Kreativ

ŠTÍTEK: Středomoří

Ptáci na krmítku

Teplá zima nenutí stěhovavé ptáky odletět

Rakovník - Sice nám už počasí v minulém týdnu alespoň trochu předvedlo, jak má vypadat zima, ale nezvykle teplý leden, kdy se probouzeli medvědi ze zimního spánku, mohl také ovlivnit chování ptactva.

Ptáci na krmítku

Teplá zima nenutí stěhovavé ptáky odletět

Rakovník – Sice nám už počasí v minulém týdnu alespoň trochu předvedlo, jak má vypadat zima, ale nezvykle teplý leden, kdy se probouzeli medvědi ze zimního spánku, mohl také ovlivnit chování ptactva.

Petr Šimčík z Hluku je ornitolog i zaměstnanec odbru životního prostředí v Uherském Brodě.

Tisíce havranů a kavek na Slovácku je již minulostí, tvrdí ornitolog Petr Šimčík

Slovácko /ROZHOVOR/ - O vlivu teplé zimy na ptačí druhy v našem regionu, hejnech kachen divokých i hus, které můžeme v těchto dnech pozorovat na ostrožských jezerech, ale také o tom, jakými dobrotami za současného příznivého počasí můžeme plnit ptačí krmítka, vypráví v rozhovoru pro Deník dlouholetý ornitolog a člen Moravského ornitologického kroužku Petr Šimčík z Hluku.

Petr Šimčík z Hluku je ornitolog i zaměstnanec odbru životního prostředí v Uherském Brodě.

Tisíce havranů a kavek u nás je již minulostí, tvrdí ornitolog Petr Šimčík

Slovácko /ROZHOVOR/ - O vlivu teplé zimy na ptačí druhy v našem regionu, hejnech kachen divokých i hus, které můžeme v těchto dnech pozorovat na ostrožských jezerech, ale také o tom, jakými dobrotami za současného příznivého počasí můžeme plnit ptačí krmítka, vypráví v rozhovoru pro Deník dlouholetý ornitolog a člen Moravského ornitologického kroužku Petr Šimčík z Hluku.

Za čtyřicet let Jaroslav Ciprys z Lanžhota nasbíral osm set padesát motýlů a chytá je dál.

Můra není můra ale noční motýl, tvrdí sběratel z Lanžhota

Lanžhot - Když mu bylo třináct let, dovedl ho k zálibě ve sbírání denních a nočních motýlů o čtyři roky starší soused. Letos je tomu čtyřicet let, co Jaroslav Ciprys z Lanžhota úspěšně chytá babočky, martináče, lišaje a mnohé další.

Ilustrační foto

Bláznivé zimní počasí: ptáci v Brně zpívají jak na jaře

Brno /ROZHOVOR UVNITŘ/ – Neobvyklé teplo zažívají v těchto dnech Brňané. Jeden za druhým padají teplotní rekordy. Průměrné teploty pro první polovinu ledna se na jižní Moravě za posledních třicet let pohybují mezi jedním až dvěma stupni pod nulou. „Ve vyšších polohách to jsou minus tři stupně," uvedla Marie Doleželová z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Jiří Švestka

Dužnina fíku je podle odrůd různě barevná

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes v předvánoční sérii naposledy odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Ilustrační foto

Přes zadluženost a zimu jsou Dánové nejšťastnější na světě

Kodaň – Jsou nejzadluženější na světě, mají dlouhé zimy a dlouhé noci a dožívají se nižšího věku než někteří obyvatelé Středomoří. Nicméně jsou Dánové již dlouho a podle několika po sobě následujících průzkumů nejšťastnějším národem na světě, píše agentura AFP.

Ilustrační foto.

Ruské lodě ve Středomoří posílil další křižník

Moskva - Ruský raketový křižník Varjag, vlajková loď Tichooceánské flotily, proplul Suezským průplavem a posílil seskupení ruského námořnictva ve Středozemním moři. Oznámila to dnes agentura Interfax. Posilování své flotily ve Středozemním moři Moskva dříve ohlašovala během stupňování syrské krize, napětí v regionu se však v posledních týdnech zmírnilo. Nicméně před dvěma týdny Suezským kanálem proplula do Středomoří americká letadlová loď.

Italská pobřežní stráž se zachráněnými imigranty z potopené lodi u ostrova Lampedusa.

Itálie plánuje kvůli běžencům posílit vojenské hlídky v jižním Středomoří

Řím – Itálie chce posílit vojenské hlídky v jižní oblasti Středozemního moře, aby se tak pokusila zabránit opakování lodních neštěstí, která si tento měsíc vyžádaly stovky obětí mezi africkými běženci mířícími do Evropy. Dnes italská plavidla zachránila zhruba 400 osob z lodi, která se zhruba 100 kilometrů jižně od ostrova Lampedusa dostala do problémů. Další plavidlo se zhruba stovkou pasažérů zachytili maltští záchranáři, sdělil nejmenovaný činitel italské pobřežní stráže.

Ilustrační foto

Syrští povstalci prý dostali velkou zásilku zbraní

Damašek - Syrští povstalci dostali po zprávách o údajném chemickém útoku syrských vládních sil zásilku čtyř set tun zbraní. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje ze syrské opozice. Jde prý o jednu z největších zásilek zbraní, která se k rebelům za poslední dva roky dostala. Podle jednoho ze zdrojů dorazila z Turecka a nyní je rozdělována do skladů povstaleckých jednotek na severu země.

Ilustrační foto

Při dovolené v Itálii si Češi za benzin i naftu připlatí

Praha - Čeští řidiči, kteří se chystají v druhé polovině prázdnin na dovolenou do Itálie, musejí počítat s výrazně vyššími cenami pohonných hmot než v Česku. V západním Středomoří si řidiči připlatí za benzin, ceny nafty jsou srovnatelné s českými. Ušetřit na pohonných hmotách mohou motoristé, kteří zamíří do Chorvatska, to v tomto směru patří mezi nejlevnější státy z celé Evropy. Vyplývá to z aktuálních údajů německého autoklubu ADAC.

Ilustrační foto.

Umělec Sandro Bracchitta přichází do Jičína

Jičín – Sandro Bracchitta, uznávaný italský umělec, přichází do České republiky představit nejnovější cyklus svých obrazů a plastik. Výstava se koná od 12. července do 28. srpna v elegantních prostorách Valdštejnského zámku v Jičíně, sídle Regionálního muzea a galerie.

Drakovec ze Středomoří

Drakovce rozkvetly

Rakovník - V botanické zahradě v Rakovníku opět rozkvétají drakovce.

Karel Šedivý ml., lékař infekčního oddělení příbramské nemocnice.

Nejrizikovější jsou tropy, ale nákazu si můžeme dovézt i ze Středomoří

Vzhledem k tomu, že je doba dovolených, mnozí teprve vybírají místa, která letos chtějí navštívit. Koho už omrzela evropská letoviska, poohlíží se po místech neobvyklých. Je ale dobré vědět, která jsou pro naše zdraví bezpečná a kam je naopak nutné se připravit. Na otázky ohledně rizik, které exotické země představují, odpovídá internista příbramské nemocnice Karel Šedivý mladší.

Karel Šedivý ml., lékař infekčního oddělení příbramské nemocnice.

Nejrizikovější jsou tropy, ale nákazu si můžeme dovézt i ze Středomoří

Příbram /ROZHOVOR/ – Vzhledem k tomu, že je doba dovolených, mnozí teprve vybírají místa, která letos chtějí navštívit. Koho už omrzela evropská letoviska, poohlíží se po místech neobvyklých. Je ale dobré vědět, která jsou pro naše zdraví bezpečná a kam je naopak nutné se připravit. Na otázky ohledně rizik, které exotické země představují, odpovídá internista příbramské nemocnice Karel Šedivý mladší.

Ilustrační foto

V Itálii si řidiči za pohonné hmoty připlatí, v Chorvatsku ušetří

Praha - Češi, kteří se chystají jet autem na dovolenou do Itálie, musejí počítat s výrazně vyššími cenami pohonných hmot. Za litr benzinu si u italských pump připlatí proti Česku zhruba osm korun, za litr nafty šest korun. Levnější pohonné hmoty jsou z tradičních destinací, kam Češi míří autem, třeba v Chorvatsku.

Ilustrační foto

Letecké spojení Ostravy s Vídní bylo přerušeno

Mošnov - Slovenská společnost Danube Wings pozastavila lety z mošnovského Letiště Leoše Janáčka Ostrava do rakouské Vídně. Důvodem je příprava spolupráce s mezinárodní aliancí leteckých společností ohledně návazných spojení. Společnost Danube Wings to uvedla na svých internetových stránkách. Provoz na lince a prodej letenek chce obnovit nejpozději v červnu.

Ilustrační foto.

Dovolená na jachtě ve Středomoří? Zájem Čechů roste

Praha – Na přístavních molech ve Středomoří zní stále častěji čeština, hlavně v Chorvatsku. Firmy, které mořechtivým Čechům pronajímají jachty, plachetnice a katamarány, hlásí nárůst zájmu o tento druh trávení dovolené. Vyplývá to z ankety mezi pronajímateli lodí. Podle odhadu analytické společnosti Mag Consulting stráví v létě dovolenou na lodi čtyři až pět tisíc Čechů.

Ilustrační foto

Genetické testy původu jsou populární a zájem o ně roste

Praha /ANIMACE/  – Pátrat po původu svých předků, zda pocházeli od Středomoří, Ameriky nebo třeba od Uralu, láká díky molekulární genetice stále více lidí. Genetická výbava člověka známá jako DNA se zkoumá ve specializovaných laboratořích, kde zájem o geneticko-genealogické testy původu od začátku ledna výrazně vzrostl. Potvrdili to oslovení odborníci. Genetici pomáhají rozplést původ lidí, který už nedokážou rozluštit matriky nebo jiné historické prameny.

Hlavní „třída“ města Hum.

Istrie: Skrytá krása osobité brány Středomoří

Chorvatská Istrie, to jsou sosny, víno, prosluněné pláže. Pro našince nejbližší a prakticky nejsnadněji dosažitelná výspa modrého Jadranu. Místo, kde si pevný odkaz starobylé antiky užívá rande s hravou vitalitou mladičké renesance. Brána bezstarostného Středomoří.

Bronzová mince s motivem vlčice kojící Romula a Réma (ze sbírky V. Němce).

Pozdní doba římská: Romulus a Rémus ze Zubří

Valašsko /SERIÁL TÝDENÍKU/ - Památky na pozdní dobu římskou máme ve zvyku hledat spíše ve Středomoří, nanejvýš ještě tak v jižních oblastech naší země. Soubor římských mincí ze soukromé sbírky pánů Františka a Václava Němce ze Zubří nám však ukazuje, že ani Valašsko nestálo ve 4. století mimo evropské dění.

Akce Festivalu ptactva u Třemešských rybníků.

Ptačí festival zve mezi opeřence

Šumperk - Čtyři vysoké jemné sítě jsou napjaté od pondělního rána na hrázích Třemešských rybníků mezi Novým Malínem a Třemeškem. Jejich nedobrovolnými „hosty" jsou nejčastěji sýkorky modřinka a koňadra, ale lapit se nechá také třeba budníček, babka nebo krasavec ledňáček. Každý je tu může vidět pěkně zblízka a ještě se o nich něco dozvědět.

Slavnostní otevření nové zahrady u domu s pečovatelskou službou v Jesenici

Každý den sledovali, jak se zahrada mění v zelenou oázu

Jesenice – Stačí udělat jen pár kroků z domu a už jste v jiném světě. Zahrada za domem s pečovatelskou službou láká k příjemnému posezení a nabízí i pastvu pro oči. Však ji také obyvatelky domu řádně využívají.

Prohibice je na mezinárodním Letišti Karlovy Vary velice dobře kontrolována. Pokud i přesto někdo zkusí alkohol pronést, nekompromisně na to přijde rentgen, který je nezbytnou součástí letiště.

Celníci na karlovarském letišti jsou nekompromisní, slzy na ně neplatí

Karlovy Vary - Projít s lahví, která má více jak 20 procent alkoholu, celní zónou na karlovarském letišti je nemožné. „U vstupních dveří máme kolegu, který informuje cestující a dělá první vstupní kontrolu, pak zkontrolované kufry označí visačkou. Pokud by i tak někdo zkusil pronést lahev alkoholu, odhalíme ho," řekl šéf celní správy.

Zhruba třímilimetrový pavouček cedivečka zápřední už se „usídlil“ i na fasádách v centru Ostravy.

Kdo špiní fasády domů nejen v Ostravě? Pavouček z jihu

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Všimli jste si černých fleků na fasádách některých domů v Ostravě? Myslíte si, že jde o plísně a majitelé domů se o fasády nestarají? Tak to byste hádali špatně. Černé fleky jsou totiž „dílem" malého pavoučka cedivečky zápřední.

Zhruba třímilimetrový pavouček cedivečka zápřední už se „usídlil“ i na fasádách v centru Ostravy.

Kdo špiní fasády domů nejen v Ostravě? Pavouček z jihu

Všimli jste si černých fleků na fasádách některých domů v Ostravě? Myslíte si, že jde o plísně a majitelé domů se o fasády nestarají? Tak to byste hádali špatně. Černé fleky jsou totiž „dílem" malého pavoučka cedivečky zápřední.

Zhruba třímilimetrový pavouček cedivečka zápřední už se „usídlil“ i na fasádách v centru Ostravy.

Kdo špiní fasády domů nejen v Ostravě? Pavouček z jihu

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Všimli jste si černých fleků na fasádách některých domů v Ostravě? Myslíte si, že jde o plísně a majitelé domů se o fasády nestarají? Tak to byste hádali špatně. Černé fleky jsou totiž „dílem" malého pavoučka cedivečky zápřední.

Ilustrační foto

Mozaiky vám vyčarují Středomoří

Poprvé jsem je zahlédla v Řecku. Na každém rohu jsem je pak potkávala v Tunisku. Středomořské motivy ale mohou zdobit i vaši chatu na Berounce.

Ilustrační foto

Jižanská zahrada v Česku

Stýská se vám po dovolené ve Středomoří a hltáte knížky Geralda Durrella, abyste se tam alespoň v myšlenkách vrátili? Ukážeme vám, jak si přenést Středomoří na vlastní zahradu a užívat si ho celé léto i u nás.

Jedinečný  počin se podařil Martinu Novákovi, ten opravil chátrající špejchar v Želči a vytvořil v něm galerii a muzeum.

Špejchar září na celý okres a je v něm muzeum

Želeč – Opuštěných či dokonce zchátralých sýpek je na Táborsku skutečně mnoho. Ne každá má to štěstí, že najde dobrého vlastníka, natož pak využití. Ta v Želči na kopci se stala Muzeem zemědělské techniky, nástrojů a nářadí a Obrazárnou. Dveře otevře veřejnosti zítra v 17 hodin.