Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Dolní Bojanovice. Ilustrační foto.

Dolní Bojanovice slaví 820 let. Představí nové dějiny obce i premiéru frašky

Dolní Bojanovice – Několik tisíc lidí se zřejmě o víkendu sjede do třítisícových Dolních Bojanovic. „Letos si připomínáme osm set dvacet let od první písemné zmínky o Dolních Bojanovicích, při této příležitosti jsme jako zastupitelé rozhodli, že uspořádáme Sjezd rodáků a přátel obce. Půjde o třídenní slavnosti, které začínají v pátek mší za rodáky," informovala starostka Eva Rajchmanová.

Osmý ročník výtvarného sympozia Kroky k umění se uskutečnil před hodonínským zimním stadionem.

OBRAZEM: Studenti udělali "krok k umění". Malovali u stadionu

Hodonín – Dvacet originálních děl vzniklo ve čtvrtek před hodonínským zimním stadionem. Vytvořili je studenti ze čtrnácti škol z Hodonína, Mikulčic, Prušánek, Břeclavi i ze slovenské Skalice, Holíče a Gbel. Na osmém ročníku výtvarného sympozia Kroky k umění pracovalo v týmech 40 mladých umělců.

Mužské sbory na setkání v Hruškách v roce 2016.

OBRAZEM: Setkání sborů na Podluží. Stovky mužáků rozezpívaly Hrušky

Hrušky – Táhlé písně, které jsou často smutné a skrývají v sobě příběhy o lásce, ženách, verbování a různých neštěstích, jsou jedním ze znaků typických pro mužácké sbory z Podluží. Mnoho z nich se v sobotu sešlo v Hruškách na šestnáctém ročníku Setkání mužských sborů na Podluží.

Včelaři z Mikulčic oslavili devadesát pět let od svého založení a sto padesát let od začátku organizovaného včelařství na Hodonínsku.

OBRAZEM: Včelaři slaví hned dvě výročí. Výstavou

Mikulčice – Včelaři z Mikulčic v sobotu zahájili výstavu spojenou se dvěma významnými jubilei. Uplynulo 95 let od založení jejich spolku a 150 let od začátku organizovaného včelařství na Moravě. „Návštěvníci mohou vidět celou řadu úlů, které jsou historicky seřazené. Momentálně máme pětasedmdesát členů," řekl předseda základní organizace Svazu včelařského Hodonín Oldřich Ištvánek.

Na stadionu U Červených domků, kde se uskutečnily Přebory Hodonínska 2016, se představilo 140 atletů z několika okresních oddílů.

Voborník si na okresních přeborech podmanil sprint na 60 i 150 metrů

Hodonín – Otestovat aktuální formu, poměřit své síly s kolegy z ostatních oddílů a vylepšit si sebevědomí před důležitějšími akcemi. S takovými cíli vstupovali na tartanovou dráhu závodníci z Hodonína, Kyjova, Mikulčic a Čejkovic. Minulý víkend se totiž na stadionu U Červených domků uskutečnily tradiční Přebory okresu Hodonín pro rok 2016.

Ilustrační foto.

V Mikulčicích znečistila vodu nebezpečná látka. Obec má náhradní zdroj

Mikulčice – Vodu v Mikulčicích na Hodonínsku znečistila látka trichlorethen, která je zdraví nebezpečná a používá se do rozpouštědel. Obec nemůže vodu používat, řekl starosta Jan Vlašic (KDU-ČSL). Podle něj mají Mikulčice náhradní zdroj, protože se mohou připojit na vodovod Podluží. Voda je však dražší.

ilustrační foto

Studentské brigády: Na koupaliště nebo do sadu? Raději do USA

Hodonínsko – Hledání letního přivýdělku, především pak v menších městech, může být často záludné. Své o tom ví i Eliška Necidová z Hodonína. „Podle mě je hodně těžké tady najít brigádu, pokud člověk nemá známosti nebo předešlou zkušenost z praxe," řekla osmnáctiletá studentka.

Oslavy třiceti let kulturního domu v Mikulčicích - předání čestného občanství, výstava i vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Třicet let centra kultury: čestné občanství pro Fanoše a oslava s Ondrášem

Mikulčice – Mikulecká dědina, malovaná. František Hřebačka do své proslulé písně vtiskl lásku k rodné obci. A ta na něj nezapomněla. Významný lidový skladatel, jemuž se neřeklo jinak než Fanoš Mikulecký, nyní dostal in memoriam čestné občanství. Stalo se tak v sobotu u příležitosti třicátého výročí otevření místního kulturního domu.

Pořadatelé populárního Běhu osvobození Vacenovic zaznamenali účastnický rekord, když se ve všech kategoriích představilo téměř pět set závodníků.

Ve Vacenovicích poprvé zvítězil Sasínek. Písčitou trať zdolal za 21:09 minuty

Vacenovice – Očekávaného vítěze měl šestý závod letošního Moravsko-slovenského běžeckého poháru. Běh osvobození Vacenovic si poprvé v kariéře podmanil mladý hodonínský vytrvalec Filip Sasínek. Svěřenec trenéra Antonína Slezáka zvládl náročnou šestikilometrovou písčitou trať za 21:09 minuty. Druhý skončil stejně jako před rokem Jiří Němeček z Vyškova, bronz znovu bral David Kákona. Loňský vítěz, Slovák Jakub Valachovič, obsadil až čtvrtou příčku.

Dvaatřicátý ročník populárního silničního závodu Velká Morava vyhrál český reprezentant Milan Kocourek. Známý vytrvalec zvládl desetikilometrovou trať za 31:05 minuty. Celkem se v Mikulčicích představilo 414 běžeckých nadšenců.

Kocourek je vládcem Velké Moravy. Mladík Kákona skončil v Mikulčicích čtvrtý

Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Minulý týden si na pražském půlmaratonu vybojoval místo v družstvu pro evropský atletický šampionát, formu a pohodu si český reprezentant Milan Kocourek přenesl i do Mikulčic, kde poprvé v kariéře ovládl Velkou Moravu. Osmadvacetiletý vytrvalec zvládl deset kilometrů v solidním čase 31:05 minuty. Druhý Jan Kohut zaostal za vítězem o jednadvacet vteřin. Třetí příčku obsadil několikanásobný vítěz tradičního silničního běhu Martin Kučera. Hodonínský mladík David Kákona skončil čtvrtý.

Fotbalisté Dolních Bojanovic (v červenočerných dresech) zvládli přestřelku na hřišti posledních Zarazic a po idvoké výhře 4:3 slavili tři body. S

Strážnice zdolala Uhřice, výhru slavily i Mikulčice s Polákem v sestavě

Hodonínsko – Fanoušci Strážnice mohou začít nakupovat šampaňské a plánovat postupové oslavy. Fotbalisté Jiskry totiž míří do první B třídy. Vedoucí tým okresního přeboru nezastavily ani Uhřice. Lídr soutěže ve šlágru 17. kola zvítězil 1:0 a v čele tabulky má již desetibodový náskok.

Čtyřiatřicet otužilých plavců změřilo své síly v chladné vodě řeky Moravy u hodonínského jezu. Měla šest stupňů Celsia.

Plavali s pomlázkou v ústech. Do chladné Moravy se ponořilo 34 otužilců

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Deset stupňů Celsia teplota vzduchu, šest vody. Čtyřiatřicet otužilých plavců. A šest set diváků připravených podpořit své přátele. Tak vypadalo sobotní Velikonoční plavání v řece Moravě nad jezem v Hodoníně. Čtvrtý ročník setkání obyvatel moravského břehu a slovenského Záhoří odstartovalo pěvecké vystoupení Mužáků z Mikulčic. Hlavním tahákem ale byla plavecká štafeta s upletenou pomlázkou v ústech. Tuto disciplínu opanoval slovenský tým Trnavstí bílí medvedi.

Dvanáctý ročník Pestrovečera v Mikulčicích.

Reakce na dění na sociálních sítích. Manipulace médií bavila hosty Pestrovečera

Mikulčice – V obraze? To je název dvanáctého ročníku dvoudenního benefičního ekologického festivalu Pestrovečer. Ten skončil v Mikulčicích v neděli nad ránem. Pořadatelé z Hnutí Brotosaurus a jejich sympatizanti jej zaměřili především na mediální manipulace. „Chtěli jsme lidem navodit problematiku mediálního zaplavení informacemi. Aby si uvědomili, co je ještě realita a co je jen poplašná klamná zpráva. Tento záměr je i reakcí na to, co se v šoučasnosti děje na sociálních sítích," vysvětlil mluvčí festivalu Dalimil Toman.

Podzimní souboj Dolních Bojanovic se Starým Poddvorovem přilákal na stadion několik stovek fanoušků. Derby patřilo k ozdobám podzimní části sezony.

Změny v okresním přeboru: Kostelec sází na zkušené útočníky Davida s Dobešem

Hodonínsko – Bez převratných změn, ale pouze s drobnými obměnami v kádru vstoupí do druhé poloviny sezony většina ze čtrnácti účastníků okresního přeboru Hodonínska. Nejvíce na jarní odvety zbrojí dvanáctý Kostelec, který se na spolupráci dohodl se zkušenými útočníky Gabrielem Davidem a Robinem Dobešem. Naopak žádné zvučné posily nepřivedly Kozojídky, Starý Poddvorov ani Nenkovice. Zmiňované kluby ale v zimní přestávce přivedly nové trenéry. Zda změny prospěly, ukáží až následující týdny.

Kapela Traband. Ilustrační foto.

Ekobenefiční festival podpoří přírodu. Včetně koncertu kapely Traband

Mikulčice – Dvacátý ekobenefiční festival propojí hudbu, divadlo, výstavy a workshopy. Na Pestrovečeru každoročně nechybějí ani přednášky, taneční vystoupení, autorská čtení nebo hudební improvizace. O víkendu vystoupí v kulturním domě v Mikulčicích i držitel Zlatého anděla, kapela Traband.

Ilustrační foto.

Vloupal se do garáže v Mikulčicích. Ukradl z ní motorovou pilu a rozbrušovačku

Mikulčice – Vloupání do garáže rodinného domu v Mikulčicích v těchto dnech prověřují hodonínští policisté. „Neznámý pachatel se do ní vloupal přes dvoukřídlá vrata. Protože zřejmě nebyl motorista, ale kutil, tak sebral motorovou pilu a rozbrušovačku," informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Záložník Bohumil Vardan (na snímku) má stejně jako zbytek mladého veselského týmu v zimní přípravě parádní formu.

Oslabené Ratíškovice zdolaly Nedakonice, Veselí přehrálo i Napajedla

Ratíškovice – Oslabené Ratíškovice zaznamenaly v zimní přípravě další výhru. Baník si po Hovoranech poradil i s Nedakonicemi, které na umělé trávě v Dubňanech přehrál 5:1. Hattrickem se blýskl Michal Novák, který jaro odehraje společně s Michalem Vacenovským v Mikulčicích.

Ilustrační foto.

Přihlášky na letní tábor? Místa se plní, je nejvyšší čas, upozorňují pořadatelé

Hodonínsko - Pouhé čtyři a půl měsíce zbývají do okamžiku, kdy školní zvonky zazvoní naposled. Velká část školáků vzápětí odjede na dětské tábory. Pořádají je nejen domy dětí a mládeže ve městech, ale také spolky a občanská sdružení. A mnozí organizátoři hlásí, že na některých turnusech svých táborových pobytů už mají plno.

V Mikulčicích se v sobotu konala akce zvaná Klondike. Zlatá horečka rozpálila tváře mladých zlatokopů u klubovny místního základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Vlkani.

OBRAZEM: Zlatokopové kutali v lesíku 
za klubovnou Brontosaurů

Mikulčice – Tváře mladých zlatokopů rozpálila v Mikulčicích u klubovny místního základního článku Hnutí Brontosaurus Brďo Vlkani zlatá horečka. „Po nálezu na Králičím potoce se u nás rázem vše změnilo. Dobrodruzi se rozhodli opustit pohodlí teplých domovů a vyrazili dobývat pohádkové bohatství ležící pod jejich nohama," psal v sobotu zlatokopecký plátek The Dawson Times. Zhruba čtyřicítka dětí z Mikulčic, Lužic a Moravské Nové Vsi dorazila na Klondike.

Akademický sochař Jaroslav Jurčák.

Sochař z Mikulčic tvoří památník. Uctí i vojáky Rakouska-Uherska

Hodonín – Bohatou historii vojenského života v Hodoníně a tisíce branců, kteří obývali tamní kasárna, bude připomínat památník. Vyroste na Brněnském náměstí naproti restaurace. Jeho výstavba se řeší dlouhých deset let, peníze z městského rozpočtu na něj ale půjdou až letos.

Ilustrační foto.

Meruňkám se loni dařilo. Na koštech pálenek budou převažovat

Slovácko /INFOGRAFIKA/ – Více než patnáct set vzorků ovocných pálenek už degustátoři ochutnali. Běžní návštěvníci se s nabídkou patnáctého ročníku jednoho 
z největších koštů na Moravě seznámí teprve tuto sobotu 
v kulturním domě v Mikulčicích. Kromě obvyklého zastoupení modrého ovoce a meruněk, vyzkoušejí alkoholické nápoje z jahod či ananasu. Košty na Slovácku začínají.

Ilustrační foto

Šarovy dvakrát remízovaly. Oslabený Fryšták proti Šumperku ani Chocni neuspěl

Region – Dvě plichty si zaknihovali ve 12. a 13. kole třetí ligy stolní tenisté Šarov. Nedařilo se Fryštáku, který nevyužil výhody domácího prostředí k příznivým výsledkům proti Šumperku ani rezervě Chocně. Ve skupině D v tabulce patří Šarovům šesté místo, fryštacké družstvo kleslo ve skupině E na desátou příčku.Šarovy v sobotu uhrály plichtu v Mikulčicích 9:9.

Areál staré býkárny u Ratíškovic.

Býky vystřídá u Ratíškovic sedm set dojnic. Vznikne mléčná farma

Ratíškovice – Moderní, zaměřené na komfort pro zvířata. Taková má být nová farma dojnic, která vznikne v areálu bývalé býkárny u Ratíškovic. Práci tam mají najít zhruba dvě desítky lidí. V největší vesnici okresu jde o další z velkých podnikatelských záměrů posledních let. „Držíme tomu palce, udělali jsme všechno, aby se tento brownfield změnil na kravín. Bude skvělé, pokud přijíždějící od Rohatce uvítají krávy a pak ovce, které se pasou u solárních panelů elektrárny," sdělil místostarosta Ratíškovic Radim Šťastný.

Ilustrační foto.

Pytlačil v revíru. Zastřelil čtyřletého srnce

Mikulčice – Několika ranami zasáhl zatím neznámý pytlák v mikulčickém Bořím lese srnce. Případ řeší od úterý hodonínští policisté. „Našli jsme zastřeleného čtyřletého srnce. Honebnímu sdružení vznikla škoda více než šest tisíc korun," uvedla ve středu policejní mluvčí Kamila Haraštová. Podle ní pachateli v případě dopadení hrozí dokonce vězení.

Ilustrační foto

Voda z kohoutku podraží. O tři procenta

Slovácko – Ceny vodného a stočného na příští rok už si obce, svazky obcí a podniky na Hodonínsku ve většině případů schválily. Končení uživatelé mohou očekávat navýšení v řádu procent.