Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

Ilustrační foto

Kvůli výkladovému slovníku znakového jazyka se hádali. Teď pomáhá

Brno – Deset let vznikal výkladový slovník znakového jazyka v hlavě Petra Peňáze 
z brněnského střediska Teiresiás, které se soustředí na studenty se speciálními nároky. Nyní unikátní slovník mohou konečně využívat. Masarykova univerzita jej spustila ve čtvrtek na webu www.dictio.info.

Ilustrační foto.

Některé jazyky jsou prý šťastnější než druhé, vede španělština

Washington - Některé jazyky jsou prý šťastnější než druhé. Tvrdí to alespoň matematici z Vermontské univerzity, kteří analyzovali desítku světových řečí. Nejšťastnějším jazykem je prý španělština, zatímco na chvostu žebříčku se nachází čínština. Výsledky výzkumu uveřejnil prestižní americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

'Festival dementů'? Drsná komedie v 'Klicperáku' baví

Hradec Králové /RECENZE/ - „Ty vole! S váma jsem neměl chystat vloupačku, ale festival dementů. Mistrovství světa v demenci!". Tahle „hláška" hlavního „kápa" pěti zoufalců, kteří se rozhodnou vloupat do neobydleného zámku, kde má být ukrytý lup z dávné loupeže, by mohla charakterizovat drsnou komedii Fligny, koks a kutilové, která je nyní na repertoáru královéhradeckého Klicperova divadla.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

'Festival dementů'? Drsná komedie v 'Klicperáku' baví

Hradec Králové /RECENZE/ - „Ty vole! S váma jsem neměl chystat vloupačku, ale festival dementů. Mistrovství světa v demenci!". Tahle „hláška" hlavního „kápa" pěti zoufalců, kteří se rozhodnou vloupat do neobydleného zámku, kde má být ukrytý lup z dávné loupeže, by mohla charakterizovat drsnou komedii Fligny, koks a kutilové, která je nyní na repertoáru královéhradeckého Klicperova divadla.

Balónky se vznesly a zamířily na severovýchod.

Z Polska Elišce přiletěla šála, čepice, slovník, ale i sladkosti

Mnichovo Hradiště - Druhé Vánoce v lednu? Přesně to čekalo jedenáctiletou Elišku Vanišovou z Prahy, které se vyplnilo přání, jež v čase adventu vložila do balonku napuštěného heliem a poslala k nebi z farní zahrady v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. Vítr ho nasměroval až do sousedního Polska, kde ho našel člověk s dobrým srdcem.

Zdeněk Skalička

Vysvědčení z rodičovství

Pro školáky je tu zase den D. Neboli den, kdy dostávají pololetní vysvědčení. I když vzato zcela popravdě, je to spíše významný den pro rodiče školáků. Ti totiž modelují své ratolesti k obrazu svému a podle svého mínění. A podle toho také očekávají výsledky. Idea a skutečnost se však často rozcházejí.

Z obce Soběraz.

Poslední vyjádření ke slovu starosty Soběrazi?

Soběraz – Musím reagovat na nepravdivá vyjádření starosty Soběraze Antonína Hrabce uveřejněná v Jičínském deníku pod názvem Podle starosty je vše v zápisech, ze dne 2. prosince jako reakce na můj článek ze dne 6. listopadu.

Tereza Broulímová ze Strakonic.

Adventní věnce váže Tereza Broulímová díky svojí sestře

Strakonice - Pro mě má advent neskutečné kouzlo. Když si na něj vzpomenu během roku, vybaví se mi sníh, který křupe pod nohama, zimní čepice 
s bambulí, vůně svařeného vína, cukroví, klid a pohoda 
s rodinou, říká mladá žena. 

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Hovory z Lán zůstanou v původní podobě, změny Zeman odmítl

Praha - Rozhlasový pořad Hovory z Lán bude nadále vysílán živě. Po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to ČTK a Českému rozhlasu řekl generální ředitel ČRo Peter Duhan. Předtáčení nebo zpoždění pořadu, v němž na počátku listopadu prezident hovořil vulgárně, Zeman podle Duhana odmítl. Šéf Českého rozhlasu neočekává, že by se podobná situace opakovala.

Josef Melen pracuje jako moderátor v kladenském Rádiu Relax.

Josef Melen: Nejhorší je, když nemám měsíc co dělat

Mělnicko – Stačí sednout k počítači, do vyhledávače zadat jméno Josefa Melena a hned je každému jasné, že tento člověk je mužem mnoha tváří a jen tak něco ho nezastaví. A že výrazy „nejde" a „nemůžu" nejspíš vůbec nemá ve svém slovníku.

Miroslav Malovec.

Na Wikipedii napsal Malovec už tři tisíce hesel. Vše začalo u slovníku esperanta

Brno – Původně se chtěl učit anglicky, náhodou však narazil na slovník esperanta. To ho přivedlo až k práci na internetové encyklopedii Wikipedie. V roce 2003 se dnes šedesátiletý Miroslav Malovec stal historicky prvním správcem české verze encyklopedie. O tom, jak známý server funguje, bude v sobotu přednášet v brněnském planetáriu.

Divadlo Na Jezerce představilo 14. listopadu novinářům hru Generálka, v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou a Radkem Holubem.

Premiéra Generálky: rozevlátý šat i slovník Josefiny Pontiové

Praha /FOTOGALERIE/ - Poprvé ztvárnila postavu Josefiny Pontiové ve hře Jiřího Hubače Generálka roku 1986 v pražském Divadle na Vinohradech v režii Evalda Schorma, podruhé o devět let později v televizní inscenaci režiséra Petra Zelenky. Teď se k ní Jiřina Bohdalová vrací potřetí, a to v nuselském Divadle Na Jezerce.

Miloš Zeman.

Slovník prezidenta rozpoutal válku

Nelze přehlédnout, že, slušně řečeno, nestandardní slovník prezidenta Zemana, v jistém slova smyslu rozpoutal názorovou občanskou válku mezi těmi, kteří, bez obalu řečeno, považují hulvátství svého oblíbence za ctnost.

Šátkování pionýrů u sochy Lenina v Kolíně, rok 1977

Pátráme po osudech soch. Kam zmizeli Lenin a Gottwald?

Kolín/Pečky – Kde chceš vysadit? Třeba támhle u Lenina… Místní pojmenování části Benešovy ulice ve slovníku Kolíňáků dodnes zcela běžně přežívá, přestože socha Vladimíra Iljiče Lenina nestojí na svém původním místě už 24 a půl roku.

Spolužáci Filip Bareš a Simona Kuželková byli na stáži v Itálii.

Studenti z Mělnicka si užívali na praxi ve slunečné Senigalii

Mělnicko - Tři týdny strávilo na začátku nového školního roku jedenáct studentů horecké střední školy 
a středního odborného učiliště ve slunné italské Senigallii. Byli mezi nimi i budoucí cukráři Filip Bareš a Simona Kuželková, oba zastupci Mělnicka.

Ilustrační obrázek.

Zeptali jsme se na váš názor na prezidentovy výroky

Jičínsko - Každý týden se setkáváte s názory našich respondentů na aktuální otázky, které hýbou regionem i Českou republikou. Do víkendové poroty tentokrát „pomyslně" zasedli Pavel Matějovský, Jana Benešová, Jaroslav Nožička a Šárka Šandová..

Portrét Miloše Zemana.

Prezidentův sprostý slovník 
pobouřil osobnosti regionu

Svitavy – Přirovnání k dámskému přirození či hodnocení vládního služebního zákona peprnými výrazy patří mezi hospodské štamgasty kamsi do zapadlé putyky. Neměly by však být základní výbavou prezidenta země, který reprezentuje svůj národ.

Fotbalová čeština.

Robinzonáda, pojem starý 80 let

Přibyslav - Před rovnými 80 lety, v říjnovém vydání měsíčníku České akademie věd Naše řeč v roce 1934, vyšlo poprvé vysvětlení, proč se ve fotbalovém slovníku objevil nový pojem robinsonáda jako označení pro odvážný dlouhý skok brankáře po letícím míči.

Prezident Miloš Zeman

Slovenská média Zemanovy vulgarismy odsoudila

Bratislava - Nedělní vulgarismy české hlavy státu zaznamenala všechna přední slovenská média; objevila se v nich přitom kritika na Zemanovu adresu. "Prezident Miloš Zeman v rozhlasových Hovorech z Lán použil slovník, za který by se každý slušný člověk měl stydět," napsal na svém webu nejčtenější slovenský list Nový čas.

Pokládání věnců k pomníku.

SLOUPEK: Zamyšlení nad 
28. říjnem 1918

Otevírám nevelký Český památník k velkému roku. Koupil si ho můj otec, skaut a vlastenec v roce 1918, kdy mu bylo 14 let. Ta kniha byla trvalou součástí naší rodiny a v letech po 2. světové válce byla pravidelně 28. října otevírána a oživována čtením z ní až do 60. let, kdy jsme se já i můj bratr osamostatnili.

Ilustrační foto

Blíží se čas tradičních podzimních depresí

Podzim se sice už definitivně ujal vlády, ale babí léto se jí zatím nevzdává. Tradiční podzimní deprese proto lidi teď ještě výrazněji netrápí. Zvrat pravděpodobně nastane po Dušičkách s přibývající tmou a během podzimních plískanic.

Ilustrační foto

Blíží se čas tradičních podzimních depresí

Opava - Podzim se sice už definitivně ujal vlády, ale babí léto se jí zatím nevzdává. Tradiční podzimní deprese proto lidi teď ještě výrazněji netrápí. Zvrat pravděpodobně nastane po Dušičkách s přibývající tmou a během podzimních plískanic.

Ilustrační fotografie.

Zamyšlení čtenáře: Předvolební monolog, nebo dialog?

Východní Čechy - Volební kampaně k volbám do Senátu a místních zastupitelstev v těchto dnech právě vrcholí. V českém pojetí je volební kampaň konfrontací mezi stranami a uskupeními, které se předhánějí v nabídkách, které mají přilákat voliče k volbám a donutit je dát jim svůj hlas.

Ilustrační fotografie.

Zamyšlení čtenáře: Předvolební monolog, nebo dialog?

Hradec Králové - Volební kampaně k volbám do Senátu a místních zastupitelstev v těchto dnech právě vrcholí. V českém pojetí je volební kampaň konfrontací mezi stranami a uskupeními, které se předhánějí v nabídkách, které mají přilákat voliče k volbám a donutit je dát jim svůj hlas.

Restaurátoři Ivan Tlášek a Vladimír Krnínský strávili zhruba týden péčí o Samsonovu kašnu na českobudějovickém náměstí.

OBRAZEM: Samson byl na kosmetice

České Budějovice - Nový makeup, řečeno dámským slovníkem, má sousoší Samsonovy kašny na českobudějovickém náměstí. Včera tu dělníci rozebrali lešení, které ke své práci potřebovali zkušení restaurátoři  Ivan Tlášek a Vladimír Krnínský.