Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

Kroužkování umožní identifikaci každého ptačího jedince po celou dobu jeho života. U rousínovského Kroužku jich ornitologové nakonec odchytli třiasedmdesát.

Ornitologové okroužkovali pěvušku i dva lejsky. Zájem lidí byl znovu velký

Rousínov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO/ – Máloco je zaujme, slovo nuda se tak v jejich slovníku objevuje stále častěji. Dychtivost poznávat nové věci je naopak mizivá. To však neplatí pro tyhle děti z Rousínova a okolí. Označování ptáků kovovými kroužky nedaleko místní části Kroužek je pořád táhne.

Jako svědek vypovídal bratr obžalované. Uvedl, že Jirka doma vařil a sestra uklízela. V lavici sedí obžalovaní manželé B. a jejich obhájci.

Týrali děti, nebo svědci lžou?

„Je to hajzl po fotrovi, měla jsem ho zabít hned v porodnici, už bych to měla odsezené," citovala před bruntálským soudem sociální pracovnice výrok matky, která spolu s manželem čelí obvinění z týrání dětí.

Ilustrační foto.

Jdeme do první třídy

Pro děti, dospívající, pedagogy, ale i pro rodiče je datum 1. září přelomové. Začíná něco nového, začíná nový školní rok. Zejména pro ty, kteří jdou do školy poprvé nebo nastupují do nové školy, je to velká změna.

Proboštov - Žatec (v zeleném)

V Proboštově tekly nervy, domácí vyhráli díky sporné penaltě

Proboštov – Podruhé za sebou hráli fotbalisté Proboštova doma. Po demolici Modré (5:1) se tentokrát museli fanoušci spokojit s hubením vítězstvím 1:0 nad exdivizním Žatcem. Zařídil ho až čtyři minuty před koncem střídající František Chabr, který proměnil poměrně přísně nařízený pokutový kop.

Starostka Vápenic Anna Kubáníková. Ilustrační foto.

Starostka Vápenic: S místostarostú v kancelári rečňujem len po kopanicky

Vápenice /ROZHOVOR/ - „Gdo sa radzí, nězavadzí." Ojedinělé nářečí Kopaničárů je zároveň s bohatě a barevně vyšívaným krojem jedním z nejvýraznějších pozůstatků starodávných Kopanic. Ne každý ještě umí „rečňovac", jak se kopanicky řekne mluvit, pro některé lidi je ale starodávná řeč ještě natolik přirozená, že ji k dorozumívání používají denně.

Ilustrační foto.

Česko-polská spolupráce přinesla hasičům nový vůz a potřebné vybavení

Červený Kostelec – Více jak rok trvá spolupráce českých a polských hasičů z Červeného Kostelce a polského města Ząbkowice Śląskie. Jejich společný projekt, který nyní skončil, jim přinesl celou řadu cenných zkušeností. Absolvovali třeba dovednostní či jazyková školení, pořádaly se rovněž besedy se školáky a při té příležitosti se vydal i česko-polský a polsko-český hasičský slovník.

Hurá do školy s Jabloneckým deníkem, foto z loňského roku

Skládáte básničky? Ano? Čtěte dál!

Janov nad Nisou - Prázdniny se nezadržitelně blíží ke konci a školáci už začínají balit aktovky. Ještě by se ale měli pořádně s volnem rozloučit a pak už „Hurá do školy".

Ještě chvíli a jde se do školy!

Skládáte básničky? Ano? Čtěte dál!

Janov nad Nisou – Prázdniny se nezadržitelně blíží ke konci a školáci už začínají balit aktovky. Ještě by se ale měli pořádně s volnem rozloučit a pak už „Hurá do školy". Akci pro ně připravuje například i Sbor dobrovolných hasičů v Janově nad Nisou v sobotu 29. srpna od 10 do 16.30. A těšit se je opravdu na co. Pojeďte na vlnách s Jabloneckým deníkem do Janova na Berkovu louku.

Eva Onderková se chovu potkanů věnuje už téměř dvacet let a pravidelně s nimi obráží i různé výstavy.

Eva Onderková: Laboratorní potkan je pes do bytu

Na Evu Onderkovou doma každý večer čeká nejen manžel, ale i třicítka potkanů. Sami pro sebe mají celý pokoj Evina tři plus jedna. Dvacet samic obývá klec, ve které by se bez problémů postavili tři nižší lidé. Dvě pětice samců se promenádují v klecích, do kterých by se vešel středně velký pes.

Ilustrační foto

Úplněk měsíce téměř způsobil tragedii. Náměsíčný vyskočil z okna

Uherské Hradiště – Uhrančivá zář měsíce v úplňku, které si mohli lidé na Slovácku v posledních dnech užívat, nemusí budit pouze romantické pocity. Událost z tohoto víkendu naopak potvrzuje, že mýtus o „náměsíčnosti" není pouhým výplodem lidské fantazie. Náměsíčný stav totiž téměř způsobil tragedii o tomto víkendu v Uherském Hradišti.

Eva Onderková se chovu potkanů věnuje už téměř dvacet let a pravidelně s nimi obráží i různé výstavy.

Eva Onderková: Laboratorní potkan je pes do bytu

/ROZHOVOR/ Na Evu Onderkovou doma každý večer čeká nejen manžel, ale i třicítka potkanů. Sami pro sebe mají celý pokoj Evina tři plus jedna. Dvacet samic obývá klec, ve které by se bez problémů postavili tři nižší lidé. Dvě pětice samců se promenádují v klecích, do kterých by se vešel středně velký pes.

Ladislav Horáček, majitel nakladatelství Paseka.

Zemřel Ladislav Horáček, majitel nakladatelství Paseka

V 68 letech zemřel majitel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček. Na svém facebookovém profilu to oznámilo nakladatelství. V Pasece vydává své knihy například známý spisovatel Petr Šabach, vycházejí zde i publikace proslulého českého grafika Josefa Váchala.

Zapojte se s námi do soutěže a 15 výherců mají šanci získat balíček s neoprenovým termoobalem na 0,5l lahev a obalem na 7 palcový tablet!

Buďte COOL s regionálním Deníkem

Zapojte se s námi do soutěže a 15 výherců mají šanci získat balíček s neoprenovým termoobalem na 0,5l lahev a obalem na 7 palcový tablet!

Třiadvacetiletý kačer David Damek, který má na svém kontě přes 1700 ulovených pokladů, na fotografii ukazuje nalezenou keš. Při hledání musí dávat pozor na mudly.

Geocaching dobyl svět. Také region má co nabídnout

Region - Získat souřadnice a podle nich hledat ukrytou krabičku v zemi, na stromě nebo třeba na sloupu telegrafního vedení. Fenomén geocachingu spojuje touhu po hledání pokladů, která dřímá ve většině lidí, s funkcemi moderních technologií.

Na výstavě Léto budiž pochváleno si návštěvníci v rámci interaktivního programu zkusí i zavařování na letním bytě.

Výstava Léto budiž pochváleno se vrací do časů plováren a letních bytů

Mělník – Skoro o sto let zpátky v čase se vrací výstava Léto budiž pochváleno v mělnickém regionálním muzeu. Návštěvníci se tam setkávají s turisty, trampy i hospodyňkami na letních bytech, kteří jezdívali v první třetině minulého století do Mělníka a širokého okolí. A mají dokonce stejné zážitky.

Ilustrační foto.

Na poště napadla zákaznici ve frontě před ní. Zdržovala ji od podání sázenky

Brno – Nejdřív jedenašedesátiletá žena v pondělí odpoledne zákaznici na královopolské poště urážela, potom ji navíc napadla a roztrhla jí svetr. „Podle několika svědků ji přede všemi hrubě urážela jen kvůli tomu, že dvaatřicetiletá žena stála ve frontě o místo před ní a vyřízení záležitosti u přepážky trvalo podle útočnice příliš dlouho," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Podle něj žena na druhou zákaznici pokřikovala, ať ji nezdržuje od podání sázenky do loterie.

Vladimír Kokolia při prezentaci loňského sympozia v kině Scala.

Nové věci, stará slova. Bienále ohledává pojmy současného grafického designu

Brno – Povrch. Fikce. Tisk. Risk. Obraz i odraz. Také tato slova obsáhne nový slovník klíčových pojmů grafického designu, který vznikne u příležitosti nadcházejícího Bienále Brno 2016. Koncepci 27. ročníku představili kurátoři Tomáš Celizna a Radim Peško, kteří se podíleli i na přípravě dvou předchozích ročníků.

Ilustrační foto.

Žáci lysické základní školy mapovali život Jana Husa

Lysice – Jak se dostal mistr Jan Hus do Kostnice? Kolik času mu to zabralo? Jaké dopravní prostředky se v té době používaly? I na takové otázky hledali od minulého pátku odpovědi žáci tří devátých ročníků Základní školy Edvarda Beneše v Lysicích. Konal se tam projektový týden na téma šest set let od upálení Jana Husa. „Akci jsme pořádali už popatnácté. Pokaždé je jiné téma, letos jsme chtěli, aby si žáci na vlastní kůži připomněli toto významné výročí," popsala třídní učitelka jednoho z devátých ročníků Jana Opatřilová.

Slavnostní křest knihy Jak na to?, jehož autorkou je Markéta Skládalová, se konal v Mateřském centru Cipísek

Jak na to? Rodičům poradí s výchovou nová kniha

Prostějov – Nevíte si někdy se svými dětmi rady a přemýšlíte, co děláte ve výchově špatně? Inspiraci a pomoc mohou rodiče najít v nové knize Jak na to?, jejíž autorkou je Markéta Skládalová. Ta je řadu let lektorkou v Mateřském centru Cipísek, v němž má publikace s podtitulem O rodičovství, dětech a výchově své kořeny. Právě v prostějovském centru se konal i slavnostní křest.

Na obrázku je malý Matvej s trenérem před startem závodu.

Zlato a mnoho dalších medailových ambicí pro mostecký HKC Racing Team

Cheb, Most - V Chebu začalo o uplynulém víkendu oficiální mistrovství ČR v kartingu. Mostecká motokárová stáj HKC Racing začala šampionát velice výrazně. Bodovali především nejmenší závodníci. Dan Skočdopole vybojoval zlato, velmi dobře si ale vedli i celkově čtvrtý Marek Boris Machulda a maličký Moskvan Matvej Sonkin, který skončil pátý.

Lektorka Jitka Suchomelová s dětmi, které učí angličtinu.

How are you? V Břeclavi vstřebávají angličtinu i kojenci

Břeclav – Přezuje se, protože tady se v botách nechodí. Stejně rychle přeladí slovník, protože tady se až na nejnutnější výjimky nemluví česky. A pak s dětskou upřímností řekne něco, co by orosilo nejednoho buditele. „Angličtina mi asi přijde hezčí, než čeština."

Prachovské skály, vyobrazení na vstupence na koupaliště U Pelíška, 1996.

Turistika: cestování za účelem zábavy

Jičínsko – Turistika je cestování za účelem zábavy, která spočívá najmě v rozkoši z pobytu v přírodě, a také za účelem osvěžení tělesného a duševního (Ottův naučný slovník).

Ivana Zemanová zahajuje Noc s Andersenem v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti.

Ivana Zemanová: Začetla jsem se a přejela dvě zastávky metra

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Přečíst dětem pohádku od Hanse Christiana Andersena přijela prezidentova manželka Ivana Zemanová do Uherského Hradiště. Zapojila se tak do akce Noc s Andersenem, kterou založily pracovnice dětského oddělení Knihovny Bedřicha Beneše Buchlova v centru Slovácka.

Filolog František Velišský.

Další z přednášek Jičínské besedy v Porotním sále

Jičín – Pokud se dnes chceme dozvědět více o životě nějaké osobnosti, nepředstavuje to zdánlivě žádný problém. Osudy těch nejvýznamnějších mapují podrobně životopisné monografie, pro ostatní máme k dispozici řadu encyklopedických slovníků, lexikonů a biografií, o internetových zdrojích ani nemluvě.

OBJEVY HISTORIE. „Netušil jsem, že největší masový hrob ve střední Evropě je u nás,“ říká Jiří Padevět, jehož Průvodce protektorátní Prahou loni vyhrál Magnesiu Literu (na snímku z udílení cen).

Spisovatel Jiří Padevět: Česká společnost má s hrdiny velký problém

Praha /ROZHOVOR/ – Krvavé finále. Jaro 1945 v českých zemích. To je nová kniha Jiřího Padevěta, jehož předchozí dílo Průvodce protektorátní Prahou získalo loni ocenění Slovník roku a Kniha roku Magnesia litera. Krvavé finále nabízí pomocí místopisných hesel údaje o násilnostech nacistické branné moci, páchaných na civilním obyvatelstvu mezi březnem a květnem 1945. A potkáme ji na pultech už ve čtvrtek v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Michal Nesvadba

Michalův salát děti pobaví

Bruntál /SOUTĚŽ/ - Herec, mim a dětský bavič Michal Nesvadba je nejmenším divákům dobře znám z televizní obrazovky. Jeho Kouzelná školka je oblíbený pořad pro nejmenší, který uvádí již jedenáctým rokem Česká televize. Michala Nesvadbu znají dětští diváci i z divadelních představení.