Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Ocenění Jana Pavky v brněnském Divadle na Orlí.

Cena Křesadlo zamířila do Mikulčic Janu Pavkovi za výsadbu i budky

/FOTO/ Za své dlouhodobé úsilí získali koncem minulého týdne v brněnském Divadle na Orlí vybraní dobrovolníci z jižní Moravy cenu Křesadlo za rok 2022. Mezi nimi byl Jan Pavka z Mikulčic, který už více než dvacet let působí jako dobrovolník v Hnutí Brontosaurus.

Druhého ročníku Adventního běhu pro zdraví v Hodoníně se zúčastnilo 136 mužů a žen.

Podívejte se: Adventní běh pro zdraví v Hodoníně ovládli Soural a Hastíková

Známý brněnský vytrvalec Lukáš Soural si při absenci loňského vítěze Matěje Hřebačky podmanil druhý ročník Adventního běhu pro zdraví v Hodoníně. Trať dlouhou 6,4 kilometru zvládl v čase 22:02, druhého Filipa Josefa z Mikulčic porazil o šestnáct vteřin. Třetí doběhl před radnici na Masarykovo náměstí Pavel Žajdlík z Ostrožské Lhoty.

Legendární bubeník a učitel hudby Jaromír Helešic z Mikulčic.

Tornádo, hrdinové, uhelné doly. Helešic bavil Mikulčice jazzem i v 75 letech

/FOTO, VIDEO/ Ještě teď Jaromír Helešic rád vzpomíná na spolužáky z Hornického učiliště v Dubňanech na Hodonínsku, s nimiž hrával hokej i volejbal. Jeho kariéra ale pak místo do uhelného dolu vedla vzhůru, k umění, na konzervatoř. S hudbou uznávaný jazzman pokračuje i v pětasedmdesáti letech, po vystoupeních v rodných Mikulčicích ho čeká ještě koncertní šňůra v Rakousku i Lichtenštejnsku.

Nové obecní zastupitelstvo v Mikulčicích.

Dvořáček pokračuje jako starosta potornádových Mikulčic, místostarosta taky

Za uplynulé čtyři roky se obecní rada v tornádem postižených Mikulčicích změnila k nepoznání. Po ustavujícím zasedání zůstává zatím dočasně na svém místostarosta Jan Vlašic. Ve funkci starosty bude pokračovat lídr vítězného sdružení Těšičané Mikulčané, občanský demokrat Josef Dvořáček starší.

Hlídaná lávka Velké Moravy ve čtvrtek ráno.

Dopady nelegální migrace: oblíbená lávka Velké Moravy u Mikulčic je uzavřená

/FOTO/ Uzavřený je symbol opětovného „spojení“ České republiky a Slovenska. Lávka Velké Moravy klenoucí se nad hraniční řekou u Mikulčic na Hodonínsku je nedostupná kvůli migrační vlně. Policisté nyní přechody mezi oběma státy bedlivě střeží a chytají tisíce nelegálních běženců i s převaděči. Lávka oblíbená mezi pěšími i cyklisty zatím zůstane zavřená do 28. října – tedy svátku ke vzniku Československa.

Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic sbírá čtyřlístky. Má jich rekordní množství.

Padesát šest metrů štěstí. V Pelhřimově představili rekordní stezku z čtyřlístků

/FOTO/ Dvacet tisíc a šestatřicet k tomu. Tolik kusů čítá kolekce čtyř a více lístků, kterou představil sběratel Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic představil v Pelhřimově. Ve spolupráci s pelhřimovským Muzeem rekordů a kuriozit z ní vytvořil v zahradě muzea padesát šest metrů dlouhou stezku štěstí lemovanou tisíci a tisíci výhradně čtyřlístků.

Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic sbírá čtyřlístky. Má jich rekordní množství.

Padesát šest metrů štěstí: v Pelhřimově představili rekordní stezku z čtyřlístků

/FOTO/ Dvacet tisíc a šestatřicet k tomu. Tolik kusů čítá kolekce čtyř a více lístků, kterou představil sběratel Jaroslav Kosina z jihomoravských Mikulčic představil v Pelhřimově. Ve spolupráci s pelhřimovským Muzeem rekordů a kuriozit z ní vytvořil v zahradě muzea padesát šest metrů dlouhou stezku štěstí lemovanou tisíci a tisíci výhradně čtyřlístků.

Slavnostní mši celebroval emeritní brněnský biskup Vojtěch Cikrle a koncelebrovali Jan Graubner, František Radkovský, Martin David a Josef Nuzík.

Cyrilometodějská pouť v Podluží opět v plné kráse. Žehnal i nový arcibiskup

Příchod dvou slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu z roku 863 si Česká republika připomíná státním svátkem 5. července. V tento den se v Mikulčicích konala slavnostní koncelebrovaná mše svaté s účastí biskupů, kněží a několik set věřících. Cyrilometodějská pouť se s roční pouzou vrátila v celé své síle a kráse. Děkujeme paní Novotné ze Slovanského hradiště Mikulčice za dnešní příspěvek. 

Oblíbeným cílem vinařské turistiky je Hodonín a jeho okolí. Celou oblast lze pohodlně projet i na kole.

Hodonínsko umí potěšit milovníky vína i cyklistiky. Poznejte jeho krásy

Hodonín a jeho okolí je nejenom oblíbeným cílem vinařské turistiky, ale také příhodnou destinací pro cykloturistiku. Tak proč tyto dvě aktivity nespojit? Celá oblast se dá krásně projet na kole a poznáte jí tak z úplně jiné perspektivy. Tras zde najdete hned několik, takže si snadno můžete naplánovat nespočet výletů. A večer, po ujetí několika kilometrů, víno chutná ještě mnohem víc.

Modré plachty zakrývají domy, které přišly o střechu po čtvrtečním tornádu. A to nejen v Mikulčicích, ale třeba i v Hruškách.

Tornádo, návrat do minulosti, den 4: Mikulčice zmodraly, domy zakryly plachty

/VIDEO/ 27. červen 2021. Čtvrtý den po řádění tornáda na jižní Moravě se z Mikulčic stává modré moře.Místo střech pokrývají většinu domu modré plachty, symbol řádění živlů. Přesně rok poté vám Deník Rovnost přibližuje nejčtenější článek toho dne. Připomeňte si v živých souvislostech, co se tehdy dělo a jak jsme o události psali:

Akademický sochař Michal Blažek navrhl vzhled památníku k ročnímu výročí řádění tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku. Tvořený je trámy ze zničených či poškozených domů. Aktuálně jej dokončuje na deset dobrovolníků.

OBRAZEM: Trámy ze zničených střech jako větrný vír. Tornádo připomíná památník

Rotující větrný vír mají připomínat trámy ze střech poničených domů v obcích, které loni v červnu na Podluží zasáhlo tornádo. Několikametrový památník v týdnu dokončovala desítka dobrovolníků v areálu zemědělského podniku Agromoravia v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Oficiální odhalení se uskuteční v sobotu 25. června.

Iva Haghofer.

Velí příroda. Skloň se, člověče

Nejprve na sebe upozornila o první červnové sobotě v cenné lokalitě na Soutoku. Škody po jejím řádění budou lesníci odklízet ještě hodně dlouho. Poničila totiž na tři tisíce kubíků lužního lesa. O několik dní později o sobě dala vědět znovu.

Iniciátoři výzvy Zachraňme Soutok předali petici s více než 13 tisíci podpisy ministryni životního prostředí Anně Hubáčkové. Zleva Dalimil Toman (Hnutí Brontosaurus), Filip Šálek (lesní inženýr), Anežka Bartošová (bioložka), Anna Hubáčková.

Za Soutok bojují i peticí. Plán národního parku narazil, rýsuje se varianta CHKO

Pro přírodně vzácné území Soutok s unikátními lužními lesy v cípu jižní Moravy je chráněná krajinná oblast lepší národního parku. Na základě série debat s odborníky to připustila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. „Vnímáme to jako vhodnější variantu. Nejdřív ale půjdeme cestou vyhlášení maloplošných chráněných území,“ řekla. Jejich síť může pokrýt části území od Hodonína až po Lanžhot.

Téma o Ukrajině bylo doplněno fotografií z Mikulčic z doby po jejich poničení tornádem.

K Ukrajině dali fotku z Mikulčic po tornádu. Chybu České televize lidé kritizují

/ZÁZNAM Z TV UVNITŘ ČLÁNKU/ Pobouření části obyvatel Mikulčic na Hodonínsku vyvolala chyba ve zpravodajství České televize. Když moderátorka ve čtvrtek mluvila ve studiu na ČT24 o pomoci ukrajinským uprchlíkům a situaci ve válkou zmítané zemi, téma doplnila fotografie z Mikulčic z doby po jejich poničení tornádem. 

Pradávná země Slovanů. Archeopark Mikulčice-Kopčany na moravsko-slovenském pomezí. Od Slovanského hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku vede lávka přes řeku Moravu.

Přinesli dary z východu. Moravané slaví 1200 let na scéně evropských dějin

Dvanáct set let pobytu na scéně evropských dějin letos slaví Moravané. Právě z roku 822 totiž pochází první známý záznam o nich v latinsky psané franské kronice. S významným výročím se má letos spojit i nový pokus o nominaci velkomoravských lokalit na seznam světového kulturního dědictví. Zatím však panuje ticho i kolem případných oslav a připomínek jednoho z milníků moravské historie.

Pětatřicetiletý Radek Žurovec (s číslem devět) vstřelil Mikulčicím pět branek.

KANONÝR DENÍKU: Hrál druhou ligu s Kaloudou či Bestou. Teď Žurovec táhne Dubňany

Neobvykle vysokým rozdílem skončilo sobotní utkání III. A třídy na Hodonínsku mezi rezervou Dubňan a Mikulčicemi. Dubňanští fotbalisté, kteří s třiatřiceti body vládnou soutěži, přestříleli svého soupeře 15:3. Pěti brankami se na demolici podílel i zkušený Radek Žurovec. „Nijak to nepřeceňuju, Mikulčice přijeli v jedenácti lidech a dost nám to ulehčily. Nemyslím to špatně, ale byly pro nás slabým soupeřem,“ krotil vášně střelec pěti branek v utkání.

Tradiční vycházky za sněženkami KČT Hodonín vedla z Moravské Nové Vsi, respektive Mikulčic přes staroslovanské hradisko na Valech a Skařiny až do Hodonína.

Klub turistů Hodonín na jarní procházce. Mikulčice lákají na sněženky

Den před oficiálním začátkem jara vyrazili členové Klubu českých turistů Hodonín na vycházku za sněženkami. Jeli vlakem z Hodonína až do Moravské Nové Vsi, respektive Mikulčic přes staroslovanské hradisko na Valech a Skařiny, kde objevili louku posetou drobným bílým kvítím. I když oficiálně ještě v zimě, výlet provázel krásné slunečné počasí. Děkujeme panu Michenkovi za dnešní příspěvek. 

Legendární fotbalista Vítězslav Kotásek v dresu Slovanu Hodonín v roce 1968.

Vyškovský vzpomíná na zesnulého Kotáska: Byl výborný tanečník, miláček žen

Smrt kamaráda a bývalého spoluhráče Vítězslava Kotáska jej zasáhla. Bývalý fotbalista Petr Vyškovský s někdejším parťákem nastupoval v Hodoníně, s mikulčickým rodákem jej pojilo přátelství. Dokonce spolu měli v roce 1968 odejít do Brna, Zbrojovka si však vybrala jenom Kotáska, který se stal legendou předního českého klubu, se kterým získal dokonce i mistrovský titul.

Diskuse premiéra a některých členů vlády s občany v Kulturním domě v Mikulčicích.

Premiér Fiala v Mikulčicích naznačil další směr pomoci obcím po tornádu

/FOTO/ Na opravě tornádem poškozeného hřbitova v Mikulčicích ještě pracovali učni ze střední školy z brněnských Bosonoh, když je na chvíli přerušila návštěva z vlády. Před bránu místa posledního odpočinku totiž v pondělí odpoledne dorazil český premiér Petr Fiala s trojicí členů kabinetu.

Otec paní M.B. pracoval v místním JZD jako vozka koní, které musel odevzdat při kolektivizaci družstev.

Zapomenuté životy ze Slovácka: Šohaj z Mikulčic zažil války i kolektivizaci

Paní M.B., stejně jako její předkové, žije v Mikulčicích. Před nedávnem ji upoutala v týdeníku Slovácko výzva Deníku týkající se zapomenutých životů našich předků v obcích na Hodonínsku. Paní M.B. našla v rodinném albu několik historických fotografií Mikulčic a nafotila je společně s několika fotografiemi svého otce z doby po první světové válce a před druhou světovou válkou. Děkujeme paní M.B. za dnešní příspěvek! 

Žáci Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy přispěli k obnově tornádem poničených Mikulčic.

Čest jejich práci. Žáci z Bosonoh opravili v Mikulčicích budovu vodárny

Ačkoliv ničivé tornádo prošlo několika obcemi Jižní Moravy už v červnu, jeho následky jsou v mnoha obcích stále citelné především na veřejných budovách a zařízeních. Vedení Střední školy stavebních řemesel Brno – Bosonohy neváhalo a vyslalo do Mikulčic své žáky. Jejich práci na tornádem postižených budovách, zejména vodárny, ocenil i hejtman Jihomoravského kraje. Děkujeme panu Košťálovi za dnešní příspěvek.

Hrušky.

Půl roku od ničivého tornáda. Jak vypadá obnova postižených obcí měsíc po měsíci

Někteří lidé přišli o své známé, další zase o střechu nad hlavou. Ničivé tornádo, které se prohnalo na konci června Břeclavskem a Hodonínskem, za sebou zanechalo škody, ze kterých se poškozené obce a tamní obyvatelé budou vzpamatovávat ještě dlouho. Na Štědrý den uplynulo od této události půl roku. Deník vám přináší přehled, jak obnova postiženého území probíhá.

Hrušky.

Měsíc po měsíci. Jak se vyvíjí obnova obcí na Podluží po tornádu

Někteří lidé přišli o své známé, další zase o střechu nad hlavou. Ničivé tornádo, které se prohnalo na konci června Břeclavskem a Hodonínskem, za sebou zanechalo škody, ze kterých se poškozené obce a tamní obyvatelé budou vzpamatovávat ještě dlouho. Na Štědrý den uplynulo od této události půl roku. Deník Rovnost přehledně připravil, jak se vyvíjí obnova postiženého území.

Skupina historického šermu a oživlé historie "Knížecí Družina Morava" na Slovanském hradišti v Mikulčicích.

Snaha mikulčického hradiště o Unesco. Připravují nový pokus i s Pohanskem

Několikrát ročně se vydává Tereza Hemzová s rodinou na Slovanské hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku. „V létě je to příjemný celodenní výlet," řekla mladá žena z nedalekých Lužic. Tato turisticky atraktivní lokalita už několik let usiluje o zápis na seznam světového dědictví Unesco. Zatímco Lednicko-valtický areál nebo vila Tugendhat letos slaví výročí, slovanské hradiště zatím na přijetí do unikátní společnosti čeká.