Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

V současnosti funguje v České republice 10 vazebních a 25 klasických věznic.

Věznice v Česku: kolik lidí bručí, kde je vězňů nejvíce, jaký je slovník „muklů“

Téměř dvacet tisíc lidí sedí v současné době za mřížemi. To je pro představu jako město velikosti Berouna či Náchoda. Mezi jednotlivými věznicemi jsou však značné rozdíly, a vězni si tak odpykávají svůj trest v dost odlišných podmínkách. Jaké typy věznic v Česku máme? Kolik u nás aktuálně "bručí" lidí ve vězení? V článku se podíváme na české vězeňství nejen z různých úhlů pohledu, ale i prostřednictvím zajímavých statistik.

Jeden z největších a nejvýznamnějších slovníků anglického jazyka na světě Oxfordský slovník každoročně vyhlašuje slovo, jež nejlépe odráží ducha a nálady daného roku. Tím letošním je podle něj slovo rizz.

Víte, co znamená? Generace Z ano. Slovem roku 2023 je rizz

Konec roku je časem bilancování a vyhodnocování určitých anket. Obě tyto činnosti již několik let spojuje Oxfordský slovník. Jeden z největších a nejvýznamnějších slovníků anglického jazyka na světě každoročně vyhlašuje slovo, jež nejlépe odráží ducha a nálady daného roku. Tím letošním je podle něj slovo rizz. 

Milan Kocmánek (vlevo) a Leopold Králík vydávají Bez záruky druhý lanžhotsko-český slovník. Kreslíř Kocmánek navíc vydává knížku svých barevných vtipů z filmového prostředí.

Lanžhotsko-český slovník má pokračování. Nechybí vtipná úsloví i peprné výrazy

/FOTO/ Lanžhotština je na Břeclavsku řečí téměř kultovní. Když před čtyřmi lety vyšel Zaručeně první lanžhotsko-český slovník, nemohl ho vydat nikdo jiný než dvojice přátel Milan Kocmánek a Leopold Králík. Kreslíře Kocmánka a spisovatele Králíka, toho času již na penzi, spojují společně strávená léta za katedrou lanžhotské základní školy.

Zakladatel české verze Wikipedie Miroslav Malovec z Brna.

Špidla byl první, vzpomíná zakladatel české Wikipedie. Je z Brna

/ROZHOVOR/ Je hrdinou, jemuž se klaní téměř všichni studenti v novém tisíciletí. Mnozí aniž by o tom věděli. Miroslav Malovec z Brna totiž založil českou verzi internetové encyklopedie s názvem Wikipedie. Stránky, bez nichž si školou povinní nedovedou představit studium. „Jeden z prvních článků tam zněl, že Špidla je de*il,“ vzpomíná Malovec na začátky české internetové encyklopedie.

Zakladatel české verze Wikipedie Miroslav Malovec z Brna.

Je to poznámkový sešit pro celý svět, říká zakladatel české Wikipedie

Je hrdinou, jemuž se klaní téměř všichni studenti v novém tisíciletí. Mnozí aniž by o tom věděli. Miroslav Malovec z Brna totiž založil českou verzi internetové encyklopedie s názvem Wikipedie. Stránky, bez nichž si školou povinní nedovedou představit studium. „Jeden z prvních článků tam zněl, že Špidla je de*il,“ vzpomíná Malovec na začátky.

Grafik brněnského dopravního podniku je třeba autorem hry Brno šalinou. Nyní učí ukrajinské pracovníky češtinu.

Montpáku ve slovníku nenajdou, směje se učitel ukrajinských pracovníků v Brně

Pět let už pracuje Brňan Milan Vocílka v brněnském dopravním podniku jako grafik. Kromě své standardní práce už pár týdnů také učí ukrajinské pracovníky podniku češtinu. Lekce jsou jednou týdně. „Už jsme měli čtyři hodiny, kurzy máme zatím spíše doplňkové. Na začátku na ně docházeli dva zaměstnanci. Postupně se jejich počet rozšiřuje," nastiňuje.

Ilustrační snímek

Česko-anglický slovník puberťáků? Kódovanou řeč si užívají

Učitel je boomer, jen co začala škola, už tryhárdí. Prosím? Volně přeloženo: Nerozumí trendům naší generace a má vysoké nároky. K porozumění běžné neformální řeči současných dětí a mládeže často nepomůže ani anglický slovník. Vložené anglicismy, často ve větě navíc „počesku“ ohýbané, charakterizují nejmladší internetovou generaci. Učitelé a češtináři o tom vědí své.

Kniha Nářeční slovník- Jak se mluvilo v Topolné a okolí

Obec Topolná má slovník svého nářečí

Jestliže mateřský jazyk je pokladem národa, pak nářečí je pokladem obce. Je to jazyk, kterým předkové komunikovali a ukládali do něho paměť prostoru, který obývaly generace.

RADA UČITELE: Důležitý je dobrý slovník

Když se pustíte do cizího jazyka, nejprve si do mobilu i do počítače stáhněte dobrý slovník. Některé získáte zadarmo na internetu, za některé se platí. Mít však dobrý slovník po ruce je základ.

Mezi oblíbené dopravní prostředky autorů sci-fi patří létající auta - v angličtině aerocar.

Od aeroauta po nulovou gravitaci. Sci-fi má svůj obsáhlý výkladový slovník

Kapitán Federace Jean-Luc Picard se transportérem přenáší na můstek vesmírné lodi Enterprise. „Pane Date, rychlost warp sedm, směr hluboký vesmír, okamžitě.“ V předchozích větách z legendárního seriálu Star Trek je hned několik termínů, které jsou součástí nového výkladového slovníku sci-fi, který měl svoji on-line premiéru minulý týden: transportér, hluboký vesmír a warp. 

"Realizujeme pro vás rekonstrukci nádraží," tvrdí billboard na nádražní budově určené k demolici. Jde o zavádějící nebo výstižné tvrzení?

Další boj o nádraží v Dětřichově. Hnutí Duha vadí bilboard, který prý lže

/FOTOGALERIE/ Slovo "rekonstrukce" má ve stavebnictví dva významy. Může znamenat buď "přestavbu" nebo "renovaci starší stavby do původní podoby". Na fasádě nádražní budovy určené k demolici se objevil dvojsmyslný nápis: Realizujeme pro vás rekonstrukci nádraží Dětřichov nad Bystřicí. Hnutí Duha Jeseníky toto označila jako údajně lživou informaci a oheň byl na střeše.

Nová výstava s názvem České encyklopedie v regále i pod lampou ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Výstavu zahájil herec Ondřej Vetchý

Ondřej Vetchý zahájil v Olomouci výstavu encyklopedií

Herec Ondřej Vetchý v úterý zahájil novou výstavu Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO). Zástupci instituce za přítomnosti arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského Jana Graubnera i dalších hostů zároveň pokřtili publikaci s názvem České encyklopedie. Historie a proměny naučných slovníků.

Dvojitý humorný křest v Lanžhotě

Tip na 28.11. : Pokřtí knihu vtipů i lanžhotský slovník. Knihy můžete vyhrát

Lanžhot - Nejnovější autorskou publikaci lanžhotského učitele a kreslíře Milana Kocmánka s názvem Jak přežít Vánoce i úsměvné literární vzpomínání učitele Leopolda Králíka s názvem Zaručeně první…, které Kocmánek ilustroval. To jsou dvě vánoční knihy, které pokřtí autoři ve čtvrtek v půl šesté večer v knihovně v Lanžhotě.

Amatérský jazykozpytec Jiří Novotný dává dohromady slova typická pro řeč lidí Břeclavi a okolí.

Bubeláni a Břitvaři. Amatérský jazykozpytec sbírá břeclavská slova

Břeclav - Originální slovník nářečí napoví, jak lidé mluví v Břeclavi. Do slovníku se jedinečná slova snaží sepsat amatérský jazykozpytec Jiří Novotný . Když se před pár lety původem Brňan přistěhoval do Břeclavi, zaujala ho specifická řeč natolik, že se ji pokusil zapsat do netradičního břeclavsko-moravského slovníku. „Prvně jsem slova slyšel od manželky a nějaká od ní pochytil,“ říká Jiří Novotný.

Kateřina Perknerová.

Komentář Kateřiny Perknerové: Černá není bílá. Možná ale bude

Když jsem se režiséra Roberta Sedláčka ptala, kdy Jan Palach pochopil, že společnost se vydala špatným směrem a zasáhlo ji letargické smíření, odpověděl: „Něco se v něm zlomilo až během prosince. V parlamentu poslanci odhlasovali, že okupace není okupací, ale bratrskou pomocí. Podepisovaly se archy, kde se prohlašovalo, že černá je bílá. Normalizace se stala součástí denního slovníku. Všichni začali žít v orwellovském gardu a každý, kdo chtěl zůstat primářem, vedoucím agronomem, ředitelem nebo redaktorem v nakladatelství, musel podepsat souhlas se vstupem vojsk.“

Policie a hasiči spolu s pyrotechniky a speciálně vycvičenými psy prohledávají budovu VŠE v Praze kvůli anonymní výhrůžce bombou.

Na VŠE v Praze opět bombu nenašli. Je anonym student, nebo šílenec?

Slovy jednoho ze studentů - tohle už je fakt trapné. Areál Vysoké školy ekonomické (VŠE) na pražském Žižkově policie za asistence hasičů opět vyklidila. Anonym znovu nahlásil bombu. Pyrotechnická prohlídka byla ukončena s negativním výsledkem. Vedení univerzity ve spolupráci s policisty odpoledne budovu opět otevřela.

První místo - Motýlci.

Hledají se vybroušené fotografie

Jihlava - Vybroušené fotografie budou po celý rok hledat organizátoři soutěže Photographia Natura. Letošním tématem je Solitéry – paměť krajiny.

Peklo u Nového Města nad Metují.

Peklo? Najdete ho i v ráji - v tom Českém

Východní Čechy - Snad každý si z dětství vzpomene na varování: „Když budeš zlobit, čert si tě odnese do pekla!" Jedno staré pořekadlo také říká: „Kdo mně dá, pojede na zlatém koníčku do nebe. Kdo nedá, pojede na prašivé svini do pekla."

Městská knihovna v Třebíči ocenila své nemladší čtenáře. Titul Čtenář roku 2018 získali předškolák Jiří Malach a  čtyřletá Ema Švandová. Oliver Krmíček na snímku chybí, skolila jej nemoc.

Čtenářem roku je čtyřletá Ema a předškoláci Jiří a Oliver

Třebíč - Městská knihovna v Třebíči ocenila své nemladší čtenáře. Titul Čtenář roku 2018 získali předškoláci Jiří Malach a Oliver Krmíček a čtyřletá Ema Švandová. Z knihovny si odnesli dort a balíček knih. Knihovnice u dětí ocenily zájem o četbu. Jak řekly, některé z nich chodí s rodiči do knihovny od té doby, co se naučily chodit.

Ilustrační foto

Glosář pardubického zastupitelstva

Pardubice - Upozornění: Následující text může obsahovat vtipy, satiru a pro jeho pochopení může být po čtenáři vyžadován smysl pro humor.

Masky opět zaplnily vlkovskou sokolovnu

Masky opět zaplnily vlkovskou sokolovnu

Vlkov - V rej masek se v sobotu 10. února opět proměnily Sokolské šibřinky ve Vlkově nedaleko Jaroměře. Tradičním organizátorem byla zdejší tělocvičná jednota Sokol, která tyto maškarní plesy obnovila v 90. letech minulého století.

Fabrika Pewag svítí místním do oken.

Fabrika svítí lidem do oken

Vamberk - Vamberecká dominanta ve stínu nové továrny. Nápadné nápisy září do dálky a oslňují místní obyvatele.

Nemocnice Kutná Hora.

Hospic v Kutné Hoře? Do konce roku možná ano

Kutná Hora - Hospic je slovo, které se nahlas mezi lidmi příliš nevyslovuje, v moderním slovníku ho nahrazuje spojení oddělení paliativní péče. Právě to by mělo už zanedlouho vzniknout v areálu kutnohorské nemocnice místo bývalého dětského oddělení.

Emoce právě cloumají bývalým trenérem třetiligového Králova Dvora Jiřím Sabouem. Terčem nespokojenosti se stala sudí Zuzana Špindlerová.

Fotbaloví rozhodčí: Bouřlivých trenérů moc není

Berounsko – Tlak na rozhodčího. Ten se snaží vyvinout někteří muži na lavičce. Pokud se podíváme do světa, tak trenér Manchesteru City Guardiola patří k těm, kteří neustále máchají rukama, vystupují z vymezeného chlívečku a často je zaháněn do svého prostoru.Hodně divokým, ač se to někdy nezdálo, byl Zdeněk Ščasný ve Spartě. Kouč předvedl velké emoce třeba při pohárovém utkání v Králově Dvoře před dvěma lety, kdy to sudí schytávali moc a moc.

Ilustrační foto.

Nejkrásnější vánoční přání je od studentů z Humpolce

Humpolec – Nejkrásnější vánoční přání pochází z Humpolce. Mezi stovkou přání zaslaných z nejrůznějších míst Evropského regionu Dunaj – Vltava nakonec v soutěži zvítězil právě originální vánoční video-pozdrav od studentů z humpoleckého Gymnázia Dr. Aleše Hrdličky.