Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

Zleva Petr Šivic, Pavel Mezek, Luděk Pelc, Jiří Vodák a Zdeněk Venera.

Šlo mu o život. Přesto se bek Šivic dokázal vrátit na led

Šlo mu o život. Prasklo mu slepé střevo, orgány v těle měl zalité hnisem. Přesto se někdejší hokejový bek Gottwaldova Petr Šivic dokázal vrátit na led. Přemohl i rakovinu stehenní kosti, zdravotní potíže ho doprovázejí i nyní.

Bílinský Březňák Cup 2018

Bílinský Březňák Cup 2019: hokej i koncert v kulturáku

Bílina – Bílinský Březňák Cup 2019, to je název druhého ročníku benefičního amatérského turnaje v hokeji, který se bude konat v sobotu na bílinském zimním stadionu. Součástí celé akce je i veřejné bruslení a koncert kapel Wanastowi vjecy revival a Lucie cover band. Výtěžek půjde na dobrou věc.

Lopuch větší

Zelená lékárna: Bylinky, které po antibiotikách pomůžou dostat se do normálu

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Ilustrační.

Tradice zabijaček vymírá. Nejsou řezníci. Problém představuje i vykrmení prasete

Střední Čechy – Na začátku celé události je čuník; na konci potom stůl plný zabijačkových pokrmů. Dlouhá tradice zabijaček ale z venkova postupně mizí. Důvodů pro to je několik, tím nejzásadnějším je pak fakt, že je problém sehnat řezníka, který by se o zabijačku postaral. Současně s tím se pojí i řada dalších problémů: třeba ten, že vykrmit prase není snadná záležitost. A konečně tu je i faktor pohodlnosti: vepřové maso se dá pohodlně koupit v obchodě.

Ilustrační foto.

Podhorská nemocnice má pro pacienty dobrou zprávu

Podhorská nemocnice přišla s další dobrou zprávou pro pacienty bruntálské a rýmařovské nemocnice. V loňském roce totiž završila další etapu modernizace přístojového vybavení oddělení operačních oborů.

SMĚNA NA ŠTĚDRÝ DEN. Sestry z Hemodialyzačního střediska Kroměřížské nemocnice musí do práce i na Štědrý den.

Práce zdravotní sestry nekončí ani na Štědrý den

Vánoce většina z nás tráví v rodinném kruhu. Jsou však pracoviště, které se bez personálu neobejdou ani na Štědrý den. Jedním z nich je také samozřejmě nemocnice, a to nejen její lůžková část, ale také například Hemodialyzační středisko.

Z utkání mezi Tachovem a Klatovy

Klatovy předvedly úchvatný obrat

Klatovsko – Po reprezentační přestávce se opět naplno rozběhly po celé zemi florbalové soutěže. Včetně regionální ligy mužů, ve které má klatovský okres dva zástupce – Klatovy a Rudý Koně Horažďovice.

Jaderná elektrárna Dukovany

Štědrovečerní menu v jaderné elektrárně bude speciální

Dukovany - Zaměstnanci dukovanské elektrárny musí do práce i o Vánocích. Na bránu dorazí nejen na 150 směnových pracovníků, ale i technici a dodavatelé, kteří mají na starosti výměnu paliva a další servisní práce. Třetí výrobní blok je totiž právě v odstávce.

Těstoviny rumunského výrobce Sam Mills

V rumunských „bezlepkových“ těstovinách je lepku přehršel, zjistil dTest

Vřetena Pasta d‘oro Gluten Free Fusilli z produkce rumunské firmy Sam Mills se chlubí řadou předností: podle výrobce neobsahují žádnou geneticky upravovanou kukuřici, žádnou sóju, vejce, pšenici, mléko, arašídy, ryby ani cholesterol. Hlavně jsou však údajně „nejčistší v oboru“, co se obsahu lepku týče. Spotřebitelský časopis dTest zjistil, že pravý opak je pravdou.

Bolest břicha. Ilustrační foto.

Zažívací potíže může způsobit lepek. Vážnější jsou ale střevní záněty

Ještě před několika lety znal idiopatické střevní záněty málokdo. Dnes patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida ke stále častějším diagnózám. Ženy v plodném věku mohou mít problémy s početím, u malých dětí dochází k podvýživě a k opoždění vývoje, ale všechny bez výjimky omezují v jejich osobním životě.

Vyšetření tlustého střeva. Ilustrační foto.

Skryté krvácení tlustého střeva odhalí v Hodoníně. Zdarma

Hodonín – Lidé se mohou nechat v úterý i ve středu v hodonínské nemocnici bezplatně vyšetřit na skryté krvácení, které souvisí s rakovinou tlustého střeva. Na následky nádoru v něm totiž většina nemocných umírá. „Na screeningové vyšetření má právo každý muž či žena starší padesáti let,“ uvedla lékařka z hodonínského gastroenterologického oddělení Miluše Merlíčková.

Ilustrační foto.

Beksa už potřebuje ubrat

Pardubice – Repre pauza… Na tuto přestávku čekají pardubičtí basketbalisté jako na smilování. Už v pondělním zápase mělo několik hráčů Beksy zdravotní problémy. Hned ve středu si přijel pro postup do další fáze FIBA Europe Cupu do Pardubic izraelský tým Ironi Ness Ziona, který také vyhrál 104:84.

Řezník, který se ovšem v mládí vyučil na zedníka a po zabijačkách už dnes jezdí jen pro zábavu, používá speciální jateční pistoli, která je určená k humánnímu usmrcování bez zbytečných bolestí a stresu.

Správný řezník musí mít dobrou chuť

Jeviněves /FOTOGALERIE/ – Pravá vesnická zabijačka v žádném případě není pro ty, kteří si rádi přispí. Kolotoč se začíná roztáčet už ve čtyři ráno, kdy farmáři připravují necky, trojnožku, na které se prase zavěsí a nesmí chybět vyhřátá teplá místnost, kde budou probíhat ty nejzajímavější a chuťově nejlepší úkony. Řezník Jiří Walter přijíždí už krátce po páté hodině ranní a ve třech kotlích, pod kterými se rozdělal oheň už časně ráno, pomalu vře voda.

Ilustrační snímek

Na rakovinu zemře na Nymbursku 250 lidí ročně

Nymbursko - Rakovina. Slovo, při jehož zaznění přejede mráz po zádech asi každému. Nemoc, se kterou se v mnohých případech zatím bojovat nedá a která v řadě případů končí smrtí.

Angelina Jolie

Vědci hledají na Havlíčkobrodsku příbuzné Angeliny Jolie

Havlíčkobrodsko – Už od června letošního roku vědci na Havlíčkobrodsku a Chrudimsku zkoumají DNA dobrovolných dárců. Bezplatné testy mohou lidem prozradit dědičné vlohy k rakovině prsu, vaječníků, prostaty a tlustého střeva. Díky unikátnímu projektu se už v regionech podařilo odhalit patnáct pozitivních nálezů.

Evropský týden mobility - Ilustrační foto.

Geronto-obleky a procházka střevem

Město Krnov se připojí k Evropskému týdnu mobility a ve čtvrtek 13. září na náměstí nabídne nezapomenutelné zážitky. Třeba na téma stáří nebo vnitřní strana střeva.

Miroslav Kalousek

Kalousek se zotavuje po operaci střeva, nepřijde na schůzi

Předseda klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek se příští týden nezúčastní schůze Sněmovny k důchodům. Zotavuje se z několikahodinové operace dutiny břišní. Zákroku se podrobil v nemocnici v pražských Střešovicích ve středu ráno.

Ilustrační foto

Benefice pomůže dětem se syndromem krátkého střeva

Hradec Králové - Středeční benefiční koncert pomůže dětem trpícím syndromem krátkého střeva. Výtěžek benefice s názvem Pumpuj s námi půjde na nákup mobilních pump na výživu, které zlepší kvalitu života třem dětským pacientům.

David Terour lapil dvě penalty v rozstřelu a tak získal Benešov druhý bod s Královým Dvorem.

Benešovští hráči mají rádi nuly

Benešov – Třetiligoví fotbalisté Benešova potřetí za sebou kuriózně remizovali bez branek. Po Chrudimi a Zápech se jim to povedlo na domácím hřišti s Královým Dvorem. Narozdíl od dvou předchozích zápasů ale slavili výhru po penaltovém rozstřelu, když dvě desítky hostům lapil brankář Tetour. „Na penalty jsme poslali jiné exekutory a změna vyšla. O dvou bodech, ale hlavně rozhodl výborný David Tetour, který dvě chytil. Já ale chtěl mít tři body,“ dodal po zápase trenér Benešova Roman Veselý. Ten slyšel před zápasem nemilou zprávu, když mu Michal Rataj oznámil, že musí na operaci slepého střeva.

Ilustrační snímek

Pumpuj s námi! aneb Co nevíte o svém těle, zvláště o střevech

Hradec Králové - Co je syndrom krátkého střeva? Jaké jsou příčiny tohoto stavu? Jaké komplikace přináší? A jak ovlivňuje každodenní život? Na tyto a další otázky odpoví osvětová akce studentské organizace IFMSA CZ HK v centru Futurum s názvem Pumpuj s námi!

Ilustrační foto

Test na rakovinu do schránek. Češi dostanou zkumavky na stolici

Severní Čechy /INFOGRAFIKA/ - Odeberte si vzorek stolice a pošlete ho do centrální laboratoře. Takový pokyn dostanou na konci roku tisíce Čechů. Dopis spolu se zkumavkou najdou přímo ve své poštovní schránce. Ministerstvo zdravotnictví tak chce bojovat proti rakovině tlustého střeva a konečníku.

Ilustrační foto

Test na rakovinu do schránek. Češi dostanou zkumavky na stolici

/INFOGRAFIKA/ Odeberte si vzorek stolice a pošlete ho do centrální laboratoře. Takový pokyn dostanou na konci roku tisíce Čechů. Dopis spolu se zkumavkou najdou přímo ve své poštovní schránce. Ministerstvo zdravotnictví tak chce bojovat proti rakovině tlustého střeva a konečníku.