Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

Primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov Adolf Gryga

Žaludek zavine jako palačinku a otylku promění k nepoznání

Bariatrie? Bariatrická chirurgie? Kdyby se pojem objevil v nějakém kvízu, správně odpoví zřejmě málokdo. Přitom je poslední nadějí pro nemocné s obezitou, u nichž selhaly jiné možnosti, jak shodit desítky přebytečných kilogramů. A že jich v České republice není málo. Jeden z předních tuzemských expertů v oboru působí v Nemocnici Prostějov. Primář tamního chirurgického oddělení Adolf Gryga má se svým týmem na kontě stovky zákroků, při nichž nejenže lidem upravil žaludek, ale taky jim vrátil chuť do života. Mnohé otylky totiž chorobné obžerství uzavřelo do izolace a depresí.

Primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov Adolf Gryga

Žaludek zavine jako palačinku a otylku promění k nepoznání

Olomouc/Prostějov /ROZHOVOR/ - Bariatrie? Bariatrická chirurgie? Kdyby se pojem objevil v nějakém kvízu, správně odpoví zřejmě málokdo. Přitom je poslední nadějí pro nemocné s obezitou, u nichž selhaly jiné možnosti, jak shodit desítky přebytečných kilogramů. A že jich v České republice není málo. Jeden z předních tuzemských expertů v oboru působí v Nemocnici Prostějov. Primář tamního chirurgického oddělení Adolf Gryga má se svým týmem na kontě stovky zákroků, při nichž nejenže lidem upravil žaludek, ale taky jim vrátil chuť do života. Mnohé otylky totiž chorobné obžerství uzavřelo do izolace a depresí.

Primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov Adolf Gryga

Žaludek zavine jako palačinku a otylku promění k nepoznání

Prostějov /ROZHOVOR/ - Bariatrie? Bariatrická chirurgie? Kdyby se pojem objevil v nějakém kvízu, správně odpoví zřejmě málokdo. Přitom je poslední nadějí pro nemocné s obezitou, u nichž selhaly jiné možnosti, jak shodit desítky přebytečných kilogramů. A že jich v České republice není málo. Jeden z předních tuzemských expertů v oboru působí v Nemocnici Prostějov. Primář tamního chirurgického oddělení Adolf Gryga má se svým týmem na kontě stovky zákroků, při nichž nejenže lidem upravil žaludek, ale taky jim vrátil chuť do života. Mnohé otylky totiž chorobné obžerství uzavřelo do izolace a depresí.

MANŽELÉ DAGMAR A BARTOLOMĚJ PEŠTOVI z Plané. Lékaři dávali panu Bartolomějovi půl roku života. Pak ale podstoupil transplantaci pěti důležitých orgánů. Zatím se cítí dobře.

Před vánočními svátky se podruhé narodil

Planá – Bartoloměj Pešta z Plané může doslova říct, že loni před vánočními svátky se podruhé narodil. Na pražském IKEMu totiž 12. prosince 2014 podstoupil unikátní operaci, při které mu lékaři transplantovali pět orgánů – žaludek, slinivku s dvanáctníkem, slezinu, játra a tenké střevo. Navíc se stal prvním pacientem v Česku, jemuž se podařilo transplantovat tenké střevo.

Naděžda Chroboková Tomicová

Štědrý den je pro mě spojením protichůdných emocí, říká olomoucká herečka

Olomouc – Rok plný protikladů má za sebou oblíbená seriálová a divadelní herečka Naděžda Chroboková Tomicová, členka souboru Moravského divadla Olomouc, kterou diváci znají také jako Květu Vavruškovou ze seriálu Ulice. Když jsme ji prosili o rozhovor, byla zrovna na urgentním příjmu s podezřením na prasklé tlusté střevo. Přesto nabídku neodmítla a po operaci se z nemocničního lůžka pro Olomoucký deník rozpovídala o svých radostech i strastech a o dvojznačném významu, který pro ni Vánoce mají.

Ilustrační foto

Malé děti jsou v nemocnici nejčastěji s rotaviry

Rodiče velmi malého dítěte se občas dostanou do situace, kdy musí řešit vážnější onemocnění své ratolesti. Občasné bolesti žaludku, zvracení i průjem se čas od času objeví v životě každého. Střevní potíže se nevyhýbají ani našim nejmenším, ačkoli jejich průběh může vypadat naprosto normálně. Je přitom možné, že dítě nemá obyčejné střevní potíže ze špatné kombinace podaného jídla, ale že se nakazilo nebezpečným rotavirem a může jít i o život.

Brněnští lékaři zachránili čtyřměsíční dívku. Kvůli operaci přijela z Ukrajiny.

Brněnští lékaři zachránili čtyřměsíční holčičku z Ukrajiny

Brno – Čtyřměsíční Katerina z Iršavy na Zakarpatské Ukrajině se narodila se špatně vyvinutým jícnem a konečníkem. Operace lékařů z brněnské fakultní nemocnice jí zachránila život. „Vytáhli jsme jí žaludek výš ke krku a napojili ho na část jícnu. Jsme jedna z mála nemocnic, která operuje podobné vady hned po narození," doplnil primář kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice Brno Jiří Tůma.

Brněnští lékaři zachránili čtyřměsíční dívku. Kvůli operaci přijela z Ukrajiny.

Brněnští lékaři zachránili čtyřměsíční dívku. Kvůli operaci přijela z Ukrajiny

Brno – Čtyřměsíční Katerina z Iršavy na Zakarpatské Ukrajině se narodila se špatně vyvinutým jícnem a konečníkem. Operace lékařů z brněnské fakultní nemocnice jí zachránila život. „Vytáhli jsme jí žaludek výš ke krku a napojili ho na část jícnu. Jsme jedna z mála nemocnic, která operuje podobné vady hned po narození," doplnil primář kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice Brno Jiří Tůma.

Ilustrační foto

Před rokem transplantoval IKEM pět orgánů jednomu pacientovi

Přesně před rokem transplantoval Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v evropsky unikátní operaci pět orgánů jednomu pacientovi, z toho v ČR poprvé tenké střevo. Šedesátiletému Bartolomějovi Peštovi tehdy při více než desetihodinové operaci lékaři transplantovali žaludek, slinivku, slezinu, játra a tenké střevo. IKEM provádí téměř 60 procent transplantací v Česku a řadí se mezi největší a nejvýkonnější transplantační centra Evropy.

Vepřové hody v Krupé

Řezníci si přivstali, ovar se podával po osmé hodině

Krupá - Ženy s veselou náladou špejlovaly střeva na jitrnice. Mezitím na dvoře už řezníci vyndavali na vál ovar. Křen, hořčice i česnek už také byly připraveny, takže nic nebránilo tomu, pustit se do vepřových hodů se vším všudy: s ovarem, smažákem, jitrnicemi, tlačenkou, polévkou i škvarky.

Ilustrační foto.

Většina lidí by uvítala pozvánky od lékaře na prevenci

Valná většina Češek a Čechů by uvítala, kdyby jim od lékaře chodily pozvánky na preventivní prohlídky. Internetový průzkum ukázal, že 91 procent z nich by pozvánky uvítala. Výsledky průzkumu poskytla společnost CompuGroup Medical (CGM), pro niž ho provedla agentura STEM/MARK.

Ilustrační foto.

Lékaři z IKEM operovali pacientce žaludek unikátní metodou

Praha - Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) operovali pacientku s poruchou vyprazdňování žaludku unikátní metodou endoskopické pyloromyotomie. Zákrok ve středu novinářům představil přednosta Kliniky hepatogastroen­terologie IKEM Julius Špičák a lékař, který ženu operoval, Jan Martínek. Metodu použili jako 17. na světě a první ve střední a východní Evropě.

Ilustrační foto.

Lékaři z IKEM operovali pacientce žaludek unikátní metodou

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) operovali pacientku s poruchou vyprazdňování žaludku unikátní metodou endoskopické pyloromyotomie. Zákrok dnes novinářům představil přednosta Kliniky hepatogastroen­terologie IKEM Julius Špičák a lékař, který ženu operoval, Jan Martínek. Metodu použili jako 17. na světě a první ve střední a východní Evropě.

Projektový den na SSZŠ v Mělníku.

Deváťáci si na mělnické zdrávce ověřili znalosti v první pomoci

Mělník – Vnitřní krvácení, úraz hlavy, řezná rána na předloktí i neprůchodnost dýchacích cest. To byly zdravotní problémy, s nimiž se snažili vypořádat žáci devátých tříd mělnických základních školy při projektovém dni Soukromé střední zdravotnické školy v Mělníku.

Uzeniny prodávají například v Gran Moravia na brněnském Zelném trhu.

Uzeniny a rakovina? Jen fáma, uklidňují odborníci po varování od WHO

Jižní Morava - Šunka, slanina nebo párky způsobují rakovinu trávicího traktu. S takovým závěrem nedávno přišla Světová zdravotnická organizace (WHO). Zařadila tak uzeniny na stejnou úroveň jako například tabák nebo azbest. Podle zprávy organizace i dva plátky slaniny denně zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva o osmnáct procent.

Nenechte se rozhodit antibiotiky

Známe to všichni – po antibiotikách je třeba zůstat nějakou dobu v klidu, když totiž uspěcháme návrat do normálního provozu, můžeme si uhnat opakované angíny či jiné bakteriální infekce. Naštěstí existuje způsob, jak být po dobrání antibiotik rychle fit.

Návnada na psy v Lovosicích

Krutá past: Do klobásy dal někdo hřebíky

Lovosice – Pejskaři, pozor! Zákeřná návnada ráno ležela v ulici Karla Maličkého v Lovosicích. Na kolečka nakrájená klobása a v ní napíchané hřebíky ležely v úterý ráno v igelitovém sáčku nedaleko kina v ulici Karla Maličkého v Lovosicích. Předtím, než nějaký pes lákavě vonící pochoutku stihl sníst, naštěstí si jí všiml jeden z kolemjdoucích. Návnadu v pytlíku předal strážníkům.

Nový koloskopický sál na endoskopickém centru Oblastní nemocnice Kolín.

Koloskopy stály miliony, ale pomohou. Budou bojovat proti rakovině střeva

Kolín - V endoskopickém centru Oblastní nemocnice Kolín začal fungovat nový koloskopický sál. Jeho otevření se zúčastnil i prezident japonské společnosti, která sál vybavila přístroji. Jednalo se o největší dosavadní instalaci přístrojů této firmy v České republice v hodnotě téměř 10,3 milionu korun.

Nový koloskopický sál na endoskopickém centru Oblastní nemocnice Kolín.

Koloskopy stály miliony, ale pomohou. Budou bojovat proti rakovině střeva

Kolín – V endoskopickém centru Oblastní nemocnice Kolín začal fungovat nový koloskopický sál. Jeho otevření se zúčastnil i prezident japonské společnosti, která sál vybavila přístroji. Jednalo se o největší dosavadní instalaci přístrojů této firmy v České republice v hodnotě téměř 10,3 milionu korun.

Podle přednosty Onkologické a radioterapeutické kliniky neexistuje žádné konkrétní vysvětlení, proč má Plzeňský kraj nejvíce nádorů v republice. Vznik nádoru je multifaktoriální.

Onkolog: Lidé podceňují příznaky

Jindřich Fínek je přednostou Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Osmapadesátiletý profesor se specializuje především na gynekologické nádory a nádory prsu. Ve FN Plzeň pracuje už 32 let.

Ryan Getzlaf

Slepák. Getzlaf musel na operaci, Anaheimu bude chybět jen pár dní

Anaheim - Kanadský hokejový útočník Ryan Getzlaf bude po operaci slepého střeva čtyři až dvanáct dnů chybět Anaheimu. Třicetiletý dvojnásobný olympijský vítěz už chyběl v sestavě Ducks v úterním utkání v Dallasu a odletěl zpátky do Kalifornie, aby se podrobil zákroku.

Podle přednosty Onkologické a radioterapeutické kliniky neexistuje žádné konkrétní vysvětlení, proč má Plzeňský kraj nejvíce nádorů v republice. Vznik nádoru je multifaktoriální.

Lidé podceňují příznaky, říká onkolog Fínek

Plzeň – Jindřich Fínek je přednostou Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Osmapadesátiletý profesor se specializuje především na gynekologické nádory a nádory prsu.

Prostata - ilustrační foto

Rakoviny prostaty u českých mužů přibývá, zároveň klesá úmrtnost

Rakoviny prostaty u českých mužů raketově přibývá, za posledních deset let stoupla o 56 procent. Překonala tím výskyt rakoviny tlustého střeva, která dosud byla nejčastějším zhoubným onemocněním mužů v Česku. Sdělil to přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty UK profesor Marek Babjuk. Příznivou zprávou je, že ve stejném období klesla úmrtnost o 14 procent.

Ilustrační foto

Odborník na výživu: Vzdát se zcela uzenin není nutné

Vzdát se zcela uzenin kvůli tomu, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi prokázané karcinogeny, není podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nutné. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka i tučné špekáčky či zauzené klobásky. Pokud si člověk dá k snídani plátek nejkvalitnější šunky, svému zdraví neuškodí, řekl Suchánek.

Ilustrační foto.

Uzeniny jsou karcinogenní, varuje Světová zdravotnická organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Prostata - ilustrační foto

Rakoviny prostaty u českých mužů přibývá, zároveň klesá úmrtnost

Praha - Rakoviny prostaty u českých mužů raketově přibývá, za posledních deset let stoupla o 56 procent. Překonala tím výskyt rakoviny tlustého střeva, která dosud byla nejčastějším zhoubným onemocněním mužů v Česku. Sdělil to přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty UK profesor Marek Babjuk. Příznivou zprávou je, že ve stejném období klesla úmrtnost o 14 procent.

V Mikulčicích chystali vepřové pochoutky na sobotní zabíjačku.

OBRAZEM: Na sobotní vepřové hody v Mikulčicích padla dvě prasata

Mikulčice – Gurmáni z Mikulčic v pátek připravovali na sobotní osmý ročník zabijačky vepřové pochoutky. „Uvařili jsme několik kilogramů kolen, vepřových hlav, srdíček, jazyků, ledvinek a teď budeme dělat tlačenku. Kromě libového masa do ní dáváme i lalok, aby se promastila. Jde také o mozaiku, aby byla pěkná na řezu. Přidáváme česnek, cibuli a vývar, posolíme a okořeníme pepřem. Chuť tlačence dodá i majoránka. Pak všechno promícháme a natlačíme do papírových tlačenkových střev. Plánujeme asi čtyřicet kusů dvoukilových tlačenek," popsal výrobu prezident Gurmánů Vít Pavka.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Lidé si mohou nechat zkontrolovat trávení

Praha - V úterý 20. října bude na Karlově náměstí před Fakultní poliklinikou připravena akce zaměřená na trávicí potíže. Pořádá ji Všeobecná fakultní nemocnice v Praze v rámci projektu Rok prevence. Lidé budou mít možnost projít se zvětšenou maketou střeva a podívat se, jak funguje a vypadá zevnitř. S přítomnými lékaři pak budou moci zájemci konzultovat své potíže.

LÉKAŘ Filip Závada je primářem Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram od roku 2013. Je také místopředsedou České gastroenterologické společnosti.

Projímadla jsou opředena řadou mýtů a pověr

Odjezd na dovolenou, příjezd domů, stres, vypětí. To všechno se může projevit nepříjemností v podobě zácpy. Když už trvá týden, je čas navštívit lékaře, radí v následujícím rozhovoru internista příbramské nemocnice MUDr. Filip Závada.

Fotbalisté Hranic. Ilustrační foto

Fotbalistům Hranic nevyšla druhá půle ve Slavičíně

Slavičín, Hranice – Díky zlepšenému výkonu po změně stran divizní fotbalisté Slavičína ve 12. hraném kole porazili Hranice a potvrdili své postavení. „Za druhý poločas jsme si body zasloužili. O přestávce ale bylo potřeba zvýšit hlas," konstatoval trenér Slavičína Vladislav Straka. „Výhru jsme si ale zasloužili," doplnil. Hraničtí se tak nadále trápí.

TVD Slavičín. Ilustrační foto.

TVD zabralo po přestávce, slaví šestou výhru

Slavičín – Díky zlepšenému výkonu po změně stran divizní fotbalisté Slavičína ve 12. hraném kole porazili Hranice a potvrdili své postavení. „Za druhý poločas jsme si body zasloužili. O přestávce ale bylo potřeba zvýšit hlas," konstatoval trenér Slavičína Vladislav Straka. „Výhru jsme si ale zasloužili," doplnil

Herečka Miluše Bittnerová a René Kekely v roli moderátorů zpovídají známého českého vizážistu Káju Pavlíčka.

Den zdraví v Příbrami 
se zaměřil na prevenci nejčastějších chorob

Příbram /OHLÉDNUTÍ/ – Informace o prevenci nemocí, ale i zábavu nabídla návštěvníkům Oblastní nemocnice Příbram, která se bohatým programem připojila ke Středočeským dnům zdraví. Zájemci se v areálu nemocnice od zdejších lékařů a sester dozvěděli mnoho užitečných informací o péči o své zdraví a nechyběly ani rozhovory se známými osobnostmi či soutěž veřejnosti o věcné ceny.

Oblastní nemocnice Příbram, hlavní budova, kde se konají osvětové akce pro veřejnost.

Projímadla jsou opředena řadou mýtů a pověr

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Odjezd na dovolenou, příjezd domů, stres, vypětí. To všechno se může projevit nepříjemností v podobě zácpy. Když už trvá týden, je čas navštívit lékaře, radí v následujícím rozhovoru internista příbramské nemocnice MUDr. Filip Závada.