Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

Koupí žluté kytičky s modrou stužkou podpoříte nemocné rakovinou.

Zlínsko proti rakovině

Žluté kytičky s modrou stužkou nabízejí dnes v ulicích Zlínského kraje desítky dobrovolníků ve žlutých tričkách. Přispějte.

Neznámý muž.

Pomohou jména z tetování dát jméno mrtvému muži?

Praha - Pomoci s hledáním odpovědí na dávnou hádanku by belgickým justičním orgánům možná mohli pomoci všímaví Pražané. Právě na obyvatele metropole se prostřednictvím české policie Belgičané ve čtvrtek obrátili s žádostí o pomoc. Zaslali kresbu tváře neznámého muže a fotografii jeho tetování – s tím, že žádají o spolupráci při zjišťování totožnosti mrtvého.

Ilustrační foto

Klíšťata útočí, varují odborníci

S klíštětem se setkal snad každý, maličký roztoč žije prakticky všude a dokonce dokáže ve větší míře přežít i ve výškách nad tisíc metrů nad mořem.

Medvědí česnek.

Medvědí česnek hledají huňáči po zimním spánku

Jasně zelené podlouhle široké listy medvědího česneku najdete v těchto dnech v lužních a listnatých lesích, na stinných a vlhkých místech. Pozor ale na záměnu s jedovatou konvalinkou vonnou nebo ocúnem jesenním! Medvědí česnek snižuje krevní tlak, utišuje revma, dá se z něj připravit třeba i víno.

Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu přinášíme Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Odchyt koní v Jankově.

Koním z Jankova se daří lépe než kdy dřív

Jankov - Náhradní ošetřovatelé se o klisny, hříbata i hřebce z jankovské kauzy bedlivě starají tak, aby jejich stav byl více než výborný. Zvířata jsou poprvé v životě naočkovaná, odčervená i očipovaná.

ČTYŘIAČTYŘICETILETÁ Katka Janíkovičová z Prahy.

„Vůbec jsem netušila, o čem mluví, když řekli Crohnova choroba“

Praha - Čtyřiačtyřicetiletá Katka Janíkovičová z Prahy byla před třiceti lety normální dospívající děvče. Pak ale začala náhle trpět nechutenstvím a neustálým nutkáním na záchod. Do toho během krátké doby zhubla o pětadvacet kilo. „Nevěděla jsem vůbec, co se děje," uvedla.

Nemocnice Sušice. Ilustrační foto.

V Sušici zavádí jednodenní chirurgii

Sušice – Na chirurgickém oddělení sušické nemocnice začnou od května platit vynucené změny. Chirurgie bude fungovat jako tzv. jednodenní. Operovat se bude i v gynekologii a ortopedii.

Luděk Vejmola.

Prvoligový debut s nulou

Mladá Boleslav – Ze zimní brankářské taškařice v Mladé Boleslavi nakonec vyšel jako vítěz mladý gólman Luděk Vejmola. Po nepovedeném příchodu sparťana Budínského, přeřazení podzimní jedničky Diviše do juniorky a zdravotních komplikacích Jana Šedy, který absolvoval operaci slepého střeva, se v pátek do mladoboleslavské branky postavil proti Jablonci ligový debutant.

Praktický střelec Zdeněk Liehne skončil v anketě Nejúspěšnější sportovec Berounska 2016 čtvrtý, jeho švagrová Irena Liehne sedmá.

Ani rameno, ani slepé střevo! Zdeněk Liehne triumfoval

Beroun – Na loňský úspěšný rok navázal hned na začátku nové sezony Zdeněk Liehne. Připomeňme, že v anketě Nejúspěšnější sportovec Berounska 2016 obsadil čtvrté místo v kategorii dospělých. Závodník berounského klubu praktické střelby reprezentoval úspěšně Českou republiku v Jižní Africe. Po návratu berounský učitel odpovídal na dotazy Deníku.

Ilustrační foto.

Průjmy léčí nemocnice stolicí od příbuzných

Uherské Hradiště – Opakující záněty střev léčí Uherskohradišťská nemocnice fekální bakterioterapií. Metodu používá jako jediná v kraji. Celý proces spočívá v transplantaci stolice, získané od příbuzných nebo i nepříbuzných dárců, u kterých je předpoklad, že nemají antibiotiky narušenou mikrobiální skladbu stolice.

Ilustrační foto.

Mluvčí: Lidé záchranářům i nadávají

Jižní Morava - Hodinu zvažovala, jestli zavolat sanitku. Třiatřicetiletá Brňanka Petra Řiháková trpí Croh-novou chorobou, tedy onemocněním střev. Před několika měsíci se jí nemoc probudila. „Nemohla jsem se skoro hýbat, všechno mě bolelo a pořád jsem zvracela," popsala nepříjemné problémy žena.

Soudní síň. Ilustrační foto.

Chůvě zbitých dětí soud vyměřil jedenáct let

Praha – Jedenáct let si má podle zatím nepravomocného verdiktu odpykat 32letá cizinka původem z Vietnamu, která si k rodičovské dovolené přivydělávala jako chůva – hlídala děti svým krajanům. Tři z nich vrátila rodičům s vážnými zraněními – poprvé v únoru 2015 a následně téhož roku v listopadu a v prosinci – aniž své klienty upozornila, že se odehrálo něco mimořádného. Holčička s poraněním střev nepřežila. Zemřela na Štědrý den, i když ji rodina neprodleně dopravila do nemocnice. Další dívenka zřejmě bude mít doživotní následky v důsledku poškození mozku.

Soudní síň. Ilustrační foto.

Chůva vrátila tři děti vážně zraněné, jedno zemřelo. Dostala 11 let

Jedenáct let si má podle zatím nepravomocného verdiktu odpykat 32letá cizinka původem z Vietnamu, která si k rodičovské dovolené přivydělávala jako chůva – hlídala děti svým krajanům. Tři z nich vrátila rodičům s vážnými zraněními – poprvé v únoru 2015 a následně téhož roku v listopadu a v prosinci – aniž své klienty upozornila, že se odehrálo něco mimořádného. Holčička s poraněním střev nepřežila. 

Nemocnice Na Bulovce.

Bulovka

Bulovka, pražská nemocnice, na kterou pacienti rozhodně ódu nepějí. Proč? Zdejší přístup lékařů a některých sester je často přímo otřesný.

Ibis.

Před rokem uletělo z pražské zoo 18 ibisů skalních

Praha - Před rokem, 1. března 2016, z pražské zoo uletělo osmnáct ibisů skalních. Z voliéry se dostali otvory v ochranné síti, která nevydržela nánosy těžkého mokrého sněhu. Pracovníci zahrady začali opeřené uprchlíky hledat s pomocí lidí, kteří informace o nich hlásili na zveřejněné telefonní číslo nebo na sociálních sítích. Během 13 dnů byli ibisové znovu pochytáni v různých částech Prahy a středních Čech.

Rodinná domácí zabíjačka v místní části Ponikev obce Ludmírov na Konicku v režii řezníka Jana Buriana.

Na domácí zabíjačce v Ponikvi voněly tlačenky i jitrnice

Ponikev, Ludmírov – V osm hodin ráno už to měl za sebou. Dvěstěpadesátikilový pašík, kterého si vykrmoval zkušený řezník Jan Burian, už visí za zadní nohy na háku. Mistr svého řemesla se zručně ohání sekáčkem a sobotní zabíjačka na dvorku u Burianů v Ponikvi začíná.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady od Petra Kumšty.

Karel Gott a nový muzikál Čas růží

Karel Gott podstoupil operaci střev, čeká ho klidový režim

Karel Gott, který podstoupil v pondělí 13. února operaci kvůli akutní střevní neprůchodnosti způsobené srůsty, byl propuštěn z nemocnice. Po operaci je sedmasedmdesátiletý zpěvák v pořádku. Dnes o tom informovala jeho mluvčí Aneta Stolzová.

Návštěvníci čtrnáctého ročníku Koštu klobásků v Žarošicích vybírali z více než padesáti vzorků této tradiční uzeniny. Vítězem domácí kategorie se stal majitel hostitelské hospody Radek Vašina.

Kvalita klobás roste. Porotci měli na koštu v Žarošicích těžký úkol

Žarošice /FOTOGALERIE/ – Začalo to jako kamarádská ochutnávka v hospodě, dnes jde o tradiční gurmánskou akci. Na sobotním čtrnáctém ročníku Koštu klobásků v Žarošicích pořadatelé návštěvníkům této oblíbené uzeniny naservírovali skoro sto dvacet kilo. Různých tvarů, způsobů výroby i co do použitých surovin.

Ilustrační foto

Kolik stojí porod nebo operace slepého střeva? Většina lidí netuší

Většina lidí neví, kolik stojí zdravotní péče a kolik za ni jejich pojišťovna platí. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými pojištěnci v lednu udělala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Pojišťovna se 788 respondentů ptala na to, kolik podle nich stojí transplantace srdce, operace slepého střeva, porod či kolik pojišťovna platí za léky na recept. Lidé mohli vybírat ze čtyř odpovědí, přičemž jedna byla správně. U všech otázek většina pojištěnců odpověděla špatně.

Ilustrační snímek

Kupujete diskontní potraviny? Očekávejte diskontní zdraví, tvrdí onkolog

Plzeň - Onkologická a radioterapeutická klinika Fakultní nemocnice (FN) Plzeň eviduje 3500 nových pacientů ročně. Náš kraj si totiž od roku 1976 drží nechvalné celorepublikové prvenství v počtu zhoubných nádorů. A tak kde jinde než u nás by se měl připomínat Světový den boje proti rakovině.

Zabijačka u Pavelků má svoji tradici

Zabijačka u Pavelků má svoji tradici

Hranicko – Zabít a pověsit pašíka, přiťuknout si panákem domácí slivovice. V rodině Pavelků z Olšovce na Hranicku, je zabijačka již dlouholetou tradicí. Nejinak tomu bylo i v sobotu 4. února, kdy se u porážení dvou set padesátikilového prasete sešla početná část rodiny a známých. Zabijačka u Pavelků předchází další rodinnou tradici, tou je draní peří, které proběhne od pondělí 6. února do pátku 10. února.

Markéta Davidová

Biatlonistka Davidová má bronz z juniorského ME

Biatlonistka Markéta Davidová obsadila třetí místo ve vytrvalostním závodě na 12,5 km na otevřeném mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě. Úspěch domácího týmu podtrhla pátým místem Simona Maříková. Vítězství vybojovala Němka Anna Weidelová, které se jako jediné z celého startovního pole podařila bezchybná střelba.

Přerovští Zubři. Ilustrační foto

Jedenáct gólů, žádný bod pro Zubry. Frýdek ovládl přestřelku

Frýdek-Místek, Přerov – Výsledková krize přerovských hokejistů pokračuje. V sobotním zápase tentokrát ve Frýdku-Místku padli po divoké přestřelce 4:7. Devátý tým WSM ligy se tak na Přerovany dotáhl na rozdíl jediného bodu. Nepomohl ani návrat opory Romana Pšurného, ani impuls v podobě příchodu nového kouče Kamila Přecechtěla. Ten však na střídačce vinou akutního zánětu slepého střeva chyběl.