Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Opava ožila velikonočním jarmarkem

Opava /FOTOGALERIE/ – Desítky dřevěných budek, vůně bramborových placků, trdelníků a punče. K tomu všemu spousta procházejících lidí. Tak to v současné době vypadá na Horním náměstí v Opavě, kde ve středu začal velikonoční jarmark.

Domácích sýrů přibývá, jezdí se pro ně na farmy

Olomouc – Přihnout si čerstvě nadojeného mléka nebo ochutnat ručně vyrobený lahodný sýr se v poslední době stává stále dostupnější záležitostí. Lidé mohou postávání u regálů supermarketech vyměnit za návštěvu malých farem, které nabízejí mléčné výrobky za příznivé ceny.

Domácích sýrů přibývá, místo do marketů se jezdí na farmy

Olomouc – Přihnout si čerstvě nadojeného mléka nebo ochutnat ručně vyrobený lahodný sýr se v poslední době stává stále dostupnější záležitostí. Lidé mohou postávání u regálů supermarketech vyměnit za návštěvu malých farem, které nabízejí mléčné výrobky za příznivé ceny.

Zdravé svačiny mohou být i z automatu

Tajemství školních svačin se v loňském roce snažil rozluštit rozsáhlý výzkum. Bohužel odhalil, že přesnídávky dětí obsahovaly příliš mnoho sladkostí, paštik či trvanlivých salámů.

Pekař musí mít pořád nové nápady

Brno - Voňavý chleba, zlatavé vánočky a sladké i slané koláče. To je svět dvacetileté Jany Tužinové, která před pár dny získala titul Český pekař v kategorii junior.

Uzavření strakonické Madety bylo opět odloženo

Strakonice - Uzavření strakonické pobočky Madety bylo opět odloženo, přesto se mu v budoucnu zřejmě nevyhne. O záchranu závodu se Madeta snaží už dva roky, ale podmínky na trhu jsou proti ní, řekla mluvčí největšího tuzemského zpracovatele mléka Barbora Daňková.

FOTO: Silnice připomíná ementál

Tachovsko - Minimálně jednu a půl miliardy korun by bylo nutno vynaložit na opravy, aby všechny silnice na Tachovsku byly v perfektním technickém stavu.

Mléčné automaty dostávají další posily

České Budějovice – Další mléčné automaty by mohly v nejbližších týdnech sloužit spotřebitelům na Českobudějovicku. Zatím je syrové mléko, které dodávají přímo zemědělci, ke koupi na čtyřech místech v krajském městě.

V Tlumačově ochutnají víno a zazpívají s cimbálem

Tlumačov – Víno, zpěv a dobrá nálada bude bezesporu panovat v sobotu 13. března odpoledne v Klubu obce Zábraní v Tlumačově na Zlínsku. Již podruhé zde připravili Odpoledne s cimbálovou muzikou a košt vína. Začátek je plánován na 14. hodinu.

Prodej ze dvora nabízí už přes 50 farem

Netín - Prodej potravin ze dvora už na internetu společně nabízí přes 50 farem z celé republiky, další se registrují. Spotřebitelé si tak pro sebe mohou najít třeba přímého dodavatele mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, vajec a masa.

Bogota: nádražní restaurace úplně jinak

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Me..dví..dek z Bogoty… začne si host i nevědomky broukat písničku skupiny Lucie, když zasedne ke stolu brněnské restaurace Bogota a otevře jídelní lístek se známou siluetou plyšového medvídka.

Test Deníku: Obchody nabízí prošlé jídlo

Plzeňsko - Deník si zopakoval test, při kterém kontroloval, jak je to s prodejem potravin s prošlou trvanlivostí. Podle potravinářské inspekce se situace lepší, ale bez závad se test neobešel.

Test Deníku: Obchody nabízí prošlé jídlo

Plzeňsko - Prošlý sýr, makrela, mléko nebo lučina. Takové úlovky se nám podařilo najít při testu Deníku na pultech obchodů na Plzeňsku. A to i přesto, že se podle plzeňských inspektorů Státní potravinářské a zemědělské inspekce dodržování předpisů v tomto směru stále zlepšuje.

Košt v Kvasicích měl letos rekordní účast

Kvasice – Pětapadesát vzorků nejrůznějších pálenek se sešlo v sobotu 27. února v kvasické myslivně. Úroda prý byla letos nad poměry výtečná, dvojí porota, laická i odborná, měla tudíž plné ruce práce s koštem slivovic.

Certifikační komise udělí další značky Polabí regionální produkt

Polabí - I v čase krize pokračuje značení domácích výrobků značkou Polabí regionální produkt. Tato značka, která zaručuje kvalitu a původ výrobku, pomáhá nejen místním, ale i návštěvníkům Polabí najít v široké a často nepřehledné nabídce, to pravé z Polabí.

Pohádkové Sandonorico ohromí jen kulisami

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kalimero, Orangutan, Lamželezo, Rumcajsova bouchačka. Názvy jídel jsou originální, výsledný dojem je však jiný. Jídelníček je přeplácaný.

Certifikační komise udělí další značky

Polabí - I v čase krize pokračuje značení domácích výrobků značkou Polabí regionální produkt. Tato značka, která zaručuje kvalitu a původ výrobku, pomáhá nejen místním, ale i návštěvníkům Polabí najít v široké a často nepřehledné nabídce, to pravé z Polabí.

Popičtí procestovali exotické Maroko

Popice - Vyprávění mladé geodetky Terezy Urbánkové z Popic pozorně naslouchali lidé několika věkových kategorií, kteří v podvečer zaplnili obecní knihovnu. Loni totiž strávila tři týdny v Maroku.

Šéfkuchař Park Innu učí hosty vařit

Ostrava /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Jak připravit steaky, aby byly nejen chutné, ale i šťavnaté a měkké? Jak na zeleninové přílohy či moučníky? Zájemcům poradí šéfkuchař hotelu Park Inn v Ostravě.

Slavnost obohatila dění na Krakonošově náměstí

Trutnov– Ikdyž počasí vpátek 19.února ovládla ivPodkrkonoší obleva, na přitažlivosti zimní slavnosti, kterou na Krakonošově náměstí pořádal Svazek měst a obcí Východní Krkonoše, to nic neubralo.

Polední menu? Téměř v každé hospodě

Vyškovsko - Velká část pracujích na Vyškovsku se stravuje během všedních dní v restauracích. Ty lákají na polední „meníčka“. Oproti době před pár lety se situace dost změnila. Konkurence je tvrdá. Na jídelních lístcích bývá několik jídel, ceny jsou nízké a stravenky přijímají prakticky všude.

Dobrovolný má jeden z nejstarších sklepů

Nový Šaldorf–Sedlešovice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Vinař Josef Dobrovolný z Nového Šaldorfa–Sedlešovic obdivuje typická znojemská vína – Veltlínské zelené a Sauvignon

FOTOGALERIE: Na Kaňku zavoněla vývojka a chlebíčky

Kutná Hora, Kaňk - Dalším hostem Václava „Wendy“ Veselého, moderátora pořadu Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou, byl známý kutnohorský fotograf Jaromír Procházka. Společně s pány kuchaři připravil pro přítomné vynikající zapékané chlebíčky. A protože kaňkovská setkání se známými osobnostmi nejsou rozhodně jenom o jídle, došlo samozřejmě i na povídání a prohlížení fotografií.

Koutek pro kulináře

Orlickoústecko - Tip nejen na nedělní oběd: zapečené kotlety se šunkou a sýrem.

VALENTÝNSKÉ MENU: Dobroty provoněné vínem

Chrudimsko - Ať už máte o valentýnské oslavě jakoukoli představu, dobré jídlo k ní patří. Možná dáte přednost restauraci, ale možná bude tím pravým dárkem provoněná kuchyně, prostřený stůl a sváteční večeře. Nabízíme vám inspiraci.

Na kozí farmě mají spoustu nových přírůstků

Nový Dvůr, Sosnová - Rozvoj biofarem v České republice je patrný i na Českolipsku. Zdejší rozlehlé louky a pastviny k tomu vytvářejí ty nejlepší podmínky. Své o tom ví Milena Krejzová, která hospodaří se svou rodinou na osmi a půl hektarové zemědělské usedlosti Nový Dvůr mezi Sosnovou a Zahrádkami.

Neapolská pizza má ochrannou známku EU

Itálie – Neapolská pizza, nejslavnější kulinářská specialita známého italského města, získala ochrannou známku EU v kategorii tradiční zaručená specialita (TSG). Označení zaručuje nejen exkluzivitu, ale umožňuje navíc vymáhat i náhradu za nedovolené napodobování výrobku. Oznámil to server BBC.

Sýry feta a mozzarella začaly konkurovat camembertu

Paříž – Feta a mozzarella začaly na francouzském trhu nebezpečně konkurovat sýrům tamějšího původu, zejména plísňovým typu camembert a brie. Celková spotřeba sýrů ve Francii navzdory ekonomické krizi stoupla loni ve srovnání s rokem 2008 o 2,3 pr­ocenta.

Připravte si zdravé saláty, máme pro vás chutné recepty!

Ten, kdo chce být zdravý jako řípa, by měl sníst půl kilogramu ovoce a zeleniny denně. V chladných dnech si zeleninu můžete tepelně upravit, z jídelníčku byste ale neměli škrtnout ani tu čerstvou. A nemusí ji přitom reprezentovat jen rajčata a okurky.

Kuchyňské spotřebiče podpoří vaši kreativitu

Určitě potřebujete ušetřit čas i spotřebu elektrické energie a přitom si na jídle, které připravujete doma, pochutnat. Pomoci vám mohou domácí pekárny a parní anebo elektrické tlakové hrnce.