Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

Ilustrační foto

Žabovřeská dostane zelenou v půlce roku

Brno - Takzvané hrdlo brněnského městského okruhu. Pro některé řidiče proklínané slepé střevo. Žabovřeskou ulici, ve které se každý všední den tvoří v dopravních špičkách dlouhé kolony, mají stavební stroje obsadit ještě letos.

Sharon. Devítiletý čistokrevný Československý vlčák. Na zahradě rodinného domu jej někdo otrávil. Majitel nabízí 10 000 korun za informace, které policii dovedou k pachateli.

Otrávili mu psa. Majitel nabízí za pachatele odměnu

Pardubice – Deset tisíc korun za informace, které povedou k dopadení pachatele. Takovou sumu nabízí Zdeněk Petrovič z Pardubic tomu, kdo přivede policii na stopu člověka, který mu na zahradě v ulici K Blahobytu otrávil psa.

ČERVENOKOSTELECKÝ biker Michal Kaněra si v nedávno skončeném roce 2016 užil na kole nejen chvíle opojení a úspěchu, ale také nepříjemných okamžiků.

Kaněra: V cíli bylo zklamání, ale hodně lidí mi říkalo, co by ostatní za to dali

Náchodsko – Červenokostelecký biker Michal Kaněra má za sebou další nezapomenutelnou sezonu. Kromě několika cenných vítězství se znovu marně pokoušel vyhrát „domácí" Sudety, ale také absolvoval zcela neplánovaně a především náhle operaci v Rakousku. „V pátek při rozjetí se mi udělalo špatně od žaludku a nakonec jsme večer volali záchranku. Odvezli mě a ještě ten večer jsem šel na operaci, takže závodu jsem se ani nedočkal," vzpomíná na nepříjemné okamžiky minulé sezony Michal Kaněra.

Ilustrační foto.

Jojo efekt způsobují bakterie ve střevech

S tím, jak při dietě dodržujeme určitý druh výživy, mění se i složení střevního mikrobiomu. Takzvané šetřící bakterie, které se rodí po nízkokalorické dietě, zpomalují metabolismus a my přibíráme na váze, i když méně jíme. Vědci tak objevili příčinu jojo efektu, který způsobuje, že se znovu vracíme na původní váhu po tom, co se nám podařilo zhubnout.

Ilustrační foto

Vánoce jsou plné lákadel. Odborníci na výživu: Všeho by mělo být s mírou

Kolín - Těšíte se na bohatý štědrovečerní stůl? Měli byste však zvážit, co všechno přes svátky sníte. A důvodem není pouze obava o linii, ale také prevence před zdravotními problémy. Odborníci na výživu upozorňují na to, že Vánoce jsou plné lákadel. Doporučují však všeho užívat s mírou.

Zuzana Koubková se synem Bolkem a manželem Lubošem.

Tradice Zuzana Koubková nepřerušila navzdory životním útrapám

Louňovice pod Blaníkem - Místo sváteční pohody, která by se dala v závěrečné fázi roku očekávat, prožila spisovatelka z Podblanicka Zuzana Koubková minulé Vánoce těžké chvíle. Životní útrapy jí ale naštěstí pohled na svátky nezměnily. Proto rodinné tradice stále dodržuje. „Před rokem během Vánoc volala maminka, že mi pomůže s výrobou cukroví, na který máme recept od pratety Petronily," vzpomíná paní Zuzana. Kvůli času se ale nakonec ženy domluvily, že se sejdou až na společné večeři. Než se tak mohlo stát, mamince se udělalo špatně.

V Galerii města Přerova začala v úterý 13. prosince výstava, věnovaná Františku Venclovskému. V tento den, přesně před dvaceti lety, tento legendární přemožitel kanálu La Manche zemřel.

František Venclovský udělal i stojku nad propastí

Přerov – Pro Přerovany je legendou. Nejen proto, že jako první Čechoslovák pokořil kanál La Manche, ale i kvůli svému bodrému humoru a husarským kouskům, které si lidé dodnes pamatují. František Venclovský dokázal udělat stojku nad propastí Macocha, ale nebál se vrhnout do Bečvy, když přišly povodně. Právě jeho milovaná řeka se mu ale nakonec stala osudnou.

Brankář Chicaga Corey Crawford kryje střelu St. Louis.

Brankář Crawford bude chybět Chicagu po operaci slepého střeva

Chicago - Hokejisté Chicaga budou dva až tři týdny postrádat brankářskou jedničku Coreyho Crawforda, který se v sobotu musel podrobit operaci slepého střeva. Podstoupil ji ve Filadelfii, kde Blackhawks následně nastoupili proti domácím Flyers. Při porážce 1:3 chytal Scott Darling a záda mu kryl narychlo na zkoušku podepsaný amatér Eric Semborski.

Projektový den na zdrávce.

Žáci devátých ročníků si vyzkoušeli srdeční masáž i dýchání z úst do úst

Mělník /FOTOGALERIE/ - Žáci osmých a devátých ročníků základních školy z Mělnicka se dozvěděli, jak se správně provádí masáž srdce, trénovali dýchání z úst do úst nebo si zkusili aplikaci inzulinu na figuríně. Účastnili se totiž projektového dne, který pro ně po roce opět připravili studenti a pedagogové Soukromé střední zdravotnické školy v Mělníku.

Členové kapely Rozvalenej diferák se znají již roky. Většina z nich totiž bydlí  kolem Opatova u Jihlavy, kde také skupina zkouší. Hraje většinou na zábavách v okolních vesnicích nebo třeba i na oslavách narozenin.

Od té doby, co si basákova holka našla holku, nemáme problém se zkoušením

Jihlavsko – Rozvalenej diferák. Tak si říká šestice hudebníků, která má ráda punk a rock, a tak se před dvěma roky začala scházet v improvizované zkušebně v Opatově u Jihlavy. Název kapely prý znamená soukolí tvořené z několika článků, které spolu musí fungovat. Jejich ale občas skřípe, a proto přízvisko rozvalenej. Tak alespoň zní oficiální verze.

Ilustrační foto.

Umělou výživu potřebuje stále více lidí

Odborníci varují, že každým rokem stoupá o desítky procent počet pacientů, kteří potřebují speciální umělou výživu. V Nemocnici Nový Jičín se jedná zejména o onkologické pacienty.

Panda velká. Ilustrační foto.

Washingtonská panda je po operaci, prognóza je dobrá

Washington - Panda velká, hvězda washingtonské zoologické zahrady, se zotavuje po naléhavé operaci, při které ji chirurgové ze střev odstranili "zátku" v podobě nestráveného bambusu o velikosti citronu. Podle představitelů zoo je pacient - roční pandí mládě Bei Bei - ve stabilizovaném stavu a prognóza je velmi dobrá, uvedla dnes zpravodajská stanice BBC.

Mladý útočník Hodonína Vít Černohous (na snímku) si proti Kopřivnici připsal premiérový gól v letošní druholigové sezoně.

Musíme být pořád pokorní a zůstat nohama na zemi, říká Černohous

Hodonín – Na začátku sezony ho potkaly nepříjemné zdravotní komplikace, když se podrobil operaci slepého střeva. Po návratu na led zase musel dohánět herní i tréninkové manko a rvát se o místo v nabitém kádru SHK. Poslední duel v Kopřivnici ale ukázal, že je útočník Hodonína Vít Černohous zpět.

Přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Brno Zdeněk Kala.

Předseda České chirurgické společnosti: Nejlepší operace? Ta, co nikdy nezačne

Brno - Přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Brno Zdeněk Kala se zaměřuje na nemoci trávicího traktu. „Podle posledních statistik vede Česká republika ve světě ve výskytu rakoviny slinivky břišní. Dlouhodobě se držíme také na předních příčkách v počtu pacientů s rakovinou tlustého střeva," varuje odborník.

Racek. Ilustrační foto.

Mořští ptáci se živí i plasty, voní jim jako jídlo

New York - Co mořské ptáky láká na konzumaci plastů, které se často najdou v žaludku uhynulých opeřenců? Podle amerických vědců ptáky na odpadcích plovoucích na mořské hladině láká to, že voní jako jejich potrava, napsal zpravodajský server The Guardian.

Tomáš Berdych.

Na Turnaj mistrů ani jako náhradník. Čeká Berdycha operace?

Praha - Tenista Tomáš Berdych ze zdravotních důvodů nepojede na Turnaj mistrů do Londýna, kde měl plnit roli prvního náhradníka. Po konzultaci s lékaři má dvoutýdenní klid a v krajním případě může jít i na operaci slepého střeva, kvůli kterému letos vynechal i grandslamové US Open.

Západočeské dny zdraví Nemos

Nebojte se nemocnice. Přijďte včas, zachráníte si život

Sokolov - Jedinečnou možnost komunikovat se zdravotníky mimo ambulanci využily včera v sokolovské nemocnici stovky dobrovolníků z řad dětí i dospělých. Věk u civilizačních chorob, jako jsou infarkty či cukrovka, bohužel klesá a odborníci tvrdí, že za to může špatný životní styl. Výjimkou pak nejsou ani infarkty u mladých lidí. Důležitá je prevence a pravidelné návštěvy lékaře.

Ilustrační foto

Detoxikační kúry jsou zbytečné až škodlivé, upozorňují vědci

Detoxikace slibuje vyčistit organismus od škodlivých látek a zároveň rychle zhubnout. Faktem ale je, že organismus už se čistí sám, a to díky ledvinám a játrům. I kilogramy, které rychle shodí, se brzy vracejí. Detoxikační nápoje nečistí organismus a navíc zpomalují metabolismus, upozorňují vědci, kteří se problematikou zabývají.

Pro návštěvníky bude nová voliéra zpřístupněna od soboty 5. listopadu.

Pražští ibisové jsou zpátky ve voliéře, ze které na jaře ulétli

Praha /FOTOGALERIE/ - Ibisové, kteří letos na jaře ulétli z pražské zoo a s pomocí veřejnosti byli během necelých dvou týdnů pochytáni, se dnes dopoledne vrátili do své původní zrekonstruované voliéry. Ptáci se v březnu dostali z voliéry dírami v ochranné síti, která nevydržela tíhu mokrého sněhu. Polyamidová síť voliéry byla při opravě za čtyři miliony korun nahrazena pletivem z nerezové oceli. V pátek to řekla Hana Matoušů z tiskového oddělení pražské zoologické zahrady.

Vítkovická nemocnice v Ostravě

Prvenství lékařů z Vítkovic

Jako vůbec první v České republice provedli lékaři Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě speciální endoskopický zákrok odstranění nádoru tlustého střeva.

Ilustrační foto.

Maročanka pašovala do Rakouska střeva svého mrtvého manžela

Vídeň - Rakouští celníci objevili v zavazadlech Maročanky, která přicestovala do země, lidská střeva uložená v plastové nádobě s formaldehydem. Jak dnes informovala agentura APA, žena byla zadržena na letišti v jihorakouském Štýrském Hradci.

Ilustrační foto.

Břicho je epicentrem našich emocí

Břicho nikdy v minulosti nevyvolávalo takový zájem veřejnosti a vědců, jako právě teď. Fascinuje psychology i vědecké kruhy. Jaký vztah máme ke svému břichu ve společnosti, kde vládne nadměrná spotřeba a následná detoxikace?

Tomáš Berdych

Zahraje si Berdych o první letošní titul? V cestě stojí talent Zverev

Petrohrad - Tenista Tomáš Berdych má v Petrohradu na dosah první finále v sezoně. Devátého hráče světového žebříčku, jenž se tento týden vrátil na okruh po měsíční pauze způsobené zánětem slepého střeva, čeká od 13:00 v semifinále Němec Alexander Zverev, s kterým má zatím stoprocentní bilanci.

Tomáš Berdych

Vítězné tažení Petrohradem pokračuje. Berdych postoupil do semifinále

Petrohrad - Český tenista Tomáš Berdych postoupil díky vítězství 6:4, 6:3 nad Italem Paolem Lorenzim do semifinále halového turnaje v Petrohradu. Devátý hráč světa se tento týden vrátil na okruh po měsíční pauze způsobené zánětem slepého střeva a jedna výhra ho dělí od prvního finále v sezoně.

Tomáš Berdych

Vítězný návrat. Berdych je po zánětu slepého střeva ve čtvrtfinále

Petrohrad - Tenista Tomáš Berdych se vrátil vítězně na ATP Tour po měsíční pauze způsobené zánětem slepého střeva. Na halovém turnaji v Petrohradu porazil jednatřicetiletý český hráč v druhém kole Rusa Andreje Kuzněcova 6:3, 2:6, 7:6. Ve čtvrtfinále se Berdych, jenž musí sbírat body pro šanci na účast na Turnaji mistrů, utká s Italem Paolem Lorenzim.

Z romské kuchyně mohli lidé ochutnat například typické jídlo zvané goja nebo holubky.

Goja nebo pogacse. Lidé ochutnali národní jídla

Sokolov - Gulyás, holubky, pirožky nebo svatební koláčky. Ochutnat typická jídla národnostních menšin žijících v Karlovarském kraji, poznat blíže jejich kulturu, zvyky či tradice měli lidé možnost během Dne národnostních menšin, který se již poosmé konal v rámci Hornické pouti.

Karolína Plíšková.

Plíšková je světovou šestkou, Serenu na trůnu vystřídala Kerberová

Praha - Tenistka Karolína Plíšková si díky účasti ve finále US Open vylepšila o jedno místo své žebříčkové postavení, patří jí šestá příčka. Novou světovou jedničkou je její přemožitelka v bitvě o grandslamový titul Angelique Kerberová z Německa. Nejlepší český reprezentant Tomáš Berdych, který v New Yorku kvůli zánětu slepého střeva nestartoval, klesl a je devátý.

Ilustrační foto

Mléčné výrobky pomáhají ke štíhlosti

Řím – Sklenice mléka, jogurt a kousek sýra přispívají k tomu, abychom byli od malička štíhlí a nestali se obézními ani v následujících letech. Oproti rozšířenému názoru se zdá, že mléčné výrobky jsou našimi spojenci při boji proti nadváze, která se dnes týká i dětí a mládeže. Vápník spolupůsobí při absorpci tuků ve střevech a snižuje celkový energetický příjem. Mléčné výrobky jsou navíc bohaté na vitamín D a draslík, napsal list Corriere della Sera.

Ilustrační foto.

Jihomoravané podceňují rakovinu. Muži na prevenci dbají méně než ženy

Jižní Morava – Z rakoviny mají panický strach, na prohlídky jich ale chodí ani ne třetina. V prevenci jsou muži z jižní Moravy nedbalí. Takové jsou výsledky speciálního průzkumu společnosti Sanofi, který má Deník Rovnost k dispozici. Postoj Čechů k onkologické prevenci společnost zkoumala letos v květnu na reprezentativním vzorku 1500 respondentů z celé republiky.

Ilustrační fotografie.

Na letní zelenině si mohou pochutnat i psi

Chrudimsko – Kouká váš pes hladově po rajčatech, paprikách, okurkách či po jiné letní zelenině na vašem jídelním stole? Klidně mu ji v rozumném množství dopřejte! To radí slatiňanský veterinární lékař Ivan Jeník.

kapela Gentleman´s Club

Charita bude bavit v zámecké zahradě, zve na muziku, divadlo i dílny

Hranice – Dobročinná organizace Charita Hranice představí své služby a aktivity veřejnosti ve čtvrtek 25. srpna mezi čtrnáctou a osmnáctou hodinou. V rámci zábavně osvětového odpoledne se představí také dobrovolné sdružení stomiků České ILCO či nezisková organizace Tom Help. Připraven bude také bohatý doprovodný program.