Kreativ

ŠTÍTEK: Středomoří

Masarykovo náměstí v centru Ostravy. Ilustrační foto.

Jak ještě Ostrava oslaví jubileum?

Ačkoliv několik připomínkových akcí, zejména výstav, už má Ostrava za sebou, sedmi set padesátku města si lidé teprve naplno užijí. Vždyť i fanoušci fotbalového Baníku na ni při posledním zápase sezony pamatovali velkoplošnou choreografií.

Ilustrační foto.

Nižší ceny dovolených u moře ovlivnila silnější koruna jen nepatrně

Posílení koruny od uvolnění měnové politiky ČNB v dubnu se zatím v korunových cenách zahraničních zájezdů neprojevilo. Mírné aktuální zhodnocení o dvě a půl procenta nemá zatím vliv na aktuální ceny formou last-minute zájezdů. Nicméně očekávaní zhodnocení koruny se projevilo už před ukončením intervencí v nižších katalogových cenách zájezdů na léto 2017.

Zabavené „suvenýry" - chráněné druhy.

Suvenýry z dovolené se prodraží, neznalost pravidel neomlouvá

Praha – Pozor na dovoz korálů, lastur a mušlí! S tímhle varováním se před zahájením hlavní turistické sezony obrací na veřejnost Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. Právě celníci na Letišti Václava Havla Praha znají tyhle problémy z první ruky: v době dovolených nacházejí při kontrolách zavazadel nejrůznější suvenýry, o kterých výletníci nemají ani tušení, že jejich dovozem porušují mezinárodní předpisy.

Ilustrační foto

Nejvíce zatopí čtvrtek, v pátek zabouří

Jižní Čechy – Kratšímu teplému období, v němž se právě nacházíme, se v lidové meteorologii říká izidorské jaro. Patří do něho i úterní svátek sv. Jana Nepomuckého.

Spojené státy zaútočily na Sýrii. Americký tým prezidenta poslouchá jeho rozhodnutí

Úřad syrského prezidenta: Útok USA byl unáhlený a nezodpovědný

Úřad syrského prezidenta označil dnešní americký útok na syrskou vojenskou základnu nedaleko Homsu za unáhlený a nezodpovědný. USA se podle úřadu syrského prezidenta Bašára Asada nechaly naivně unést falešnou propagandistickou kampaní. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto

Zpráva o 150 utonulých migrantech ve Středomoří byla mylná

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes dementovala svou zprávu ze začátku týdne, podle které v úterý patrně utonulo ve Středozemním moři až 150 afrických běženců. Podle mluvčího IOM se většinu z těchto lidí podařilo zachránit, čehož si prý ale nevšiml gambijský chlapec, který potopení plavidla s migranty také přežil a tvrdil, že ostatní zahynuli. Nyní se za mrtvé považuje pět osob, napsala agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Tisícileté olivovníky ve Španělsku jsou ohroženy

Madrid - Nad východním Španělskem se slunce ukládá ke spánku a desítky majestátních stromů vrhají dlouhé stíny. Tyto tisícileté olivovníky jsou dnes chráněny, aby si je nemohli milovníci kuriozit odvézt do své vlasti. Sedmatřicetiletý Amador Peset vystupuje ze svého terénního vozu a prochází hájem. Zastavuje se u obrovského olivovníku, který vzdoruje chladnému větru.

Pobřežní scenérie od Dany Valešové. Mallorca 2013, Formentor.

Turisté ve Španělsku lámají rekordy

Madrid (Španělsko) - Do Španělska loni přijelo opět o něco více turistů, celých 75,3 milionu, uvedlo dnes ministerstvo pro turismus a energetiku. Jedná se o meziroční nárůst o deset procent a o rekordní číslo již čtvrtým rokem za sebou. Země těží z obav turistů cestovat do konkurenčních destinací v oblasti Středomoří, jež se staly terčem teroristických útoků.

Výherkyně velké soutěže v Auparku

Hlavní výhra z velké soutěže Auparku zůstane v Hradci

Hradec Králové - Paní Hedvika z Hradce Králové se stala hlavní výherkyní velké soutěže pro návštěvníky nově otevřeného nákupního centra Aupark v Hradci Králové. Termín a místo, kde exotickou dovolenou v hodnotě 100 000 Kč stráví, si může vybrat sama.

Ilustrační foto

Ruský letoun havaroval při pokusu o přistání na letadlové lodi

Moskva - Ruský stíhací letoun MiG 29 se zřítil ve Středozemním moři při pokusu o přistání na palubě letadlové lodi Admirál Kuzněcov. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Pilot se úspěšně katapultoval a nezraněn byl dopraven na loď.

Ilustrační foto

Při dalším oteplování se podle vědců část Španělska změní v poušť

Berlín - Při dalším oteplování podnebí o více než 1,5 stupně Celsia se kromě jiného jih Španělska promění v poušť. Uvedla to zpráva evropských klimatologů. Zaměřili se podle agentur AP a AFP na oblast Středomoří, kde by podle nich přílišné oteplování způsobilo největší změny tamních ekosystémů za posledních 10.000 let, tedy od začátku lidské civilizace.

Ilustrační foto.

Ruský deník chce léčit vzpurné novináře v plynových komorách

Moskva - Podle komentátora ruského prokremelského listu Komsomolskaja pravda mohou neloajální ruské žurnalisty vyléčit jen plynové komory. Publicista Sergej Leleka tak reagoval na poznámky dvou ruských novinářů, kteří kritizovali válečné schopnosti jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která míří z Ruska do Sýrie.

Michal Koupý z Blanska, který se věnuje studiu motýlů a jejich fotografování, má ve své sbírce unikátní snímky. Doma se mu vylíhl u nás velmi vzácný lišaj oleandrový. Jeho housenky našli lidé na na přelomu srpna a září v Blansku.

Unikátní lišaj odlétl z Blanska. Směr Jaderské moře

Blansko /FOTOGALERIE/ – Přes 650 kilometrů vzdušnou čarou. Zhruba tak dlouhá bude cesta, kterou musí z Blanska k Jaderskému moři urazit tažný tropický motýl lišaj oleandrový. Jedná se o naprosto unikátní přelet, protože výskyt tohoto motýla na našem území je velmi vzácný. Jeho největším nepřítelem bude chlad. Pokud klesne teplota pod deset stupňů, do cíle nedoletí. Nepřežije.

Matteo Renzi

Renzi opět vyčetl EU, že Itálii nepomáhá s migranty

New York – Italský premiér Matteo Renzi opět ostře odsoudil Evropskou unii za to, že nedělá dost, aby Itálii pomohla vypořádat se s migrační krizí. V úterním projevu v rámci všeobecné rozpravy 71. zasedání Valného shromáždění OSN si předseda vlády postěžoval, že Itálie nese veškerou tíhu migračního proudu směřujícího z Afriky do Evropy.

Prácheňské muzeum připravilo pro zájemce také komentované prohlídky výstavy unikátních předmětů  z mohyl nalezených v Písku – Hradišti. Této nabídky využili studenti 1. A třídy Gymnázia Písek společně s učitelem dějepisu Jakubem Cenkem.

Nálezy z mohyl keltských knížat

Písek – Zájemci o historii, a nejen oni, by si neměli nechat ujít výstavu v Rytířském sále Prácheňského muzea nazvanou Hradiště u Písku 1858 – Nálezy z knížecích mohyl z časné doby laténské.

Lidé na dvou místech v Blansku nalezli v těchto dnech několik housenek tropického tažného motýla lišaje oleandrového. Podle odborníků se jedná o unikátní věc.

Do Blanska přiletěl unikátní motýl. Lišaj oleandrový

Blansko /FOTOGALERIE/ – Historický unikát. Naprostá bomba. Tak komentují odborníci nález housenek lišaje oleandrového. Tropického tažného motýla, který přiletěl letos koncem prázdnin do Blanska. Zatím jsou potvrzená dvě místa, kde Blanenští housenky v těchto dnech našli.

Ilustrační foto.

Německo letos čeká 300.000 migrantů, ani ne třetinu proti loňsku

Berlín - Německé úřady očekávají, že do země letos přijde nejvýš 300.000 migrantů, což je necelá třetina loňského počtu. Uvedl to šéf spolkového úřadu pro migraci v dnešním vydání deníku Bild. Loni podle něho přišel do země méně než milion běženců a ekonomických uprchlíků. Německá média přitom obvykle udávají počet 1,1 milionu.

Bělolanýž nalezený u Znojma.

OBRAZEM: Na vzácné lanýže lze narazit i v okolí Znojma

Znojmo – Kulinářská pochoutka lanýže nejsou jen doménou Francie či Itálie. Jak ukazují nálezy z poslední doby, i na Znojemsku jsou zřejmě rozšířenější, než vědci v minulých letech předpokládali. Jednoho z představitelů této vzácné houby, takzvaného bělolanýže, našel v minulých dnech znojemský botanik Radomír Němec.

Ilustrační foto.

Ruská armáda zahájila manévry ve východním Středomoří

Moskva – Ruská armáda zahájila v oblasti východního Středomoří námořní vojenské cvičení, jehož součástí jsou i ostré střelby. Uvedlo to dnes na svých webových stránkách ruské ministerstvo obrany. Cílem manévrů je nácvik krizové situace „teroristické povahy".

Kousku Provence si letos mohou užívat obyvatelé a návštěvníci Loučan. Obec nechala v centru vysadit levanduli. Místním se nápad líbí a těší se z krásy a vůně linoucí se ze záhonů podél hlavní silnice

Kousek Provence na Hané? Levandule kam se podíváš

Loučany – V Provence bylo odhadem dvacet pětadvacet obyvatel Loučan. Aby i ostatní mohli oblažovat smysly svěží vůní a krásou keřů s modravými klásky, nechala obec vysadit levanduli na záhony lemující hlavní silnici. A místní i přespolní jsou nadšeni. Podle odborníků roste obliba levandule na Hané velkým tempem. Zvedají proto varovně prst, aby si lidé z nadšení pro cizokrajnou rostlinnou krásku nevytlačili ze zahrádek a ulic tradiční ozdobu.

Ilustrační foto

V červnu do Itálie přes moře dorazilo 22.500 migrantů

Brusel - V červnu dorazilo do Itálie přes Středozemní moře přibližně 22.500 migrantů, proti předchozímu měsíci je to nárůst o 24 procent, uvedla dnes unijní agentura Frontex. Za první polovinu roku tak cestou přes centrální Středomoří přijelo do EU 69.500 lidí, přibližně stejný počet jako loni.

Summit v Bruselu.

Evropská unie se shodla na potřebě snížit migrační proud ze severu Afriky

Brusel – Na potřebě výrazného snížení proudu převážně ekonomických migrantů, kteří se nyní pokoušejí dostat do EU v oblasti centrálního Středomoří, se dnes shodli prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na summitu v Bruselu. Zdůraznili v této souvislosti potřebu plného využívání všech bezpečnostních procedur tak, aby byla zajištěna plná kontrola nad vnější unijní hranicí.

Americký torpédoborec USS Gravely. Ilustrační foto.

Rusko obvinilo americkou loď z nebezpečných manévrů ve Středomoří

Moskva – Ruské ministerstvo obrany obvinilo americké bojové plavidlo, že se ve východním Středomoří nebezpečně přiblížilo k ruskému strážnímu člunu. Incident se podle Moskvy stal před deseti dny, informaci o něm ale Rusko zveřejnilo až dnes. Zprávu potvrdil i Pentagon s tím, že za incident mohou Rusové.

Ilustrační foto.

Lužánky zažijí o víkendu hvězdné brnkání. Předvedou je malí herci

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Den začít s mladými divadelníky v Lužánkách, pak vzdát hold plodům moře lososovým burgrem nebo krevetami. Odpoledne zajít s prarodiči na sportovní hry důchodců a předvést, jak se střílí na koš. Večer zakončit vážně ve společnosti koňů a hradní stráže. I to o víkendu nabízejí brněnské akce.

Příbuzní pasažérů spadlého egyptského letadla.

Francie vyšetřuje lidi z letiště v Paříži kvůli egyptskému stroji

Paříž - Francouzské úřady intenzivně vyšetřují stovky pracovníků a dalších osob, které mohly mít na letišti Charlese de Gaullea v Paříži přístup k egyptskému letadlu, jež se ve čtvrtek zřítilo ve východním Středomoří. Zároveň procházejí hodiny záznamů z bezpečnostních kamer. Pád letadla společnosti Egyptair se stal na jeho cestě z Paříže do Káhiry.

Mapa trasy letadla.

Francouzský expert: V egyptském letadle patrně došlo k výbuchu

Paříž – Na palubě egyptského letadla, které dnes zmizelo ve Středomoří, patrně došlo k výbuchu, soudí francouzský letecký expert Jean-Paul Troadec, který se vyjádřil pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1. Vyplývá to podle něho z toho, že posádka podle všeho neměla čas reagovat na krizovou situaci.

Krajina Bílých Karpat v okolí Vyškovce. Ilustrační foto.

V Bílých Karpatech najdete modrofialové orchideje jinak kvetoucí ve Středomoří

Bílé Karpaty - Medvěd, vlk nebo rys. Velké šelmy do Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty občas zabloudí z území Slovenska nebo z CHKO Beskydy. Naposledy se tak stalo 2013 u vlků, v roce 2014 se tam objevily stopy medvěda hnědého. Turisté, kteří se rozhodnou, že navštíví chráněnou oblast a budou se držet značených stezek, se nemusí obávat střetu s těmito zvířaty. Jiné druhy se ale již staly součástí bělokarpatské fauny, hlavně díky účinné ochraně v různých částech republiky. Jde především o bobra evropského nebo vydru říční.

Petr Vabroušek

Zastav dole pod sopkou, já na Vesuv vyběhnu, pobavil taxikáře Vabroušek

Zlín – Zlínský triatlonista Petr Vabroušek prožil vánoční svátky napůl ve Středomoří, napůl doma. Před novou sezonou věří v obhajobu mnoha svých prvenství a doufá, že přidá i další vavříny. Český železný muž prozradil i zajímavou historku z Itálie, kdy musel taxikáři skoro šlápnout na brzdu.

Ilustrační foto

Německá vojenská operace proti Islámskému státu by mohla stát miliardy

Berlín – Německo by v roce 2016 mohlo vynaložit na bojové operace proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) 134 milionů eur (přes 3,6 miliardy korun). Vyplývá to ze společného návrhu německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, do kterého měl magazín Der Spiegel možnost nahlédnout. Dokument také upřesňuje místa nasazení, kterými jsou východní Středomoří, Perský záliv, Rudé moře a přilehlé vody.

Z vojenské námořní základny v Toulonu na jihu Francie dnes vyplula francouzská letadlová loď Charles de Gaulle.

Z Francie vyplula letadlová loď Charles de Gaulle, zapojí se do bojů proti IS

Toulon – Z vojenské námořní základny v Toulonu na jihu Francie dnes vyplula francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Směřuje do východního Středomoří, kde se zapojí do bojů proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS), uvedla agentura AFP. Posílení palebné síly Francie v regionu nařídil prezident François Hollande krátce po pátečních atentátech v Paříži, k nimž se přihlásil právě IS.

Tahle věc je zkrátka jistá: Být kyhanka sivolistá mimo jiné znamená zůstat stále zelená!

V Krakonošově zahrádce

Hluboké jámy Krkonošského národního parku, jež kdysi vyplňovaly ledovce, dnes mají zvláštní mikroklima s dostatečnou vlhkostí a s obnaženými skalními stěnami. Díky tomu zde vznikl pestrý ekosystém, v němž se setkávají horští a severští živočichové s těmi z podhůří a nížin, chladnomilné organismy tu žijí vedle teplomilných, světlomilné vedle stínomilných. Mluvíme především o prostředí krkonošských botanických zahrádek, kterým naši předchůdci dali poetická jména – třeba Krakonošova nebo Čertova.

Ilustrační foto.

Ruské námořnictvo opět cvičí ve východním Středomoří

Moskva – Rusko ohlásilo manévry svého vojenského námořnictva ve východním Středomoří, které potrvají i příští měsíc. Oznámila to agentura AFP. Ruská flotila má svou jedinou středomořskou základnu v syrském přístavu Tartus.

Archeologové pracují v ulici Komenského.

Mezi archeologickými nálezy v Brodě byla i lastura

Uherský Brod - Archeologické objekty z období vrcholného středověku či doby bronzové nalezli v ulici Komenského v Uherském Brodě pracovníci Slováckého muzea Uherské Hradiště. V blízkosti brodského gymnázia, kde má v budoucnu vyrůst polyfunkční dům, pracují archeologové už třetí týden, přičemž výzkum má být ukončen do neděle 20. září.