Loštice/Olomouc - Už i Olomoučané si mohou kupovat pikantní syrečky z A.W. Loštice v automatu. Druhý přístroj na jejich prodej bude od středy 5. května v provozu v infocentru v podloubí radnice, které právě prodělalo rekonstrukci. Otevřeno je tu denně včetně víkendů od 9 do 18 hodin.
Na trhu je řada výrobků, které nejsou tím, za co se vydávají. Na potravinové náhražky, které se tváří jako pravé sýry anebo čokolády, narazíte běžně v mnoha obchodech. Tyto potraviny mohou být navíc velmi rizikové kvůli obsahu ztužených rostlinných tuků.
Havířov/FOTOGALERIE/-Kotulova dřevěnka po půlroční zimní přestávce přivítala v sobotu Dnem řemesel své první letošní návštěvníky. Do nejstaršího havířovského stavení se přicházely celé rodiny podívat na tradiční rukodělnou výrobu a prohlédnout si roubenou stavbu.
Chlumany /FOTOGALERIE/ – Lidé z okolních vesnic přišli včas, hned na osmou hodinu ranní. Ale i na opozdilce z měst, jako jsem byl já, čekala v blízkosti obecního úřadu v Chlumanech v sobotu dopoledne neobvyklá podívaná, kterou nezkazilo ani zamračené počasí.
Tachovsko/Moskva - Jako studentka Lomonosovovy univerzity odjela z Tachova poznávat Rusko a jeho hlavní město Moskvu. Sledujte s námi, co studentku potkává na cestách a s čím vším se setkává.
Mohelno /ROZHOVOR/ – Vzhledem k častým negativním reakcím hygieniků na čerstvé nepasterizované kravské mléko z automatů oslovil Deník také druhou stranu. Za provozovatele mléčných automatů se vyjádřil jeden z nich – Michal Smetana, ředitel společnosti Agro Mohelno.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V podniku je podle šéfkuchaře Jiřího Vařílka „mlado a živo“. Jídelní lístek označuje za guláš moderních nápadů a průlet světadíly.
Třebíčsko – Majoritní podíl v jaroměřické a moravskobudějovické mlékárně prodává francouzský výrobce sýrů Fromageries Bel, případné kupce odmítá prozradit. Místní mlékaři dodávající do těchto mlékáren mléko se chystají na změnu. Budou mléko dodávat Madetě. „Od léta bude naše družstvo dodávat mléko do Madety,“ prozradil předseda ZD Kožichovice Jaromír Krátký.
Kutná Hora, Kaňk - Hostem dalšího dílu kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla ve středu večer v centru Mozaika na Kaňku kutnohorská poppunková kapela Rybičky 48 ve složení Kuba Ryba, Petr Lebeda a Ondra Štorek. Rybičky přichystaly zapékané těstoviny, recept na najdete na konci článku.
České Budějovice - O mlékárny v Jaroměřicích nad Rokytnou a v Moravských Budějovicích na Třebíčsku má zájem jihočeská Madeta. Majoritní podíl v mlékárnách prodává francouzský výrobce sýrů Fromageries Bel, případné kupce odmítá prozradit.
Děčín/NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Pizza. Někteří ji milují, jiní na ní nevidí nic zvláštního. Do tajů její výroby jsem se pustila v rámci další hodinové reportáže.
Killeen - Slova uvedená v titulku si může od pondělí říkat Václav Leitner, letošní sparring-partner Olivie Prokopové - golfistky rakovnického Putt-golf clubu Starlife, se kterou v tomto roce stráví za oceánem celkem více než čtvrt roku.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Brněnská restaurace, která nejméně čtyřicet let nezměnila jméno. To je pivnice UEmila vpřízemí domu vHybešově ulici. „Už jako malý kluk jsem do ní chodil na limonádu,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek.
Ústí nad Labem – Anketa O nejlepší čtenářský recept zná dalšího vítěze. Tento týden si v internetové anketě na www.ustecky.denik.cz odhlasovali čtenáři recept na Bohaté vepřové řízky od Marie Pěnkavcové.
Mutěnice – Výjimečnou příležitost ochutnat to nejlepší, co vinaři vytvořili ze skvělé úrody ročníku 2009, setkat se s hospodáři přímo ve sklepě a nechat si od nich povyprávět, s jakými úskalími se potýkali při výrobě vína, budou mít návštěvníci Dnu otevřených sklepů v Mutěnicích.
České Švýcarsko – Cílem projektu je podpořit výrobce, jejichž výrobky vycházejí z lokální tradice, používají materiály, které jsou typické pro region a zároveň nepoškozují životní prostředí.
Jaroměřice nad Rokytnou, Moravské Budějovice – Jaroměřická mlékárna a mlékárna J+R v Moravských Budějovicích jsou na prodej. Provozů takzvané Jaroměřické skupiny s 275 zaměstnanci se nyní zbavuje jejich majitel, francouzský výrobce sýrů Fromageries Bel. Přitom jsou to teprve dva roky, co nadnárodní firma obě mlékárny koupila. Tehdejším hlavním argumentem, proč do transakce jít, byla snaha prosadit se na trhu s tvrdými sýry.
České Švýcarsko - Nožík rybička z Mikulášovic, dřevěné spony z Varnsdorfu, bylinné masti a mýdla z Vlčí hory, pivo z varnsdorfského minipivovaru, kozí sýr z Horního Podluží. To vše a ještě mnoho dalšího z okolí Českého Švýcarska má šanci zvýšit si prestiž a prodej získáním certifikátu na výrobu originálního regionálního produktu.
Stříbrné Hory /FOTOGALERIE/ – „Máte něco na přezutí?“ ptá se mě na návsi ve Stříbrných Horách jeden ze speleologů a pohledem hodnotí mé polorozpadlé botasky, se kterými jsem vyrazila do divočiny.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.
Opavsko - Redakce Opavského a hlučínského deníku se rozhodla udělat průzkum denních meníček restaurací a jídelen na Velký pátek. Ověřili jsme si, že téměř všechny jsou svou nabídkou připraveny uspokojit zákazníka v tento svátek.
Nymburk /FOTOGALERIE/ - Pomlázky, košíky, tradiční keramika, ale také třeba perníková srdce, žužu, klobásky nebo horká medovina. To vše bylo k vidění a k dostání na Velikonočním jarmarku, který se ve středuod osmé ráno do páté odpoledne konal na nymburském náměstí.
Valašské Meziříčí /FOTOGALERIE/ - Teplé jarní počasí přilákalo ve čtvrtek 25. března na náměstí ve Valašském Meziříčí spoustu lidí. Konal se tam totiž velikonoční jarmark. Na výběr měli návštěvníci z tradičního velikonočního zboží.
Tábor – Je vedoucím sekce sýrových etiket Jihočeského klubu sběratelů v Táboře a zároveň členem Klubu sběratelů kuriozit Praha. Ke sbírání sýrových etiket ho před časem přivedla náhoda. Teď jich má Jaroslav Springer ve své sbírce téměř sedmdesát tisíc.
Zima byla dlouhá a opravdu mrazivá a na pohodové posezení s přáteli pod jarní nebo letní oblohou nebo na první jarní grilovací party se těší asi většina z nás. S blížícími se teplejšími dny a večery začíná na aktuálnosti nabývat i příprava venkovního zahradního posezení.
Valašsko – Dovolená strávená v koňském sedle, na rybách či pasením ovcí. Prožití volného času v tomto duchu vyhledává stále více lidí. Ani Valašsko není v tomto směru výjimkou. Zájemců o takzvanou venkovskou turistiku či agroturistiku rapidně přibývá.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Votočné restauraci ve vyhlídkově věži Donauturm ve Vídni se nad Sachr dortem může host pokochat pohledem na rakouskou metropoli. Podobnou restauraci, kde má host město před sebou jako na dlani, má iBrno. IBC Top Restaurant se sice neotáčí, přesto je zoken vidět Petrov, Špilberk, Wilsonův les, Lesná ivysílačHády.
Hořičky/Havlovice – Přičichnutí k lihovině, ochutnání a slastné vydechnutí. To bude opět po roce obvyklý průvodní rituál letošního 3. ročníku česko – moravského koštu slivovice, který bude zahájen dnes ve 13 hodin v kulturním domě v Havlovicích. Návštěvníci budou moci ochutnat stovky vzorků slivovice, hruškovice, jablkovice, meruňkovice, višňovice, směsí či likérů.
Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Tradiční Josefovský jarmark v Rožnově pod Radhoštěm přilákal hodně lidí. Zúčastnili se ho také prodejci s rozmanitým zbožím.