Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

Jedna osoba nehodu nepřežila, další tři byly zraněny.

Soud řešil tragickou nehodu u D1. Kauzu zatím odročil kvůli znalcům

Tragickou dopravní nehodu, při níž zemřel devatenáctiletý mladík, začal ve čtvrtek projednávat Okresní soud v Kroměříži. Viníkem nehody je podle žaloby třiadvacetiletý muž z Kroměřížska, který který loni v únoru u sjezdu z dálnice D1 u Hulína ve vysoké rychlosti havaroval.

Klouzavé střívko dělalo soutěžím problémy.

Kluzké střívko potrápilo soutěžící

Mrzne až praští, zima zalézá za nehty, ze zabijačkových kotlů se linou oblaky páry. Na nádvoří a v okolí zámku pořádá KAFÉ ZÁMEK historicky první Zámeckou zabijačku. První březnovou sobotu si tady milovníci tradičních zabijačkových specialit už od devíti hodin pochutnávají na vybraných pochoutkách: prdelačce, jitrničkách, tlačence, škvarcích a spoustě dalších dobrot od mistrů řezníků.

První pomocí po pozření jedu či při podezření na otravu je vyvolat u zvířete zvracení – nejlépe 3procentním peroxidem vodíku, příp. velmi slanou vodu či hořčicí rozmíchanou ve vodě s lžičkou jedlé sody.

Někdo chce otrávit psy návnadou

České Budějovice – Pokus o otravu psa na své zahradě zmařila 12. února bdělá majitelka, která mu otrávenou návnadu vytáhla z mordy. Neznámý psí zabiják chtěl psa usmrtit látkou k hubení myší a potkanů schovanou v uzenině. Ne vždy to ale dopadne takto šťastně.

Ilustrační foto

Dětem chybí vitamín D. Nejhorší situace je v zimě a na jaře

Českým dětem podle studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) chybí vitamin D, který se tvoří na kůži ze slunečního záření. Jen třetina dětí má dostatek celoročně, nejhorší je situace v zimě a na jaře. SZÚ zkoumal před dvěma lety krev více než 400 dětí, letos plánuje i měření u dospělých.

Ilustrační foto

Muž v Indii ukradl své manželce ledvinu. Chtěl tím pokrýt nesplacené věno

Manžel ji poslal na operaci slepého střeva, nesměla ale o tom nikomu říct. Později zjistila, že přišla o jednu ledvinu, jako náhradu za nesplacený svatební dar. Ritě Sarkarové, občance indického státu Západní Bengálsko, manžel naaranžoval údajnou operaci slepého střeva, když před dvěma lety trpěla bolestmi břicha. Podle místních médií manžela spolu se švagrem policie zatkla.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové: Netopýr.

Hradecký Netopýr? Divoký průlet světem operety

Hradec Králové - Do královéhradeckého Klicperova divadla přilétl Netopýr. Usadil se přímo na hlavní scéně a díky němu tu můžete zažít bláznivý průlet světem operety, který se jen tak nevidí.

Petr Mašek se připravuje na svoji čtvrtou osmitisícovku. Má za sebou vyčištění kolene a pobyt v nemocnici kvůli zánětu slepého střeva. Čeká ho operace.

Horolezec Petr Mašek je po operaci

Mladá Boleslav – Zdravotní patálie horolezce Petra Maška pokračují. Snad se ale blýská na lepší časy. I tak je ale jasné, že jeho sen zdolat příští rok jednu z nejvyšších hor světa Dhaulágiri (8175 m nad mořem, leží v Himálaji) se nevyplní. To avizoval před pár dny, kdy měl za sebou vyčištění a revizi kolenního kloubu. Věděl ale, že ho čeká operace slepého střeva. I po zaléčení zánětu se ukázalo, že střevo musí ven.

Fenka Barunka přišla o štěňata, ale život si vybojovala.

Fenka přišla o štěňata, ale život si vybojovala

Chrast – S mrtvými štěňaty v bříšku se toulala po městě vyzáblá fenka, které se ujaly místní děti. U nich doma porodila a protože byl její zdravotní stav velmi špatný, děti kontaktovaly místní oblastní charitu.

Petr Mašek a Radek Jaroš

Horolezec Petr Mašek: Sen o Dhaulágiri se rozplynul!

Mladá Boleslav – Patří ke špičkovým českým horolezcům. Má za sebou úspěšně zdolané tři osmitisícovky a další náročné výstupy. Začal přípravu na jarní výstup na sedmou nejvyšší horu světa Dhaulágiri (8157 m. n. m., plánovali s Markem Novotným prvovýstup severovýchodní stěnou. Nakonec je vše jinak.

Neoznačené škvarky, maso naložené v láku, sádlo či vepřová střeva na špejli. I takové „dobroty“ pocházely z nelegální výrobny masa, kterou v uplynulých dnech odhalili inspektoři Státní veterinární inspekce při kontrole řeznictví na Hodonínsku.

Maso v láku, vepřová střeva, litry krve. Inspekce našla nelegální výrobnu masa

Hodonínsko /FOTO/ - Neoznačené škvarky, maso naložené v láku, sádlo či vepřová střeva na špejli. I takové „dobroty“ pocházely z nelegální výrobny masa, kterou v uplynulých dnech odhalili inspektoři Státní veterinární správy České republiky při kontrole řeznictví na Hodonínsku. Protože majitel se už dvakrát podobným způsobem provinil, hrozí mu teď až milionová pokuta.

šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská: na rýmu, kašel i škrábání v krku

Patřila k léčivkám už ve starověkém Egyptě a byla spojovaná s nesmrtelností a věčným mládím. Lidově se jí říká vlčí ocas nebo také babské ucho. Neroste u nás ve volné přírodě, ale můžeme ji pěstovat na záhonech, ale hlavně se jí dobře daří v nádobách v bytě.

Ilustrační foto

Muži prevenci moc neřeší

Jen čtvrtina mužů absolvuje preventivní vyšetření u svého praktického lékaře dostatečně často. Nárok na ni zdarma mají jednou za dva roky. Upozorňuje na to informační kampaň STK pro chlapy zaměřená na prevenci rakoviny varlat, prostaty a tlustého střeva. Obavy z toho, že rakovinou onemocní, mají podle průzkumu asi dvě třetiny mužů. Včasné odhalení umožňuje vyléčit až 90 procent nádorů.

V Karviné se kvůli uzavírce a opravě ulice Ciolkovského tvoří zejména ve špičkách mezi kruhovým objezdem u Teska a křižovatkou u nemocnice dlouhé kolony.

Dopravní špunty drtí střeva měst

Karvinsko - Zácpa, stres, nekonečné minuty ve frontě aut. Přesně tohle nyní zažívají řidiči v Karviné i v Havířově, kde začaly další opravy cest spojené s uzavřením celých ulic. Lehké to nemají ani obyvatelé daných míst.  

Éterické oleje, ilustrační foto

Éterické oleje pro domácí lékárničku

Říká se, že je tolik éterických olejů, jako je lidských trápení, protože přírodní vonné oleje příznivě působí na fyzické i psychické problémy našeho těla. Některé esenciální oleje, jak se také označují, bychom měli zařadit do své domácí lékárničky, určitě se nám budou hodit.

Ilustrační snímek

Dopisy od pojišťoven zafungovaly, senioři se nechávají vyšetřit častěji

Díky pozvánkám stoupl podíl vyšetřených na rakovinu tlustého střeva mezi staršími 50 let na třetinu. Před zavedením to byla přibližně čtvrtina. Dopisy posílají zdravotní pojišťovny od roku 2014. Počet vyšetření kvůli rakovině trávicího traktu za tyto necelé tři roky u mužů stoupl o 23 procent, u žen o deset procent. Informace dnes zazněla na tiskové konferenci k rakovině trávicího traktu.

Zelí už kvasí v bazénu. Úroda je mimořádná

Zdravá lahůdka: Zelí už kvasí v bazénu

Dobrá Voda - V prvním stotunovém bazénu dobrovodské zelárny už kvasí místní specialita. Sklizeň hlávkového bílého a červeného zelí pěstitelé ze Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda zahájili v minulém týdnu. Úroda je mimořádná.

Srdíčkový den. Ilustrační foto.

Začíná podzimní sbírka na nemocné děti Srdíčkové dny

V Česku v pondělí začíná tradiční sbírka Srdíčkové dny na pomoc těžce nemocným dětem. Potrvá do pátku. Zájemci si budou moci od dobrovolníků v ulicích koupit magnetky se zvířátky za 30 Kč nebo žetony do vozíků za 35 Kč. Charitativní společnost Život dětem pořádá akci 17 let, a to na jaře, na podzim a v zimě. Celkem vybrala přes 100 milionů korun a pomohla několika tisícovkám rodin.

Jakon: sladká hlíza vhodná pro diabetiky

Vedle batátů a topinamburů se u nás zabydluje ještě jeden druh hlízy podobný bramboře, ne každý ho bude znát. Je jím jakon, plodina z čeledi hvězdicovitých, která vás překvapí sladkou a šťavnatou dužninou.

Utkání Fotbalové národní ligy mezi FK Pardubice (ve červenobílém) a FK Baník Sokolov (ve žlutočerném) na hřišti pod Vinicí v Pardubicích.

Obránce Prosek: Víme, že je v našem týmu síla

Pardubice – Další nová tvář v kádru pardubických fotbalistů, která se představila divákům na stadionu Pod Vinicí. V duelu proti Sokolovu (2:1) nastoupil JAN PROSEK na pravém kraji obrany a odehrál celý zápas.

OTOČNÍK STROMOVITÝ.

V ostravské zoo voní vanilkový keřík

Ve vlhčích lokalitách areálu ostravské zoologické zahrady i botanického parku u břehů rybníků a tůní roste v tomto období nápadná vzrostná vlhkomilná rostlina s atraktivními růžovými květy kyprej vrbice nebo také kyprej obecná.

V úterý se biotop Pohoda těšil velké návštěvnosti.

Voda v Pohodě je v pohodě, vzkazuje starosta

Sezimovo Ústí - Smajlík se nad kvalitou vody v sezimovoústecké Pohodě mračí. Ústy hygieny lidem vzkazuje, že se tady nemají koupat. Starosta Martin Doležal ujišťuje, že zpráva je stará.

Nemocnice Písek.

Operací kýly v písecké nemocnici přibývá

Písek - Do Nemocnice Písek, a. s., přichází stále více pacientů s kýlou. Důvodem je fakt, že zde už osmým rokem funguje Centrum pro řešení kýly, které poskytuje vynikající péči v této oblasti. V centru využívají nejmodernější poznatky tohoto oboru, novinky a přístrojové vybavení k zákrokům, šitým pacientům na míru.

Hledaný mladík s nožem.

Jeden účastník potyčky byl pobodán, druhý zůstal ležet v bezvědomí

Praha /VIDEO/ – Původně se jednalo spíše o postrkovanou, která ale posléze přerostla v pěstní souboj. Tak ve středu přiblížil Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie pouliční šarvátku, která se podle jeho slov nakonec změnila v boj o život. „Poškozeného lékaři zachránili, pachatel stále uniká,“ konstatoval Hulan. Incident, k němuž došlo v půl páté ráno před jedním z barů v Dlouhé ulici již 19. července, tak pro kriminalisty I. obvodu pražské policie zůstává stále aktuální.

lesní plody

Antioxidanty v drobném ovoci chrání i proti slunci

Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.