Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

ŠÍŘENÍ NÁKAZY mají na svědomí lišky.

V kraji řádí měchožil bublinatý

Karlovarský kraj - Název evokující jakési tajemné strašidlo patří zcela reálné tasemnici liščí a podle Státního veterinárního ústavu je Karlovarský kraj nejvíce zasaženou oblastí České republiky. Lišek, v jejichž střevech se tento parazit nejčastěji vyskytuje, se přitom vyskytuje v blízkosti lidí až znepokojivě příliš mnoho.

Janovi Maděrovi z Brna pomáhá léčebné konopí.

Doktoři mu řekli, že se už možná nikdy normálně nenají. I díky konopí může

Brno - Lékárna ve Fakultní nemocnici u svaté Anny byla v květnu jednou z prvních, kde začali prodávat léčebné konopí. V týdnu si tam pro lék už podruhé šel i sedmadvacetiletý Jan Maděra z Brna. Sušené konopí potřebuje na zmírnění příznaků svých nemocí. Maděra trpí Crohnovou chorobou způsobující mu bolestivé srůsty na tenkém střevě.

ROSTOU! Pavlína Jelínková se pochlubila s úlovkem žampionů lesních.

Houbaři, pozor na záměny!

Domažlice – Už i zdravotníci v Domažlické nemocnici se v právě probíhající houbařské sezoně setkali s případem otravy hub. Houbaři musí být při sběru populárních lesních plodů ostražití.

Ilustrační snímek

Proti psince chrání očkování

Jižní Čechy – Dechové potíže, zánět žaludku a střev, nervové potíže. To jsou některé z příznaků psinky neboli psích spalniček. Její výskyt evidovali v letošním roce ve větší míře v Plzeňském kraji.

Ilustrační snímek

Nárůst rakoviny střev se zastavil

Liberecký kraj - Poprvé od roku 2013 se zastavil nárůst rakoviny tlustého střeva a konečníku. Do té doby jsme na tom byli v Evropě nejhůř

Slonice Tamara a Janita

První slůně počaté v Praze dostalo královské jméno Maxmilián

Praha - První slůně, které se narodilo a také bylo počato v Praze, dostalo jméno Maxmilián. Pražská zoologická zahrada v sobotu samečka pokřtila podle českého krále z habsburského rodu Maxmiliána II., jenž nechal v 16. století dopravit do střední Evropy vůbec prvního slona. Zvíře pocházelo z dnešní Srí Lanky, stejně jako matka současného dvouměsíčního slůněte Janita.

Ilustrační foto.

Padělání potravin ve světě vzrůstá

New York - Kola spravedlnosti se na mnoha místech otáčejí hodně pomalu, ale o to rychleji se obrátí žaludek strávníka nad toxickými a pančovanými produkty, které nedávno policejní agentury v rámci Interpolu a Europolu zabavily v 57 zemích světa, napsal list The New York Times.

Vodušky červené.

Ze safari Zoo Dvůr utekly poničeným plotem vodušky, 6 už je zpět

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) - Po průtrži mračen uteklo v úterý večer z areálu safari Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem několik vodušek červených. Pracovníkům zoo se šest antilop podařilo dostat zpět do areálu, žádné další v okolí zoo neobjevili, dnes odpoledne to řekla mluvčí zahrady Andrea Jiroušová.

Preventivní akce Střevo Tour ve Znojmě.

OBRAZEM: Výlet mezi polypy. Lidé se prošli nemocným tlustým střevem

Znojmo – Jak zblízka vypadají polypy v tlustém střevě či jaká další onemocnění této části těla existují a jak se jich snažit vyvarovat mohli v pátek zjistit lidé, kteří měli namířeno do znojemské nemocnice. Před vchodem se totiž po celý den konala preventivní akce onkologického onemocnění tlustého střeva a konečníku zvaná Střevo Tour.

Vítězi výtvarné soutěže pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo se stali brněnští studenti Viktorie Kačínová a Adam Směták.

OBRAZEM: Studenti ukázali, že mají umělecké střevo. Instalaci tvořili měsíce

Brno – Návštěvníci prvního patra Moravské galerie na brněnském Moravském náměstí si mohou prohlédnout umělecké instalace středoškoláků. Ti je připravili v sedmém ročníku výtvarné soutěže Máš umělecké střevo? V pátek odborná potora zvolila vítěze, jimiž se stali brněnští studenti Viktorie Kačínová a Adam Směták.

ŠPENÁTOVÉ SMOOTHIE.

Středy doktora Středy: Tekutá strava aneb Jak na smoothie

Východní Čechy - Pod pojmem tekutá strava se možná některým z nás vybaví nemocniční lůžko a umělá výživa. Těm zběhlejším v oboru zdravé životosprávy a zdravého stravování se vybaví nápoj, který dokáže jak zahnat žízeň, tak dobře zasytit.

ŠPENÁTOVÉ SMOOTHIE.

Středy doktora Středy: Tekutá strava aneb Jak na smoothie

Východní Čechy - Pod pojmem tekutá strava se možná některým z nás vybaví nemocniční lůžko a umělá výživa. Těm zběhlejším v oboru zdravé životosprávy a zdravého stravování se vybaví nápoj, který dokáže jak zahnat žízeň, tak dobře zasytit.

ŠPENÁTOVÉ SMOOTHIE.

Středy doktora Středy: Tekutá strava aneb Jak na smoothie

Východní Čechy - Pod pojmem tekutá strava se možná některým z nás vybaví nemocniční lůžko a umělá výživa. Těm zběhlejším v oboru zdravé životosprávy a zdravého stravování se vybaví nápoj, který dokáže jak zahnat žízeň, tak dobře zasytit.

ŠPENÁTOVÉ SMOOTHIE.

Tekutá strava aneb jak na smoothie

Pod pojmem tekutá strava se možná některým z nás vybaví nemocniční lůžko a umělá výživa. Těm zběhlejším v oboru zdravé životosprávy a zdravého stravování se vybaví nápoj, který dokáže jak zahnat žízeň, tak dobře zasytit.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Vyškovská nemocnice.

Operace ve Vyškově? Krátký pořadník někdy prodlužují pacienti

Vyškov – Měsíčně mají přes dvě stě operací. Mimo to dělají nespočet menších zákroků. I tak se ale vyškovská chirurgie řadí mezi oddělení s nejnižší čekací dobou na plánované operace v kraji. Ostatně tak jako další oddělení nemocnice. Pro srovnání: ve Fakultní nemocnici Brno si lidé na některé zákroky počkají i dva roky. Ve Vyškově je to většinou maximálně měsíc.

ředkvičky

Co je štiplavé, to je zdravé

Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.

Ilustrační foto.

Nadýmání lze zmírnit čaji i bylinkami

Poznáte ji poměrně snadno. Zvýšenou plynatost provází nadměrný únik plynů, říhání, bolesti břicha, ale i křeče. Nepříjemných útrap je možné poměrně snadno se zbavit.

Vědcům se podařilo najít jeden organismus - prvoka (na snímku z elektronového mikroskopu) žijícího ve střevech obratlovců, který dokáže fungovat i bez mitochondrií.

Čeští vědci objevili organizmus, který funguje i bez mitochondrií

Praha - Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a biomedicínského centra Biocev objevili novou funkci buněk, která by možná mohla ovlivnit i dosavadní výklad biologie. Všechny takzvané eukaryotické buňky, které tvoří většinu živých těl včetně těl lidských, obsahují mitochondrie. Jde o jakési "buněčné elektrárny", které mají na starosti "buněčné dýchání". Vědcům se ale podařilo najít jeden organismus - prvoka žijícího ve střevech obratlovců, který dokáže fungovat i bez mitochondrií.

Ilustrační foto

Vědci z Prahy objevili organismus, který funguje i bez mitochondrií

Praha - Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a biomedicínského centra Biocev objevili novou funkci buněk, která by možná mohla ovlivnit i dosavadní výklad biologie. Všechny takzvané eukaryotické buňky, které tvoří většinu živých těl včetně těl lidských, obsahují mitochondrie.

Střevotour. Ilustrační foto

Nemocnice plánuje oslavu 135. výročí ve velkém stylu

Příbram – V ulicích Příbrami bude letos o něco živěji v rámci oslav významných výročí. Jedna z nich zanedlouho bude patřit i příbramské nemocnici, která pečuje o pacienty už 135 let. A oslava to bude zřejmě nevídaná. Už jste například viděli tlusté střevo zevnitř?

Železnobrodská radnice

Radnici otevřou po dvou letech

Železný Brod - Vlastní hlášení městského rozhlasu? Nebo si prohlédnout „střeva" radničních hodin? V Železném Brodě to půjde.

Čarodějnice v Nýrsku.

GALERIE: Klatovskem prolétly čarodějnice

Klatovsko - Pestrý program čekal na děti, které zavítaly v sobotu do areálu Pod Sjezdovkou v Nýrsku. Čarodějnice tam pro ně nachystaly různé aktivity a lákaly je na své prapodivné výrobky.

Nové IBD centrum v turnovské nemocnici

Nemocnice má nové centrum pro střevní záněty

Turnov - Nové oddělení pro léčení nespecifických střevních zánětů IBD, je nově otevřeno ve třetím patře turnovské nemocnice. Vzniklo nákladem téměř 21 milionů korun na původním místě novorozenecké jednotky.