Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Ilustrační foto.

Okresní lídr padl v Dambořicích

Hodonín - Ve 22. kole okresního přeboru Hodonínska se vytáhli fotbalisté Sokola Dambořice, kteří na domácím trávníku porazili suverénního lídra soutěže KOVO Ždánice 4:3.

Na tradiční Velikonoční plavání v přístavišti U Jezu v Hodoníně se v sobotu sešlo na šedesát otužilců z Moravy i Slovenska.

Mrazivá velikonoční koupel. Otužilci se vrhli do řeky Moravy

Na koupání je trochu brzy, říkám si, navzdory hřejivému sobotnímu slunci. To si však zřejmě nemyslí na šedesát lidí v plavkách, kteří se chystají skočit do vody. V přístavišti U Jezu na řece Moravě v Hodoníně se sešli otužilci z celé Moravy, ale i Slovenska na tradiční Velikonoční koupání. „Je to už letitá tradice,“ říká Jiří Humpolík z pořádajícího potápěčského klubu Halcyon Hodonín.

Na tradiční Velikonoční plavání v přístavišti U Jezu v Hodoníně se v sobotu sešlo na šedesát otužilců z Moravy i Slovenska.

Otužilci se vrhli do Moravy. Plavali štafetu s žílou v zubech

Hodonín – Na koupání je trochu brzy, říkám si, navzdory hřejivému sobotnímu slunci. To si však zřejmě nemyslí na šedesát lidí v plavkách, kteří se chystají skočit do vody. V přístavišti U Jezu na řece Moravě v Hodoníně se sešli otužilci z celé Moravy, ale i Slovenska na tradiční Velikonoční koupání. „Je to už letitá tradice,“ říká Jiří Humpolík z pořádajícího potápěčského klubu Halcyon Hodonín.

Ilustrační foto

V Mikulčicích vyhrál hodonínský Kákona

Mikulčice – Už 45. ročník silničního běhu Velká Morava se v sobotu uskutečnil v Mikulčicích. V hlavní kategorii mužů na deset kilometrů zvítězil David Kákona z AK Hodonín, druhý skončil Roman Paulík z Lokomotivy Břeclav a třetí Martin Kučera z Univerzity Brno.

Ilustrační foto

V Mikulčicích budou holdovat medvědímu česneku

Mikulčice – Jen málokdo si nechá ujít možnost vypravit se v těchto dnech na Slovanské hradiště v Mikulčicích a natrhat si medvědí česnek. „Můžeme směle tvrdit, že i staří Slované na něj netrpělivě čekali jako na první zdroj rostlinných živin a vitamínů po zimě,“ říká Zdeněk Grombiřík z hradiště.

Ilustrační foto

Kraj přispěje hasičům na nová auta

Hodonínsko – Na pořízení automobilů, na stavby a rekonstrukce požárních zbrojnic míří z rozpočtu Jihomoravského kraje celkem jedenadvacet milionů korun.

Záběry ze sedlecké kostnice v době rozebírání první kosterní pyramidy.

Kosterní pyramida projde rekonstrukcí. Restaurátoři použijí unikátní metodu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Rekonstrukce nejnavštěvovanější památky ve Středočeském kraji se posunula zase o kousek dál. Rozebírání první kosterní pyramidy v kutnohorské kostnici, kterou v uplynulém roce navštívilo kolem půl milionu lidí, je u konce. Severozápadní pyramidu se podařilo rozebrat v rekordně krátkém čase.

Záběry ze sedlecké kostnice v době rozebírání první kosterní pyramidy.

První kosterní pyramida je rozebrána. Za použití unikátní metody záznamu

Kutná Hora /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Rekonstrukce nejnavštěvovanější památky ve Středočeském kraji se posunula zase o kousek dál. Rozebírání první kosterní pyramidy v sedlecké kostnici, kterou v uplynulém roce navštívilo kolem půl milionu lidí, je u konce. Severozápadní pyramidu se podařilo rozebrat v rekordně krátkém čase.

Hasiči z Mikulčic.

Na novou zbrojnici čekali hasiči v Mikulčicích přes dvacet let

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Sbor dobrovolných hasičů Mikulčice vznikl roku 1905. Při jeho zakládání se přihlásilo o členství hned čtyřicet občanů Mikulčic a Těšic. Sbor se dále rozrůstal a místní krejčí šil hasičům první uniformy. Ti měli v té době k dipozici požární stříkačku taženou koňským potahem. Mikulčičtí hasiči dokázali fungovat přes těžkou dobu i za válečného období.

V Mikulčicích se po dva dny konal festival Pestrovečer.

Mikulčice poznaly Malého prince i ženy bez hranic. Pestrovečer bavil

Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Bylo to super. Takovými slovy jednohlasně hodnotí divadelní představení Malý princ dvojice kamarádek. „Herec byl naprosto skvělý, perfektně to zahrál. Jsem mile překvapena tím, o jaký divadelní zážitek šlo,“ komentuje představení jedna z dívek Adéla Profotová.

Krátce před třetí hodinou odpolední se na hlavním tahu z Břeclavi do Hodonína u Mikulčic srazilo BMW s volkswagenem.

BMW se při nehodě u Mikulčic rozpůlilo

Mikulčice – Na kluzké silnici u došlo k dopravní nehodě dvou osobních aut. Krátce před třetí hodinou odpolední se na hlavním tahu z Břeclavi do Hodonína u Mikulčic srazilo BMW s volkswagenem. „Řidič ročníku narození 1995, který seděl za volantem BMW, se při předjíždění na kluzké vozovce dostal do protisměru, kde se srazil s volkswagenem, který řídil muž ročníku 1952. BMW skončilo na dvě poloviny,“ sdělila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová s tím, že policisté řídí provoz kyvadlově.

Hornický památník v Hovoranech

Hornictví v Hovoranech připomíná starý hunt

Hovorany – Hornický vozík i s podstavcem nově stojí u cyklostezky pod bývalým Dolem Obránců míru II mezi Hovorany a Šardicemi na Hodonínsku. Pomník připomíná těžbu lignitu v Hovoranech. „Je to krásná památka na hornické řemeslo,“ uvedl bývalý horník z Hovoran Ladislav Kosič.

Rodinné vinařství Bartoníkovi z Mikulčic

Bartoníkovi z Mikulčic se stali Živnostníky roku Jihomoravského kraje

Mikulčice - Cyklistické výlety, výklad o pěstování vinné révy či řízené degustace. Tomu všemu se věnuje rodina Bartoníkova z Mikulčic na Hodonínsku, která kromě vinařství provozuje také penzion a turistické informační centrum. To, že se svému podnikání věnují celým srdcem, dokazuje zisk titulu Živnostník roku 2018 Jihomoravského kraje. „Byla to pro nás velká pocta,“ říká pro Deník Rovnost Radek Bartoník.

V závěru výzkumu Na Valách objevili archeologové unikátní hrob vysoce postaveného jedince, žijícího kolem poloviny 9. století.

Sonda do minulosti dala archeologům skvosty

Unikátním nálezem s neobvykle velkým hrobem, s kosterními ostatky příslušníka velkomoravské elity-velmože v deskové rakvi završili archeologové tříměsíční výzkum v zahradě Na Valách, v historické části Starého Města.

Ilustrační foto

Chata na dobrém místě? Nedostatkové zboží

Kladensko – Nejen v období, kdy rtuť na teploměru atakuje teplotní rekordy, může mnoha lidem sloužit jako úkryt před rozžhaveným městem chata či chalupa na venkově. Většina kladenských majitelů rekreačních objektů vlastní chatu situovanou především směrem k Berounce či přímo u ní. Jak těžký úděl ovšem mají ti, kteří se po podobné nemovitosti poptávají?

Ilustrační foto

Na slovanské hradiště budou v létě opět jezdit autobusy

Mikulčice - Návštěvníkům slovanského hradiště u Mikulčic zjednoduší v letním období cestu nový autobusový spoj. Vyjednalo ho vedení tamního památníku. „Věříme, že se tyto novinky brzy zažijí, naši hosté je uvítají a budou spoje využívat,“ uvedl vedoucí slovanského hradiště František Synek.

Ilustrační foto.

Kam s odpady? Obce řeší konec skládek, výrazně je omezí zákon

Jižní Morava – Využít z odpadu, co se dá, více třídit a nespoléhat na skládky. Obce i obyvatelé kraje se krok po kroku připravují na nové povinnosti, které jim vyplývají ze zákona o odpadech. Ten kromě jiného už za šest let výrazně omezí možnost skládkování.

Ilustrační foto.

Kam s odpady? Obce řeší konec skládek, výrazně je omezí zákon

Využít z odpadu, co se dá, více třídit a nespoléhat na skládky. Obce i obyvatelé na jižní Moravě se krok po kroku připravují na nové povinnosti, které jim vyplývají ze zákona o odpadech. Ten kromě jiného už za šest let výrazně omezí možnost skládkování.

VZÁCNÁ NÁVŠTĚVA. Bulharská viceprezidentka Ilijana Iotova si nenechala ujít návštěvu poutního Velehradu.

Velehrad navštívila viceprezidentka Bulharska Ilijana Iotova

Viceprezidentka Bulharské republiky Ilijana Iotova navštívila v sobotu odpoledne poutní Velehrad, kde vyvrcholila její třídenní pracovní návštěva v České republice. Před velehradskou radnicí ji přivítal starosta obce Aleš Mergental s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem.

Košt vína. Ilustrační foto.

Ceny vinařům v Mikulčicích předají olympionici

Mikulčice – Cinkání skleniček. Typický zvuk, který se pravidelně od roku 2006 rozléhá Kulturním domem v Mikulčicích. „Sešli jsme se tenkrát jako parta mladých začínajících vinařů, kteří přebrali žezlo po těch starších,“ uvedl předseda sdružení Mikulečtí vinaři Petr Hubačka.

Nálezy ze germánského sídliště u Kozojídek.

Střepy a kosti. Archeologické výkopy na jihu Moravy odhalily staré Germány

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ - Už víc než tisíc let před vznikem Kozojídek na Hodonínsku se na území vesnice pásly kozy. Dokládají to nejnovější nálezy archeologů z Masarykova muzea. Ti datovali objevy do doby římské, kdy na Moravě žily především germánské kmeny. „Dozorovali jsme při výkopových pracích na síťování stavebních parcel pro nové rodinné domy. Při nich nastalo narušení několika sídlištních objektů s keramikou z doby římské,“ upozornil vedoucí výzkumu Jaromír Šmerda.

Zpěvačka Nikola Muchová.

Hudebním tahákem festivalu Pestrovečer je zpěvačka Mucha

Mikulčice – K prasknutí je nabitý program multižánrového festivalu Pestrovečer. Uskuteční se v pátek a v sobotu v mikulčickém kulturním domě. Návštěvníci se mohou těšit na různé workshopy, vernisáže, přednášky, koncerty,i divadelní představení.