Kreativ

ŠTÍTEK: student

Gabriela Hošková z pražského IKEMu zaujala žáky Obchodní akademie ve Vlašimi informacemi o dárcovství kostní dřeně.

O dárcovství kostní dřeně mluvili žáci obchodní akademie

Další potenciální zachránci životů jsou po přednášce o dárcovství kostní dřeně mezi studenty Obchodní akademie Vlašim.O důležitost dárcovství kostní dřeně se dozvídali studenti třetích a čtvrtých ročníků od Gabriely Hoškové z pražského Institutu klinické a experimentální mediciny v pražské Krči.

Ilustrační snímek.

Stop kuřákům u škol? Boskovický ředitel navrhl novou vyhlášku

Jižní Morava – Zákaz kouření i používání elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v blízkosti škol. S tímto návrhem nové městské vyhlášky přišel nedávno boskovický opoziční zastupitel a ředitel jedné z tamních středních škol Karel Ošlejšek. „Myslím si, že v areálu školy s kouřením studentů problém nemáme. Zákaz respektují. Snažíme se o osvětu. Kousek od školy je však situace diametrálně odlišná a nic s tím nemůžeme dělat,“ řekl Ošlejšek.

První 'sametová' demonstrace v Kutné Hoře se konala 23. listopadu 1989.

Vzpomínky Aleny Šuchmannové: Byla jedna sametová...

/FOTOGALLERIE/ Listopadové události byly dramatické také v Kutné Hoře. Zavzpomínal na ně tehdejší student ČVUT Pavel Šuchmann, který je popsal před deseti lety na svém blogu. Po třiceti letech pak současnou situaci hodnotí i jeho třiaosmdesátiletá matka Alena Šuchmannová, stále neskutečně vitální žena, která má o společensko-politickém dění i ve svém věku dokonalý přehled.

Martin Komárek.

Glosa Martina Komárka: Studenti slouží kapitalismu

Stávka na filozofické fakultě budí vášně. Ty mocně přesahují univerzitní půdu i hranice Prahy. Ne proto, že mládež špiní podlahu a spí, kde nemá. Chce skoncovat s kapitalismem. Zvlášť třicet let po tom, kdy minulá generace skoncovala se socialismem, je to děsivé. Vstávají nám noví komunisté?

Ilustrační foto.

Na oslavu výročí revoluce projde Nymburkem průvod

Také největší město regionu si důstojně připomene 30. výročí Sametové revoluce. Oslavy pořádá Nymburské kulturní centrum ve spolupráci se studenty a vedením Gymnázia Bohumila Hrabala. A právě budova gymnázia bude jedním z center oslav v neděli 17. listopadu.

Připomínka třiceti let od sametové revoluce v přilehlých ulicích Masarykova náměstí v Jihlavě.

Lidé z Jihlavska slaví třicet let svobody

Jihlavsko - Noc divadel v retro stylu, Zeď svobody s performancí, Sametový lampionový průvod, studentský festival nebo slavnostní koncert v domě kultury. To jsou některé akce, na nichž si o nadcházejícím víkendu lidé z Jihlavska připomenou třicet let od Sametové revoluce.

Martin Komárek.

Glosa Martina Komárka: Studenti slouží kapitalismu

Stávka na filozofické fakultě budí vášně. Ty mocně přesahují univerzitní půdu i hranice Prahy. Ne proto, že mládež špiní podlahu a spí, kde nemá. Chce skoncovat s kapitalismem. Zvlášť třicet let po tom, kdy minulá generace skoncovala se socialismem, je to děsivé. Vstávají nám noví komunisté?

Swing, jazz - Ilustrační foto.

Tip na pátek 15. listopadu: Jazzový večer se Swing kvartetem

Milovníci jazzu si přijdou na své na koncertě ve Vrbně pod Pradědem. Fanouškům zahraje Swing kvartet Bruntál se zpěvačkou Marii Velikou. Koncert se uskuteční v pátek 15. listopadu v 19 hodin ve středisku Střecha, vstupné činí 120 korun, ZTP a studenti platí 80 korun.

Karolinum.

Okupační stávka studentů v Karolinu pokračuje. Chtějí odchod rektora

Asi 20 studentů z iniciativy Univerzity za klima, kteří ve středu obsadili vstupní halu rektorátu Univerzity Karlovy (UK) v Karolinu, se rozhodlo zůstat na místě i přes noc na pátek. Studenti žádají rezignaci rektora UK Tomáše Zimy, který se podle nich staví nezodpovědně k ochraně klimatu. Protestující studenti to dnes řekli novinářům. Univerzita Karlova má zhruba 45 tisíc studentů, mezi dvacítkou stávkujících na místě jsou i studenti z jiných škol. Vedení univerzity jim v přenocování v atriu Karolina bránit nebude, řekl mluvčí Václav Hájek.

17. listopad 1989. Shromáždění studenti a kordon policie na Národní třídě v Praze.

Václav Bartuška o stávkách v 89: Bez mimopražských škol bychom nic nezmohli

Václav Bartuška se jako student žurnalistiky účastnil shromáždění na Albertově a připojil se k nepovolenému pochodu z Vyšehradu na Národní třídu. „Ten pochod po nábřeží si pamatuji jako velmi osvobozující pocit. To už nás šlo několik tisíc a dunělo to. Skandovalo se. Sice zima jak blázen a tma, ale úžasný pocit!“

Připomínka třiceti let od sametové revoluce v přilehlých ulicích Masarykova náměstí v Jihlavě.

V Jihlavě se vrátili v čase o třicet let zpátky

Jihlava - Studenti versus policisté. V centru krajského města Vysočiny se v těchto dnech lidé vracejí v čase o třicet let zpátky. Mohou si totiž naživo připomenout, jaká byla situace v listopadu roku 1989. Na náměstí mohou potkat kordon těžkooděnců i protestující studenty, zastavit se také mohou u symbolické Zdi svobody, u níž v neděli vyvrcholí oslavy třiceti let svoboty. 

Policisté v ulicích Hongkongu (na snímku z 14. listopadu 2019)

Ochromená doprava, obavy z násilí. Život v Hongkongu dál komplikují demonstrace

Čtvrtým dnem paralyzují protivládní demonstrace život v Hongkongu. Kvůli ochromené dopravě i obavám z násilností dnes úřady až do konce týdne zrušily výuku na všech školách, informovala agentura Reuters. V ulicích pokračují střety radikálních demonstrantů s policií. Čínský prezident Si Ťin-pching se dnes postavil za hongkongskou správkyni Carrie Lamovou a řekl, že nejdůležitější úkol v Hongkongu je zastavit tamní násilí. Zdravotnické zdroje z Hongkongu dnes informovaly o druhé oběti. Těžká zranění v minulých dnech utrpěli tři lidé.

Sametová revoluce

Glosa: Listopady byly dva

Havlíčkův Brod - Již skoro půl roku se města, obce, neziskovky, kulturní stánky, ba i jednotlivci předhánějí, kdo uspořádá masivnější oslavy 17. listopadu 1989. Morální korouhvičky prý budou slavit nejvíc. Nicméně se na tomto místě sluší připomenout, že slavné listopady s devítkou na konci, významné pro náš národ, byly dva a ne jeden. Takže si trochu osvěžme paměť.

Studenti  GJAK na Simulaci Evropského parlamentu v Brně

Studenti  GJAK na Simulaci Evropského parlamentu v Brně

V Brně se  31.10. a 1.11. konal druhý ročník Simulace Evropského parlamentu, pořádané Mladými demokraty. Po loňské účasti, kdy se stal Jiří Daniel Trávníček jedním z vítězů, byli studenti Gymnázia JAK v Uherském Brodě připraveni znovu ukázat, že se v politice orientují, jsou schopni argumentovat a vyjednávat i s lidmi, které vůbec neznají.

Polistopadové dění roku 1989 v Jičíně.

Jičínští studenti si připomenou 17. listopad

Většina lidí zapomíná, co znamená slovo svoboda. Studenti si jsou však vědomi tohoto luxusu, do něhož se narodili, a již několik let si připomínají, co znamená mít svobodné volby, svobodu slova a demokracii.

LISTOPAD 1939. Doktor Václav Cyrany také tábor Sachsenhausen.

Dvě data a dva listopady od sebe dělí padesát let

Havlíčkův Brod – Dvě významná data, která od sebe dělí celých 50 let. A to je 17. listopad 1939 a 17. listopad 1989. V poslední době první datum stojí poněkud neprávem ve stínu toho druhého. Od tragického listopadu 1939 uplyne letos už celých 80 let.  

Australanka Linda Aronson, největší současná osobnost v oboru dramaturgie a scenáristiky, připravila sérii odborných workshopů pro studenty ateliéru Audiovizuální tvorba UTB ve Zlíně.

Guru scenáristů a dramaturgů Linda Aronson školila filmaře

Největší současná osobnost v oboru dramaturgie a scenáristiky, Australanka Linda Aronson, zavítala na začátku listopadu do Zlína. Přijela na pozvání ateliéru Audiovizuální tvorba UTB. Pro jeho studenty navíc připravila sérii odborných workshopů.

Prodemokratičtí demonstranti okupují most poblíž čínské univerzity v Hongkongu, vpředu demonstrant v plynové masce a s Molotovovým koktejlem (snímek z 13. listopadu 2019).

Zavřené školy i obchody. Demonstrace dál paralyzují život v Hongkongu

Protivládní demonstranti už třetím dnem paralyzují život v Hongkongu, na několika místech ve městě se znovu střetli s policisty. Hongkongské úřady dnes kvůli obavám z násilností zrušily vyučování v základních, středních i vysokých školách, zavřená zůstala i řada obchodů, bank a stanic metra a železnice, informovala agentura Reuters.

Zoo Tábor.

Táborská zoo připravila na víkend slevu pro studenty

Speciální nabídku pro studenty připravila ZOO Tábor k Mezinárodnímu dni studentstva. V sobotu 16. i v neděli 17. listopadu poskytne dvacetiprocentní slevu na vstupném těm návštěvníkům z řad žáků a studentů, kteří na pokladně předloží doklad, že právě oni patří do vybrané skupiny studujících. „Postačí, když ukážou studentskou nebo žákovskou průkazku, případně mezinárodní studentský průkaz ISIC,“ upřesňuje zástupkyně mluvčího táborské zoo Alena Zvěřinová.

Studenti získali ocenění za odbornou práci

Studenti z Chomutova získali ocenění za odbornou práci

19. října odměnila Hospodářská komora ČR 250 nejlepších absolventů středních škol. Mezi odměněnými byli i vítězové soutěže o nejlepší samostatnou odbornou práci, která je nedílnou součástí závěrečné zkoušky u patnácti oborů středního vzdělání.

Hradní zahrada

I letos Martin (ne)přijel do Šternberka na bílém koni

V pondělí 11. listopadu se ve Šternberku konaly již tradiční Svatomartinské slavnosti, které i letos pro širokou veřejnost připravili studenti a učitelé místního gymnázia ve spolupráci s o.p.s. Gymnázia, Šternberk, Hradem Šternberk, šternberskými základními školami, DDM a Městem Šternberk.

Dvoudenní okupační stávka studentů na Filozofické fakultě UK za ochranu klimatu.

Jako před 30 lety. Na UK stávkují studenti, teď za ochranu klimatu

Budova Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí žije dvoudenní okupační stávkou za důslednější ochranu klimatu. Akce studentské iniciativy Univerzity za klima vybízí politiky i vedení vysokých škol k většímu zájmu o globální problém růstu emisí v důsledku lidské činnosti.

Uhlárka představila roboty. Foto: archiv školy

Uhlárka láká na roboty

Střední škola technická Znojmo v Uhelné ulici, neboli Uhlárka, se představila veřejnosti na nedávné burze středních škol a to v novém stylu. Ve své široké nabídce technických oborů totiž momentálně nejvíce rezonuje maturitní obor elektrotechnika, který studentům přináší do výuky moderní technologie.