Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulčice

Mikulčický rodák Vítězslav Kotásek byl oporou mistrovské Zbrojovky.

Nejdřív brána, potom hokej. Kotásek skončil v záloze

Coby opora záložní řady mistra ligy z roku 1978 se stal legendou brněnské Zbrojovky. V Hodoníně však začínal Vítězslav Kotásek jako gólman. „Když mi bylo nějakých šest, tak jsme se přestěhovali z Mikulčic do Hodonína, kde jsem začínal se sportem. S hokejem i fotbalem,“ zalovil v paměti.

Malá ukázka z depozitáře Slovanského hradiště v Mikulčicích. FOTO: Archiv muzea

Uhádnete, co to je? Záhadný předmět ze Slovanského hradiště v Mikulčich

Jak už víte, přinášíme vám sérii hádanek z muzeí a galerií. Tentokrát představujeme předmět ze Slovanského hradiště v Mikulčicíh.  Pokud máte doma i vy v kredenci, v garáži, či v komoře předměty denní potřeby po prapředcích, pošlete nám jejich fotografii. Ostatní čtenáři budou moci hádat, jaké bylo jejich využití. 

Principál a režisér divadelního souboru Svatopluk v Hodoníně Vladimír Jašek (vpravo)

Čert tě vem, covide. Divadlo v Hodoníně vyplo kvůli pandemii motor

Zatažená opona a potemnělé jeviště. Herci z hodonínského divadelního souboru Svatopluk místo rozdávání radosti jen přešlapují. „Něco takového jsem ještě nezažila.“ A že už autorka těchto slov může srovnávat. Herečka a někdejší principálka souboru Běta Švancerová získala první zkušenost se Svatoplukem už v padesátých letech.

Desátý ročník výtvarné soutěže Čarovné barvy země je u konce. Pořádala ji mikulčická pobočka Masarykova muzea v Hodoníně.

Děti z Únanova uspěly v soutěži Čarovné barvy země

Jubilejní desátý ročník Malířské soutěže pro děti a mládež „Čarovné barvy země“, jenž každoročně vyhlašuje Jihomoravský kraj a organizuje jeho příspěvková organizace - Masarykovo muzeum v Hodoníně prostřednictvím své pobočky v Mikulčicích, zná konečně své vítěze.

Plán překladiště u Holíč.

Obří překladiště blízko Hodonína. Návrh firma zatím vzala zpět

Až milion kontejnerů ročně překládaných z kamionů na vlakové soupravy dlouhé stovky metrů. A v budoucnu i na nákladní lodě. S tímto záměrem blízko hranic i města Hodonína přišla slovenská projektová společnost před měsícem. Její zástupci však před pár dny stáhli svůj návrh na zahájení zjišťovacího řízení na posuzování vlivů překladiště.

Matěj Zálešák obvykle spíš šance připravuje, na podzim se z něj stal střelec.

Přesun kapitána na hrot přinesl Nenkovicím první výhry

Tak trochu to připomínalo vstání z mrtvých. V prvních šesti kolech okresního přeboru Hodonínska nezískali fotbalisté Nenkovic jediný bod, ale pak v nich bouchly saze. Hovorany doma rozstříleli 8:2 a poté vyhráli v Mikulčicích vysoko 6:0. Zásluhu na tom měl i přesun kapitána Matěje Zálešáka ze zálohy na hrot. „Sestavu jsme trochu jinak poskládali a začalo nám to tam padat. Bylo v tom i štěstí,“ tvrdí Zálešák.

Vinařské Litoměřice 2020.

OBRAZEM: Vinařské Litoměřice nabídly celou řadu kvalitních vín

Od pátku 25. září do soboty 26. září probíhaly na parkovišti U hvězdárny už 18. Vinařské Litoměřice. Ty se původně měly uskutečnit tradičně už v dubnu, kvůli pandemii koronaviru, však jejich konání pořádající Ortopedické centrum odsunulo právě na konec září.

Brňané za slavným bavorským svátkem piva nemusí jezdit až do Německa. Známý Oktoberfest si užijí přímo na Zelném trhu v centru města.

Tipy na víkend 25. až 28. září: Zažijí pivní radovánky i výpravu do pravěku

Pivo z tupláků i nejstaršího pivovaru na světě si vychutnají lidé na brněnském Oktoberfestu. Zájemce v Brně čeká také cesta do historie - buď se ve Vida centru vydají společně s dětmi do pravěku za dinosaury, nebo třeba zvolí vyhlídkovou jízdu po místech, kde začátkem minulého století bydleli bohatí průmyslníci. V Mikulčicích se zase lidé přiblíží k nebi, vyletí na něj letadla i papíroví draci. Vzhledem k současné složité situaci doporučujemei konání akce ověřit přímo u pořadatele. Je možné, že kulturní život v dalších dnech ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru.Situace se mění velmi rychle.

Draci i letadla vyletí nad hradištěm

Tipy na víkend 25. až 28. září: Draci a letadla nad hradištěm i výšlap s turisty

Poslední zářijový víkend na Hodonínsku láká na letecký den i drakiádu do Mikulčic, turisté si vyšlápnou do Chřibů, lidé zavítají do ateliérů umělců i na festival autorské tvorby do Hodonína. Příznivci piva zamíří na Oktoberfest do Brna. Před návštěvou akce doporučejeme ověřit si její konání přímo u pořadatele. Kvůli náhlým změnám v covidových opatřeních se situace mění velmi rychle.

František Synek

Misi jsem splnil, ale končím nerad, říká vedoucí Slovanského Hradiště Synek

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Čtrnáct let František Synek spravoval Slovanské hradiště z doby Velké Moravy v Mikulčicích na Hodonínsku. Sledoval, jak se areál rozrůstá a podílel se na jeho proměně v místo, kam ročně zavítá trávit čas pětašedesát tisíc návštěvníků. Často se kvůli tomu dostával do střetu s archeology i památkáři.

Tomáš Bílý (uprostřed v modrém dresu) si o víkendu připsal první hattrick mezi dospělými.í

Bílý už letos zažil dvě desítky. První smutnou, druhou radostnou

Oficiálně nastupují pod názvem TJ Vlast Ježov, ve skutečnosti se jedná o klub, který vznikl spojením Ježova se Sokolem Vlkoš. A jedním z Vlkošanů je i dvacetiletý útočník Tomáš Bílý, který hattrickem přispěl k divoké výhře 10:2 nad Mikulčicemi v šestém kole okresního přeboru.

Vojenský den na Pánově

Tipy Deníku na víkend 15. a 16. srpna: tanky, dožínky i Napoleonské hry

Třetí srpnový víkend láká na Vojenský den na Pánově v Hodoníně, dožínky i výstavu zvířectva v Kyjově. Folklor, jarmarky i bohoslužby nabídne Bzenecká pouť, v Mikulčicích věnují předhodový večer Fanoši Mikuleckému. Ve Ždánicích si přijdou na své příznivci historických kol. V Břeclavi se uskuteční Slavnosti rajčat, region zažije i Napoleonské hry ve Slavkově.

Férový sudí neváhal dát žlutou kartu ani hvězdnému Pavlu Nedvědovi.

Mira „Rovina“ se nebál dát žlutou kartu ani legendárnímu Nedvědovi

Téměř třicet let ho vídali fotbaloví fanoušci v roli rozhodčího a později delegáta. Za svůj férový přístup a neúplatnost si vysloužil nejen na Hodonínsku přezdívku „Rovina“. V prosinci oslavil Miroslav Bušek sedmdesátku, ale sportu je stále věrný. Aktivně mu to zdraví už moc nedovolí, ale jako divák nevynechá téměř žádné domácí utkání jeho oblíbených klubů. Ať už jsou to hodonínští fotbalisté, hokejisté nebo házenkářky. A k tomu si našel i další zálibu – víno.

Příměstský tábor si šardické děti užily

Děti si na táboře užily vědecké dílny i indiánské hry

Šardice - Vztyčením vlastnoručně vyrobené vlajky byl zahájen dne 13. července příměstský tábor při Základní škole T. G. Masaryka Šardice. Začal tak zajímavý, bohatý na zážitky a kupodivu i slunečný týden pro děti od 5 do 11 let převážně z naší vesnice.

Oblast soutoku řek Moravy a Dyje bývá někdy označována názvem Moravská Amazonie.

Vznik CHKO Soutok? Spor má pomoci rozetnout nová studie

O ochranu krajiny na soutoku Moravy a Dyje se dlouho vedou spory. V úterý se ministr životního prostředí Richard Brabec sešel se starosty Břeclavi, Lednice, Lanžhota a Mikulčic, kterých by se chráněná oblast dotýkala. „Kolují fámy, že by ochrana oblasti omezila životy místních. Že by nemohli chodit na ryby nebo do lesa,“ uvedl Brabec. Proto představitelé ministerstva životního prostředí začali uvažovat o vzniku takzvaných maloplošných chráněných území.

Hypotetická rekonstrukce opevnění tábora římské armády

Projdou si tábor obávaných Římanů: archeologové ukážou běžně nedostupná místa

Římské hroby, ozdoby a základy budov si lidé prohlédnou v pevnosti u Mušova. Jednotlivými nálezy i historií celého místa je provede vedoucí archeologické stanice v Dolních Dunajovicích Balázs Komoróczy. Mušovské opevnění je jen jedno z mnoha, které si lidé projdou díky projektu Archeologické léto, který zdarma nabízí komentované prohlídky archeologických lokalit po celé České republice.

Památník Jednoty bratrské v archeologicky významné lokalitě Na Marku v Přerově

Léto s archeology nabídne výpravy i do Dolních Věstonic či na Helfštýn

I když koronavirová krize během letošního léta výrazně zamíchala kartami a omezila možnosti cestování, vypravit za hranice všedních dnů se přesto můžete. Novinkou, která přinese zážitek z poznání minulosti vlastní země, je projekt s názvem Archeologické léto 2020. Archeologové zavedou v červenci a srpnu návštěvníky do světoznámých nalezišť a přiblíží jim nejen výjimečné objevy, ale i svou profesi.