jednotlivým cílům."

Starostka Velkých Bílovic Marie Vlková.

Velkobílovičtí přivezou jako dar krajanům do Argentiny mák

Velké Bílovice /ANKETA/ – Bez španělského slovníku, ale zato s mákem nebo extraktem koření na zavařování okurků vyrazí starostka Velkých Bílovic do Argentiny. Již podruhé ji čeká návštěva krajanů, kteří se v jihoamerické zemi usídlili před sto lety.

Velikonoční quilt Věry Skočkové.

Valašské Velikonoce netradičně aneb velikonoční quilt

Valašsko - S první nedělí po prvním jarním úplňku, tedy po 21. březnu, přichází oslava nejen největších křesťanských svátků, ale zároveň slavnost jara a probouzející se přírody, spojená s celou řadou tradic.

Poklady muzejní knihovny v novostrašeckém muzeu

Nahlédněte do Bible Pražské z patnáctého století

Nové Strašecí – Za vzácnými tisky a knihami, jako je například Bible Kralická, prvotisk Pražské bible z roku 1488 či nejstarší výtisk Ottova slovníku naučného, už nemusíte jezdit do Prahy a čekat dlouhé fronty. Stačí jen přijet do muzea v Novém Strašecí.

FILIP ŠORF se svou ženou na Liberty Island. V pozadi je vidět Ellis Island a New York City.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Emisar

Východní Čechy /NÁZOR/ - Výsledkům našich prezidentských voleb jsem nemohl uvěřit. Spočítali to správně? Možná měl Stalin pravdu, když řekl, že nezáleží na tom, kdo lístky vhazuje do uren, ale kdo je počítá.

Martin Schulz.

AUDIO: Jak to vidí Martin Schulz: Inaugurační slib

Doubice - To, že nově zvolený prezident ukončil slavnostní inaugurační projev motlitbou, kterou na svých setkáních denně pronášejí po celém světě frekventanti schůzek Anonymních Alkoholiků, považuji za veselou podrobnost.

Vojtěch Bartek

Fotograf Vojtěch Bartek tragicky zahynul po autonehodě u Velké Polomi

Opava - V Opavě, Ostravě, rodném Frýdku-Místku i v celém širokém regionu by se našlo jenom málo fotografů a příznivců fotografie, kteří by ho neznali. Věčně rozčepýřená hlava, často ozdobená velkým kloboukem, či jeho osobitě uvázaná kravata. Nezaměnitelný zvučný hlas či specifický slovník, který nezapřel jeho havířské začátky. Vojtěch Bartek podlehl v neděli těžkým zraněním po páteční autonehodě u Velké Polomi. Bylo mu sedmdesát let.

Cihelna po vypálení německou armádou v dubnu 1945

Cihelna s ruční výrobou vznikla už v roce 1860

Hodonín - /HODONÍN VČERA A DNES/ Výroba cihel je stará jako lidstvo samo. Z tech. slovníku: „Babyloňané a Asyrové již tři tisíce let před Kristem cihly glazovali. Čínská zeď je stavěna z cihel pálených i nepálených," uvádí například technický slovník.

Prezident Miloš Zeman

Bude podle vás Miloš Zeman lepší prezident než Václav Klaus?

Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k šancím nastoupivší nové hlavy státu.

Václav Klaus

Komentář Kamila Dubského: Hanba velezrádcům

Východní Čechy - Neuvěřitelnou devalvaci slovníku nám předvádějí naše „elity". V honbě za rádobyefektními metaforami, které se budou vyjímat v titulcích novin, se političtí odpůrci ve vzájemném osočování předhánějí v množství přirovnání tu k postfašistům, tu k Hitlerovým pohrobkům, tam ke Stalinovým duchům, vypouštějí se džinové z lahví minulosti, které by měly být s pokorou navždy zavřeny.

Václav Klaus

Komentář Kamila Dubského: Hanba velezrádcům

Neuvěřitelnou devalvaci slovníku nám předvádějí naše „elity". V honbě za rádobyefektními metaforami, které se budou vyjímat v titulcích novin, se političtí odpůrci ve vzájemném osočování předhánějí v množství přirovnání tu k postfašistům, tu k Hitlerovým pohrobkům, tam ke Stalinovým duchům, vypouštějí se džinové z lahví minulosti, které by měly být s pokorou navždy zavřeny.

Václav Klaus

Komentář Kamila Dubského: Hanba velezrádcům

Neuvěřitelnou devalvaci slovníku nám předvádějí naše „elity". V honbě za rádobyefektními metaforami, které se budou vyjímat v titulcích novin, se političtí odpůrci ve vzájemném osočování předhánějí v množství přirovnání tu k postfašistům, tu k Hitlerovým pohrobkům, tam ke Stalinovým duchům, vypouštějí se džinové z lahví minulosti, které by měly být s pokorou navždy zavřeny.

Egon J. Greipl (vlevo) a Mathias Ueblacker.

Jedinečný statek s jedinečnou historií

Pasov - Někdejší Wagnerův dvůr u Haarbachu převzal v roce 1810 tehdy 22letý Johann Mayer, když se sem přiženil,  a jedenáct let na něm s rodiči a sourozenci hospodařil – při neustálých renovacích a přístavbách.  Pozoruhodné při tom je, že všechny tyto kroky podrobně zaznamenával. „Kde se vůbec naučil číst, psát a počítat, není jasné, v jeho dětství povinná školní docházka nebyla," píše deník PNP.

Představení Edge režisérky Petry Trejnorové se odehrálo v neděli 24. února v rámci festivalu nového divadla Malá inventura.

Sedmdesátnice a osmdesátník v experimentálním divadle? Proč ne

Praha - Na pražských alternativních scénách pokračuje festival nového divadlaMalá inventura…Představení experimentálního divadla v hlavních rolích s herci staršími 50 let? Ba dokonce s „babičkou", která letos oslaví šestasedmdesáté narozeniny či se staříkem ještě o osm let starším? Pakliže se vám to zdá jako cosi neskutečného, vězte, že není.

David Černý

Černý a Česká televize musí zaplatit Knížákovi za urážku statisíce

Praha – S uzarděním a zjevnými rozpaky pronesla v úterý soudkyně Dagmar Javůrková výrazy, které očividně nepatří do slovníku, jaký je zvyklá užívat. „Je to č…, nafoukanej kriploidní č…," citovala ze spisu s dodatkem, že ačkoliv se jí takto vulgární výrazy ani nechce číst, slova, která jsou předmětem sporu, musejí v jednací síni zaznít aspoň jednou.

Kavárna Evžen na Beethovenově ulici. Ilustrační foto.

Tlumočník k dispozici 24 hodin? Jsme evropským unikátem!

Praha – Čtyřiadvacetiletému Václavu Hroníkovi se splnil sen. Už rok a dva měsíce pracuje v Tiché kavárně, kde obsluhují neslyšící. Je nejen milým číšníkem, ale i kuchařem, který vám udělá skvělé palačinky. A k vašemu stolu přijde jen tehdy, pokud ho k tomu vyzvete.

Ředitelka Agentury pro neslyšící Marie Horáková a zaměstnanec Václav Hroník

Tlumočník k dispozici 24 hodin? Jsme evropským unikátem!

Praha – Čtyřiadvacetiletému Václavu Hroníkovi se splnil sen. Už rok a dva měsíce pracuje v Tiché kavárně, kde obsluhují neslyšící. Je nejen milým číšníkem, ale i kuchařem, který vám udělá skvělé palačinky. A k vašemu stolu přijde jen tehdy, pokud ho k tomu vyzvete.