Kreativ

ŠTÍTEK: Středomoří

Kapary

Odkud se vzaly kapary a co to vlastně je

Narážíme na ně v receptech středomořské kuchyně, občas je koupíme jako delikatesu pro zvláštní příležitosti nebo je konzumujeme coby náplň v olivách. Spousta lidí ale přitom neví, odkud se vlastně tyto podivné zelené oválky berou.

Ilustrační foto.

Sobotní výlet do Suchardova domu

Nová Paka – Sváteční atmosféru si můžete prodloužit výletem do Suchardova domu, kde je do 6. ledna k vidění výstava řezbářských betlémů.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Na cestu po německých městech se žáci 4. základní školy Lipanská v Kolíně vydali ve středu 19. prosince.

Žáci si zlepšovali své dovednosti z němčiny

Kolín – Na cestu po německých městech se vydali žáci 4. základní školy Lipanská v Kolíně. Vzdělávací akce s názvem Autobahnspiel se konala pod záštitou Goethe-Institutu z Prahy, který se zaměřuje na znalost německého jazyka, vzdělávací a jazykové kurzy v České republice.

Ilustrační foto.

Hradecké záchytce hrozil zánik. Přežila a na Silvestra bude v pohotovosti

Hradec Králové – O letošní silvestrovské noci budou otevřeny protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové i v Pardubicích. V uplynulých letech se střídaly a službu měla vždy jen jedna z nich, tento model se však loni neosvědčil, protože opilých bylo tolik, že kapacita hradecké záchytky, která měla fungovat pro oba kraje, nestačila.

Ilustrační foto.

Čáslavští hokejisté potvrdili první místo v soutěži

Čáslav - Hokejisté Čáslavi předvedli povedený výkon a porazili Rakovník 3:2. Sobotní utkání potvrdilo první příčku čáslavských Gripenů v soutěži. „Přijel k nám dobře připravený soupeř, hrál útočný, agresivní hokej a dobře napadal. Připomínalo to zápasy vyřazovací části, bojovalo se o každý metr ledu. Po zápase v Kralupech zasloužili hráči kritiku, tentokrát je ale musím za celý zápas pochválit. Neměli slabší chvilku, utkání odehráli podle představ,“ byl s výsledkem spokojený Tomáš Topol, trenér Čáslavi.

Hokejisté Zlína porazili Hradec Králové.

První formace řádila. Berani obratem z 2:4 na 6:4 porazili Hradec

Ti tři zase řádili. Třemi nádhernými akcemi ve třetí třetině a góly do odkryté klece řídili obrat z 2:4 na 6:4. Dříve cenění dříči za defenzivní schopnosti nyní táhnou hokejový Zlín. První formace Ondráček – Fořt – Kubiš si udělala hezký sváteční večer. Štěpánskou nádhernou bitvu proti Hradci Králové nakonec díky nim urvali v poměru 6:4 Berani a ukončili sérii čtyř porážek v řadě.

Ten největší betlém ze sena je k vidění od 8. prosince v Čenkově.

OBRAZEM: V Čenkově mají ten největší betlém ze sena

Čenkov - Ten největší betlém ze sena je k vidění od 8. prosince v Čenkově. Návštěvníci tam u kapličky najdou 54 postav pečlivě vyrobených a oblečených v životní velikosti. Jsou tam lidé i zvířátka a díky nim se ocitnete přímo ve vánočním dění. Navšívit ho můžete až do 6. ledna.

Objekt bývalého autosalonu Carimex u Stavebních strojů v Plzni už není prázdný. Bezdomovci obývaj

Zboří se Carimex?

Město Plzeň uspělo v dlouholetém sporu, který od devadesátých let minulého století vede s majitelem chátrající budovy Carimexu na Rokycanské třídě Davidem Houserem.

ŽIVÝ BETLÉM. O předání vánočního poselství se postaraly děti z Lutopecen i Měrůtek.

Příběh Vánoc ztvárnily děti z Lutopecen

Vánoční poselství připomínají živé betlémy. Letos si jej připravili také v Lutopecnách. O ztvárnění příběhu narození Ježíše Krista se zde postaraly děti z Lutopecen, ale i Měrůtek.

Vánoční atmosféra u rozsvíceného stromu v Českých Budějovicích.

OBRAZEM: Velkolepé, barevné i roztomilé. Kde v Česku září nejhezčí strom?

Největší neznamená nejhezčí. Vánoční stromy na náměstích v celém Česku se již tradičně rozsvítily na začátku prosince, kdy si lidé připomněli první adventní neděli. Bez nich by si převážná většina obyvatel neuměla ani vánoční výzdobu představit. Kde se však letos mohou pyšnit nejkrásnějším vánočním stromem?

Americký prezident Donald Trump.

Sněmovna USA přidá peníze na Trumpovu zeď. Demokraté plánují odpor

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila návrh zajišťující dočasné financování vlády, do kterého zahrnula peníze požadované prezidentem Donaldem Trumpem na stavbu zdi na mexické hranici. Protože v Senátu má kvůli očekávanému odporu demokratů návrh malou šanci na přijetí, je podle amerických médií hrozba omezení provozu federálních úřadů stále reálnější.

Závod SP v biatlonu ve sprintu na 10 km mužů v Novém Městě na Moravě. Michal Krčmář.

OBRAZEM: Biatlonový start na Vysočině: Češi ve sprintu nezářili

Vysočina - Krátce po doběhu mrkl v aréně na výsledky a řekl: „Můj výsledek neurazí, ale ani nenadchne.“ Tahle slova šla z úst nejlepšího českého biatlonisty Michala Krčmáře. Docela trefné: dnešní sprint v Novém Městě na Moravě nepřinesl fanouškům kýženou radost.

Odvysílají noviny na obrazovce.

Deník sousedů bude vycházet – v televizi

Linec – Zpravodajské vysílání lineckého deníku OÖN, z něhož často cituje i internetový server našeho Deníku, bude od pondělí 4. listopadu „vycházet“ také v televizi - na kanále TV1, dříve BTV, šířeném také přes satelit.

Kypr. Ilustrační foto

Kypr: Afroditin ostrov lásky a krásy ve východním Středomoří

Středomoří je nejlepší na podzim. Na jihu Evropy jsou dny o poznání další, pláže prázdné, moře ještě dost teplé na koupání. Denní teploty stále na tričko, pohybují se okolo 25 stupňů. Možností co dělat, je díky tomu, že již počasí není tropické, je ale podstatně více než jen ležet na pláži. Ani s koncem října sezóna nekončí. Jedním z tipů, kam ze sychravého Česka vyrazit, může být i Kypr. Ostrov, kde se prý z mořské pěny zrodila bohyně krásy a lásky Afrodita.

Petržel

Petržel pěstovali už Řekové i Římané. Jaké je její nejčastější užití?

Petržel je původem ze Středomoří, její plný latinský název je petroselinon, přičemž petra znamená skála (petržel často roste v kamenitých půdách) a druhá čast řeckého názvu selinon znamená celer. Plný název petržele tedy zněl "celer ze skalisek", protože se mělo zato, že celer a petržel jsou dvě varianty jedné rostliny. A aby se rozlišily, popisovaly se podle míst, kde se vyskytovaly - vlhké prostředí pro celer a kamenité pro petržel.

Migranti opět pronikli do španělské Ceuty.

Počty nelegálních migrantů do EU klesly o 40 procent. Problémy má Španělsko

Příliv nelegálních migrantů do Evropy klesá. Současně se však přesouvají hlavní trasy, kudy tito lidé vstupují na kontinent. Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž (Frontex) zaznamenala za prvních osm měsíců 86 500 nelegálních překročení hranic Evropské unie, což představuje meziroční pokles o 40 procent. Jen v srpnu se jednalo o 12 500 migrantů. Více než polovina z nich však přišla do Španělska.

Humanitární loď Aquarius

Loď Aquarius plná uprchlíků pluje Středomořím. Nikdo je nechce

Záchranná loď Aquarius, kterou provozují neziskové organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF) se opět dostala do problémů. Plavidlu, které má na své palubě 141 migrantů, od pátku odmítly otevřít své přístavy všechny evropské země. Nepřijme ji ani Španělsko, které ji při minulé krizi v polovině června umožnilo zakotvit a vyložit 629 migrantů.

Rozhovor na konci týdne s hydrobiologem Petrem Pařilem.

Rybáři už teď nemají ve vysychajících potocích co lovit, říká hydrobiolog Pařil

Brno - Úmorné vedro v těchto dnech trápí Jihomoravany. Teplotní extrémy v kraji ještě zhoršují již tak kritickou situaci se suchem. Zákeřné sucho neznepříjemňuje život jen lidem. Pro vodní živočichy mnohdy přináší smrt. Toky, v nichž žijí, vysychají. Vysychání toků a důnásledkům pro vodní zvířata se věnuje brněnský hydrobiolog Petr Pařil. Podle něj bude situace na jižní Moravě stále horší. „Časem tady bude téměř středomořské klima, v našich tocích se mohou šířit nepůvodní druhy. Výhled není pozitivní,“ nastiňuje v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Basketbalový hráč Marc Gasol pomáhá vyzvednout z moře trosečníky z Kamerunu.

Při záchraně migrantky pomáhal na moři i hvězdný basketbalista Gasol

Marc Gasol, bývalá španělská hvězda v nejvyšší americké basketbalové lize NBA, patřil k lidem, kteří přispěli k úterní záchraně čtyřicetileté ženy z Kamerunu ve Středozemním moři. Ta byla nalezena ve vyfouknutém gumovém člunu, v němž se kromě ní nacházela další mrtvá žena a pětiletý chlapec. 

Bohemia Jazz Fest

Odourání stresu z dopravy. V Praze zazní jazz i stará hudba ze Středomoří

Letní slavnosti v Praze nejsou jen ty shakespearovské. V úterý v Divadle na Vinohradech koncertem Královny Středomoří zahájí 19. ročník Letních slavností staré hudby francouzská sopranitska Véronique Gensová. Snad aby se mohli lidé v metropoli uklidnit ze stresu po cestě rozkopanými ulicemi, probíhá v hlavním městě také oblíbený BohemiaJazz Fest.

Farma ve Starovičkách vyrábí z levandulí různé výrobky.

Levandule v kurzu. Dává vůni čokoládě nebo repelentům

Jižní Morava – Jako ve francouzské Provence to vypadá při pohledu na pole ve Starovičkách na Břeclavsku. Levandulová farma tam pěstuje na třech a půl hektarech asi sedmašedesát tisíc sazenic levandulí. „Když jsme začínali v roce 2014, měli jsme čtyřicet tisíc sazenic levandule lékařské. Postupně dosazujeme další. V Provence mají jedinou výhodu: mořský vzduch, který přináší vlhkost,“ porovnal farmář a majitel farmy Stanislav Bíza.

Pražská botanická zahrada věnuje růžím druhé zastavení vzdělávacího projektu Vonná stezka.

Na růžích ustláno. Pražská botanická zahrada láká na vonnou procházku

Říká se, že ženy milují květiny. A mezi nejvoňavějšími rostilnami jsou samozřejmě růže. V sobotu odpoledne si v Rozáiru v severní části areálu trojské botanické zahrady mohou (nejen) ženy užít růže všemi smysly a seznámit se s tajemstvím "královen" květin. Růžím je věnováno druhé zastavení unikátní Vonné stezky.

Dovolená u moře, ilustrační foto.

Češi letos rekordně cestují i mimo hlavní sezonu. Cestovky jsou spokojené

Co měsíc, to rekord. Tuzemské cestovní kanceláře si letos mohou spokojeně mnout ruce. Už na začátku kalendářního roku v lednu a únoru prodaly v předprodejích skoro 40 procent celoroční kapacity. A nejenom to. Potvrdil se trend z minulých let, kdy Češi častěji cestují i na krajích hlavní sezony, tedy v květnu a říjnu.

Boeing 737 v barvách Travel Service (ilustrační foto)

Travel Service převlékne barvy a změní logo

Největší tuzemský letecký dopravce se rozhodl s velkou modernizací flotily také zcela změnit vzhled svých letadel. Barevné schéma, které vzniklo v devadesátých letech, postupně zmizí a nahradí ho nové.

Krásné počasí přálo výletům do přírody a přilákalo spoustu turistů také na nejvyšší vrchol Blanského lesa Kleť. Vyrazily tam i Pavla Vinzensová s dvouletou dcerou Helenkou a Andrea Vondřichová.

Teplotní rekordy na jihu Čech odolaly

Jižní Čechy - Příliv vzduchu ze Středomoří znamenal, že v sobotu v České republice padaly teplotní rekordy jako na běžícím pásu. V jižních Čechách se ale pro historické tabulky opravoval jediný zápis.

bobkový list

Vavřín alias bobkový list

Vavřínový věnec býval symbolem vítězství. Římští vojáci jím korunovali své významné vojevůdce, jako například Césara. Věřili totiž, že vavřín má moc chránit a také symbolizoval válečné vítězství. Věštkyně z Delf žvýkala listy vavřínu během svých vidění, což určitě může mít důvod, protože ve větší dávce působí narkoticky. Zajímavé také je, jak vznešený vavřín přišel ke svému poněkud zemitému českému názvu bobkový list: důvod je údajně ten, že plody vavřínu se nápadně podobají bobku.

Martin Adámek vás vezme na kole do Monaka a zpátky.

Martin Adámek vás vezme na kole do Monaka a zpátky

Rokytnice v Orlických horách - Sýpka - Muzeum Orlických hor zve na přednášku s promítáním fotografií cestovatele a cyklisty Martina Adámka který vás provede cestou z nedalekého Náchoda do Monaka a zpět, kterou absolvoval na jízdním kole.

Ilustrační foto

Quintana přinese závan Středomoří

Královéhradecko, Teplice nad Metují /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Třetí zastavení hudebního festivalu Za poklady Broumovska představí v sobotu od 18 hodin v kostele sv. Vavřince v Teplicích nad Metují italsko-české duo Quintana, které tvoří loutnistka Ilaria Fantin z Vicenzy a pražská harfenistka Kateřina Ghannudi.

Gaza je deset let po uchopení moci Hamásem neobyvatelná, píše OSN

Deset let poté, co islamistické hnutí Hamás ovládlo pásmo ​​Gazy, je palestinská enkláva pro své dva miliony lidí skutečně neobyvatelná - s klesajícími příjmy, zdravotní péčí, vzděláním, vypadávající elektřinou a nedostatkem pitné vody. Uvádí to zpráva OSN o vývoji v oblasti.