
Festival vína doplní sýry
Tábor – O páteční degustaci byl velký zájem.
Tábor – O páteční degustaci byl velký zájem.
Ústí nad Labem – V soutěži o nejlepší recept vyhrála Štěpánka Štefková s Ďábelskými jatýrky. Čtvrteční menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař Martin Ječmen spolu s kuchařským týmem restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.
Opava /FOTOGALERIE/ – Desítky dřevěných budek, vůně bramborových placků, trdelníků a punče. K tomu všemu spousta procházejících lidí. Tak to v současné době vypadá na Horním náměstí v Opavě, kde ve středu začal velikonoční jarmark.
Olomouc – Přihnout si čerstvě nadojeného mléka nebo ochutnat ručně vyrobený lahodný sýr se v poslední době stává stále dostupnější záležitostí. Lidé mohou postávání u regálů supermarketech vyměnit za návštěvu malých farem, které nabízejí mléčné výrobky za příznivé ceny.
Olomouc – Přihnout si čerstvě nadojeného mléka nebo ochutnat ručně vyrobený lahodný sýr se v poslední době stává stále dostupnější záležitostí. Lidé mohou postávání u regálů supermarketech vyměnit za návštěvu malých farem, které nabízejí mléčné výrobky za příznivé ceny.
Tajemství školních svačin se v loňském roce snažil rozluštit rozsáhlý výzkum. Bohužel odhalil, že přesnídávky dětí obsahovaly příliš mnoho sladkostí, paštik či trvanlivých salámů.
Brno - Voňavý chleba, zlatavé vánočky a sladké i slané koláče. To je svět dvacetileté Jany Tužinové, která před pár dny získala titul Český pekař v kategorii junior.
Strakonice - Uzavření strakonické pobočky Madety bylo opět odloženo, přesto se mu v budoucnu zřejmě nevyhne. O záchranu závodu se Madeta snaží už dva roky, ale podmínky na trhu jsou proti ní, řekla mluvčí největšího tuzemského zpracovatele mléka Barbora Daňková.
Vrchlabí– Už čtvrtou zimu přežívá několik malých ježků zimu ve školách. Stali se součástí projektu Bodlinka unás, který připravili pracovníci Správy Krkonošského národníhoparku.
Tachovsko - Minimálně jednu a půl miliardy korun by bylo nutno vynaložit na opravy, aby všechny silnice na Tachovsku byly v perfektním technickém stavu.
České Budějovice – Další mléčné automaty by mohly v nejbližších týdnech sloužit spotřebitelům na Českobudějovicku. Zatím je syrové mléko, které dodávají přímo zemědělci, ke koupi na čtyřech místech v krajském městě.
Tlumačov – Víno, zpěv a dobrá nálada bude bezesporu panovat v sobotu 13. března odpoledne v Klubu obce Zábraní v Tlumačově na Zlínsku. Již podruhé zde připravili Odpoledne s cimbálovou muzikou a košt vína. Začátek je plánován na 14. hodinu.
Netín - Prodej potravin ze dvora už na internetu společně nabízí přes 50 farem z celé republiky, další se registrují. Spotřebitelé si tak pro sebe mohou najít třeba přímého dodavatele mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, vajec a masa.
Občasným zápachem z dutiny ústní trpí přibližně čtvrtina naší populace. Můžete mu předejít?
Praha 7 – VZemědělském muzeu vPraze 7 budou pravé zabíjačkové hody. A nejen to!
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Me..dví..dek z Bogoty… začne si host i nevědomky broukat písničku skupiny Lucie, když zasedne ke stolu brněnské restaurace Bogota a otevře jídelní lístek se známou siluetou plyšového medvídka.
Trutnov– Pracovník bezpečnostní agentury přistihl ve středu vjednom zmístních supermarketů osmnáctiletého mladíka, který vprodejně odcizil bloček sýra a přenesl jej přes pokladnu bez zaplacení.
Prostějov/Brno – Ocenění svých výrobků získala na brněnském potravinářském veletrhu Salima prostějovská firma Makovec.
Domažlicko - Pojízdná prodejna Milana Kryštofa přežívá jen stěží, pro mnoho obyvatel je však nezbytná.
Plzeňsko - Deník si zopakoval test, při kterém kontroloval, jak je to s prodejem potravin s prošlou trvanlivostí. Podle potravinářské inspekce se situace lepší, ale bez závad se test neobešel.
Plzeňsko - Prošlý sýr, makrela, mléko nebo lučina. Takové úlovky se nám podařilo najít při testu Deníku na pultech obchodů na Plzeňsku. A to i přesto, že se podle plzeňských inspektorů Státní potravinářské a zemědělské inspekce dodržování předpisů v tomto směru stále zlepšuje.
Kvasice – Pětapadesát vzorků nejrůznějších pálenek se sešlo v sobotu 27. února v kvasické myslivně. Úroda prý byla letos nad poměry výtečná, dvojí porota, laická i odborná, měla tudíž plné ruce práce s koštem slivovic.
Polabí - I v čase krize pokračuje značení domácích výrobků značkou Polabí regionální produkt. Tato značka, která zaručuje kvalitu a původ výrobku, pomáhá nejen místním, ale i návštěvníkům Polabí najít v široké a často nepřehledné nabídce, to pravé z Polabí.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kalimero, Orangutan, Lamželezo, Rumcajsova bouchačka. Názvy jídel jsou originální, výsledný dojem je však jiný. Jídelníček je přeplácaný.
Polabí - I v čase krize pokračuje značení domácích výrobků značkou Polabí regionální produkt. Tato značka, která zaručuje kvalitu a původ výrobku, pomáhá nejen místním, ale i návštěvníkům Polabí najít v široké a často nepřehledné nabídce, to pravé z Polabí.
Jevíčko – Svérázný a drsný kuchař Zdeněk Pohlreich nyní úřaduje v místním Hotelu U Apoštola. Vedoucí restaurace učí, jak se správně vede podnik a nešetří ani kritikou.
Východní Čechy, Praha - Na veletrhu dobrých chutí v Německu budou mít východní Čechy hned několik zástupců.
Východní Čechy, Praha - Na veletrhu dobrých chutí v Německu budou mít východní Čechy hned několik zástupců.
Popice - Vyprávění mladé geodetky Terezy Urbánkové z Popic pozorně naslouchali lidé několika věkových kategorií, kteří v podvečer zaplnili obecní knihovnu. Loni totiž strávila tři týdny v Maroku.
Základem dobře fungující kuchyně je kvalitní nůž. Pro každou kuchařku nebo kuchaře jde o malý poklad, bez kterého se žádná příprava pokrmů neobejde.
Blížejov - Klub Beránek Blížejov vylepšil blížejovskou náves o park a rybník o čluny a plachetnice
Most – V Mostě se několik měsíců pokoutně prodávaly kradené nakládané beskydské sýry v oleji.
Hradec Králové – Vstupenky na pátý Česko–slovenský bál zmizely z předprodeje měsíc předem. Přijel i primátor Banské Bystrice
Ostrava /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Jak připravit steaky, aby byly nejen chutné, ale i šťavnaté a měkké? Jak na zeleninové přílohy či moučníky? Zájemcům poradí šéfkuchař hotelu Park Inn v Ostravě.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V pivnici peče babička jedné z číšnic domácí štrúdl s jablky a šlehačkou. Kuchař umí i hovězí carpacio, které prokládá špenátem.
Trutnov– Ikdyž počasí vpátek 19.února ovládla ivPodkrkonoší obleva, na přitažlivosti zimní slavnosti, kterou na Krakonošově náměstí pořádal Svazek měst a obcí Východní Krkonoše, to nic neubralo.
Vyškovsko - Velká část pracujích na Vyškovsku se stravuje během všedních dní v restauracích. Ty lákají na polední „meníčka“. Oproti době před pár lety se situace dost změnila. Konkurence je tvrdá. Na jídelních lístcích bývá několik jídel, ceny jsou nízké a stravenky přijímají prakticky všude.
Nový Šaldorf–Sedlešovice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Vinař Josef Dobrovolný z Nového Šaldorfa–Sedlešovic obdivuje typická znojemská vína – Veltlínské zelené a Sauvignon
Kutná Hora, Kaňk - Dalším hostem Václava „Wendy“ Veselého, moderátora pořadu Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou, byl známý kutnohorský fotograf Jaromír Procházka. Společně s pány kuchaři připravil pro přítomné vynikající zapékané chlebíčky. A protože kaňkovská setkání se známými osobnostmi nejsou rozhodně jenom o jídle, došlo samozřejmě i na povídání a prohlížení fotografií.
Orlickoústecko - Tip nejen na nedělní oběd: zapečené kotlety se šunkou a sýrem.
Chrudimsko - Ať už máte o valentýnské oslavě jakoukoli představu, dobré jídlo k ní patří. Možná dáte přednost restauraci, ale možná bude tím pravým dárkem provoněná kuchyně, prostřený stůl a sváteční večeře. Nabízíme vám inspiraci.
Olomouc – Zamilovaný pár, který se v pátek (12. února) dostaví na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) darovat krev, mohou získat poukaz na romantickou večeři při svíčkách.
Orlickoústecko - Tip na jednoduchý oběd: Špagety s cibulí.
Nový Dvůr, Sosnová - Rozvoj biofarem v České republice je patrný i na Českolipsku. Zdejší rozlehlé louky a pastviny k tomu vytvářejí ty nejlepší podmínky. Své o tom ví Milena Krejzová, která hospodaří se svou rodinou na osmi a půl hektarové zemědělské usedlosti Nový Dvůr mezi Sosnovou a Zahrádkami.
Itálie – Neapolská pizza, nejslavnější kulinářská specialita známého italského města, získala ochrannou známku EU v kategorii tradiční zaručená specialita (TSG). Označení zaručuje nejen exkluzivitu, ale umožňuje navíc vymáhat i náhradu za nedovolené napodobování výrobku. Oznámil to server BBC.
Paříž – Feta a mozzarella začaly na francouzském trhu nebezpečně konkurovat sýrům tamějšího původu, zejména plísňovým typu camembert a brie. Celková spotřeba sýrů ve Francii navzdory ekonomické krizi stoupla loni ve srovnání s rokem 2008 o 2,3 procenta.
Plzeň - Sýr Niva, ovšem víc plesnivý než bývá obvyklé, koupil ve středu v plzeňském obchodním domě Tesco na Rokycanské třídě Plzeňan Václav Šneberger.
Ústí nad Labem /HLASUJTE/ – Soutěž o nejlepší čtenářský recept vyhrály tvarohové noky se špenátovou omáčkou od Martiny Bílské. V hlasování na webu Ústeckého deníku získal od čtenářů nejvíce hlasů.
Ten, kdo chce být zdravý jako řípa, by měl sníst půl kilogramu ovoce a zeleniny denně. V chladných dnech si zeleninu můžete tepelně upravit, z jídelníčku byste ale neměli škrtnout ani tu čerstvou. A nemusí ji přitom reprezentovat jen rajčata a okurky.
Určitě potřebujete ušetřit čas i spotřebu elektrické energie a přitom si na jídle, které připravujete doma, pochutnat. Pomoci vám mohou domácí pekárny a parní anebo elektrické tlakové hrnce.