Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

Ilustrační foto

Na svá ústa si měli dát radši zámky, ušetřili by si potíže

Kladensko – Mluvu jako dlaždič použil čtyřiatřicetiletý muž vůči unhošťským strážníkům, kteří ho kontrolovali v Horním Bezděkově. V jeho slovníku nechyběly vulgární výrazy pro všechny možné tělesné a zejména pohlavní orgány. Protože se nemínil zklidnit, přivolali strážníci republikové kolegy.

Církevní svátek - svěcení oltářů.

Školáci opět zamíří do Banátu

Nové Město nad Metují - Expedice novoměstských školáků ze základní školy Komenského se letos opět chystá na pomoc krajanům v rumunské vísce Gernik v oblasti Banátu. Spolu se zásobami zdravotnických potřeb, léků či oblečení tam školáci také opět vyrazí zaznamenat život Čechů, jejichž svébytná komunita postupně mizí. Letos se zaměří na zdokumentování tamních krojů, budou je mapovat v jednotlivých českých obcích Banátu.

Leonardo DiCaprio ve filmu Vlk z Wall Street.

Vlk z Wall Street: DiCapriovo strhující sólo

Praha /RECENZE, VIDEO/ - Být nový film Martina Scorseseho jen o kousek kratší, dalo by se říct – podívaná bez chyby. I tak je ale jedno jisté: tříhodinový Vlk z Wall Street ukazuje, že americký tvůrce filmů Taxikář, Skrytá identita či Casino je v mimořádné kondici. A protože tvrdí, že se mu daří i díky jeho příteli Leonardu DiCapriovi, máme herci o více jak třicet let mladšímu než režisér, za co děkovat.

JANA  Arcimovičová.

Spisovatelka z Kosovy Hory už do Číny slovník nevozí

Kosova Hora /ROZHOVOR/ – Janu Arcimovičovou z Kosovy Hory znají lidé nejen na Sedlčansku zejména díky její spisovatelské a přednáškové činnosti, propagaci zdravotního životního stylu. Téma rozhovoru se ale točilo tentokrát zejména kolem její záliby v cestování.

Ilustrační foto.

SLOUPEK: Narodil 
se bezdomovec

Od prvních krůčků se člověk učí soběstačnosti. Už jako malý prcek se prodírá džunglí radosti, bolesti, úspěchů a proher, lásky či nelásky. Když se mečem kaleným zmíněnými životními přísadami proseká do dospělosti, přijde ten vysněný život plný nadějí a plánů.

ilustrační foto

Do okresu přitekla miliarda

Svitavy – Slovo dotace pevně zakořenilo ve slovnících. Bez dotačních titulů se už neobejdou městské a obecní pokladny, neziskové organizace, spolky, školy, podniky ani zemědělci.

Ilustrační foto.

Řádně peprná specialita

Osoblaha – Půvabné slovo Hotzenplotz je německé pojmenování Osoblahy. Autor dětských knih Otfried Preußler proslavil Osoblahu v celosvětovém měřítku tím, že po ní pojmenoval svou postavičku loupežníka Hotzenplotze.

Ivan Hoffman

Prostořeký Rusnok

Ptáka poznáš po peří, člověka po řeči. K tomu se hodí dodat, že politika poznáme po odposlechu. Způsob, jakým se premiér Rusnok neformálně bavil s kolegy o hrozbě cesty do Jihoafrické republiky na pohřeb Nelsona Mandely, představuje jeho vizitku. Že umí mluvit i spisovně a že se spisovně vyjadřuje když ví, že je ho slyšet, není podstatné. Z odposlechu víme, jak mluví doopravdy, tedy když se nepřetvařuje, když je mezi svými sám sebou. Což tedy v případě pana Rusnoka není žádná sláva.

Bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Květa Jeriová-Pecková pokřtila encyklopedii českého lyžování

Legendy českého lyžování představily „svoji“ encyklopedii

Praha 1 /ROZHOVOR, SOUTĚŽ/ – Teprve v roce 1894 bylo do slovníku českého jazyka zapsáno slovo lyže. První představení lyží je u nás datováno do roku 1880, kdy na Petrovu boudu v Krkonoších přijeli bratři Krausové na lyžích, které jejich otec zakoupil ve Štětíně od kapitána norské lodi. Personálu Petrovky se zalíbily, a tak tu jeden pár zůstal a na lyžích zkoušeli jezdit i ostatní.

Ilustrační foto

Stařence vytrhl u Strhance z ruky kabelku a utekl. Neviděli jste to?

Přerov – Výrazy jako „úcta ke stáří" zřejmě nepatří do slovníku neznámého zloděje, který si v úterý dopoledne políčil na jednaosmdesátiletou stařenku z Přerova. Žena šla po chodníku v Sokolské ulici k mostu přes Strhanec a v ruce držela kabelku.

Restaurace l’Abbuffata láká hosty na italská jídla.

Během oběda v restauraci l’Abbuffata vypadly pojistky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Slovník italštiny lidé využijí nejen na výletu v Římě, ale i při obědě v brněnské restauraci l'Abbuffata. Poslouží jim při překládání menu. V něm totiž najdou dlouhé názvy jídel v italštině. Až za nimi je český překlad. Italskou restauraci v Kozí ulici hodnotil pro Brněnský deník Rovnost v seriálu Test restaurací šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.    

Nejen jako zpěvačka, ale i kmotra se představila herečka Jitka Smutná, když v pražském Vino-klubu uvedla na český trh knihu Kouzelná mapa úspěšné kanadské autorky Colette Baron-Reid z nakladatelství Synergie.

Herečka Jitka Smutná pokřtila Kouzelnou mapu

Praha – Nejen jako zpěvačka, ale i kmotra se představila herečka Jitka Smutná, když v pražském Vino-klubu uvedla na český trh knihu Kouzelná mapa úspěšné kanadské autorky Colette Baron-Reid z nakladatelství Synergie. Kouzelná mapa, jejíž součástí jsou krásné věštecké karty s výkladovým slovníkem, je výtečným průvodcem po nevyšlapaných cestách nejrůznějšími krajinami lidského života.

Zámeček sv. Hubert

Před 180 lety se ve sv. Hubertu narodil Josef Rank

Tento významný vlastenec a slovníkář je na Rakovnicku málo znám. Je to pochopitelné. Lovecký zámeček sv. Hubert z 18. století, který leží při silnici z Drahouše do Velké Chmelištné, sloužil zejména šlechtě z Petrohradu při pořádání posledních lečí.

Král básník Václav II. To je čtvrtý a poslední díl Přemyslovské epopeje, kterou v uplynulých letech vydával spisovatel a historik Vlastimil Vondruška.

Politika a vládnutí se po staletích nemění, tvrdí Vlastimil Vondruška

Praha – Král básník Václav II. To je čtvrtý a poslední díl Přemyslovské epopeje (MOBA Brno), kterou v uplynulých letech vydával spisovatel a historik Vlastimil Vondruška. Od konce minulého týdne je kniha na pultech a pro nás to byla příležitost zkusit se s autorem zamyslet nad tím, že se principy politiky od dob Přemyslovců příliš nezměnily, mění se jen slovník…

 Denis Diderot, autor slavné Encyklopedie neboli Racionálního slovníku věd, umění a řemesel.

Diderot. Před 300 lety se narodil autor legendární Encyklopedie

Paříž – Během studií knihy doslova hltal. Sám se stal autorem svazků, které ovlivnily vývoj nejen evropské společnosti. Přesně před 300 lety, 
5. října 1713 se ve francouzském Langres v rodině nožíře narodil Denis Diderot, autor slavné Encyklopedie neboli Racionálního slovníku věd, umění a řemesel.

Noc vědců 2013 ve slánském gymnáziu

FOTO: Noc vědců ve slánském gymplu přinesla letos dva rekordy

Slaný - /FOTOGALERIE/ Slánští gymnazisté společně s televizním pořadem Zázraky přírody opět dokázali, že i nemožné se může stát skutečností. Před zraky lidí parta mladých vědců z gymnazijního týmu Laborky. cz předvedla svůj další nevšední pokus. Osobní automobil o hmotnosti 1,2 tuny byl zavěšen prostřednictvím jeřábu na dvou spojených knihách slovnících cizích slov. Ty vozidlo skutečně udržely ve vzduchu. Díky tomu byl ve Slaném uznán další český rekord Auto na knize.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček v redakci Ústeckého deníku.

NAPSALI NÁM: Dvojí tvář hejtmana Bubeníčka

Ta „povodňová" mi byla sympatická. V době, která byla špatná pro mnoho lidí v dosahu přírodního živlu, dávala naději, že má integrovaný záchranný systém pod politickou kontrolou kompetentní člověk.

V kině vystavují nevšední díla z oceli a skla

V kině vystavují nevšední díla z oceli a skla

Uherské Hradiště – Po celé září jsou ve foyer uherskohradišťského kina Hvězda k vidění výtvarná díla vyrobená z netradičních materiálů. Na pátém ročníku sympozia Panta rhei v areálu bílovické společnosti mmcité, producenta designovaného městského mobiliáře, je na konci srpna tvořila pětice umělců z České republiky, Slovenska a Rakouska.

Ilustrační foto

GLOSA: Zpátky do školní lavice? Děkuji, radši ne

„Crrrrrrrr!" Na ten protivný zvuk jsem včera jistě nenadávala jen já. Ale i desetitisíce školou povinných dětí, kterým tím definitivně skončily prázdniny. Už před sedmou hodinou ranní jsem se pomalu táhla na autobusovou zastávku, kde už netrpělivě přešlapovalo pár školáků.

Urolog Pavel Hanek.

Fimóza, zdánlivě neškodná choroba chlapců, ale i mužů

Podíváme – li se do lékařského slovníku, zjistíme, že za slovem fimóza se skrývá zúžení předkožky penisu. Sice se nám může zdát, že se nejedná o onemocnění jako takové, neboť našim malým synům nezpůsobuje žádné obtíže, ale Pavel Hanek, primář urologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram rodiče v následujícím článku přesvědčí o opaku a vysvětlí, proč a jak je nutné o tuto část těla pečovat.

Urolog Pavel Hanek.

LÉKÁŘ RADÍ: Fimóza, zdánlivě neškodná choroba chlapců, ale i mužů

Příbram – Podíváme – li se do lékařského slovníku, zjistíme, že za slovem fimóza se skrývá zúžení předkožky penisu. Sice se nám může zdát, že se nejedná o onemocnění jako takové, neboť našim malým synům nezpůsobuje žádné obtíže, ale Pavel Hanek, primář urologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram rodiče v následujícím článku přesvědčí o opaku a vysvětlí, proč a jak je nutné o tuto část těla pečovat.

Útěk kardinála Cesariniho od Domažlic. Reliéfní výzdoba vrat Národního památníku v Praze na Vítkově.

Dnes je výročí slavné bitvy u Domažlic

Domažlice – Bývá obvyklé, že každý národ s úctou vzpomíná nejen svých velkých synů a dcer, ale s hrdostí zdůrazňuje i události, kterými nějak zasáhl do chodu dějin nebo které je alespoň výrazně ovlivnily.

Útěk kardinála Cesariniho od Domažlic. Reliéfní výzdoba vrat Národního památníku v Praze na Vítkově.

Dnes je výročí slavné bitvy u Domažlic

Domažlice – Bývá obvyklé, že každý národ s úctou vzpomíná nejen svých velkých synů a dcer, ale s hrdostí zdůrazňuje i události, kterými nějak zasáhl do chodu dějin nebo které je alespoň výrazně ovlivnily.

Ilustrační foto

Prague Pride chce naučit lidi o sexuálních menšinách mluvit jinak

Praha - Pořadatelé festivalu Prague Pride by rádi naučili Čechy a Češky korektněji mluvit o sexuálních menšinách. Komunitě leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT) totiž mnohé oficiálně používané výrazy připadají hanlivé a znevažující. Ráda by proto, aby z rozhovorů i textů zmizelo třeba slovo „lesbička" či „transsexuál". Organizátorům přehlídky se nelíbí také to, že se o Prague Pride mluví jako o „festivalu sexuálních menšin". Raději by místo toho uvítali označení „nejteplejší festival v roce".

Ilustrační foto

Prague Pride chce naučit lidi o sexuálních menšinách mluvit jinak

Praha - Pořadatelé festivalu Prague Pride by rádi naučili Čechy a Češky korektněji mluvit o sexuálních menšinách. Komunitě leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT) totiž mnohé oficiálně používané výrazy připadají hanlivé a znevažující. Ráda by proto, aby z rozhovorů i textů zmizelo třeba slovo „lesbička" či „transsexuál". Organizátorům přehlídky se nelíbí také to, že se o Prague Pride mluví jako o „festivalu sexuálních menšin". Raději by místo toho uvítali označení „nejteplejší festival v roce".

Ilustrační foto.

Projevilo se na Krnovsku tornádo opravdu poprvé?

Krnovsko, Bruntálsko - Obyvatelům Krnova přineslo před měsícem tornádo neočekávané nepříjemné překvapení. Postupovalo přes Ježník lesem na Kostelec a jeho stopy zůstaly patrné až u Býkova. Náhodné videonahrávky bezpečně prokázaly, že škody má na svědomí opravdu tornádo. Tornádo nad Krnovskem je nevídaný jev. Bylo to ale skutečně první tornádo nebo se zde něco podobného stalo již dříve?

Svěcení nového pamětního kamene v Určicích

Určice uctily slavného rodáka Josefa Konšela

Určice – Je významnou postavou českého lesnictví, průkopníkem biologického pojetí pěstování lesů a zakladatelem české školy zakládání a pěstění lesů. Pětapadesátileté výročí úmrtí významného rodáka a univerzitního profesora Josefa Konšela spojené s odhalením pamětního kamene slavili v sobotu v Určicích.

Svěcení nového pamětního kamene v Určicích

Určice uctily slavného rodáka Josefa Konšela

Určice – Je významnou postavou českého lesnictví, průkopníkem biologického pojetí pěstování lesů a zakladatelem české školy zakládání a pěstění lesů. Pětapadesátileté výročí úmrtí významného rodáka a univerzitního profesora Josefa Konšela spojené s odhalením pamětního kamene slavili v sobotu v Určicích.

Hůl – „čagan“ J. Oškery.

Když turistická hůl, tak s harmonikou či slivovicí

Valašsko - Konečně se dostavilo slunečné a teplé letní počasí, které nejednoho z nás láká k vycházkám po okolí. Vydat se můžete například na některý z výletů připravených v rámci 23. ročníku Mezinárodního týdne turistiky na Valašsku, který probíhá právě v těchto dnech (od 13. do 20. července).