Kreativ

ŠTÍTEK: Středomoří

Benátky, Itálie.

Nový titul z vydatatelství Paseka o Benátkách

Východní Čechy – Jedním z nových titulů, které obohatily nabídku publikací na knihkupeckých pultech v prvních týdnech roku 2011, je zajímavý literární průvodce vydaný nakladatelstvím Paseka.

Byzantská opasková přeska z Mutěnic.

S výrobky z Byzance se setkáváme i u Slovanů

Hodonínsko /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Někteří badatelé, mezi jinými také někteří představitelé maďarské archeologické školy, již dříve hlavně ve vztahu nomádů, ale i Slovanů k uměleckému řemeslu projevili jakési podceňování jejich uměleckých možností. Byly vytvořeny teorie a úvahy o řemeslnické výrobě jím podřízeného, původně usedlého či přímo přesídleného obyvatelstva.

Vodní ptáci využívají k přezimování na jihu Čech nezamrzající vodní plochy. Na snímku racci chechtaví, oblečení ovšem do tak zvaného zimního šatu a kachny.

Racci matou převlečeným peřím

České Budějovice - V Budějovicích oživují v zimě vodní toky desítky opeřenců, vedle kachen a labutí se objevují i další druhy ptáků

Ilustrační foto

Meteorologové varují před závějemi

Olomoucký kraj – Varování před nebezpečím závějí, které se mají vyskytovat už v nadmořských výškách od šesti set metrů, vydal Český hydrometeorologický ústav. Závěje mohou vznikat v Olomouckém kraji celou středu 1. prosince a také v noci na čtvrtek.

Ilustrační foto

Země chtějí spolupracovat na ochraně ovzduší

Atény - Země ležící u Středozemního moře, které je ohroženo oteplováním klimatu, chtějí úžeji spolupracovat na ochraně ovzduší ve středomořském prostoru. Předsedové vlád a ministři životního prostředí se proto sešli u Atén, aby o těchto otázkách jednali. Tyto země především usilují o to, aby bylo Středomoří uchráněno před následky klimatických změn.

Ilustrační foto

Letní dovolená: Pozor na zákeřná onemocnění

Blanensko – Průjem, žloutenka typu A, malárie či pohlavní nákazy. To vše si lidé dovážejí domů z letní dovolené. Hygienici evidují v Jihomoravském kraji každý rok sto až sto padesát případů onemocnění, která si lidé přiváží ze zahraničí. Na Blanensku letos vedou trombózy a boreliózy. Bohužel v létě míří více žen i na potrat.

Lodní nehoda nedaleko pobřeží Louisiany poškodila v úterý zdejší ropný vrt a způsobila únik suroviny do moře.

Lodní nehoda poškodila další ropný vrt

USA - Lodní nehoda nedaleko pobřeží Louisiany poškodila v úterý zdejší ropný vrt a způsobila únik suroviny do moře. Podle americké pobřežní stráže se sice zřejmě podaří únik brzy zastavit, ropná skvrna ale může ohrozit obnovu ekologicky citlivých mokřadů jižně od New Orleans, uvedla dnes agentura DPA.

Ilustrační foto

Jedete za exotikou? Myslete na léky a očkování!

Nezapomenout na očkování a do kufru přibalit základní léky spolu s „balíčkem“ první pomoci, doporučují odborníci na cestovní medicínu těm, kteří vyrážejí za odpočinkem do exotických destinací. Vakcinaci proti žloutence typu A by ale raději měli absolvovat i turistům jedoucím do Středomoří.

Zlomek pozlaceného stříbrného nákončí z Mikulčic.

Motiv ptáčků znázorňuje rajskou zahradu

Mikulčice /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ – Od předvelkomoravských kovových ozdob se spíše děsivými scénami zvířat můžeme přejít k součástkám s nepoměrně blahosklonnějšími obrazy. I takové se totiž v archeologickém materiálu mikulčického hradiska objevují. Patří sem hlavně dolní část opaskového nákončí, které bylo odlito ze stříbra a posléze pozlaceno.

Pozlacená faléra se lví hlavou z Mikulčic.

Faléra je na první pohled hrůzostrašná

Hodonínsko /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Mezi dříve zmíněné mikulčické faléry se zvířecími motivy náleží ještě jeden, dosud blíže nepopsaný exemplář, který se vyznačuje velmi vzácnou formou výzdoby i výrobní technologie.

Františkánský klášter v Kadani.

Zažijte noc v muzeu při svíčkách

Kadaň - Po netradiční noční prohlídce v kadaňském františkánském klášteře se můžete nechat odvést do muzea K. A. Polánka v Žatci.

Keramické nádoby kultury zvoncovitých pohárů od těšického fotbalového hřiště.

V pískovně našli pravěké hroby

Mikulčice /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Mikulčice se mohou pochlubit nejen starobylou slovanskou kulturou, ale také sídelním záborem již z pravěku

Spona z doby bronzové se nachází ve sbírce muzea a od dnešního dne bude vystavena.

V opavském muzeu odhalí Bronzové poklady

Opava – Do široké škály nejrůznějších projevů materiálního a duchovního života našich předků neodmyslitelně patřilo shromažďování cenností, které byly ukládány v blízkosti lidských sídlišť, obchodních stezek, vodních zdrojů a geomorfologicky nápadných přírodních útvarů.

Jachtařský tým Tři sestry, jehož členem je i Plzeňan David Křížek, má za sebou úspěšnou sezonu.   Při slavnostním večeru převzal tým Mezinárodní pohár České asociace námořního jachtingu

Tři sestry si odnesly pohár

Plzeň - Jachtařský tým Tři sestry, jehož součástí je i Plzeňan David Křížek, má za sebou úspěšnou sezonu.

V pondělí 19. října 2009 byla v Novém Jičíně slavnostně otevřena rekonstruovaná tržnice. Ilustrační foto.

Nový Jičín má novou tržnici. Bude se líbit?

Nový Jičín /FOTOGALERIE/ - Architektonicky odvážná tržnice se stala pro mnoho lidí námětem dlouhých diskuzí. S tím jsou architekti spokojení, neboť není podle nich nic horšího, než když jejich práce zapadne jako šedivá myš.

Ilustrační foto

V republice padaly teplotní rekordy

Olomouc - Středa byla zřejmě posledním letošním dnem s ještě letními teplotami. Ještě zítra by mělo být podobně hezky. Poté se ochladí a bude pršet. Na mnoha místech země padaly teplotní rekordy.

Kaštan jedlý.

Kaštan jedlý roste u zámku

Náchod - Kaštan jedlý (Castanea vesca) je dalším ze zajímavých stromů, který opět můžeme obdivovat i v Náchodě, konkrétně v zámeckém parku. Někteří přitom chodíme kolem tohoto stromu téměř bez povšimnutí…

Pratur je předkem domácího skotu, byl původně rozšířen v celé Evropě, části Asie a severní Africe. Poslední kus zahynul roku 1627 v rezervaci u polského Jaktorova, asi 50 km jihozápadně od Varšavy.

Geny pratura přežívaly do nástupu moderního skotu

Plzeň - Klonování pratura, předka dnešního domácího skotu, či tarpana, původního evropského divokého koně, by v budoucnu mohlo být možné, říká v rozhovoru pro Deník Jaroslav Pavelka z katedry archeologie Západočeská univerzity.

Postřeh a ohleduplnost kombajnisty zachránily život těmto mláďatům dravého ptáka motáka pochopa.

Hnízdící dravce zachránil kombajnér

Kroužek - Především ochránci přírody a také myslivci každoročně upozorňují na to, kolik zvěře zahyne zbytečně na polích při žních. Ne všichni zemědělci ale používají těžkou techniku bezohledně a lhostejně vůči okolní přírodě. Potvrdilo se to v těchto dnech například v lánech poblíž rousínovské místní části Kroužek. Kombajnér tam zachránil hnízdo ohroženého dravce motáka pochopa hned s třemi mláďaty.

Postřeh a ohleduplnost kombajnisty zachránily život těmto mláďatům dravého ptáka motáka pochopa.

Dravci hnízdili v obilí. Zachránil je kombajnér

Kroužek - Především ochránci přírody a také myslivci každoročně upozorňují na to, kolik zvěře zahyne zbytečně na polích při žních. Ne všichni zemědělci ale používají těžkou techniku bezohledně a lhostejně vůči okolní přírodě. Potvrdilo se to v těchto dnech například v lánech poblíž rousínovské místní části Kroužek. Kombajnér tam zachránil hnízdo ohroženého dravce motáka pochopa hned s třemi mláďaty.

Ilustrační foto

Krize pomohla. Na chvíli

Komentář - I když jedni pracují převážně v zimě a druzí hlavně v letní sezoně, jsou na tom podobně. Úspěchy majitelů kempů i lyžařských svahů jsou kromě jejich vlastních schopností závislé i na dvou vnějších aspektech: na tom, jaké bude počasí, a na tom, jak hluboko mají zákazníci do kapsy.

První dámská posádka ve Strážnici

První dámské posádce muž na lodi nechybí

Strážnice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Strážnický přístav má raritu – první dámskou posádku. Dvě ženy, z nichž se jedna chopila kormidla a druhá vypráví cestujícím o Baťově kanále. Obě práce je těší.

První dámská posádka ve Strážnici

První dámská posádka na lodi: Mužský nám nechybí

Strážnice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Strážnický přístav má raritu – první dámskou posádku. Dvě ženy, z nichž se jedna chopila kormidla a druhá vypráví cestujícím o Baťově kanále. Obě práce je těší.

Ilustrační foto

Odhalte tajemství grilování

Grilování je nejenom módní zpříjemnění sobotního odpoledne, ale když se umí, tak je výsledkem i kulinářský zážitek.

Bazalka jednoduše vyroste i na panelákovém parapetu

Bylinky v kuchyni

Tytam jsou časy, kdy byl v obchodě občas k dostání jenom povadlý salát či hlávky zelí. Výběr surovin i jejich čerstvost je čím dál lepší. V nabídce jsou už také kelímky či květináče s nejrůznějšími bylinkami, které si můžete pěstovat doma.

Procitnutí na sluníčku

Starší, byť osvědčený fórek jsem vytáhl ze zásoby, vyhřívaje se na předčasném letním sluníčku na náměstí při návštěvě kamaráda z Prahy, a sledoval jsem ruch okolo: - Já můžu mít žen, kolik chci, to není problém, stačí kývnout, vytahuje se jeden. -No tak proč nekývneš? ptá se druhý. - Co já, to musí ona!

Vrabci na "návštěvě."

Ptáci přiletěli z jižních krajin

Svitavy - Sníh roztál na většině míst ve svitavském okrese. Jarními posly jsou tažní ptáci, kteří se vracejí z teplých krajin. V přírodě je již slyšet špačky nebo skřivany.

Lukáš Zoubele (vlevo) se vrací do sestavy po nemoci.

Při generálce si chtějí hlavně zastřílet

Kladno -Už za osm dní vypukne jarní část fotbalové Gambrinus ligy, v níž se SK Kladno musí pokusit uhájit minimálně čtrnáctou příčku, na níž dokončilo podzim. K výhře nad Bohemians, tak důležité, by mohla posloužit i zítřejší generálka. SK ji odehraje v neděli v Blšanech proti lídrovi ČFL – Graffin Vlašim.