Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Krojový ples v Mikulčicích. Českou besedu zatančilo 36 párů.

OBRAZEM: Českou besedu v Mikulčicích zatančilo 36 krojovaných párů

Mikulčice – Interpretací tradičního tance, u jehož zrodu stáli velikáni jako Jan Neruda, Karel Link či Ferdinad Heller, začal v sobotu večer krojový ples v Mikulčicích. Českou besedu tam zatančilo více než sedmdesát folklorních příznivců.Domácím se podařilo sestavit tři kolečka tanečníků, každé po čtyřech párech. „Dále přijely chasy z Moravské Nově Vsi, Lužic, Prušánek, Hodonína, Dolních Bojanovic a členové souborů Pohárek a Hrozen," vyjmenoval mikulčický stárek Radek Pavka.

Ilustrační foto.

Waltersdorf vypálila armáda, dnes je stejném místě městys

Moravská Nová Ves – Ve středu městyse dohlíží na každodenní ruch socha Tomáše Garriguea Masaryka. Nedaleko stojí obecní úřad, kostel a ještě o kus dál lze najít sklepy vinařů. Tak vypadá současná podoba Moravské Nové Vsi – městyse na hranici okresů Břeclav a Hodonín. Nic z toho však už nepřipomíná ves, která byla na stejném místě o několik set let dříve.

Akce na Slovanském hradišti v Mikulčicích. Ilustrační foto.

Pohled do dob Velké Moravy: Slovanské hradiště chystá model s animací

Mikulčice – Jasně, stručně a hlavně multimediálně. Tak chce Slovanské hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku v následujících letech zaujmout své návštěvníky. Chystá interaktivní model, díky kterému si příchozí utvoří jasný obrázek o podobě, rozsahu a významu někdejšího raně středověkového hradu obtékaného kanály řeky Moravy.

Ilustrační foto.

Páté sady, ty Jiskře nevycházely

Litomyšl – Vítězná série třetiligových stolních tenistů Jiskry se zastavila na čísle pět. Pomohla jim posunout se do klidnějších vod pořadí.

Patnáct set vzorků pálenek a desítky kysaného zelí mohli ochutnat návštěvníci šestnáctého ročníku Koštu pálenek a kysaného zelí, který v mikulčickém kulturním domě uspořádali Gurmáni Mikulčice.

OBRAZEM: I rybízová a mrkvová. V Mikulčicích se sešlo patnáct set vzorků pálenek

Mikulčice – Sto třicet pět porotců vybíralo letos v Mikulčicích šampiony ve třinácti kategoriích ovocných a jiných pálenek. Tamější kulturní dům hostil již šestnáctý ročník Koštu pálenek a kysaného zelí, který pořádají Gurmáni Mikulčice. „Kvůli loňskému propadu meruněk kvůli mrazů dorazilo letos o něco méně vzorků než v minulém ročníku. I tak to bylo téměř patnáct set vzorků," popsal prezident Gurmánů Vít Pavka.

Ilustrační foto.

Priority Neoveských? Přístavba školy nebo inženýrské sítě

Moravská Nová Ves – Čtyřicet milionů korun. Taková je plánovaná výše výdajů Moravské Nové Vsi na investice a opravy v městysi v letošním roce. Největší akcí bude přístavba čtyř učeben k budově druhého stupně základní školy. Práce vyjdou na osmnáct milionů.

Šestnáctiletý sprinter Štěpán Voborník (na snímku v modrém) patří mezi velké talenty hodonínské atletiky.

Kratší tratě vždycky byly lepší i zábavnější, říká sprinter Voborník

Hodonín – Patří k velkým nadějím hodonínského atletického klubu. Má šanci přiblížit se výsledkům oddílového kolegy Filipa Sasínka a dalším zkušenějším závodníkům. Šestnáctiletý sprinter Štěpán Voborník se pod vedením známého trenéra Zdeňka Lípy neskutečně zlepšil. Svými výkony si mikulčický rodák řekl o nominaci do mládežnické reprezentace, v roce 2016 také splnil limit na mistrovství Evropy dorostu.

Milada Filipovičová se po letech setkala se sochou římského lva.

Dva tisíce let starou sochu římského lva spatřila žena po jedenašedesáti letech

Moravská Nová Ves – Rok 1889: Rolník a později starosta Moravské Nové Vsi Pavel Filipovič se chystá na zakládání vinohradu. Po chvíli naráží v zemi na překážku. Několik desítek centimetrů pod povrchem nachází kamennou sochu lva… Rok 2016: Milada Filipovičová je pamětnicí z Moravské Nové Vsi. Vdala se za vnuka muže, jenž před lety našel sochu. Svůj příběh povypráví milovnici historie Lence Topolanské z Lanžhota. A ta začala po osudu lva pátrat.

Martin Hrbáč se svou cimbálovou muzikou oslavil padeswát let v kině Morava ve Veselí nad Moravou.

Slavnou cimbálovou muziku sestavil Martin Hrbáč jen za dva dny

Veselí nad Moravou /FOTOGALERIE/ – Padesátý rok muzicírování má za sebou cimbálová muzika Martina Hrbáče. Rodák z Hrubé Vrbky ji založil v roce 1966 při tehdejším závodě Jihomoravské trubkárny a tažírny ve Veselí nad Moravou. „Soustředil jsem muzikanty pocházející z Horňácka, kteří našli nové bydliště a zaměstnání ve Veselí nad Moravou nebo blízkém okolí. Muzika navázala na tradice horňáckých hudců, jako byl Jožka Kubík a Jan Ňorek z Hrubé Vrbky, nebo veličtí Miškeříci," řekl primáš Martin Hrbáč.

Nový svatostánek v kapli v Chlístově.

OBRAZEM: Nový svatostánek zdobí symbol ze Soluně

Chlístov – Nový svatostánek, ve kterém je uchovaná takzvaná nejsvětější svátost, se od neděle nachází v kapli v Chlístově. I když jde na první pohled o nepatrnou skříňku, význam kostelíku se tím podstatně zvýšil.

Ilustrační foto

Nové jasany obnovily mikulčické stromořadí

Mikulčice – Nové jasany a habry vysázela asi třicítka dobrovolníků v aleji mezi Mikulčicemi a tamním Slovanským hradištěm. Akci pořádalo Hnutí Brontosaurus Podluží. „Naším cílem bylo nejen vysázet dané dřeviny, ale také zapojit do péče o okolí širší veřejnost," řekl organizátor výsadby Stanislav Kalužík.

Mošt. Ilustrační foto.

Jablka zničil jarní mráz. Moštárny jedou i jen na pětinový výkon oproti loňsku

Hodonínsko – Málo ovoce, moštárny jedou na třetinový až pětinový výkon vzhledem k loňsku. Tak to nyní vypadá na Hodonínsku s moštařskou sezonou. „Jablka jsou pěkná, ale je jich velice málo. Záleží na místě, v některých nížinách je všechno úplně zmrzlé, ve vyšších polohách je jich někde více," uvedl druhý místopředseda kyjovských zahrádkářů Walter Brüch.

Archeologové objevili zajímavé nálezy ve velkomoravském areálu u Mikulčic.

Z mikulčických Valů hlásí objev meče i sekery

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Unikátní nálezy zpracovávají archeologové z výzkumné základny Archeologického ústavu Akademie věd ČR Brno v Mikulčicích. V letošní sezoně totiž odkryli řadu hrobů, v jednom z nich ležel i bojovník s mečem. Tuto zbraň objevili archeologové v mikulčickém areálu po třiceti letech. Další zajímavostí je také výbava dalšího z hrobů, v němž se nacházela kromě kostry i sekera.

Dva chlapce zavalil desítky let rozestavěný dům, ve kterém si hráli. Na místě zasahovaly tři hasičské jednotky a dvě helikoptéry.

Ve zchátralém domě spadl strop a zavalil dva chlapce. Jeden zemřel

Dubňany /FOTOGALERIE/ – Zřejmě klukovská hra se ve čtvrtek odpoledne v Dubňanech změnila v tragédii. Ve starém zchátralém domě se propadl betonový strop. Pod troskami zůstali dva nezletilí chlapci. „Dítě školního věku nepřežilo," sdělila Deníku mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Horník - ilustrační foto

Horníci musí kvůli chybějící evidenci bojovat za své důchody

Dubňany – Problematická evidence záznamů stojí za úterním setkání horníků a zástupce hornických odborů v Dubňanech. „Řeší se situace, kdy se řádově rok a půl nevedla evidence o odfáraných směnách. To je podmínka pro započítání směn pro nové typy hornických důchodů," uvedl právník Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Antonín Těšík.

Další den otevřených dveří na pracovišti archeologie přinesl průřez kulturou lidí v pravěku.

OBRAZEM: Archeologové otevřeli své pracoviště

Mikulčice – Mlít obilí a ochutnat pokrmy, které lidé jedli v období Velké Moravy, mohli návštěvníci, kteří zavítali v neděli a pondělí na dny otevřených dveří mikulčického pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd Brno.

Nedělní duel v Lipově jednoznačně patřil útočníkovi Kozojídek Ondřeji Březinovi (vlevo), který skolil rivala pěti brankami. Vedoucí tým okresního přeboru vyhrál jasně 6:1.

Vedoucí Kozojídky zničily Lipov. Famózní Březina dal v derby pět branek

Hodonínsko – Lipov si na vedoucí Kozojídky věřil. Nažhavený tým chtěl s ambiciózním rivalem vylepšit nepříznivou domácí bilanci, před natěšenými fanoušky toužil po skalpu lídra soutěže. Místo toho přišla blamáž a nečekaný debakl. Sokol si o víkendu trhl ostudu, když ve šlágru devátého kola padl 1:6. Derby si podmanil hostující útočník Ondřej Březina. Dvaadvacetiletý fotbalista korunoval svůj úchvatný výkon pěti brankami, čtyři z nich zaznamenal už v úvodní půlhodině.

Zkušený svatobořický útočník Zdeněk Koch (na snímku) se v sedmém kole okresního přeboru Hodonínska blýskl hattrickem.

Dambořice zastavily rozjeté Kozojídky. Svatobořice deklasovaly Kostelec

Hodonínsko – Souboj týmů z dolní poloviny tabulky jednoznačně vyzněl pro Vracov, který rázně utnul sérii pěti porážek v řadě a po domácí výhře 5:0 nad Sobůlkami poslal právě sobotního soupeře na dno okresního přeboru. Hattrickem se na demolici protivníka podílel Lukáš Říha.

Akademický sochař Jaroslav Jurčák.

Zemřel akademický sochař Jaroslav Jurčák

Mikulčice – Hodonínská smuteční síň se stala v pátek místem posledního rozloučení s akademickým sochařem Jaroslavem Jurčákem. Ten zemřel náhle dvanáctého září ve věku devětasedmdesáti let. „Nikdo to u nás nečekal. Nyní se tak vyrovnáváme s jeho náhlým odchodem," řekl v pondělí mikulčický starosta Jan Vlašic.

Už osm let chodí Miloslav Belka do Hodonínské doubravy a snaží se ji zbavit odpadků. Toto se mu podařilo nasbírat při jedné z jeho vycházek.

Se sešroubovanou páteří uklízí v lese odpadky. Za pár dní je nepořádek zpátky

Hodonín – Před lety utrpěl těžký úraz zad, po dlouhou dobu se pohyboval jen pomocí invalidního vozíku. Dnes už se Miloslav Belka z Mikulčic na nohy postaví, byť mu to působí potíže. Proto chodí na zdravotní procházky do Hodonínské doubravy. Bere s sebou igelitový pytel a kýbl. „Vycházky jsem spojil se sběrem hub a přitom jsem si začal všímat odpadků, které se v lese povalovaly. Tak jsem začal sbírat i je," řekl Belka. A v houbařské sezoně si na nedostatek odhozených obalů stěžovat nemůže.

Derby Moravan se sousedním Kostelcem v okresním přeboru Hodonínska skončilo spravedlivou remízou 2:2.

Dolní Bojanovice vypráskaly Mikulčice. Mladík Kuchyňka dal čtyři góly

Hodonínsko – Rozjeté Kozojídky získaly skalp dalšího protivníka. Suverénní lídr okresního přeboru si v pátém kole poradil se Ždánicemi, které zdolal přesvědčivě 4:0. Favorizovaní hosté nedělní duel rozhodli v úvodních sedmi minutách, další dva góly pak přidali ve druhém poločase. Výsledek je pro Kovo hodně krutý, neboť domácí hráči si stejně jako soupeř vypracovali dost šancí.

Fotbalisté Kozojídek (ve žlutém dresu) stále nenašli v okresním přeboru přemožitele a po čtyřech kolech se drží v čele soutěže.

Přestřelku v Mikulčicích režíroval Novák, Starému Poddvorovu dal čtyři branky

Hodonínsko – Kozojídky v okresním přeboru Hodonínska dál ničí své protivníky. Vedoucí tým soutěže zvládl i duel čtvrtého kola, když před dvěma stovkami diváků přehrál Moravany 5:2. Domácí tým nedělní dopolední utkání rozhodl na začátku druhého poločasu, kdy za šestnáct minut nastřílel Slavoji čtyři branky. Porážku hostujícího týmu mírnil útočník Novák.

Fotbalistům Starého Poddvorova se v okresním přeboru nedaří. Celek z Hodonínska získal ve třech duelech jediný bod a je poslední.

Vedoucí Kozojídky zvítězily v Dolních Bojanovicích, Moravany přehrály Sobůlky

Hodonínsko – Fotbalisté Kozojídek i po třech kolech vládnou okresnímu přeboru Hodonínska. Ambiciózní tým protáhl vítěznou sérii v Dolních Bojanovicích, kde zvítězil přesvědčivě 4:0. Hosty nasměroval za třemi body v 11. minutě Tomáš Hanzelka, klid celku z Veselska ale přinesla až proměněná penalta Richarda Slováka. Góly Březiny a Hrbka v závěrečné desetiminutovce měly jen kosmetický účinek.

Fotbalisté Ždánic získali v okresním přeboru první bod. V Lipově remizovali 3:3. Kapitán Kova Petr Handlíř (na snímku) se mezi střelce nezapsal.

Svatobořice otočily duel ve Vracově. Za deset minut daly čtyři góly

Hodonínsko – Nevídaný obrat ve Vracově předvedli fotbalisté Svatobořic. Spartak po prvním poločase prohrával na hřišti okresního rivala 0:2. Na začátku druhého poločasu však hosté výsledek čtyřmi brankami v rozmezí deseti minut otočili a nakonec slavili vítězství 5:2. Dvakrát se mezi střelce zapsal kanonýr Pavel Šalša. Nový kouč Spartaku Petr Staňa se tak ve druhém kole dočkal první výhry.

Ilustrační foto.

Hradiště díky putovní výstavě objede Českou republiku

Mikulčice – Má vlast cestami proměn je název národní putovní výstavy, která se koná v Česku již poosmé. Jeden z panelů je věnovaný také proměně Slovanského hradiště v Mikulčicích. Asociace Entente Florale CZ expozici uspořádala ve spolupráci s národní kulturní památkou Vyšehrad.

Ilustrační fotografie.

Katastrofální nedostatek ovoce. Pálenice nemají zakázky, loni se už pálilo

Hodonínsko – Dubnové mrazy a moniliový úžeh. To jsou příčiny letošní rekordně nízké úrody letního ovoce. „Loni jsme touto dobou měli přihlášky na pálení uzavřené tři měsíce předem. Letos se ještě nikdo na tuto možnost ani neptal," postěžoval si Miroslav Paleček z Balašovy pálenice ve Bzenci. Zároveň dodal, že loni sezona pálení začala kolem sedmnáctého srpna, ale v současnosti je v nedohlednu.

Senior pas - ilustrační fotografie.

Kultura a zdraví jsou ve Veselí levnější. Díky slevovým pasům

Veselí nad Moravou – Čerpat slevy pomocí rodinných a senior pasů mají možnost obyvatelé Veselí nad Moravou už tři roky. Až nyní se ale město zapsalo mezi poskytovatele, kteří jsou sdružení pod hlavičkou těchto projektů. „Jsou to celokrajské projekty, které mají za účel motivovat lidi k návštěvě kulturních akcí," vysvětlil ředitel Veselského kulturního centra Michal Blažíček. Dodal, že ze začátku byl projekt spíše na zkoušku a ani on nevěděl, co od něj vlastně čekat.

Poutníci se sešli na Náklu a ve Slovanském hradišti v Mikulčicích. Cyrila a Metoděje přijeli uctít i motorkáři.

Památku soluňských bratří uctili poutníci, biskupové i Noční vlci

Hodonínsko /FOTOGALERIE/ – Zástupy lidí mířily v úterý na posvátná místa Hodonínska, aby si vyslechly slova božích služebníků. Věřící mimo upomínku na příchod věrozvěstů zmiňovali i další hojně debatovaná témata současnosti. „Cyrilu a Metoději jsem jakoby napsal dopis, co bych jim chtěl říct k dnešní situaci. Mluví se hodně o Evropské unii, o vystoupení Velké Británie a také o tom, jak by Evropa mohla ekonomicky prosperovat," řekl hovoranský farář Milan Těžký.

Léto v Rasticově městě Morava na Slovanském hradišti v Mikulčicích.

Boj o vlajku na Hradišti s přehledem ovládl Gormidwulf

Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Do dob raného středověku se vrátili návštěvníci Slovanského hradiště v Mikulčicích. Historické ležení, kuchyni, nástroje, vojenskou výstroj i výzbroj představili členové Kmenového svazu Styrke a jejich přátelé. „Stali se tak součástí vrcholného programového víkendu s názvem Léto v Rasticově městě Morava, který uzavřel první polovinu 56. návštěvní sezony," uvedl vedoucí památníku František Synek.

Ilustrační foto.

Pomrzlé meruňky nahradí dovoz. Ceny jsou zatím hodně vysoké

Hodonínsko – Na trzích a v obchodech se objevují první meruňky. I když v unii je vesměs přebytek ovoce, moravští pěstitelé sčítají škody za dubnové mrazy. A zákazníci zatím pociťují zejména cenu, která se jim nezamlouvá. Jako například Jindřich Těšík z Kyjova. „Na internetu stálo v době nadúrody kilo meruněk dvacet korun. Teď jsem viděl kilo za šedesát. Za takovou cenu si koupím maximálně dvě kila," vyjádřil se muž.

Se svojí povídkou Tahat šero se stal vítězem jubilejního 10. ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy v kategorii od 16 do 19 let osmnáctiletý student třetího ročníku Gymnázia v Uherském Hradišti Jan Jindřich Karásek.

Soutěž Skrytá paměť Moravy vyhrál gymnazista z Hradiště

Mikulčice – Se svojí povídkou Tahat šero se stal vítězem jubilejního 10. ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy v kategorii od 16 do 19 let osmnáctiletý student třetího ročníku Gymnázia v Uherském Hradišti Jan Jindřich Karásek. Diplom, keramickou plastiku a šek na 6 tisíc korun si talentovaný Hradišťan převzal ve Slovanském hradišti v Mikulčicích 10. června.

Vizualizace nového přístaviště i obratiště v Hodoníně.

Přístav za radnicí: Hodonín i kraj podpoří výstavbu. Kritikům se nelíbí umístění

Hodonín /VIZUALIZACE/ – Rozvoj turistického ruchu, podpora podnikatelů a využití potenciálu řeky Moravy. To má přinést plánovaný přístav za hodonínskou radnicí a další splavnění vodního toku. I když ne všichni s plánem souhlasí, krajští radní nyní nabídli okresnímu městu pomocnou ruku. Schválili memorandum, v němž se zavazují ke spolupráci v přípravě tohoto záměru za stovky milionů korun. Ve hře jsou i čínské peníze.

Ilustrační foto

Sezona letních kin startuje s „Pepinem". V Postřižinách

Hodonínsko – Vzít si deku a lehnout si pod plátno. A pokud má člověk i fajn partu, dlouho rád na tyto letní zážitky vzpomíná. V tom vidí Radim Stibůrek z Mikulčic přednost letních kin. „Není lepšího kina na světě," prohlásil filmový nadšenec. Organizátoři na Hodonínsku právě ladí program, někteří už mají jasno, na co tento rok fanoušky kinematografie nalákají. Nechybějí české klasiky i hity posledního roku.

Fotbalisté Dolních Bojanovic (v bílých dresech) v minulém kole okresního přeboru zdolali béčko Bzence, v neděli však prohráli v Uhřicích 1:4.

Bzenecký Andrýsek nastřílel Zarazicím čtyři branky. Uhřice skončí druhé

Hodonínsko – Fotbalisté Strážnice se s věrnými fanoušky rozloučili přesvědčivou výhrou. Jistý vítěz okresního přeboru v posledním domácím zápase letošního ročníku přehrál oslabené Ždánice 4:1 a upevnil si pozici lídra soutěže. Jiskře ani nevadilo, že dohrávala bez vyloučeného Patrika Chluda.

Děti v rodném domě významného lidového skladatele Fanoše Mikuleckého malovaly slovácké ornamenty. Používaly písek, mýdlo, pastelky i vodu.

OBRAZEM: Děti malovaly ornamenty a poznaly rodný dům skladatele

Mikulčice – Do více než stoletého rodného domu významného lidového skladatele Fanoše Mikuleckého se vrátilo umění. U příležitosti Mezinárodního dne dětí si tam ve středu zájemci mohli vyzkoušet tradiční způsob zkrášlování obydlí, nábytku nebo dalších předmětů.