Kreativ

ŠTÍTEK: střevo

Jednoduchý nápoj je složen z potravin, které by měly játrům a střevům prospívat a podpořit i zdraví trávicího traktu.

Jednoduchý nápoj na čištění jater a střev pomáhá tělu. Užívaly ho i naše babičky

Smažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?

Odběr vzorku stolice uděláte, když jdete doma na velkou.

Jak si správně odebrat stolici na testy? Jedna chyba zhatí správnost výsledku

Každý rok je v České republice zjištěna rakovina tlustého střeva asi u 8000 osob a přes 3000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi umírá. Takže určitě není od věci zapojit se do preventivního plošného testování, které plně hradí zdravotní pojišťovny. Jak takový screening rakoviny tlustého střeva a konečníku vypadá a co vás při něm čeká? Lze provést vyšetření střeva bez kolonoskopie? Praktická lékařka detailně popsala, jak doma správně odebrat vzorek k testování a jakým chybám se vyhnout.

Pokud se plísně v organismu přemnoží, nezahálejí: začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou.

Plíseň ve střevech je pro tělo nebezpečná. Jak ji poznat a jak se jí zbavit

Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?

Každý rok je v České republice zjištěna rakovina tlustého střeva asi u 8 000 osob a přes 3000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi umírá.

Jak poznat nádor střev a konečníku? Varovné signály jsou jasné, málokdo je zná

Rakovina tlustého střeva a konečníku, tedy kolorektální karcinom, se u nás každý rok objeví u zhruba osmi tisíc nových pacientů a několik tisíc lidí na něj zemře. Jak poznat, že mám rakovinu tlustého střeva nebo rakovinu konečníku a jak bolí? Které příznaky mne mají varovat a jak této rakovině nejlépe předejít? Vše vysvětlil náš přední gastroenterolog Ilja Tachecí.

Roup dětský patří mezi nejčastěji se vyskytující střevní parazity u lidí, zejména pak u dětí.

Vetřelci v břiše: Jak poznat, že máte parazity ve střevech a co proti nim pomůže

I když jste opatrní a dbáte na hygienu, může být váš trávicí trakt napaden střevními parazity. Do vašeho těla se mohly dostat nedostatečně tepelně upraveným nebo kontaminovaným jídlem. Jak poznáte, že se problém se střevními parazity týká i vás? Co na nezvané červy zabírá? Můžeme kromě klasické léčby antiparazitiky využít i přírodní léčbu?

Elenka teď musí musí každých 14 dní na operační sál

Elenka nemůže jíst ani pít. Operace měla pomoci, ale všechno se jen zhoršilo

Když byla Elenka miminko, prošla si doslova peklem. Už v prvních měsících po předčasném narození podstoupila opakovaně operaci dutiny břišní a byla jí vyvedena stomie, tedy umělý vývod střeva na povrch těla. Po osmi letech bez komplikací jí lékaři doporučili stomii zanořit a vyšít nový konečník. Tato operace měla dívce pomoci, ovšem od té doby trpí desetiletá Elenka bolestmi, nemůže jíst, pít a při každém dosednutí téměř plakala bolestí.

Nafouklé bolavé břicho je problém, který trápí asi dvacet procent populace.

Jako těhotenské? Nafouklé břicho umí potrápit, najít příčinu je klíčem k léčbě

„Ve kterém jsi měsíci?“, „Tak kdy to čekáte?“…  Ať muž nebo žena, člověk s nafouklým břichem, se občas stává terčem vtípků, protože jeho bříško připomíná to těhotenské. Ve skutečnosti je však nafouklé břicho velmi nepříjemný problém, který trápí asi dvacet procent populace. Lidé, které postihl, se necítí dobře a někdy mohou mít i velké bolesti. Příčinou může být dietní chyba nebo nesprávné stravování, ale pokud problém přetrvává, může signalizovat také vážné zdravotní potíže. Proč máme nafouklé břicho? Které potraviny způsobují nafouklé břicho? A jak nafouklému břichu předejít?

Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

V České republice je každoročně nově diagnostikováno kolem 7 700 pacientů s kolorektálním karcinomem.

Česká vědkyně dává naději nemocným s nádory střeva

Věnuje se výzkumu, který má pomoci v léčbě jedné z nejčastějších rakovin u nás. Veronika Vymetálková je vědkyně a současně maminka dvou malých dětí, která si sama nedávno rakovinou prošla. Boj s nemocí vyhrála a vrátila se do laboratoří Akademie věd. Tady se snaží najít v krvi pacientů s nádory tlustého střeva a konečníku speciální ukazatele. Takové, které by u nich mohly včas předpovědět buď návrat rakoviny, nebo i odhalit, proč u některých pacientů onkologická léčba nezabírá a u jiných ano.

Margitka je mladá dívka, která díky zákeřné nemoci trpí ukrutnými bolestmi.

Nekonečné utrpení, hnijící břicho a trýznivé bolesti. Dívka dál bojuje o přežití

Margitka je osmadvacetiletá dívka, která se poprvé před třemi lety ocitla v přímém ohrožení života. Následovalo několik operací, otrava, sepse, vnitřní krvácení, krvácení z jizvy, protržení střeva, stomie, ale hlavně neutišitelné bolesti. Dnes už lékaři vědí, co mladé dívce je. Diagnostikovali jí endometriózu. Její tělo je ale po nespočtu prodělaných operací velice slabé a na každou další operaci reaguje velmi přehnaně a nikdo neví proč.

Transplantace fekálních bakterií patří mezi nové léčebné metody, i když poněkud kontroverzní.

Budeme jíst fekálie v tabletách? Kdo může být dárcem stolice a jak může léčit

Od doby, kdy byla vynalezena kanalizace, obvykle putuje obsah našich střev do toalety, kde naše starost s vyprazdňováním končí. Fekálie ale překvapivě mohou sloužit jako cenný dar pro všechny lidi, jejichž střevní ekosystém je narušen. Jak ale stolici darovat, kdo se může stát dárcem, k čemu darovaná stolice slouží a jak probíhá její transplantace?

Slaná voda na lačný žaludek má prý zlepšovat trávení

Slaná voda si poradí se zácpou, hubnutím i úklidem. Víme, kdy ji pít i kdy škodí

Popíjení slané vody po ránu je mezi některými lidmi celkem populární. Slibují si od toho zlepšení trávení, pročištění střev, či redukci hmotnosti. Mít doma plnou slánku se ale může hodit i z jiných důvodů. Zatímco v jídle bychom sůl měli spíš omezit, protože přesolené jídlo není zdravé, v domácnosti sůl oceníme při nejrůznějším úklidu.

Správně vyprazdňování? Musíme vytvořit návyky, abychom v pravidelnou dobu šli na velkou stolici.

Vycvičte si zadek. Mnohem lepší pro čištění střev je kravinec než hezká šiška

Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Profesor Keil na endoskopickém sále.

Časné nádory střeva umí lékaři odstranit bez operace. Zákrok trvá hodinu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podle lékařů z motolské nemocnice přibývá v posledních letech pacientů s nálezy v oblasti tenkého a tlustého střeva. Nádor až do průměru dva a půl centimetru dokážou nyní odstranit novou metodou pomocí endoskopu. Aby byl nádor odhalen včas, doporučují preventivní testování a kontroly.

Tomáš Bambas (ve žlutém)

Kanonýr Bambas: Býval jsem střelecké střevo, až v Klamoši jsem se rozstřílel

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Parádní anglický týden má za sebou fotbalista Tomáš Bambas z Klamoše na Hradecku. Ve čtvrteční dohrávce III. třídy západ si podmanil domácí duel s týmem Nepolis B, když při vítězství 4:1 vsítil všechny branky svého mužstva. Na stejném hřišti o tři dny zaznamenal hattrick proti Syrovátce (6:2). Celkem má jednatřicetiletý krajní záložník či útočník na svém kontě 18 zásahů a v pořadí elitních snajprů soutěže mu patří třetí post. Ale co je hlavní, svými brankami se podílel na tom, že týmu SK Klamoš patří v tabulce druhé místo.

Klíště je potřeba odstranit co nejrychleji za každou cenu.

Jak rychle vyndat klíště? Nebojte se zbytku kusadel, důležitější je něco jiného

Pokud jde o klíště, lidé se odborníků či v diskuzích na internetu nejčastěji ptají: Jak rychle vytáhnout klíště? Jak vytáhnout mrtvé klíště? Jak vytáhnout klíště proti směru? Co dělat když zůstane hlavička klíštěte? A odpovědi? Občas to vypadá, že co nová sezona klíšťat, to také nová rada, jak parazita nejlépe odstranit.

Každá stolice má pak jinou barvu i tvar. A právě z toho lze usoudit, zda člověk může trpět obávanou nemocí..

Pohled do záchodu může odhalit rakovinu. Prozradí ji barva nebo zápach stolice

Podoba stolice může hodně sdělit o vašem zdraví. Známý britský web The Sun přinesl zprávu lékařky Nigmy Talibové, která upozornila na takovou podobu lidských exkrementů, kvůli kterým by se cesta k lékaři rozhodně neměla odkládat. Varovat by vás měla neobvyklá barva nebo zápach stolice, zejména pokud se objeví opakovaně.

Příprava čaje, který dokáže pročistit střeva, pomůže tělu vypořádat se s běžnými zažívacími problémy a stimulovat hubnutí, je jednoduchá.

Jak si pročistit střeva a zhubnout? Pomůže i čaj z koření, které má každý doma

Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.

Pouštění plynů by se nemělo zadržovat, vede to k řadě komplikací.

Upouštění větrů má vliv na zdraví. Při zadržování mohou vycházet i ústy

Znáte odvážné lidové tvrzení: „Lepší jeden prd než deset doktorů“? Upouštění větrů je bohužel stále často doprovázeno trapnými pocity, i když se ve skutečnosti není za co stydět. Naopak. „Prdění“ je zdravé, předchází nafouklému břichu i silným bolestem. Plyny byste měli přestat zadržovat i podle vědců, jelikož vám hrozí mimo jiné i únik páchnoucího plynu ven ústy.

K lékaři běžte hned, pokud jsou plynatost a nadýmání spojeny s tuhými křečovitými bolestmi břicha, zácpou, průjmem nebo zvracením.

Jak vyzrát na nadýmání? Díky několika radám lze předejít i trapasům

Také jste od malička doma slýchali, že „jeden prd je lepší než deset doktorů“? Přirozené uvolňování plynů, které vznikají při trávení, ven z organismu je zdravé. Nadýmáním označujeme situaci, kdy plyny ze střeva ne a ne odejít, nebo se naopak tvoří a odcházejí v nadměrném množství. Oba stavy dokážou člověka nesmírně potrápit.

Lidská stolice se dnes využívá například k léčbě závažného rozvratu střevního mikrobiálního ekosystému.

V Česku vznikne první banka pro dárce stolice. Lékaři její pomocí léčí střeva

Dárcovství krve nebo darování plazmy je dnes běžnou součástí zdravotnického systému a nikdo už se nad ním nepozastaví. V následujících dekádách se ale s vysokou pravděpodobností rozvine darování dalšího tělního materiálu, a to už možná vzbudí diskusi. V Česku totiž vzniká první banka, která bude shromažďovat pro zdravotnická zařízení vzorky lidské stolice. Má pomoci při léčbě pacientů, kteří zápolí s nepříjemnými nemocemi střev.

Jan Roháč z Dubé - výřez z akvarelu Věnceslava Černého Sion

Šla z něj střeva, oběsili ho jako posledního. Jan Roháč z Dubé umíral krutě

Právě před 585 lety, v pondělí 9. září 1437 podle juliánského kalendáře, se vydaly proudy Pražanů zhlédnout mimořádně ponuré divadlo. Jako krvavá tečka za posledním husitským odbojem proti králi Zikmundu Lucemburskému byla pro ně nachystána hromadná poprava 52 obránců hradu Sion, korunovaná oběšením jejich velitele Jana Roháče z Dubé.

Klára má po četných operacích velkou jizvu

Nemoc jí přinesla váhu snů, ale i hnijící břicho. Teď žena nepřežije bez infuzí

S nemocí jícnu se Klára už narodila, ovšem až do její dospělosti na to nikdo nepřišel. Vždy byla víc nemocná než ostatní děti, ale v létě roku 2017 se znovu narodila. Jakožto astmatik dostala silný záchvat, v rámci nějž doslova vdechla žaludeční obsah, což vyústilo v nutnost resuscitace a následné uvedení do umělého spánku. Původně měla podstoupit banální refluxní operaci, kterou se ovšem nezdařilo provést a musela být provedena mnohem drastičtější operace: odstranění tří čtvrtin žaludku a části tenkého střeva. To ale bohužel nebylo všechno, čím si měla Klára ještě projít. Má za sebou 16 operací, 24 narkóz a tři umělé spánky.

Jan Kovář dobývá švýcarskou branku.

Reprezentace počítá ztráty. Jana Kováře trápí žebro, Zadinu nepustí Detroit

Českou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách neposílí útočník Jan Kovář z týmu švýcarského mistra Zugu. Dvaatřicetiletého účastníka sedmi světových šampionátů a dvou olympijských her vydařily problémy se zraněným žebrem. Definitivně také padla účast forvarda Filipa Zadiny z Detroitu, který se v dubnu podrobil operaci slepého střeva.

Funkční poruchy trávení se projevují bolestmi břicha, intolerancí některých jídel či poruchami vyprazdňování.

Lékař z IKEM vysvětlil, co spustí peklo v žaludku i střevech

Dortíček sem, svíčková tam, po obědě káva a něco ostřejšího před spaním… Každý občas zhřešíme. Dlouhodobě však špatné stravovací návyky vedou k řadě zdravotních obtíží. Někdo si to nepřipouští, jiný o tom nerad mluví, problémy se zažíváním jsou ale poměrně běžným neduhem. Víte, jak jim předcházet? Změňte svůj životní styl, nebo si řekněte o pomoc!

Daniel Křeček

Ježíšek už u něj byl. Přinesl vysněný vozík

Daniel Křeček z Plzně, který po unikátní operaci žije jen s polovinou těla, se na Štědrý večer těší, ale ví, že nejhezčí dárek letos již dostal. Lidé z celé republiky, včetně čtenářů Deníku, se mu složili na speciální vozík, který mu za prvé může zachránit život a za druhé mu umožní větší možnosti pohybu. „Mám ho od října a už jsem se ho trochu naučil ovládat, ale pořád mám respekt, třeba ze schodů se pořád bojím,“ řekl Deníku mladý Plzeňan.

Daniel Křeček

Ježíšek už u něj byl. Přinesl vysněný vozík

Daniel Křeček z Plzně, který po unikátní operaci žije jen s polovinou těla, se na Štědrý večer těší, ale ví, že nejhezčí dárek letos již dostal. Lidé z celé republiky, včetně čtenářů Deníku, se mu složili na speciální vozík, který mu za prvé může zachránit život a za druhé mu umožní větší možnosti pohybu. „Mám ho od října a už jsem se ho trochu naučil ovládat, ale pořád mám respekt, třeba ze schodů se pořád bojím,“ řekl Deníku mladý Plzeňan.

Daniel Křeček s novým vozíkem, díky němuž zvládne i schody či náročnější terén

Má polovinu těla a byl měsíce zavřený doma, aby neriskoval. Teď se dočkal vozíku

Covid a s ním spojené zákazy mu to pořádně zkomplikovaly, celé léto strávil raději zavřený doma, aby neriskoval, že zemře, ale teď se Daniel Křeček, který žije jen s polovinou těla, dočkal. Vysněný vozík, na který mu přispěli lidé z celé republiky a který mu může zachránit život, je vyroben a už si ho i přivezl z Rakouska domů do Plzně.

Mikrobiota

Střevní mikrobiota dokáže lidi chránit, ale může i uškodit

Většina civilizačních chorob jako diabetes, nádory či obezita jsou spojovány s chronickým zánětem a změnami ve střevní mikrobiotě. Ovlivnit ji může i časté létání nebo ponocování, vysvětluje v rozhovoru lékař Miloslav Kverka z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Důležitá je také mikrobiota v ústech – tu patogenní můžete dokonce předávat partnerovi.

Pacienti s nádory střev v písecké nemocnici mají velkou šanci na vyléčení.

V Písku operují střeva stejně dobře jako ve fakultních nemocnicích

Pacienti, kteří si k operaci zhoubného nádoru střev vyberou Nemocnici Písek, mají stejně velkou šanci na vyléčení, jako když ji podstoupí ve velké fakultní nemocnici. Vyplývá to ze statistiky tohoto onemocnění z let 2012 – 2019, kterou zpracovali písečtí chirurgové.

Daniel Křeček z Plzně

Střevo už nepraskne. Mladík s půlkou těla si vyzkoušel vysněný vozík, je nadšený

Vysněnou věc nemusí přinést jen Ježíšek o Vánocích. Daniel Křeček z Plzně, který po unikátní operaci žije jen s polovinou těla, se již za několik měsíců dočká toužebně očekávaného vozíku, který mu za prvé může zachránit život a za druhé mu umožní větší možnosti pohybu. Vše sice zkomplikoval koronavir a s ním spojená omezení, ale teď už si mohl mladík přístroj v zahraničí vyzkoušet a za několik měsíců se ho dočká.

Daniel Křeček

Peníze už má. Chlapec s půlkou těla si ale na životně důležitý vozík počká

Daniel Křeček z Plzně zvládá život s pouhou polovinou těla. Teď ale potřebuje speciální vozík, bez kterého může zemřít. První důležitý krok se podařil – díky dobrým lidem včetně čtenářů Deníku se podařilo potřebnou částku vybrat. Jenže vše teď komplikují koronavirové zákazy. Daniel se nemůže dostat do zahraničí k výrobci. A bez toho není možné vozík na míru vyrobit.

Ostatky pravěkého vlčete jsou dobře zachovalé, provázejí je však mnohá tajemství. Například, proč zůstalo samo

Mumie vlčete z doby ledové odkryla svá tajemství. Závěry výzkumu jsou úchvatné

Klondike, Dawson City, Yukon, zlatokopové, to jsou pojmy, které máme spojeny s dobrodružstvími zachycenými v povídkách Jacka Londona a se zlatou horečkou konce 19. století. Ale tato odlehlá oblast dokáže mnohými objevy vzrušit i dnes. Ve věčně zamrzlé půdě se totiž neskrývá jen zlato, ale také vzácně uchované doklady o životě před desítkami tisíc let.

Pejsek Bertold je připravený k adopci.

Bertold je poslušný pes. Stane se členem vaší rodiny? Uděláte správnou věc

Bertold je asi 10 letý kříženec ovčáka a labradora. Váží třicet kilogramů a měří šedesát centimetrů v kohoutku. Bertík je pes se zlatým srdcem, úžasný, bezproblémový, k lidem i jiným psům, chodí i na volno a je velmi poslušný.Miluje házení míčků, přetahování a stokrát za den přivítá příchod svého pána nebo jakékoli návštěvy. Nemá lovecké pudy, bez problémů může žít spolu s kočkami nebo hospodářskými zvířaty. Je čistotný, zvládá samotu a nic neničí. Je to jeden z ojedinělých psů, který se u nás na útulku objeví tak jednou za tři roky - zcela bez špatných vlastností. Je připravený k adopci.

Pejsek Bertold je připravený k adopci.

Kříženec Bertold je poslušný. Stane se členem vaší rodiny? Uděláte dobrou věc

Bertold je asi 10 letý kříženec ovčáka a labradora. Váží třicet kilogramů a měří šedesát centimetrů v kohoutku. Bertík je pes se zlatým srdcem, úžasný, bezproblémový, k lidem i jiným psům, chodí i na volno a je velmi poslušný.Miluje házení míčků, přetahování a stokrát za den přivítá příchod svého pána nebo jakékoli návštěvy. Nemá lovecké pudy, bez problémů může žít spolu s kočkami nebo hospodářskými zvířaty. Je čistotný, zvládá samotu a nic neničí. Je to jeden z ojedinělých psů, který se u nás na útulku objeví tak jednou za tři roky - zcela bez špatných vlastností. Je připravený k adopci.

Pejsek Bertold je připravený k adopci.

Kříženec Bertold je poslušný. Stane se členem vaší rodiny? Uděláte správnou věc

Bertold je asi 10 letý kříženec ovčáka a labradora. Váží třicet kilogramů a měří šedesát centimetrů v kohoutku. Bertík je pes se zlatým srdcem, úžasný, bezproblémový, k lidem i jiným psům, chodí i na volno a je velmi poslušný.Miluje házení míčků, přetahování a stokrát za den přivítá příchod svého pána nebo jakékoli návštěvy. Nemá lovecké pudy, bez problémů může žít spolu s kočkami nebo hospodářskými zvířaty. Je čistotný, zvládá samotu a nic neničí. Je to jeden z ojedinělých psů, který se u nás na útulku objeví tak jednou za tři roky - zcela bez špatných vlastností. Je připravený k adopci.