Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Zpěvačka Nikola Muchová.

Hudebním tahákem festivalu Pestrovečer je zpěvačka Mucha

Mikulčice – K prasknutí je nabitý program multižánrového festivalu Pestrovečer. Uskuteční se v pátek a v sobotu v mikulčickém kulturním domě. Návštěvníci se mohou těšit na různé workshopy, vernisáže, přednášky, koncerty,i divadelní představení.

Čtyřiatřicet otužilých plavců změřilo své síly v chladné vodě řeky Moravy u hodonínského jezu. Měla šest stupňů Celsia.

Plavci se ponoří do ledové řeky, blíží se mezinárodní setkání

Hodonín – Ačkoliv je do svátků připomínajících ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista ještě daleko, pořadatelé Mezinárodního velikonočního plavání už zveřejnili termín konání akce. Uskuteční se v hodonínském přístavišti U Jezu poslední březnový den. „Obsahem je nejen koupání zimních plavců a různé soutěže, ale i setkání lidí a představitelů obcí a měst z pravé i levé strany řeky Moravy,“ uvedli pořadatelé.

Ples jako Brno ve Fait Gallery tradičně přilákal stovky návštěvníků.

Upírská noc i tancovačka v kroji. Mezi Jihomoravany bodují tematické plesy

Brno /INFOGRAFIKA/ – Když má Brňanka Zita Jandačková na výběr, jestli navštívit luxusní galavečer, nebo tradiční ples, rozhodne se pro druhou možnost. Velké akce jsou totiž podle ní příliš anonymní. „Více mi vyhovuje méně lidí, které znám, než obrovská hala přeplněná stovkami anonymních cizinců,“ vysvětlila.

Ilustrační foto.

Smrtelné nehody? Kritické jsou především sjezdy z dálnic

Břeclavsko /ANKETA/ – Hrozivé záběry auta, které po najetí na svodidla předvedlo sérii přemetů a jen těsně dopadlo před stojany s benzinem a naftou, vyděsily téměř před rokem pracovníky pumpy na dálnici D2 poblíž Velkých Němčic. I když řidič tenkrát přežil, jiní takové štěstí neměli. Při dopravních nehodách na Břeclavsku umírali loni řidiči, motorkáři i spolucestující. Hlavními příčinami byla ve většině případů nepřiměřená rychlost.

Silný vítr zasáhl jižní Moravu 11. prosince 2017. Hasiči měli nejvíc práce na Břeclavsku.

Silný vítr: na Břeclavsku uletěl fóliovník, hasiči měli v kraji desítky výjezdů

Jižní Morava – Na mnoha místech Jihomoravského kraje ještě nejsou ani sečtené škody po říjnové vichřici a silný vítr už opět v pondělí vyvracel stromy a poškodil desítky budov. Jihomoravští hasiči vyjeli v pondělí do osmé hodiny večer celkem třiašedesátkrát. Řešili téměř čtyřicet větrem vyvrácených stromů i poničené střechy. Nejvíce škod způsobil vítr na Břeclavsku, hasiči tam vyjeli k třiatřiceti případům. 

V sobotu dopoledne se v Hodoníně  konalo  vyhlášení  Hodonínský Běžecký Pohár Mládeže 2017.

Nejlepší Kyjov získal osmnáct trofejí

Hodonín – V sobotu dopoledne se v tělocvičně ZŠ U Červených domků v Hodoníně konalo slavnostní vyhlášení a předání cen Hodonínský Běžecký Pohár Mládeže 2017. „Tato soutěž je určena pouze pro závodníky z okresu Hodonín a ze čtrnácti zařazených závodů se počítá nejlepších šest umístění. I když máme deset kategorií a každá kategorie má dva ročníky, tak je poznat ten věkový roční rozdíl,“ řekl předseda běžeckého klubu Pavel Bíla.

Žáci první třídy ze Základní školy ve Vacenovicích s paní učitelkou Janou Ostrezi.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme žáky základních škol v Mikulčicích a Vacenovicích

Hodonínsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků z Hodonínska. Tentokrát představujeme žáky ze základních škol v Mikulčicích a Vacenovicích. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ ve Vacenovicích a Mikulčicích

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Žáci 1.A Základní a mateřské školy v Dolních Bojanovicích s paní učitelkou Alenou Zemanovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme školáky ze ZŠ a MŠ v Dolních Bojanovicích

Hodonínsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků z Hodonínska. Tentokrát představujeme žáky ze Základní školy a mateřské školy v Dolních Bojanovicích. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Ilustrační foto

Kontroly kotlů v jihomoravských domácnostech? Zatím bez postihu

Jižní Morava – Zápach z kouře, který se line v topné sezoně z komínů rodinných domů, pravidelně vadí Petru Maradovi z Mikulčic na Hodonínsku. „Lidé pálí i to, co nemají a kouř pak znečišťuje ovzduší. Může to být i tím, že přikládají pogumované letáky,“ uvažoval Marada. Nejmenší zábrany ve výběru otopu přisoudil důchodcům. Sáhnou podle něj i po PET lahvích.

Ilustrační foto.

Jiskra vytěžila z maratónu v Ústí remízu

Litomyšl – Skutečně „stylový“ začátek sezony pro stolní tenisty Tělovýchovné jednoty Jiskra! Ti budou také v nadcházejícím ročníku bojovat ve 3. lize mužů skupině D a odstartovali na stolech krajského rivala v Ústí nad Orlicí.

Fotbalisté Rohatce (v oranžových dresech) postoupili do čtvrtfinále okresního poháru. Béčko Slavoje ve 2. kole zdolalo KEN Veselí nad Moravou 4:2.

Hrubé chyby zarazického brankáře posunuly béčko Rohatce do čtvrtfinále poháru

Rohatec – Chtěl se vytáhnout. Trenérovi i spoluhráčům ukázat, že patří do základní sestavy. Místo toho zarazický brankář Marek Smutný hrubě chyboval a mužstvo z Veselí nad Moravou ve 2. kole okresního poháru školáckými chybami potopil. Fotbalisté KENu sice na hřišti rohatecké rezervy srovnali skóre z 0:2 na 2:2, ale v závěru inkasovali další dvě laciné branky a nakonec s béčkem Slavoje prohráli 2:4.

Na Pánově u Hodonína lidé obdivovali vojenskou techniku, výstroj i výzbroj armád.

Vojenský den na Pánově ukázal sílu Lopraisovy Tatry i tankem sešrotovaný favorit

Hodonín - Na padesát kusů armádních vozidel, další techniku, výstroj i výzbroj armád od druhé světové války až po současnost mohli obdivovat návštěvníci čtvrtého ročníku Vojenského dne na Pánově u Hodonína. Kvůli deštivému počasí museli organizátoři pozměnit program, i tak si do bývalého vojenského prostoru našly cestu tisíce lidí.

Ilustrační foto.

Okresní přebor: Šardice i Vnorovy venku pouze remizovaly

Hodonínsko – Souboj nováčků okresního přeboru Hodonínska skončil divokou remízou 3:3. Fotbalisté domácího Radějova sice nad favorizovanými Šardicemi brzy vedli, ale do přestávky o náskok přišli a ve druhé půli museli dvakrát dohánět manko protivníka. O dělbě bodů v 75. minutě rozhodl Constantin Bubulinca. V 1. kole ztratily také Vnorovy, které hrály v Lipově 1:1.

U Pasohlávek už existuje archeologická naučná stezka Mušov jako brána do Římské říše. Na snímku archeolog Balázs Komoróczy.

Do světa Římanů lidé vkročí v novém archeologickém centru u Pasohlávek

Pasohlávky – Nové archeologické centrum vznikne u Pasohlávek na pomezí Břeclavska a Brněnska nedaleko tamního akvaparku. Vybudovat jej tam nechá Archeologický ústav Brno. Vedle archeoparku v Pavlově či slovanského naleziště v Mikulčicích na Hodonínsku půjde na jižní Moravě o další významné místo svého druhu.

Policie. Ilustrační foto.

Adrenalinovým zákrokem zachránili lidský život

Mikulčice – Policisté z Hodonínska ve středu ráno zachraňovali čtyřicetiletého muže, který se rozhodl spáchat sebevraždu. K činu se chystal prý kvůli rozchodu s manželkou. Ve spolupráci s ní se strážcům zákona podařilo neštěstí odvrátit.

Den slovanských věrozvěstů oslavili na Slovanském hradišti v Mikulčicích.

OBRAZEM: Davy lidí uctily Cyrila a Metoděje. I s Moravskými rytíři

Mikulčice – Dlouhý zástup věřících mířil ve středu odpoledne na Slovanské hradiště v Mikulčicích za oslavami Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Mši svatou při tradiční Cyrilometodějské pouti Podluží sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle za účasti desítek dalších kněží z Moravy, Čech, Slezska i ze Slovenska.

V Mikulčicích se uskutečnil druhý ročník akce s názvem Buchto upeč buchtu.

Buchto upeč buchtu. V Mikulčicích koštovali dobroty z kynutého těsta

Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Čtrnáct druhů buchet z kynutého těsta mohlo ochutnat a ohodnotit téměř sedmdesát návštěvníků, kteří přišli v sobotu na fotbalové hřiště v Mikulčicích. Již podruhé se zde konala akce s názvem Buchto upeč buchtu, kterou pořádá sdružení …pro děti z.s..

Místostarosta Lužice Petr Slatinský

Fotbalisté Lužic slaví i smutní. Žáci i dorost postoupili, muži byli poslední

Lužice – Chlubí se početnou členskou základnou i slušnou prácí s mládeží. Úspěchy žáků a dorostenců, kteří vyhráli okresní přebor a postoupili do vyšší soutěže, ale kazí postavení mužů ve III. třídě. Fotbalisté Baníku Lužice se v poslední sezoně neuvěřitelně soužili a s pouhými deseti body skončili v dvanáctičlenné tabulce poslední.

Ilustrační foto.

V ulicích se rozezní cimbály

Jižní Morava - V klidu se potkat, zahrát si, zazpívat, oživit veřejný prostor a prohloubit lásku k hudbě. Takové je poslání happeningu Cimbály na ulici. Jeho čtvrtý ročník se nejenom na jižní Moravě odehraje v neděli. Oficiálně se k němu připojí například Mikulčice a Bzenec na Hodonínsku a Újezd u Brna na Brněnsku.

Fotbalisté Vracova (v modrých dresech) se s okresním přeborem rozloučili porážkou s Dolními Bojanovicemi 2:8.

Starý Poddvorov zůstává v přeboru. Nenkovický Kuchař se rozloučil 4 góly

Hodonínsko – Závěrečný souboj nejlepších týmů okresního přeboru Hodonínska skončil zaslouženou remízou 1:1. Z výsledku měli větší radost hráči Kozojídek, kteří se po závěrečném hvizdu sudího Igora Zímy pustili do oslav postupu do I.B třídy. Krajská soutěž se v obci na Veselsku bude hrát po dlouhých čtyřiceti letech.

Fotbalisté Kozojídek doma přehráli Sobůlky 5:0. Jednu z branek vstřelil zkušený stoper Dalibor Gloza (na snímku).

Kostelec zdolal Nenkovice a slaví záchranu. Moravany sestupují

Hodonínsko – Fotbalisté Kozojídek si závěr báječné sezony náramně užívají. Jistý vítěz okresního přeboru Hodonínska nepodcenil ani předposlední zápas letošního ročníku se zachraňujícími se Sobůlkami, které v domácím prostředí přehrál 5:0. Favorit všechny góly vstřelil v prvním poločase. Kanonádu odpálil nejlepší střelec soutěže Ondřej Březina, triumf celku z Veselska završil ve 45. minutě stoper Dalibor Gloza. Mezitím skórovali Patrik Bančák, Jiří Vítek a Petr Bíla.

Nejlepší střelec okresního přeboru Ondřej Březina (ve žlutém)  si v neděli poranil koleno. Vedoucí Kozojídky si však postup do vyšší soutěže nenechaly vzít.

Kozojídky zvládly duel v Nenkovicích a slaví postup do krajské soutěže

Hodonínsko – Je rozhodnuto. Fotbalisté Kozojídek si dvě kola před koncem letošní sezony zajistili postup do krajské soutěže. Celek z Veselska do I.B třídy nasměrovali mazáci Nikola Hrbek s Richardem Slovákem, kteří favoritovi zajistili výhru v Nenkovicích 2:0. Hostům spontánní nedělní oslavy pokazilo pouze zranění kanonýra Ondřeje Březiny. Nejlepší střelec okresního přeboru zápas nedohrál kvůli problémům s kolenem.

Fotbalisté Dambořic si doma poradili s Kostelcem, který přehráli 4:1. Na výhře se podílel i obránce Marek Matula (na snímku).

Kozojídky i Ždánice nastřílely soupeřům sedm branek. Mikulčice skórovaly pětkrát

Hodonínsko – Jen neuvěřitelný kolaps, ztráta formy nebo nevysvětlitelná shoda náhod může fotbalisty Kozojídek připravit o vítězství v letošním ročníku okresního přeboru Hodonínska. Lídr soutěže si ve 21. kola snadno poradil s posledním Vracovem, na jehož hřišti bez problémů zvítězil 7:1 a v čele tabulky udržel sedmibodový náskok před druhými Vnorovy. Do konce sezony zbývají poslední čtyři kola.

Předseda hodonínského stolně-tenisového klubu Richard Brhel je s letošním sezonou nadmíru spokojený.

Potřebujeme ještě kvalitní hráčku ze světové padesátky, říká Brhel

Hodonín /ROZHOVOR/ – Za krk, na kterém se houpala zlatá medaile, si posadil dceru Adélku, zapálil si doutník a v obležení hráček a fanoušků si vychutnával další extraligový triumf. Šéfa hodonínského stolně-tenisového klubu Richarda Brhela v pátek večer pohltila euforie ze zisku jedenáctého mistrovského titulu. Podobné chvíle známého funkcionáře nikdy neomrzí. „Pocity jsou fantastické. Pro tyto momenty sport děláme. Doufáme, že to není naposledy. Chceme ještě nějaký pátek pokračovat," říká Brhel.

Slavnostní otevření chalupy Fanoša Mikuleckého v Mikulčicích.

Chalupa legendárního Fanoše Mikuleckého má sloužit ke kulturnímu setkávání

Mikulčice – Mikulčická radnice spolu se členy Spolku pro uchování hmotných a duchovních tradic při Klubu seniorů se připravili na sto páté výročí narození svého slavného rodáka velkolepě. V neděli odpoledne totiž slavnostně otevřeli chalupu Fanoše Mikuleckého. „Všem, kteří pomohli prací či darovaným starožitným předmětem, patří velké poděkování a úcta," smekl před slavnostním přestřižení pásky mikulčický starosta Jan Vlašic.

36. ročník výstavy vín Podluží, tentokrát v Mikulčicích.

Vína Podluží ovládla Mikulčice. Výstava se vrátila po deseti letech

Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Téměř šedesát odrůd ze sedmatřiceti obcí. To nabídla dvoudenní Výstava vín Podluží, která se po deseti letech vrátila do Mikulčic. „Dříve bývaly košty Podluží v sobotu a v neděli, my jsme změnili termín na pátek a sobotu. Myslím si, že se to osvědčilo a většina vinařů to přivítala, především se nemusejí ohlížet na to, že po druhém dnu výstavy začíná pracovní týden," upozornil mluvčí dvoudenní akce Stanislav Koneček.

Legendární oštěpařka Dana Zátopková

Možná jsem tady byla naposledy, přiznává legendární oštěpařka Zátopková

Mikulčice – Loni v září utrpěla zlomeninu krčku, ale ani vážné zranění nohy neodradilo Danu Zátopkovou od účasti na Velké Moravě. Legendární oštěpařka obdivuhodně překonala zdravotní problémy a po náročné operaci už je fit. Olympijská vítězka z Helsinek opět po roce dorazila do Mikulčic, kde v sobotu před obědem odstartovala hlavní běh na deset kilometrů.

Legendární oštěpařka Dana Zátopková

Možná jsem tady byla naposledy, přiznává legendární oštěpařka Zátopková

Loni v září utrpěla zlomeninu krčku, ale ani vážné zranění nohy neodradilo Danu Zátopkovou od účasti na Velké Moravě. Legendární oštěpařka obdivuhodně překonala zdravotní problémy a po náročné operaci už je fit. Olympijská vítězka z Helsinek opět po roce dorazila do Mikulčic, kde v sobotu před obědem odstartovala hlavní běh na deset kilometrů.

Speciální sací bagr čistí rybník v Mikulčicích. Kalnou vodu vypouští do vytvořené laguny.

Cihelna, Kafíčko a naposled se pustí do nádrže u hasičů

Mikulčice – Tři rybníky vyčistí v Mikulčicích na Hodonínsku ještě letos. U první nádrže, Cihelny, už práce pomalu finišují. Plující sací bagr se stal pro místní i oblíbenou podívanou. „Někde bylo i více než metr sedimentu. Chceme to vyčistit a zabránit úhynu ryb. Letos pro mrazivé zimě se nepodařilo zachránit některé kapry a tolstolobiky," vysvětlil mikulčický starosta Jan Vlašic.

Fotbalisté Doních Bojanovich (v bílých dresech) hrají své domácí zápasy kvůli rekonstrukci hlavní plochy na vedlejším tréninkovém hřišti.

Herodes se vrátil po deseti letech domů. Vnorovy zdolaly Svatobořice

Hodonínsko – Fotbalisté Kozojídek dál sbírají body a přibližují se vytouženému cíli. Lídr okresního přeboru, který v letošním ročníku usiluje o postup do krajské soutěže, rozjel druhou polovinu sezony přesvědčivou výhrou v Kostelci 3:0. Dvakrát za hosty skóroval kanonýr Ondřej Březina, z penalty se trefil také Richard Slovák.

Se stavbou lávky přes řeku Moravu u mikulčického Slovanského hradiště se začne možná ještě letos.

Lávka přes řeku propojí Velkou Moravu. Hotová má být za dva roky

Mikulčice – Už více než deset let se plánuje lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Moravu, která má zaatraktivnit a především propojit velkomoravský areál. Na české straně Slovanské hradiště u Mikulčic na Hodonínsku s kaplí Markéty Antiochejské u Kopčan na slovenském břehu. „Stavba se trošku protahuje, protože v tom figurují dva účastníci – jeden na straně české a jeden na slovenské. Sladit dva státy není úplně jednoduché," řekl při páteční návštěvě ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Domácí Ladislav Prostředník převzal putovní Staroměstskou flašu. Doma ji bude mít rok.

Staroměstskou flašu vyhrál Ladislav Prostředník

Staré Město - Více než 700 lahví pálenek, 600 vyznavačů kořalek, štamprlky, sýry, vůně škvarků a klobásek, cimbálová muzika Bálešáci, V.S.P. Band, ženský pěvecký sbor Nedakoňské srnky, stovky losů stočených do ruliček, bohatá tombola. Tak to vypadalo v sobotu od 16. hodiny odpolední až do pozdních večerních hodin ve společenském a kulturním centru Staré Město.