Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

Ilustrační foto

Děti onemocněly kvůli psím výkalům, zlobí se naštvaní rodiče v Adamově

Adamov – Pejskaři z Adamova, kteří po svých čtyřnohých přátelích neuklízejí exkrementy, rozčilují především rodiče malých dětí. Podle některých totiž neukáznění majitelé psů mohou za to, že se jejich ratolesti nakazily parazitickým hlístem – roupem dětským. „Jsem kvůli tomu rozzlobená. Za naší bytovkou i před ní jsou chodníky často doslova obsypané hovínky. Když na to někdy majitele upozorním, vůbec na to nereagují," popsala matka tří dcer, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Den otevřených dveří v Nemocnici Kyjov. Lidé navštívili vybraná oddělení a některé činnosti si přímo vyzkoušeli.

Rakovina? Dbejte na prevenci, nabádali návštěvníky v kyjovské nemocnici

Kyjov /FOTOGALERIE/ – Lidé se nemocnicím vesměs raději vyhýbají. Většinou tam skončí, až je něco skutečně trápí. V sobotu v Kyjově se ale ocitli v roli návštěvníků. Využili pohostinnosti personálu tamního zdravotnického zařízení, které slouží spádově asi sto osmdesáti tisícům pacientům.

Policejní zásah. Ilustrační snímek.

Ženu srazil vysokozdvižný vozík, na místě zemřela

Jilemnice - Devětapadesátiletá žena zemřela ve výrobním závodě firmy Devro v Jilemnici-Hrabačově. "V areálu podniku ji srazil vysokozdvižný vozík," sdělil to ředitel firmy Michal Štoček. Neštěstí se stalo ve středu 30. března v půl deváté ráno.

Ilustrační foto

Paleo dieta vyvolává rychlý příbytek na váze

Tloustne se po paleolitické dietě? Strava lidí doby kamenné, bohatá na tuky a proteiny a chudá na sacharidy, kterou mnozí volí proto, aby zhubli, může mít opačný účinek. Ukazuje to výzkum australských vědců, při němž bylo původně cílem prokázat příznivé účinky diety jeskynních lidí. Vyšlo však najevo, že tato dieta může způsobovat výrazný a rychlý přírůstek na váze, píše italský deník Corriere della Sera.

Ibis skalní v centru Prahy. Autentické foto z mobilního telefonu.

Dva týdny s ibisy: pražské zoo se podařilo odchytit všech osmnáct uprchlíků

Praha /FOTOGALERIE/ - V noci na úterý 1. března poškodil těžký mokrý sníh voliéru, ze které uletělo osmnáct ibisů skalních. Vzácní ibisové se doslova rozlétli všemi směry po Praze a širším okolí. Zoo okamžitě reagovala prosbou o pomoc a vzápětí se spustil příval telefonátů a solidarity, kterou nikdo nečekal.

Ilustrační foto

Na seznam specialit EU chce i Pražská šunka

Praha /INFOGRAFIKA/ – Je lepší špekáček natažený do vepřového střívka, nebo ten, který je obalen hovězím kroužkovým střevem? Přesně takovou debatu v posledních měsících vedli zástupci tuzemských masokombinátů. Jedna z nejznámějších českých uzenin, která letos slaví 125. výročí od vzniku, je už pět let chráněna na celoevropské úrovni. Kdo splní výrobní postup, může užít modré evropské logo. Společně s loveckým salámem teď špekáčky čekají další změny: částečně se zpřesní receptura a změní název: nově to bude Tradiční špekáček a Tradiční lovecký salám.

Kontrola odchyceného ibise skalního v pražské zoologické zahradě.

Pražská zoo má zpátky předposledního z osmnácti uprchlých ibisů

Praha - Pražská zoo má zpátky předposledního z osmnácti ibisů, kteří minulé úterý uletěli z voliéry poškozené sněhem. Samice ptáka byla odchycena poblíž vodní nádrže Džbán. Na svém facebooku to v sobotu oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Zoo tak nyní má 16 ibisů, jeden z odchycených v úterý uhynul kvůli neprůchodnosti střev.

Ibis skalní v pražské zoologické zahradě.

Pražská zoo má dalšího z osmnácti uprchlých ibisů, zbývají dva

Praha - Pražská zoo má zpátky šestnáctého ibisa z osmnácti, kteří minulé úterý uletěli z voliéry poškozené sněhem. Byl odchycen ve středu do nárazové sítě v pražském Podolí. Na svém twitteru o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. V zoo je nyní patnáct ibisů, jeden z odchycených v úterý uhynul kvůli neprůchodnosti střev.

Kurátor pražské zoologické zahrady Antonín Vaidl (vpravo) s ibisem skalním, který byl odchycen na ruzyňském letišti pomocí samice křížence sokola stěhovavého a raroha loveckého. Dravce naváděl sokolník Jan Marek.

Jeden z odchycených ibisů uhynul kvůli neprůchodnosti střev

Praha - V pražské zoo v úterý uhynul jeden z patnácti odchycených ibisů, kteří před týdnem uletěli z voliéry poškozené sněhem. Odrostlé mládě vylíhnuté loni spolykalo při svém pobytu mimo zahradu mnoho cizorodých předmětů, slimáky a mnohonožky. Uhynulo kvůli neprůchodnosti střev, takzvané obstipace. Na facebooku to uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Slovenská skupina Tublatanka zleva: bicí nástroje Juraj Černý, sólový zpěv kytara a vedoucí skupiny Martin Durinda, basová kytara Juraj Topor a kytara a zpěv Jozef Dubán.

Zemřel bývalý bubeník skupiny Tublatanka Juraj Černý

Bratislava - Ve věku 54 let dnes zemřel slovenský hudebník Juraj Černý, zakládající člen skupiny Tublatanka, která byla kdysi populární v Československu. Informovala o tom slovenská televize TA3. Černý kapelu opustil začátkem 90. let, nyní hrál na bicí v punkrockové skupině Slobodná Európa. Černý žil v Maďarsku, kde se v noci na dnešek podrobil operaci střev.

Řeznický mistr Tomáš Hudera.

Řeznický mistr Tomáš Hudera: Vymíchávat krev přijde lidem za trest

Praha /ROZHOVOR/ - Tomáš Hudera má řezničinu v krvi. Oba jeho dědové se jí živili a on je třetím majitelem jejich společnosti Hudera a syn. Ačkoliv má dva dospělé syny, v práci mu více pomáhá synovec. V tomto období mívali řezníci dříve plno práce se zabíjačkami, nyní už se tradičních porážek tolik nedělá.

Robot na urologické a onkologické operace ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Precizně a jednoduše. Robot pomáhá lékařům

Robotické centrum v hradecké fakultní nemocnici už má za sebou první operaci. Pomocník za sedmdesát milionů korun má usnadnit lékařům operace a pacienti se díky tomu mohou dříve vrátit do běžného života.

Robot na urologické a onkologické operace ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Precizně a jednoduše. Robot pomáhá lékařům

Hradec Králové /FOTO, VIDEO/ - Robotické centrum v hradecké fakultní nemocnici už má za sebou první operaci. Pomocník za sedmdesát milionů korun má usnadnit lékařům operace a pacienti se díky tomu mohou dříve vrátit do běžného života.

Robot na urologické a onkologické operace ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Precizně a jednoduše. Robot pomáhá lékařům

Hradec Králové /FOTO, VIDEO/ - Robotické centrum v hradecké fakultní nemocnici už má za sebou první operaci. Pomocník za sedmdesát milionů korun má usnadnit lékařům operace a pacienti se díky tomu mohou dříve vrátit do běžného života.

Robot na urologické a onkologické operace ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Precizně a jednoduše. Robot pomáhá lékařům

Hradec Králové /FOTO, VIDEO/ - Robotické centrum v hradecké fakultní nemocnici už má za sebou první operaci. Pomocník za sedmdesát milionů korun má usnadnit lékařům operace a pacienti se díky tomu mohou dříve vrátit do běžného života.

Jan Káňa

Jan Káňa bude hostovat v Šumperku

V březnu šestadvacetiletý hokejový útočník Vítkovic Jan Káňa vypomůže v závěru této sezony v prvoligovém Šumperku, kde mu byl v poslední přestupní den vyřízen střídavý start.

Obezitolog Pavol Holéczy.

Ostravský obezitolog Pavol Holéczy: Obezita je nemoc a je třeba ji léčit

Šedesátiletý Pavol Holéczy pochází ze Slovenska. Nyní působí jako vedoucí lékař pro bariatrii ve Vítkovické nemocnici. Téměř dvacet let se věnuje chirurgické léčbě obezity. Za tu dobu odoperoval na pět stovek pacientů. Před nedávnem získal za celoživotní práci v tomto oboru prestižní ocenění Slovenské lékařské společnosti.

Gabriela Soukalová při střelbě

Soukalová vyrazila do Ameriky a hlásí: Slyšela jsem lichotku, že jsem střevo

Praha - "Crrrrrrr." Gabriele Soukalové dnes zvonil budíček hodně brzy. Hned časně ráno totiž vyrazila s českým týmem na pokračování Světového poháru do zámoří. V Kanadě a USA jsou na pořadu další dva díly seriálu, ve kterých se opět může přiblížit k zisku křišťálového glóbu. Sama zatím stále nevěří, že by mohla Světový pohár vyhrát.

Zabíjačka je pro řadu rodin na Opavsku stále tradicí.

Vepřové hody. Tradice, která jen tak nezmizí

Jitrnice, ovar, jelita to je jen strohý výčet zabijačkových specialit, na kterých si můžete pochutnat. Koupíte je v řeznictví nebo si uspořádáte svou vlastní domácí zabijačku.

Ilustrační foto

Pozvánku na onkologickou prevenci dostane 1,5 milionu pojištěnců VZP

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pozve letos 1,5 milionu z téměř šesti milionů svých klientů na preventivní vyšetření, které u nich má vyloučit rakovinu střeva, prsu či hrdla děložního. Dopisy začne rozesílat v nejbližších týdnech, řekl v pondělí po jednání správní rady novinářům její předseda Jiří Běhounek.

Ilustrační foto.

IKEM chystá rozšířit kapacity, loni transplantoval 489 orgánů

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantoval loni 489 orgánů 446 pacientům. Jeho kapacita je zcela naplněna, letos proto začne připravovat projekty nových pavilonů a laboratorního bloku, sdělil ředitel IKEM Aleš Herman. IKEM podle něj patří k nejvýkonnějším centrům Evropy, týdně tam lékaři provedou devět až deset zákroků, kdy pacientovi transplantují jeden nebo více orgánů. Často metodami, které jsou raritní pro svou náročnost a složitost.

Otevření nově zrekonstruovaného pavilonu radiodiagnostiky v Přerově

Rentgen v Přerově? To už nebude dlouhé čekání, otevřeli nový pavilon

Přerov – Zdlouhavé čekání na rentgenový snímek a přenášení objemné obálky lékaři. Na tuto tradiční „proceduru" už mohou zapomenout pacienti přerovské nemocnice, kteří navštíví nový pavilon radiodiagnostiky. Po náročné rekonstrukci ho ve středu dopoledne slavnostně otevřeli zástupci kraje a vedení tohoto zdravotnického zařízení.

Zákrok se provádí optickými nástroji v dutině břišní, do které se nástroje dostávají pomocí řezů.

Chirurgická věž operuje šetrněji

Havlíčkův Brod – Pacient leží na operačním sále. Přichází lékař, který do břicha nemocného pod narkózou vyřízne tři malé otvory.