Kreativ

ŠTÍTEK: student

Druhý den 3. ročníku TalentAkademie. Foto: Nadační fond Jihočeské naděje

V Budějovicích se koná 3. ročník TalentAkademie

Rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima, primář kardiochirurgického oddělení nemocnice České Budějovice Aleš Mokráček nebo olympionička Kateřina Neumannová. Ti všichni a mnoho dalších osobností bude přednášet na dalším ročníku TalenAkademie jihočeských nadějí.

Do lavic museli usednout studenti Gymnázia Teplice, které se ke stávce nepřipojilo.

FOTO: Několik škol na Teplicku kvůli stávce zavřelo, s hlídáním pomáhají babičky

 K celorepublikové stávce se včera připojila řada škol v teplickém okrese. Doma zůstali například učitelé a studenti z Gymnázia a Střední průmyslové školy Duchcov či žáci na ZŠ Dubí 1. Naopak do lavic museli usednout studenti Gymnázia Teplice, které se ke stávce nepřipojilo. Českomoravský odborový svaz pracovníků školství vyhlásil na středu stávku kvůli tomu, že platy pedagogů neporostou tak, jak vláda slíbila.

Ilustrační foto

Co se sto kilogramy tvarohu, řešila kvůli stávce jídelna

Třebíč - Stávka učitelů trochu „zahýbá“ středečním jídelníčkem v největší vývařovně pro školáky a studenty v regionu – v Centrální školní jídelně Třebíč. Museli se zde přizpůsobit situaci, kdy jednak hromadně odhlásila obědy celá stávkující Základní škola TGM.

Studenti připravili prohlídku i večeři. Foto: archiv školy

Studenti připravili prohlídku i slavnostní večeři

Maturitní projekt originálním názvem Znojmo chutná - jídlo je láZka uspořádali studenti čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus znojemské Přímky. Podíleli se na něm í maturanti Josef Caha, Tereza Holcová, Dominika Polívková a Veronika Skybíková.  

Technohrátky v Litomyšli navštívili studenti z Gruzie

Technohrátky v Litomyšli navštívili studenti z Gruzie

Do Pardubického kraje přijeli na studijní pobyt žáci a učitelé z Gruzie. Jedná se o dlouhodobý projekt mezi Pardubickým krajem a gruzínským regionem Mccheta. Během svého pobytu v kraji hosté navštívili koncem října i Litomyšl.

Břeclavský Fortel pomůže vybrat školu i práci

Další Břeclavský fortel začne už ve čtvrtek. Nabízí práci absulventům škol

Břeclav – Studentům, kteří po škole hledají zaměstnání, pomůže Břeclavský fortel. Už pátý ročník trhu práce pořádá ve čtvrtek Okresní hospodářská komora v břeclavském Domě školství. Na přehlídce se představí šestnáct regionálních firem z různých odvětví a také školy nabízející technické obory.

Rákosův pavilon pro cizokrajné ptáky v pražské zoo.

Kam s dětmi během stávky ve školách? Do zoo za korunu, Praha 8 nabízí kluby

Jako reakci na vyhlášení stávky učitelů  6. listopadu budou mít žáci a studenti možnost navštívit pražskou zoo za symbolickou jednu korunu. Praha 8 nabízí pomoc rodičům dětí ze stávkujících škol. „Chápeme složitost situace pro rodiče dětí ze stávkujících škol, proto se snažíme jim vyjít vstříc nabídkou s možností umístit v den stávky jejich děti do našich klubů provozovaných v projektu Osmička pro rodinu,“ říká místostarosta Prahy 8 pro oblast školství Tomáš Tatranský.

Soutěž Jihočeská sestřička 2019 vyhrál tým českokrumlovské zdrávky.

První místo v soutěži Jihočeská sestřička

Dne 12. 10. 2019 jsme opět po roce vyrazili na soutěž Jihočeská sestřička organizovanou akciovou společností Jihočeské nemocnice. Soutěže se každoročně účastní studenti Středních zdravotnických škol Jihočeského kraje, Vyšší zdravotnické školy České Budějovice a Zdravotně sociální fakulty České Budějovice.

František Manlig a Martin Klesal (zleva) při testování dronu s padákem.

Padající dron může i zabít. Studenti z Liberce pro něj vyrobili padák

/VIDEO/ Nebe bez mráčků, lehký větřík si pohrává s listy stromů, podzimní idylku narušuje jen bzučivý zvuk. Ve vzduchu se prohání dron, z něhož najednou vystřelí žlutý padák a stroj se s lehkostí snese zpět na zem. Právě jsem se stal svědkem zátěžového testu padáku pro drony. „Dnes už máme za sebou kolem stovky úspěšných pádů. Od posledních testování jsme vylepšili konstrukci padáku, je bytelnější a jednodušší pro uživatele,“ chlubí se dva mladíci.  

Oblastní nemocnice v Trutnově.

Nemocnice a zdrávka posunuly spolupráci

Ve vztahu mezi trutnovskou oblastní nemocnicí a střední zdravotnickou školou došlo k výraznému posunu. Výchova nových praktických i všeobecných sester a jejich praxe ve špitále je nyní důležitým společným úkolem. Shodlo se na tom vedení obou organizací.

Josef Hofmeistr (třetí zleva) při vyhlašování.

Z Vysočiny přivezl Josef Hofmeistr zlato

Klatovy – Studenti Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech se zúčastnili na půdě České zemědělské akademie v Humpolci tradičního klání O bramborový květ Vysočiny 2019.

Mikuláš Bek.

Bek navrhl nový typ školy

Jižní Morava – Studenti nejprve získají v prvním pololetí nebo roce všeobecné vzdělání, pak se rozhodnou pro konkrétní směr. S návrhem na zavedení typu střední školy, která má pod jednou střechou nabízet žákům cestu k všeobecnému i odbornému střednímu vzdělání přišel v pondělí brněnský senátor Mikuláš Bek. Jde o součást konceptu změn z dílny Starostů a nezávislých.

Výuka ve škole. Ilustrační foto.

Firmy loví zaměstnance, jejich revírem jsou pražské školy

/INFOGRAFIKA/ Podniky nabízejí školám vybavení odborných učeben, vedení seminářů, studentům zase tréninkové programy. A budoucí zaměstnance hledají už i na základních školách. Firmy k této formě spolupráce vede především nízká nezaměstnanost - v metropoli jsou bez práce necelá dvě procenta lidí. Personalisté proto loví mezi těmi, kteří se na kariéru teprve připravují. Právě v Praze firmy vytváří podobných nabídek nejvíce z celé republiky.

Připomínka výročí Sametové revoluce. Ilustrační foto.

Lidé v Telči si připomenou sametovou revoluci

Telč - Po celý listopad si budou lidé v Telči připomínat události, které se odehrály před třiceti lety. V úterý 5. listopadu se při této příležitosti uskuteční slavnostní setkání, které začne ve 14.30 hodin v prostoru zámeckého parku pod hřištěm ZŠ Hradecká. Tam totiž bude slavnostně vysazena lípa k 30. výročí sametové revoluce. Hudební vystoupení na akci zajistí Evžen Mašát. 

Studenti prvního ročníku Veřejné správy se aktivně zapojili do realizace projektu.

Studenti SOU Valašské Klobouky se zapojili do projektu Krokus

Letos poprvé se Střední odborné učiliště Valašské Klobouky zapojilo do Projektu Krokus, který realizuje irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI) ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze.

Bosch představil studentům firmu, výrobu a moderní automobilové technologie

Bosch představil studentům firmu, výrobu a moderní automobilové technologie

Jihlava /FOTOGALERIE/ - Na již dvanáctý ročník tradiční akce „High-Tech Day“ přijelo v sobotu 19. října do jihlavského závodu firmy Bosch přibližně 70 vysokoškolských studentů technických oborů. Akce se zúčastnili zejména studenti z technických univerzit z Prahy (ČVUT) a Brna (VUT), ale i dalších technických vysokých škol. Kromě prohlídky výrobních prostor jednoho z nejmodernějších závodů Bosch Group dostali studenti možnost poznat práci odborných oddělení firmy.  

Běh - střední zdravotnická škola v Příbrami.

Studenti zkusili fyzické testy pro přijetí k policii, aby pomohli vrstevníkovi

/FOTOGALERIE/ Pětadvacetiletého Pavla čeká po vážném úrazu, který utrpěl při motocyklové soutěži, největší životní závod, znovu se postavit na nohy. K tomu však potřebuje finanční podporu na rehabilitaci a rehabilitační přístroj, který napodobuje chůzi. Svůj boj nevzdává, tvrdě cvičí a pevně věří, že bude znovu plnohodnotně žít.

Od 21. až do 25. října letošního roku Táborské soukromé gymnázium hostilo projektového setkání Erasmus – Mladí vědci.

Čtenář reportér: Táborské soukromé gymnázium hostilo mladé vědce

Pod názvem „Mladí vědci v evropských regionech/Junge Wissenschaftler/Young Scientists“ se opět Táborské soukromé gymnázium a základní škola vrátilo k přírodovědným ambicím a zájmům a zároveň si splnilo sen – být koordinátorem velkého projektu Erasmus+ a mít projekt pro třídy nižšího gymnázia, tedy pro mladší studenty.

Návštěva vlašimských studentů v Německu.

Tucet mladých lidí z Vlašimi objevovalo město Albstadt

Příjemný týden při výměnném pobytu v rodinách vrstevníků, studentů Walther-Groz-Schule v německém Albstadtu, strávilo šest studentů z vlašimské obchodní akademie a stejný počet z tamního gymnázia. Podobně, jako předešlých letech je čekal pestrý program.

Soutěž Svačina roku Rio Mare.

Studenti z Brodu připravují recepty do soutěže Svačina roku

Havlíčkův Brod /FOTOGALERIE/ – Studenti Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod se i letos zapojili do kulinářské soutěže Svačina roku Rio Mare. Letos na ně však čeká velká konkurence, protože o postup do finále bojuje rekordních sedmačtyřicet škol z celé České republiky.  

30 let cesty. Kde jsme a kam dál

30 let cesty. Kde jsme a kam dál

Diskusi o tom, kam se posunula demokracie v České republice od Sametové revoluce, zorganizoval Akademický spolek studentů politických věd.

Hubertská jízda. Ilustrační foto

Přípravy Hubertské jsou v plném proudu, těšte si i na 150 cen v tombole

Podzimní atmosféru již tradičně prořízne ke konci listopadu Hubertská zábava, která každoročně zahajuje plesovou sezonu v Hranicích. I letos se do příprav pustili studenti 4. ročníků pod dohledem třídních učitelů společně s vedením Střední lesnické školy. Termín plesu pořádaného v duchu mysliveckých a lesnických tradic tento rok připadl na sobotu 23. listopadu, a to od 19.30 hodin v hranické sokolovně.

Jakub Szymsza

CMG má Talent Olomouckého kraje

Každá střední škola má své výjimečně nadané studenty, kteří v různých oborech dosahují pozoruhodných výsledků. A každá dobrá škola si těchto studentů cení a také jim pomáhá jejich talenty rozvíjet. Proto vítáme iniciativu Olomouckého kraje, který každoročně vyhlašuje ceny pro mimořádně nadané studenty s názvem Talent Olomouckého kraje.

Z výsadby stromů ve Sportovně-rekreačním areálu Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem.

Klimatu planety mají prospět stromy rodící jeřabiny, třešně a švestky

/FOTOGALERIE/ Pomáhali studenti krajským radním, anebo radní studentům? To je vlastně fuk; podstatný je výsledek. V lokalitě Vrchbělá, kde měli radní výjezdní zasedání, bylo v pátek 1. listopadu za účasti třeťáků SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, kde se vyučuje sadovnictví, vysazeno 34 stromů. A lze je označit za zelené bojovníky, i když se od ostatních dřevin svého druhu nijak neliší.

Z výsadby stromů ve Sportovně-rekreačním areálu Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem.

Klimatu planety mají prospět stromy rodící jeřabiny, třešně a švestky

/FOTOGALERIE/ Pomáhali studenti krajským radním, anebo radní studentům? To je vlastně fuk; podstatný je výsledek. V lokalitě Vrchbělá, kde měli radní výjezdní zasedání, bylo v pátek 1. listopadu za účasti třeťáků SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, kde se vyučuje sadovnictví, vysazeno 34 stromů. A lze je označit za zelené bojovníky, i když se od ostatních dřevin svého druhu nijak neliší.

Z výsadby stromů ve Sportovně-rekreačním areálu Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem.

Klimatu planety mají prospět stromy rodící jeřabiny, třešně a švestky

/FOTOGALERIE/ Pomáhali studenti krajským radním, anebo radní studentům? To je vlastně fuk; podstatný je výsledek. V lokalitě Vrchbělá, kde měli radní výjezdní zasedání, bylo v pátek 1. listopadu za účasti třeťáků SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, kde se vyučuje sadovnictví, vysazeno 34 stromů. A lze je označit za zelené bojovníky, i když se od ostatních dřevin svého druhu nijak neliší.