Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Vánoční výzdoba v tornádem poškozených obcích Moravské Nové Vsi a Hruškách na Břeclavsku.

Nadlidský výkon i strom na pendrek. Takové jsou Vánoce v obcích po tornádu

Vzrostlý smrk u obecního úřadu v Hruškách na Břeclavsku je nasvícený, na sloupech veřejného osvětlení však výzdoba chybí. Vánoční atmosféra panuje půl roku po řádění tornáda spíše v nezasažené části obce. „Půlka vesnice výzdobu má, druhá od kostela dolů ne. Doufám, že příští rok už bude obec zase svítit,“ věří místostarosta Marek Babisz.

Území nového ochranné pásma památek mezi Holíčem a Kopčany.

Ochranné pásmo je trhlinou pro překladiště. Vzniknout má u Hodonínska

Krok k zápisu na seznam UNESCO udělali památkáři, kteří kolem památkové zóny Kopčany a zámku v Holíči vyhlásili ochranné pásmo. Získají tím větší kontrolu nad budoucím rozvojem místa nacházejícího se na Slovensku hned za příhraniční řekou Moravou. Problém to může být pro možný vznik logistického kontejnerového centra.

Hnutí Brontosaurus úspěšně zahájilo obnovu zeleně po tornádu v Mikulčicích. Do akce se zapojilo přes 150 lidí pod dohledem zkušených odborníků.

V Mikulčicích opět pomáhali dobrovolníci. Tentokrát s výsadbou stromořadí

Občané Mikulčic, dobrovolníci i odborníci se o víkendu zapojili do první veřejné výsadby po ničivém červnovém tornádu, jež v obcích zničilo stovky stromů a keřů. Akce Den pro stromy, kterou organizovalo Hnutí Brontosaurus v Mikulčicích, byla nejen o výsadbě stromořadí, ale i komunitní slavnosti, jež obnovu zeleně zahájila.

Svatomartinské víno na Lidickém náměstí.

FOTO: Na Lidickém náměstí v Ústí se sešli milovníci svatomartinských vín

Ve čtvrtek 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut byly na Lidickém náměstí před magistrátem oficiálně zahájeny slavnosti Svatomartinského vína. Zhruba patnáct stánkařů nabízejících na čtyři desítky vzorků zde své produkty nabízely až do osmé hodiny večerní. K poslechu hrála celý den cimbálová muzika od kapely Slovácko pocházející z Mikulčic.

Jasanová alej vedoucí k Slovanskému Hradišti v Mikulčicích na Hodonínsku.

Alej roku: o titul bojuje javorová z Jevišovky do Hrušovan nebo Blížkovická

/FOTO ALEJÍ/ Celkem pět jihomoravských stromořadí se uchází o titul Alej roku 2021. Na stejnojmenné webové stránce už mohou lidé přidělit svůj hlas památné aleji jírovců u Malé Klajdovky, lemující brněnskou Líšeňskou ulici, javorové aleji rostoucí u cesty z Jevišovky na Břeclavsku do Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku nebo dominantní platanové aleji ve Strážnici na Hodonínsku.

Dušičky na hřbitově v jihomoravských Mikulčicích. Stovky hrobů tam zničilo červnové tornádo. Díky práci kameníků mnozí majitelé mohli zapálit svíčku již u obnoveného pomníku.

Dušičky po tornádu v Mikulčicích? Zničené pomníky a plné ruce práce

Rachot brusky ohlazující poškozený pomník, bagr ve lžíci vyvážející kusy betonu a další odpad. Ještě odpoledne na Dušičky panuje na hřbitově v Mikulčicích na Hodonínsku čilý pracovní ruch. Na konci června tornádo v jihomoravské obci pokosilo a poničilo takřka celý hřbitov. Zkáze uniklo jen málo hrobů. Díky nekončící práci kameníků však místo posledního odpočinku generací povstává jako bájný Fénix z popela.

Dušičky na hřbitově v jihomoravských Mikulčicích. Stovky hrobů tam zničilo červnové tornádo. Díky práci kameníků mnozí majitelé mohli zapálit svíčku již u obnoveného pomníku.

Dušičky po tornádu v Moravské Nové Vsi: Blázinec jako dřív, hřbitovy ožily

Rachot brusky ohlazující poškozený pomník, bagr ve lžíci vyvážející kusy betonu a další odpad. Ještě odpoledne na Dušičky panuje na hřbitově v Mikulčicích na Hodonínsku čilý pracovní ruch. Na konci června tornádo v jihomoravské obci pokosilo a poničilo takřka celý hřbitov. Zkáze uniklo jen málo hrobů. Díky nekončící práci kameníků však místo posledního odpočinku generací povstává jako bájný Fénix z popela.

Ohlédnutí za setkáním veteránů v Lednici u Janohradu.

Nablýskaná krása v lednickém parku. Ohlédnutí za srazem veteránů u Janohradu

Protože jsou setkání veteránů velmi oblíbená a to u Janova hradu mělo mezi čtenáři, vracíme se k závěru sezony srazů na Břeclavsku. Na začátku října se milovníci a majitelé klasických i novějších aut a motocyků v oblíbeném a malebném prostředí lednického lesoparku u romantického Janohradu. Za krásné fotky děkujeme Miloši Ruferovi.

Koncert pěveckého sboru Laudamus v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Vystopení po třech letech. Laudamus podpořil sbormistra Kosíka

Minulou neděli odpoledne vystoupil v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Velkých Pavlovicích po třech letech znovu zazpíval místní chrámový sbor Laudamus. Tento chrámový sbor se sešel po dlouhé odmlce, aby podpořil svého sbormistra Jana Kosíka, pocházejícího z tornádem zasažených Mikulčic. Proto byl výtěžek z dobrovolného vstupného věnován právě jemu a jeho rodině. Děkujeme Josefu Jilkovi za zajímavý příspěvek a Oldřichu Otáhalovi za pěkné fotky.

Drakiáda a akce oslavující dýně jsou oblíbenou podzimní zábavou.

Tipy na víkend 8. až 10. října: Děti baví dýně i draci. Výstaviště ukáže armádu

Druhý říjnový víkend nabídne na jihu Moravy spoustu příležitostí, jak zabavit děti i dospělé. Ve Slavkově u Brna nebo Mikulčicích zvou na akce spojené s dýněmi, burčákem a drakiádou. V Mikulčicích budou navíc k vidění letadla. Hodonínsko žije hody, Blansko pivem. U Charvátské Nové Vsi na Břeclavsku si lidé pochutnají na zelňačkách.

Majitelé a milovníci veteránů ukončili sezonu setkáním u lednického Janohradu, odkud vyrazili na spanilou jízdu do Mikulčic.

Před návratem do garáží. Veterány ukončily letošní sezonu u Janohradu

Majitelé a milovníci veteránů letos využili každé příležitosti, aby se znovu po dlouhých omezeních a řadě zrušených srazů mohli potkat. Cestu do Lednice už mnozí znají zpaměti, ale vrátili se opět, aby ukončili letošní srazovou sezonu. Za pěkné fotky a video děkujeme Martinu Hodoušovi.

Předání ocenění Gentleman silnic Romanu Fialovi a Pavlu Malouškovi v Hodoníně.

Po tornádu vytáhli zpod autobusu zraněné, teď jsou z nich Gentlemani silnic

/FOTO, VIDEO/ Blesky, silná bouře s krupobitím. Potom tornádo. Vzduchem létaly kusy stromů, dětské hračky, vytrhané trámy nebo utržené plechy. U Mikulčic přeťalo dráhu právě projíždějícímu autobusu. Nedlouho poté vyrazila zjistit, co se tady stalo, dvojice skromných mužů, Roman Fiala a Pavel Maloušek. Oba ve čtvrtek v hodonínském sídle republikové policie převzali ocenění Gentlemani silnic.

Slovanské hradiště v Mikulčicích.

Tipy na víkend 24. až 26. září: Mikulčice pozvou do minulosti, Petrov slaví hody

Poslední zářijový víkend nabídne na jihu Moravy oblíbené Husí slavnosti v Boskovicích, Svatováclavské trhy v Ivančicích, ale pořadatalé lákají i na Noc vědců, otevřené ateliéry nebo Čokoládový festival ve Slavkově u Brna. V Tvarožné Lhotě oslaví oškoruše a na Dyji ve Znojmě vyrazí dračí lodě. Slovanské hradiště v Mikulčicích láká na Arecheologické dny, Petrov slaví hody a Lipov má akci nazvanou Na den kovářem.

Mikulčice v úterý večer v době zasedání obecního zastupitelstva.

Dělení peněz ze sbírek: na sklepy nic. Hlavně bydlení, říká starosta Mikulčic

/FOTO/ Aby pomohli, tak do tornádem postižených Mikulčic poslali peníze nejen lidé z Kolínska či třeba z Černé Hory na Blanensku, ale i z jiných míst České republiky, a to přes transparentní účet obce. Z něj se v úterý večer rozhodli obecní zastupitelé rozdělit v prvním kole pětatřicet milionů korun obyvatelům, kterým živel poničil střechu nad hlavou.

Bankovky. Ilustrační foto.

Boskovice pomohou obcím zasaženým tornádem

Dvacet tisíc korun. Takovou částku nedávno poslaly Boskovice každé z obcí zasažené nedávným tornádem. Peníze z Blanenska putovaly do Hodonína, Hrušek, Moravské Nové Vsi, Mikulčic a Lužic.