Kreativ

ŠTÍTEK: Středomoří

Autor knihy Karel Michalu v rozhovoru s obyvateli města o povodních v roce 1997. Vpravo pamětnice Jitka Stiborová.

O povodních na Vrbensku se píše ve dvou knihách

Vrbensko /POVODNĚ 97/ - Vzpomínkou na povodně v roce 1997 jsou hned dvě knihy, obě jsou již rozebrané. U obou byl autorem nebo jedním z autorů Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska.

Ilustrační foto

Turecko podezřívá syrské jednotky, že sestřelily jeho stíhačku

Ankara – V Turecku vzniklo podezření, že Sýrie dnes ráno sestřelila tureckou stíhačku, která zmizela nad Středomořím nedaleko Sýrie. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ale večer podle agentury Reuters zdůraznil, že stále není jasné, zda stroj F-4 Phantom byl sestřelen či zda se zřítil sám.

Výstava kaktusů v Hodoníně.

Kaktusy a sukulenty z celého světa jsou k vidění v Hodoníně

Hodonín - Ještě až do neděle se mohou zájemci přijít podívat na výstavu kaktusů a sukulentů v Hodoníně. „Letos se nám sešlo osm set třináct rostlin od deseti vystavovatelů," spočítal předseda Klubu pěstitelů kaktusů a sukulentů Hodonín František Cigánek. Kolik je k vidění druhů rostlin by ale jen odhadoval.

Ztroskotaná Costa Concordia

Havárie lodi Costa Concordia Čechům starosti nedělá, mají zájem o plavby

Praha - Nedávná havárie výletní lodi Costa Concordia Čechy od okružních plaveb neodradila, naopak paradoxně zafungovala spíše jako reklama. Řekl to Tomáš Beneš, majitel cestovní kanceláře Johoho, jedné z nemnohých, které se v Česku na prodej dovolených na zaoceánských parnících specializují.

Bronzová plechová nádoba (podle: Jiráň 2008: Pravěké dějiny Čech 5).

Pohřebiště kultur popelnicových polí? Lednice i Dolní Věstonice

Břeclavsko /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ – V několika předcházejících dílech seriálu jsme prošli významné etapy kulturního vývoje člověka na území Břeclavska v době bronzové. Vícekrát zmiňovaný přínos nového materiálu pro výrobu, ale také vývoj demografie pravěkých populací a další společenské procesy vyústily ve zformování významných kulturních okruhů mladší a pozdní doby bronzové (zhruba 1300 – 750 před naším letopočtem), obecně nazývané jako kultury popelnicových polí.

Ilustrační foto.

Íránská válečná plavidla vplula do Středomoří

Teherán - Íránské válečné lodi dnes vpluly Suezským průplavem do Středozemního moře. Oznámila to íránská agentura IRNA s odvoláním na velitele námořnictva íránské armády Habíbolláha Sajjarího. Jde o druhou vojenskou operaci íránského námořnictva v oblasti během necelého roku.

Ilustrační foto

Škola vaření: je petržel afrodiziakum?

Mrkev, petržel, celer. V syrovém stavu nás moc neosloví, zato polévky, omáčky nebo zeleninové saláty si bez jejich přítomnosti nedokážeme představit. Kořenová zelenina je zkrátka v kuchyni nepostradatelná.

Ilustrační foto.

Cestovat se zvířetem je od ledna jednodušší

Praha - Paní Marcela se chystá do Středomoří, ale má dilema. Doma na ni hledí pár psích očí, které rozhodně nepřipouštějí odloučení, byť i jen na několik dní. Psí hotel nepřipadá v úvahu, říká. A příbuzenstvo hlídání odmítá. Nezbývá než na cestu vyrazit společně.

Ztroskotaná Costa Concordia

Costa Concordia: Potápěči našli další oběť

Řím /ANIMACE/ - Počet obětí na nedávno ztroskotané obří výletní lodi Costa Concordia v Itálii se v sobotu zvýšil na 12 poté, co se v jejím vraku podle italských úřadů našlo tělo ženy. Dále se pohřešuje 20 lidí, podle AFP především německých turistů.

Orel mořský.

Na Smědé hnízdí ledňáček i orel mořský

Severní Čechy - Vyzbrojen jen dalekohledem, fotoaparátem a dobrými nepromokavými botami, vydává se ornitolog Martin Pudil podél břehů Smědé. Je kalné ráno, sněhu na Frýdlantsku sotva po kotník, ale počasí, že by psa nevyhnal.

Záchranáři u havarované výletní lodi.

Stále hledají pohřešované v ztroskotané lodi

Řím -Italští záchranáři v neděli vyprostili z vraku luxusní lodi Costa Concordia tři žijící pasažéry, ale nalezli další dva mrtvé. Počet obětí havárie tak dosáhl pěti, pohřešuje se ještě 15 lidí.

Ilustrační foto

Plody jeřábu jsou nejen krásné, léčí a ochraňují

Třebíčsko - S nadcházející zimou se stále ještě můžeme při pohledu do krajiny kochat červenajícími plody jeřábů. Mezi evropskými jeřáby nacházíme co do vzhledu plynulou řadu z hlediska tvaru a uspořádání listů.

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo - 101

Dehtín - Pokračujeme v seriálu o obcích v regionu. Kromě stručného představení nahlížíme i do sto a více let starých novin, abychom zjistili, co se v obcích psalo.

Ilustrační foto

Vyzkoušeli si také izraelské bojové umění

Horní Maršov - Ukázky sebeobranného a taktického systému Krav Maga, jehož kořeny sahají do předválečného Československa, byly jednou z náplní víkendového semináře s tématikou Blízkého východu. Ten s podporou Královéhradeckého kraje uspořádalo v Dolních Lysečinách sdružení Diverbium.

Babočká bodláková.

OBRAZEM: Motýli se usadili na okraji Písečné

Blansko - Teplé listopadové odpoledne připravilo Michalu Koupému z Blanska velké překvapení. Na své toulce přírodou narazil v úterý na okraji blanenského sídliště Písečná hned na sedm motýlů šesti různých druhů.

Ivan Baborák

BÁBORÁKŮV TÝDEN: Perle

Chrudim - Ahoj, je to rok, co sem pravidelně jedenkrát týdně dodávám své glosy. Občas mi někdo řekne, že sloupky rád čte, tak mi dovolte pokračovat.

Ilustrační foto

Dovolená? Do Středomoří už jen s obtížemi

S výběrem dovolené jsou lidé rok od roku opatrnější a čekají až na poslední chvíli. Podle cestovních kanceláří by ale milovníci sluníčka a teplého podnebí neměli dlouho otálet. Především zájezdy do středomořských destinací jsou už téměř vyprodané.

Ilustrační foto

Dovolená? Do Středomoří už jen s obtížemi

Prostějov – S výběrem dovolené jsou lidé rok od roku opatrnější a čekají až na poslední chvíli. Podle cestovních kanceláří by ale milovníci sluníčka a teplého podnebí neměli dlouho otálet. Především zájezdy do středomořských destinací jsou už téměř vyprodané.

Ilustrační foto.

Na Vysočině ležel metr a půl sněhu

Třebíčsko /POČASÍ KOLEM NÁS/ - V prvním dílu seriálu jsme se obecně seznámili s principy předpovědi počasí v dnešní moderní době. Hlavním tématem letních článků však budou jednotlivé extrémy počasí, jejich vznik, projevy i následky.

Ilustrační foto

Žluté týdny varují před žloutenkou!

V sobotu odstartuje v České republice pátý ročník edukační kampaně o žloutence nazvané Žluté týdny. V jejím rámci zavítají žluté stany například na majálesy a čarodějnické reje.

sovitá spona z doby příchodu prvních Slovanů z Lužic.

V hrobu byla možná Slovanka

Hodonín /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Při podrobnějším pohledu na raně středověké originály ozdob oděvu a koňských postrojů z oblasti Středomoří či jejich napodobeniny si musíme všimnout jejich největší koncentrace v severní zóně středního Podunají, což zřejmě souvisí s regulérním pohybem obchodního zboží podél toku řeky.

Dubaj.

Spojené Arabské Emiráty: PODÍVEJTE se na perlu Orientu

Pouštní země na březích Perského zálivu – Spojené arabské emiráty – nadchne milovníky luxusu, bílých pláží a teplého, čistého moře. Přitom je cenově dostupná – asi jako dovolená ve Středomoří. Podnebí je díky kombinaci pouště a polohy na obratníku Raka horké a suché.

Více než šestatřicet let sídlí čápi na komíně bývalé kotelny zámeckého zahradnictví v Hluboké nad Vltavou. Letos první z nich – samec přiletěl v sobotu 26. března a samička dva dny poté.

Opeření turisté se začali vracet z Afriky

Českobudějovicko – Havrani, husy, racci nebo labutě už vyslyšeli volání jara, začali opravovat hnízda a chystají se pomalu na snůšku vajec. Na vlaštovky, většinu čápů nebo ťuhýky se teprve čeká.

Předměty avarského stylu z předvelkomo­ravských Mikulčic.

Řemeslníci si předávali technologii výroby

Mikulčice /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Dosavadní obraz vývoje o předvelkomo­ravských a velkomoravských artefaktech ukazuje a studie několika autorů z poslední doby přímo potvrzují, že vedle významu exkluzivních artefaktů, sloužících jako předlohy pro napodobení domácími řemeslníky, je v otázce technických inovací a nově využívaného repertoáru motivů často uvažováno o styku s neslovanskými řemeslníky.

USA spouští nový systém protiraketové obrany

USA – Spojené státy plánují v příštím týdnu vyslat do Středomoří speciální válečnou radarovou loď, která má být první součástí nově budovaného systému evropské protiraketové obrany.

Ostruha zabalená do textilie z hrobu 56 u mikulčické dvouapsidové rotundy.

Střední Podunají bylo centrem obchodu

Mikulčice /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - V současném bádání o raném středověku se stále více prosazuje názor, že právě v tomto období mají při pohybu hmotných předmětů i myšlenek nejvýznamnější úlohu obchodní styky dálkového charakteru v mnohdy mezikontinentálních rozměrech.

Restaurace Bernard v Lidečku se v sobotu 19. února stala dějištěm 13. ročníku tradičního mariášového turnaje.

V Lidečku zasedli karbaníci k mariáši

Lidečko /FOTOGALERIE/ – Šustění karet, cinkot drobných mincí, chlapské popichování i přátelské rozhovory zaznívaly v sobotu restaurací Bernard v centru Lidečka. Konal se tady již třináctý ročník turnaje v korunovém mariáši.

Ilustrační foto.

Holiday World provázel nečekaný zájem o Egypt

Praha - Návštěvníci pražského veletrhu cestovního ruchu Holiday World měli letos nečekaně velký zájem o zájezdy do Egypta, ačkoli se tato země v posledních týdnech pravidelně objevovala ve zprávách kvůli protivládním nepokojům.