Nový Dvůr, Sosnová - Rozvoj biofarem v České republice je patrný i na Českolipsku. Zdejší rozlehlé louky a pastviny k tomu vytvářejí ty nejlepší podmínky. Své o tom ví Milena Krejzová, která hospodaří se svou rodinou na osmi a půl hektarové zemědělské usedlosti Nový Dvůr mezi Sosnovou a Zahrádkami.
Itálie – Neapolská pizza, nejslavnější kulinářská specialita známého italského města, získala ochrannou známku EU v kategorii tradiční zaručená specialita (TSG). Označení zaručuje nejen exkluzivitu, ale umožňuje navíc vymáhat i náhradu za nedovolené napodobování výrobku. Oznámil to server BBC.
Paříž – Feta a mozzarella začaly na francouzském trhu nebezpečně konkurovat sýrům tamějšího původu, zejména plísňovým typu camembert a brie. Celková spotřeba sýrů ve Francii navzdory ekonomické krizi stoupla loni ve srovnání s rokem 2008 o 2,3 procenta.
Ústí nad Labem /HLASUJTE/ – Soutěž o nejlepší čtenářský recept vyhrály tvarohové noky se špenátovou omáčkou od Martiny Bílské. V hlasování na webu Ústeckého deníku získal od čtenářů nejvíce hlasů.
Ten, kdo chce být zdravý jako řípa, by měl sníst půl kilogramu ovoce a zeleniny denně. V chladných dnech si zeleninu můžete tepelně upravit, z jídelníčku byste ale neměli škrtnout ani tu čerstvou. A nemusí ji přitom reprezentovat jen rajčata a okurky.
Určitě potřebujete ušetřit čas i spotřebu elektrické energie a přitom si na jídle, které připravujete doma, pochutnat. Pomoci vám mohou domácí pekárny a parní anebo elektrické tlakové hrnce.
Dubnice, Příšovice – Naučit děti zásadám správného stravování chce obecně prospěšná společnost Venkovský prostor prostřednictvím projektu Zrcadlo výživy.
Dubnice – Naučit děti zásadám správného stravování chce obecně prospěšná společnost Venkovský prostor prostřednictvím projektu Zrcadlo výživy. Do mlékárny v Příšovicích se ve středu vypravily děti ze základní školy v Dubnici.
Východní Čechy – Zvýšený počet vloupání do opuštěných chat a chalup evidují nyní policisté. Zda jsou rekreační objekty obydleny, nebo naopak prázdné, nezvaní hosté lehce zjistí podle toho, zda jsou v okolí ve sněhu lidské stopy či nikoliv.
Bez dostatečného příjmu sacharidů by dětský organismus neměl dostatek energie nejen na fyzické aktivity, ale ani na správný růst a vývoj. Dobrým zdrojem sacharidů je například pečivo a cereálie, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu.
Chomutovsko – K snídani hlt kakaa, pak šup aktovku na záda a do školy. Při vyučovacích hodinách se ozývá kručení v břiše a o velké přestávce se školáci ládují rohlíky se salámem a sladkými tyčinkami.
Tlumačov /FOTOGALERIE/ – Rekordních devětačtyřicet vzorků pálenky se sešlo na letošním koštu v Tlumačově. Sedmého ročníku akce, který byl načasován na sobotU 30. ledna odpoledne, se zúčastnilo padesát tři hodnoditelů především z řad tamní veřejnosti.
Bukovany – Přesně 1358 vzorků destilátů bude v sobotu na již tradičním XIII. ročníku Koštu slovácké slivovice a jiných destilátů v Bukovanech u Kyjova.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ - Přes pět set litrů mléka si lidé načepovali během prvních dvou dnů provozu z automatu, který u křižovatky Bezručovy a Mánesovy ulice v Zábřehu instalovalo místní Agrodružstvo. Přístroj velký jak novinový stánek je téměř stále v obležení lidí.
Trmice – V hypermarketu Globus zažili neobvyklou krádež a nahlásili ji trmickým strážníkům. Ti, když přijeli do velkosamoobsluhy, byli také překvapeni.
Jankovice – „Není nad čistou slivovici,“ tvrdil v sobotu na degustaci 264 vzorků destilátů v Jankovicích domácí porotce, šestasedmdesátiletý Josef Šilc.
Machová /FOTOGALERIE/ - Téměř stovka příznivců dobrého vína se sešla v sobotu odpoledne v kulturním domě v obci Machová na Zlínsku, aby se zúčastnili koštu moravských vín.
Praha – Obchodní řetězec Lidl stahuje z prodeje mléčný výrobek s názvem Jemné tvarůžky rakouské značky Reinhardshof. Při analýzách byl ve vzorcích sýru zjištěn výskyt bakterie listérie. ČTK o tom v sobotu informovala Sandra Kipeťová ze společnosti Lidl.
Orlickoústecko – Zákazníci mají zájem o kvalitní české produkty. Svědčí o tom ohlasy a stoupající prodej čerstvého mléka v automatech rodinné farmy Staňkových umístěných v Ústí nad Orlicí a Chocni.
Ostrava/FOTOGALERIE/ - Pro toskánské víno či delikatesy, mezi nimiž nechybí například slanina z divokých prasat či originální salámy a pasty s podpisem rustikální Florencie, už ani obyvatelé Ostravy nemusejí cestovat daleko. Již zhruba rok totiž funguje na Nádražní ulici nedaleko ostravského hlavního nádraží Toskánská vinotéka.
Praha – Stále více sýrů na pultech tuzemských obchodů pochází ze zahraničí, jejich podíl rok od roku roste a je již téměř poloviční. Od ledna do listopadu loňského roku bylo do země dovezeno 68.000 tun sýrů, zhruba o pětinu více než ve stejném období předloni, řekl ČTK výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.
Kutná Hora, Kaňk - Hostem dalšího dílu kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla v úterý večer v centru Mozaika na Kaňku zpěvačka, textařka a tanečnice Lucie Nosová. Tentokrát se vařilo po vegetariánsku. Recept na její oblíbené jídlo najdete na konci článku!
Slušovice – Přestože se teplota stále drží pod bodem mrazu, návštěvníkům restaurace U Strýčka ve Slušovicích v sobotu 16. ledna zima určitě nebude. Český zahrádkářský svaz Slušovice tam totiž společně s místní pálenicí od 14 hodin pořádají již 6. slušovický košt slivovice.
Třebíč – Malý Adam Kremláček z Třebíče je jedním z dětí, které půjdou příští týden v celém městě k zápisu do 1. třídy. On konkrétně na ZŠ Václavské náměstí.
Zlín – Zřejmě pro snídani či svačinu si ve čtvrtek 14. ledna došel do supermarketu na zlínském sídlišti Jižní Svahy pětatřicetiletý muž. Sýry, kečup a rybičky v hodnotě téměř tři sta korun však nehodlal zaplatit.
Domažlice - V prodejně potravin a zboží denní potřeby ve Švabinského ulici v Domažlicích hodlal 12. ledna nakupovat za pět prstů 22letý mladík z Plzně.
Liberec – Ríšovi je rok a půl a zatím se vyjadřuje v jednoslabičných slovech. Ovšem anglických. „Asi se mu lépe vyslovuje čís (cheese) než sýr,“ říká jeho maminka Alena Hejná.
Vyškovsko /ROZHOVOR/ - Kdysi proslulá mlékárna ve Švábenicích se v posledních letech marně snažila přežít. Teď se o ni uchází kupec. Ten sází hlavně na známý Maršovský sýr. Úřad městyse ale nevěří, že by se mlékárna znovu rozběhla.
Švábenice /ROZHOVOR/ - Kdysi proslulá mlékárna ve Švábenicích se vposledních letech marně snažila přežít. Teď se oni uchází kupec. Ten sází hlavně na známý Maršovský sýr. Úřad městyse ale nevěří, že by se mlékárna znovu rozběhla.
Ústí nad Labem – Vážení čtenáři, poradíme vám, jak si zpestřit silvestrovský stůl. Mezi nejčastější pokrmy na oslavách bývají jednohubky, tady máte recept.