Kreativ

ŠTÍTEK: Středomoří

Hrad Valečov nad obcí Boseň - ilustrační foto.

Horké léto přálo koupalištím, hradům a zámkům už tolik ne

Mladoboleslavsko - Návštěvnost koupališť byla letos rekordní, na hradech a zámcích šla ale oproti loňsku dolů i o tisíc návštěvníků. „V červenci si vstupenku na prohlídku zakoupilo 3500 lidí, v srpnu dorazilo 3800 návštěvníků. Návštěvnost o letních prázdninách tak v porovnání s loňským rokem klesla alespoň na hradě Valečov přibližně o 1000 lidí," prozradila boseňská starostka Hana Maudrová.

Ilustrační foto.

Veterináři varují před brucelózou, která se objevila v Bulharsku

Praha - Čeští veterináři varují před brucelózou, která se vyskytuje v chovech ovcí a koz v Bulharsku. Choroba může u lidí způsobit těžké horečky, zimnici, svalovou slabost a nechutenství, ojediněle i zánět vnitřního povrchu srdce s následnou smrtí. Přenos může nastat kontaktem s nemocnými zvířaty, kontaminovaným materiálem či skrze vypití nepasterizovaného mléka či snězení výrobků z mléka. V ČR se nemoc nikdy nevyskytla, řekl dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal, podle kterého komerční vakcína proti chorobě neexistuje.

Bečva v Hranicích. 10. srpna 2015

Bečva je na historickém minimu, a může být ještě hůře

Olomoucký kraj – Vedra horší než ve Středomoří a sucho, kam se člověk podívá. Pro zahrádkáře, zemědělce a sadaře katastrofální kombinace, která podle předpovědi v nejbližších dnech nevezme konce. V potocích a řekách v Olomouckém kraji je v některých místech tak málo vody, jako nikdy dříve nebylo.

Vážka červená

Některý hmyz z Olomoucka mizí, objevují se nové druhy. Jako tyto

Olomouc – Léto je ideálním obdobím na výpravu do světa hmyzu. Titěrní tvorové se třemi páry nohou, s hlavou se složenými očky a tykadly, hrudí s křídly a zadečkem, nabízejí v rozmanitých biotopech Olomoucka pozorovatelům unikátní zážitky, které se navíc nemusejí opakovat. Z krajiny se totiž postupně vytrácejí někteří dříve hojní zástupci hmyzí říše a naopak se šíří motýli či brouci, které odborníci v minulosti pozorovali v jiných regionech a zemích.

Nebezpečnou cestu do Evropské unie přes Středozemní moře za první půlrok letošního roku podniklo 137.000 běženců, což je takřka dvojnásobek oproti stejnému období v loňském roce.

Do Evropy se letos přes Středomoří uchýlilo 137 tisíc běženců

Ženeva – Nebezpečnou cestu do Evropské unie přes Středozemní moře za první půlrok letošního roku podniklo 137.000 běženců, což je takřka dvojnásobek oproti stejnému období v loňském roce. Vyplývá to z dnes vydané zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Každý třetí uprchlík, který se dostal na území jižních zemí Evropské unie, pochází z válkou zbídačené Sýrie.

Ilustrační foto

Lidé stále více létají s dětmi i na delší trasy

Češi stále více létají s dětmi i na delší vzdálenosti. Jedním z hlavních důvodů je pokles cen letenek pro děti. Nejmenší děti do dvou let obvykle létají dokonce zcela zdarma nebo s 90procentní slevou, nemají ale v letadle nárok na vlastní sedadlo. Děti do 12 let pak mívají zpravidla letenky o čtvrtinu až polovinu levnější než jejich dospělý doprovod. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.

Ilustrační foto

Lidé stále více létají s dětmi i na delší trasy

Praha – Češi stále více létají s dětmi i na delší vzdálenosti. Jedním z hlavních důvodů je pokles cen letenek pro děti. Nejmenší děti do dvou let obvykle létají dokonce zcela zdarma nebo s 90procentní slevou, nemají ale v letadle nárok na vlastní sedadlo. Děti do 12 let pak mívají zpravidla letenky o čtvrtinu až polovinu levnější než jejich dospělý doprovod. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.

Ilustrační foto

Dovolená? 6 až 8 týdnů před odjezdem je vhodné navštívit lékaře

Šest až osm týdnů před odjezdem na dovolenou je podle předního českého odborníka na cestovní medicínu docenta Rastislava Maďara vhodné navštívit lékaře a poradit se, jak přežít dny volna bez zdravotních následků. Kdo plánuje vyjet do ciziny o letních prázdninách, má nejvyšší čas podstoupit potřebná očkování, řekl Maďar novinářům. Cestovatelským základem je vakcína proti žloutence A a B, může se doplnit o další očkování a léky podle cíle cesty a plánovaných aktivit.

Ilustrační foto

Země EU daly zelenou budoucí protipašerácké misi ve Středomoří

Brusel – Členské země Evropské unie dnes podpořily vznik společné mise, která by měla zasahovat proti pašerákům uprchlíků ve Středozemním moři. Novinářům to po společném jednání ministrů zahraničí a obrany osmadvacítky řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Čeští ministři zahraničí a obrany Lubomír Zaorálek a Martin Stropnický uvedli, že ČR by mohla přispět například vojenskými důstojníky na velitelství budoucí operace.

Bulharsko a Černé moře.

Bulharsko země pro turisty zaslíbená

Písčité pláže, dlouhé léto, přátelští obyvatelé, výborná kuchyně a příznivé ceny to vše nabízí turistům Bulharsko, které v posledních dvou letech šplhá strmě vzhůru na žebříčku nejoblíbenějších destinací. Další výhodou je i to, že letecky se k moři dostanete za necelé dvě hodiny.

Ilustrační foto

Rusko a Čína uspořádají společné manévry ve Středomoří

Moskva/Peking – Rusko a Čína uspořádají v polovině května společné námořní cvičení ve Středozemním moři. Podle agentury TASS o tom informovalo čínské ministerstvo obrany. Manévry již loni v listopadu bez bližšího upřesnění ohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého ruští a čínští námořníci budou letos společně cvičit také v Tichomoří.

U ostrova Rhodos ztroskotala dřevěná loď s uprchlíky.

Dřevěná loď s uprchlíky narazila u Řecka do skály, zatím jsou tři oběti

Atény – Nedaleko východního pobřeží řeckého ostrova Rhodos ztroskotala dnes loď převážející uprchlíky, která vyplula z Turecka. Jak oznámila řecká pobřežní stráž, při neštěstí se utopili nejméně tři lidé. Asi 90 jich bylo zachráněno, 30 z nich skončilo v nemocnici. Podle některých zpráv se na lodi nacházelo až 200 běženců, počet obětí by se tak mohl ještě zvýšit, uvedla italská tisková agentura ANSA.

Představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová.

Mogheriniová: Krizi kolem migrantů musejí řešit všechny země EU

Brusel – Evropská unie musí bez prodlení řešit situaci, kdy u jejích jižních břehů v moři umírají tisíce uprchlíků. Dnes to v reakci na neštěstí, při němž ve Středozemním moři zahynulo zřejmě až 700 migrantů, řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Podle italské pobřežní stráže se dnes podařilo zachránit jen asi 28 lidí. Nehoda se stala zhruba 210 kilometrů od italského ostrova Lampedusa a přibližně 27 kilometrů od libyjských břehů.

Další tragédie ve Středomoří. Stovky mrtvých

Valletta – Jde o jednu z nejhorších tragédií na moři od druhé světové války. Záchranáři museli doslova „hledat živé mezi mrtvými těly plujícími na hladině," řekl maltský premiér Joseph Muscat. Podle italské pobřežní stráže se dnes podařilo zachránit jen asi 28 lidí. Nehoda se stala zhruba 210 kilometrů od italského ostrova Lampedusa a přibližně 27 kilometrů od libyjských břehů. Pouze 30 metrů dlouhá loď převážela až 700 migrantů.

Ilustrační foto.

Dovolená na vlnách

Mezi jachtaři se říká, že rozdíl mezi tím být u moře a na moři je asi tak stejný jako být u hospody, anebo v hospodě. Toužíte po tom strávit na moři pár nádherných dní? Ke splnění tohoto snu nemusíte nutně vlastnit loď. Přečtěte si pár tipů od ostřílené jachtařky Inny Václavové.

Ilustrační foto.

Na jižní Moravu vyšší teploty nedorazí. Chladno bude i nadále

Jižní Morava – Oteplení stále nepřichází. V úterý teploměr ukáže maximálně čtyři stupně nad nulou. „Bude oblačno až polojasno, zpočátku místy zataženo a místy, postupně jen ojediněle sněhové přeháňky," popsala meteoroložka z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu Jitka Kučerová.

Ilustrační foto.

Únor přináší sníh, v pátek teplota nevystoupne nad nulu

Praha – Sněhové přeháňky i mráz, to přinese první únorový týden. Počasí v Česku bude částečně ovlivňovat tlaková níže, která bude postupovat ze západního do centrálního Středomoří. V závěru týdne bude tato tlaková níže postupovat z centrálního Středomoří dále k severovýchodu a vyplňovat se.

Netopýr jižní je drobný netopýr s délkou těla do 55 milimetrů.

Do Olomouce se nastěhoval vzácný netopýr ze Středomoří

Olomouc – Aniž by o tom obyvatelé olomouckého sídliště věděli, zřejmě mají velmi pozoruhodné zvířecí sousedy. V některém z dospod nezateplených panelových domů na Nových Sadech se v těchto dnech oddávají zimnímu spánku netopýři jižní.

Ve Středozemním moři dnes pod vedením evropské agentury Frontex začala operace Triton, která má monitorovat pohyb nelegálních uprchlíků směřujících z Afriky do Evropy. Ilustrační foto.

Operace Triton: EU přebírá dozor nad uprchlíky z Afriky ve Středomoří

Řím – Ve Středozemním moři dnes pod vedením evropské agentury Frontex začala operace Triton, která má monitorovat pohyb nelegálních uprchlíků směřujících z Afriky do Evropy. Evropská unie tak přebírá od Itálie dozor nad osudy desetitisíců běženců, kteří se každoročně snaží po moři doplavat za lepším životem na starém kontinentu. Řada organizací tuto změnu kritizuje a tvrdí, že kvůli nevyhovující definici evropské mise bude umírat ještě více migrantů než dosud.

Ilustrační foto.

Vypěstujte si doma bobkový list

Vavřín (Laurus) je věčně zelená, subtropická rostlina, která dnes roste v celém Středomoří. Rostlina je typická svou charakteristickou a nezaměnitelnou vůní.

Ilustrační foto.

Irský Ryanair se bude ucházet o kyperskou Cyprus Airways

Dublin - Irský nízkonákladový přepravce Ryanair předloží nabídku na koupi kyperského vlajkového přepravce Cyprus Airways, jehož vláda v Nikósii nabízí k prodeji. Stanici BBC to dnes řekl marketingový ředitel Ryanairu Kenny Jacobs. Uzávěrka nabídek je v pátek a Nikósie čeká, že se do soutěže přihlásí asi 15 uchazečů.

Britský premiér David Cameron

Cameron vyzval k boji s teroristy, humanitární akce prý nestačí

Londýn – Pokud nebudou zastaveni, mohou být bojovníci Islámského státu dostatečně silní k tomu, aby zaútočili proti lidem v ulicích britských měst. V článku pro britský list The Sunday Telegraph to dnes napsal premiér David Cameron. Proti ozbrojencům, kteří okupují velké části Sýrie a severního Iráku, je třeba zahájit bezpečnostní operaci, humanitární akce podle Camerona nestačí.

Monako: Luxusní městský stát.

Monako: Luxusní městský stát

Nablýskané limuzíny, symbolické daně, hazardní hry, automobilové závody. Avšak současně též absolutní pořádek. A k tomu nádherné Středomoří s přilehlým Azurovým pobřežím. Na dosah Alp i kousek od pláží. Takové je Monacké knížectví, po Vatikánu druhý nejmenší stát světa.

Monako: Luxusní městský stát.

Monako: Luxusní městský stát

Nablýskané limuzíny, symbolické daně, hazardní hry, automobilové závody. Avšak současně též absolutní pořádek. A k tomu nádherné Středomoří s přilehlým Azurovým pobřežím. Na dosah Alp i kousek od pláží. Takové je Monacké knížectví, po Vatikánu druhý nejmenší stát světa.

Ilustrační fotografie.

Jednoduchá pravidla pro sbírání hub

Houbařská sezona už snad konečně začala, a tak je dobré si připomenout některá pravidla pro sbírání hub. Obzvláště, co se týká těch jedovatých.

Ilustrační fotografie.

Jednoduchá pravidla pro sbírání hub

Houbařská sezona už snad konečně začala, a tak je dobré si připomenout některá pravidla pro sbírání hub. Obzvláště, co se týká těch jedovatých.

Z kozí farmy ve Skryjích

Kozy musí být v dobré pohodě. To je základ úspěchu

Skryje – Opravdu stoprocentní potravinu z našeho regionu nabízí kozí farma ve Skryjích. Její majitelé tu kozy chovají, zpracovávají mléko. I samotné kozy spásají okolní louky, mají z nich seno a jádro vyrostlo na polích v okolí.

Ilustrační foto

Chorvatské moře je na dovolenou pro domácí drahé

Záhřeb - U domácího Jaderského moře sice stráví letos svou dovolenou 60 procent Chorvatů, velká část z nich se ale bude muset uskromnit. A zástupci cestovních kanceláří si stěžují, že většina domácích turistů se bude snažit šetřit doslova na všem, píše deník Glas Slavonije.

Ilustrační foto

Návrat vzácného netopýra do Moravského krasu? Zatím spíš jen rarita

Ostrov u Macochy – Šestadvacet let. Tolik času uplynulo od posledního výskytu vrápence velkého v jeskyních Moravského krasu. Vzácný objev zaznamenali zoologové roku 1987 v Býčí skále. A pak až na začátku posledního zimování netopýrů v listopadu loňského roku. Pozornost českých odborníků se však kvůli tomu k Blanensku zatím neobrátila.

Ilustrační foto

Návrat vzácného netopýra do Moravského krasu? Zatím spíš jen rarita

Ostrov u Macochy – Šestadvacet let. Tolik času uplynulo od posledního výskytu vrápence velkého v jeskyních Moravského krasu. Vzácný objev zaznamenali zoologové roku 1987 v Býčí skále. A pak až na začátku posledního zimování netopýrů v listopadu loňského roku. Pozornost českých odborníků se však kvůli tomu k Blanensku zatím neobrátila.

Václav Laňka a Václav Sekerka

Zvířata v botanické zahradě? S tím už je v Rakovníku konec

Rakovník - Že do botanické zahrady patří pouze rostliny? Tak to jste na omylu. V areálu rakovnické botanické zahrady jste mohli ještě do nedávna spatřit malá hospodářská zvířata. To se nelíbilo biologovi Václavu Laňkovi a nakonec také vedení rakovnické radnice, a to kvůli tomu, že by zvířata mohla zahradu poničit.

Václav Laňka a Václav Sekerka

Zvířata v botanické zahradě? S tím už je v Rakovníku konec

Rakovník Že do botanické zahrady patří pouze rostliny? Tak to jste na omylu. V areálu rakovnické botanické zahrady jste mohli ještě do nedávna spatřit malá hospodářská zvířata. To se nelíbilo biologovi Václavu Laňkovi a nakonec také vedení rakovnické radnice, a to kvůli tomu, že by zvířata mohla zahradu poničit. Jakékoliv nebezpečí ale ředitel Střední zemědělské školy Rakovník Ivan Kup už dříve odmítl.

Průzkumné letedlo Boeing E3A Sentry AWACS. Ilustrační foto

NATO reaguje na vývoj na Ukrajině a posiluje obranu členských zemí

Brusel – Okamžité posílení obrany aliančních zemí v reakci na ukrajinskou krizi dnes v Bruselu oznámil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Slíbil mimo jiné více letadel ve vzduchu, například při intenzivnějším hlídkování v Pobaltí, a lodě v Baltickém moři, východním Středomoří i jinde podle potřeby.

Ilustrační foto

Češi objevují dovolené na výletních lodích, zájem rychle roste

Praha – Zájem Čechů o dovolenou strávenou formou okružní plavby roste, v Česku jde o nejrychleji rostoucí typ dovolené. Největší poptávka je po plavbách po Středomoří. Cestovní kanceláře registrují v posledních letech nárůst poptávky o desítky procent. Zájem mají hlavně starší páry. Vyplývá to z ankety mezi cestovními kancelářemi.

Praxe žáků oboru chovatelství

Ohrožují zvířata jedinečnost rakovnické botanické zahrady?

Rakovník - Koza a ovce v botanické zahradě? Může to být dobrý vtip, ale v botanické zahradě v Rakovníku je to skutečnost. Malá hospodářská zvířata se tu chovají od loňského roku se zavedením nového studijního oboru Chovatelství na Střední zemědělské škole v Rakovníku.