Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Valašsko láká na ovce i ryby

Valašsko – Dovolená strávená v koňském sedle, na rybách či pasením ovcí. Prožití volného času v tomto duchu vyhledává stále více lidí. Ani Valašsko není v tomto směru výjimkou. Zájemců o takzvanou venkovskou turistiku či agroturistiku rapidně přibývá.

Top vyhlídka, top jídlo v IBC Top Restaurantu

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Votočné restauraci ve vyhlídkově věži Donauturm ve Vídni se nad Sachr dortem může host pokochat pohledem na rakouskou metropoli. Podobnou restauraci, kde má host město před sebou jako na dlani, má iBrno. IBC Top Restaurant se sice neotáčí, přesto je zoken vidět Petrov, Špilberk, Wilsonův les, Lesná ivysílačHády.

Slivovice zavoní při 3. česko-moravském koštu

Hořičky/Havlovice – Přičichnutí k lihovině, ochutnání a slastné vydechnutí. To bude opět po roce obvyklý průvodní rituál letošního 3. ročníku česko – moravského koštu slivovice, který bude zahájen dnes ve 13 hodin v kulturním domě v Havlovicích. Návštěvníci budou moci ochutnat stovky vzorků slivovice, hruškovice, jablkovice, meruňkovice, višňovice, směsí či likérů.

OBRAZEM: Rožnov láká na tradiční jarmark

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ – Tradiční Josefovský jarmark v Rožnově pod Radhoštěm přilákal hodně lidí. Zúčastnili se ho také prodejci s rozmanitým zbožím.

Opava ožila velikonočním jarmarkem

Opava /FOTOGALERIE/ – Desítky dřevěných budek, vůně bramborových placků, trdelníků a punče. K tomu všemu spousta procházejících lidí. Tak to v současné době vypadá na Horním náměstí v Opavě, kde ve středu začal velikonoční jarmark.

Domácích sýrů přibývá, jezdí se pro ně na farmy

Olomouc – Přihnout si čerstvě nadojeného mléka nebo ochutnat ručně vyrobený lahodný sýr se v poslední době stává stále dostupnější záležitostí. Lidé mohou postávání u regálů supermarketech vyměnit za návštěvu malých farem, které nabízejí mléčné výrobky za příznivé ceny.

Domácích sýrů přibývá, místo do marketů se jezdí na farmy

Olomouc – Přihnout si čerstvě nadojeného mléka nebo ochutnat ručně vyrobený lahodný sýr se v poslední době stává stále dostupnější záležitostí. Lidé mohou postávání u regálů supermarketech vyměnit za návštěvu malých farem, které nabízejí mléčné výrobky za příznivé ceny.

Zdravé svačiny mohou být i z automatu

Tajemství školních svačin se v loňském roce snažil rozluštit rozsáhlý výzkum. Bohužel odhalil, že přesnídávky dětí obsahovaly příliš mnoho sladkostí, paštik či trvanlivých salámů.

Pekař musí mít pořád nové nápady

Brno - Voňavý chleba, zlatavé vánočky a sladké i slané koláče. To je svět dvacetileté Jany Tužinové, která před pár dny získala titul Český pekař v kategorii junior.

Uzavření strakonické Madety bylo opět odloženo

Strakonice - Uzavření strakonické pobočky Madety bylo opět odloženo, přesto se mu v budoucnu zřejmě nevyhne. O záchranu závodu se Madeta snaží už dva roky, ale podmínky na trhu jsou proti ní, řekla mluvčí největšího tuzemského zpracovatele mléka Barbora Daňková.

FOTO: Silnice připomíná ementál

Tachovsko - Minimálně jednu a půl miliardy korun by bylo nutno vynaložit na opravy, aby všechny silnice na Tachovsku byly v perfektním technickém stavu.

Mléčné automaty dostávají další posily

České Budějovice – Další mléčné automaty by mohly v nejbližších týdnech sloužit spotřebitelům na Českobudějovicku. Zatím je syrové mléko, které dodávají přímo zemědělci, ke koupi na čtyřech místech v krajském městě.

V Tlumačově ochutnají víno a zazpívají s cimbálem

Tlumačov – Víno, zpěv a dobrá nálada bude bezesporu panovat v sobotu 13. března odpoledne v Klubu obce Zábraní v Tlumačově na Zlínsku. Již podruhé zde připravili Odpoledne s cimbálovou muzikou a košt vína. Začátek je plánován na 14. hodinu.

Prodej ze dvora nabízí už přes 50 farem

Netín - Prodej potravin ze dvora už na internetu společně nabízí přes 50 farem z celé republiky, další se registrují. Spotřebitelé si tak pro sebe mohou najít třeba přímého dodavatele mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, vajec a masa.

Bogota: nádražní restaurace úplně jinak

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Me..dví..dek z Bogoty… začne si host i nevědomky broukat písničku skupiny Lucie, když zasedne ke stolu brněnské restaurace Bogota a otevře jídelní lístek se známou siluetou plyšového medvídka.

Test Deníku: Obchody nabízí prošlé jídlo

Plzeňsko - Deník si zopakoval test, při kterém kontroloval, jak je to s prodejem potravin s prošlou trvanlivostí. Podle potravinářské inspekce se situace lepší, ale bez závad se test neobešel.

Test Deníku: Obchody nabízí prošlé jídlo

Plzeňsko - Prošlý sýr, makrela, mléko nebo lučina. Takové úlovky se nám podařilo najít při testu Deníku na pultech obchodů na Plzeňsku. A to i přesto, že se podle plzeňských inspektorů Státní potravinářské a zemědělské inspekce dodržování předpisů v tomto směru stále zlepšuje.

Košt v Kvasicích měl letos rekordní účast

Kvasice – Pětapadesát vzorků nejrůznějších pálenek se sešlo v sobotu 27. února v kvasické myslivně. Úroda prý byla letos nad poměry výtečná, dvojí porota, laická i odborná, měla tudíž plné ruce práce s koštem slivovic.

Certifikační komise udělí další značky Polabí regionální produkt

Polabí - I v čase krize pokračuje značení domácích výrobků značkou Polabí regionální produkt. Tato značka, která zaručuje kvalitu a původ výrobku, pomáhá nejen místním, ale i návštěvníkům Polabí najít v široké a často nepřehledné nabídce, to pravé z Polabí.

Pohádkové Sandonorico ohromí jen kulisami

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kalimero, Orangutan, Lamželezo, Rumcajsova bouchačka. Názvy jídel jsou originální, výsledný dojem je však jiný. Jídelníček je přeplácaný.

Certifikační komise udělí další značky

Polabí - I v čase krize pokračuje značení domácích výrobků značkou Polabí regionální produkt. Tato značka, která zaručuje kvalitu a původ výrobku, pomáhá nejen místním, ale i návštěvníkům Polabí najít v široké a často nepřehledné nabídce, to pravé z Polabí.

Popičtí procestovali exotické Maroko

Popice - Vyprávění mladé geodetky Terezy Urbánkové z Popic pozorně naslouchali lidé několika věkových kategorií, kteří v podvečer zaplnili obecní knihovnu. Loni totiž strávila tři týdny v Maroku.

Šéfkuchař Park Innu učí hosty vařit

Ostrava /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Jak připravit steaky, aby byly nejen chutné, ale i šťavnaté a měkké? Jak na zeleninové přílohy či moučníky? Zájemcům poradí šéfkuchař hotelu Park Inn v Ostravě.

Slavnost obohatila dění na Krakonošově náměstí

Trutnov– Ikdyž počasí vpátek 19.února ovládla ivPodkrkonoší obleva, na přitažlivosti zimní slavnosti, kterou na Krakonošově náměstí pořádal Svazek měst a obcí Východní Krkonoše, to nic neubralo.

Polední menu? Téměř v každé hospodě

Vyškovsko - Velká část pracujích na Vyškovsku se stravuje během všedních dní v restauracích. Ty lákají na polední „meníčka“. Oproti době před pár lety se situace dost změnila. Konkurence je tvrdá. Na jídelních lístcích bývá několik jídel, ceny jsou nízké a stravenky přijímají prakticky všude.

Dobrovolný má jeden z nejstarších sklepů

Nový Šaldorf–Sedlešovice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Vinař Josef Dobrovolný z Nového Šaldorfa–Sedlešovic obdivuje typická znojemská vína – Veltlínské zelené a Sauvignon

FOTOGALERIE: Na Kaňku zavoněla vývojka a chlebíčky

Kutná Hora, Kaňk - Dalším hostem Václava „Wendy“ Veselého, moderátora pořadu Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou, byl známý kutnohorský fotograf Jaromír Procházka. Společně s pány kuchaři připravil pro přítomné vynikající zapékané chlebíčky. A protože kaňkovská setkání se známými osobnostmi nejsou rozhodně jenom o jídle, došlo samozřejmě i na povídání a prohlížení fotografií.

Koutek pro kulináře

Orlickoústecko - Tip nejen na nedělní oběd: zapečené kotlety se šunkou a sýrem.

VALENTÝNSKÉ MENU: Dobroty provoněné vínem

Chrudimsko - Ať už máte o valentýnské oslavě jakoukoli představu, dobré jídlo k ní patří. Možná dáte přednost restauraci, ale možná bude tím pravým dárkem provoněná kuchyně, prostřený stůl a sváteční večeře. Nabízíme vám inspiraci.