Vyškovsko - Velká část pracujích na Vyškovsku se stravuje během všedních dní v restauracích. Ty lákají na polední „meníčka“. Oproti době před pár lety se situace dost změnila. Konkurence je tvrdá. Na jídelních lístcích bývá několik jídel, ceny jsou nízké a stravenky přijímají prakticky všude.
Nový Šaldorf–Sedlešovice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Vinař Josef Dobrovolný z Nového Šaldorfa–Sedlešovic obdivuje typická znojemská vína – Veltlínské zelené a Sauvignon
Kutná Hora, Kaňk - Dalším hostem Václava „Wendy“ Veselého, moderátora pořadu Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou, byl známý kutnohorský fotograf Jaromír Procházka. Společně s pány kuchaři připravil pro přítomné vynikající zapékané chlebíčky. A protože kaňkovská setkání se známými osobnostmi nejsou rozhodně jenom o jídle, došlo samozřejmě i na povídání a prohlížení fotografií.
Chrudimsko - Ať už máte o valentýnské oslavě jakoukoli představu, dobré jídlo k ní patří. Možná dáte přednost restauraci, ale možná bude tím pravým dárkem provoněná kuchyně, prostřený stůl a sváteční večeře. Nabízíme vám inspiraci.
Olomouc – Zamilovaný pár, který se v pátek (12. února) dostaví na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) darovat krev, mohou získat poukaz na romantickou večeři při svíčkách.
Nový Dvůr, Sosnová - Rozvoj biofarem v České republice je patrný i na Českolipsku. Zdejší rozlehlé louky a pastviny k tomu vytvářejí ty nejlepší podmínky. Své o tom ví Milena Krejzová, která hospodaří se svou rodinou na osmi a půl hektarové zemědělské usedlosti Nový Dvůr mezi Sosnovou a Zahrádkami.
Itálie – Neapolská pizza, nejslavnější kulinářská specialita známého italského města, získala ochrannou známku EU v kategorii tradiční zaručená specialita (TSG). Označení zaručuje nejen exkluzivitu, ale umožňuje navíc vymáhat i náhradu za nedovolené napodobování výrobku. Oznámil to server BBC.
Paříž – Feta a mozzarella začaly na francouzském trhu nebezpečně konkurovat sýrům tamějšího původu, zejména plísňovým typu camembert a brie. Celková spotřeba sýrů ve Francii navzdory ekonomické krizi stoupla loni ve srovnání s rokem 2008 o 2,3 procenta.
Ústí nad Labem /HLASUJTE/ – Soutěž o nejlepší čtenářský recept vyhrály tvarohové noky se špenátovou omáčkou od Martiny Bílské. V hlasování na webu Ústeckého deníku získal od čtenářů nejvíce hlasů.
Ten, kdo chce být zdravý jako řípa, by měl sníst půl kilogramu ovoce a zeleniny denně. V chladných dnech si zeleninu můžete tepelně upravit, z jídelníčku byste ale neměli škrtnout ani tu čerstvou. A nemusí ji přitom reprezentovat jen rajčata a okurky.
Určitě potřebujete ušetřit čas i spotřebu elektrické energie a přitom si na jídle, které připravujete doma, pochutnat. Pomoci vám mohou domácí pekárny a parní anebo elektrické tlakové hrnce.
Dubnice, Příšovice – Naučit děti zásadám správného stravování chce obecně prospěšná společnost Venkovský prostor prostřednictvím projektu Zrcadlo výživy.
Dubnice – Naučit děti zásadám správného stravování chce obecně prospěšná společnost Venkovský prostor prostřednictvím projektu Zrcadlo výživy. Do mlékárny v Příšovicích se ve středu vypravily děti ze základní školy v Dubnici.
Východní Čechy – Zvýšený počet vloupání do opuštěných chat a chalup evidují nyní policisté. Zda jsou rekreační objekty obydleny, nebo naopak prázdné, nezvaní hosté lehce zjistí podle toho, zda jsou v okolí ve sněhu lidské stopy či nikoliv.
Bez dostatečného příjmu sacharidů by dětský organismus neměl dostatek energie nejen na fyzické aktivity, ale ani na správný růst a vývoj. Dobrým zdrojem sacharidů je například pečivo a cereálie, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu.
Chomutovsko – K snídani hlt kakaa, pak šup aktovku na záda a do školy. Při vyučovacích hodinách se ozývá kručení v břiše a o velké přestávce se školáci ládují rohlíky se salámem a sladkými tyčinkami.
Tlumačov /FOTOGALERIE/ – Rekordních devětačtyřicet vzorků pálenky se sešlo na letošním koštu v Tlumačově. Sedmého ročníku akce, který byl načasován na sobotU 30. ledna odpoledne, se zúčastnilo padesát tři hodnoditelů především z řad tamní veřejnosti.
Bukovany – Přesně 1358 vzorků destilátů bude v sobotu na již tradičním XIII. ročníku Koštu slovácké slivovice a jiných destilátů v Bukovanech u Kyjova.
Zábřeh /FOTOGALERIE/ - Přes pět set litrů mléka si lidé načepovali během prvních dvou dnů provozu z automatu, který u křižovatky Bezručovy a Mánesovy ulice v Zábřehu instalovalo místní Agrodružstvo. Přístroj velký jak novinový stánek je téměř stále v obležení lidí.
Trmice – V hypermarketu Globus zažili neobvyklou krádež a nahlásili ji trmickým strážníkům. Ti, když přijeli do velkosamoobsluhy, byli také překvapeni.
Jankovice – „Není nad čistou slivovici,“ tvrdil v sobotu na degustaci 264 vzorků destilátů v Jankovicích domácí porotce, šestasedmdesátiletý Josef Šilc.
Machová /FOTOGALERIE/ - Téměř stovka příznivců dobrého vína se sešla v sobotu odpoledne v kulturním domě v obci Machová na Zlínsku, aby se zúčastnili koštu moravských vín.
Praha – Obchodní řetězec Lidl stahuje z prodeje mléčný výrobek s názvem Jemné tvarůžky rakouské značky Reinhardshof. Při analýzách byl ve vzorcích sýru zjištěn výskyt bakterie listérie. ČTK o tom v sobotu informovala Sandra Kipeťová ze společnosti Lidl.
Orlickoústecko – Zákazníci mají zájem o kvalitní české produkty. Svědčí o tom ohlasy a stoupající prodej čerstvého mléka v automatech rodinné farmy Staňkových umístěných v Ústí nad Orlicí a Chocni.
Ostrava/FOTOGALERIE/ - Pro toskánské víno či delikatesy, mezi nimiž nechybí například slanina z divokých prasat či originální salámy a pasty s podpisem rustikální Florencie, už ani obyvatelé Ostravy nemusejí cestovat daleko. Již zhruba rok totiž funguje na Nádražní ulici nedaleko ostravského hlavního nádraží Toskánská vinotéka.
Praha – Stále více sýrů na pultech tuzemských obchodů pochází ze zahraničí, jejich podíl rok od roku roste a je již téměř poloviční. Od ledna do listopadu loňského roku bylo do země dovezeno 68.000 tun sýrů, zhruba o pětinu více než ve stejném období předloni, řekl ČTK výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.
Kutná Hora, Kaňk - Hostem dalšího dílu kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla v úterý večer v centru Mozaika na Kaňku zpěvačka, textařka a tanečnice Lucie Nosová. Tentokrát se vařilo po vegetariánsku. Recept na její oblíbené jídlo najdete na konci článku!
Slušovice – Přestože se teplota stále drží pod bodem mrazu, návštěvníkům restaurace U Strýčka ve Slušovicích v sobotu 16. ledna zima určitě nebude. Český zahrádkářský svaz Slušovice tam totiž společně s místní pálenicí od 14 hodin pořádají již 6. slušovický košt slivovice.
Třebíč – Malý Adam Kremláček z Třebíče je jedním z dětí, které půjdou příští týden v celém městě k zápisu do 1. třídy. On konkrétně na ZŠ Václavské náměstí.
Zlín – Zřejmě pro snídani či svačinu si ve čtvrtek 14. ledna došel do supermarketu na zlínském sídlišti Jižní Svahy pětatřicetiletý muž. Sýry, kečup a rybičky v hodnotě téměř tři sta korun však nehodlal zaplatit.
Domažlice - V prodejně potravin a zboží denní potřeby ve Švabinského ulici v Domažlicích hodlal 12. ledna nakupovat za pět prstů 22letý mladík z Plzně.
Liberec – Ríšovi je rok a půl a zatím se vyjadřuje v jednoslabičných slovech. Ovšem anglických. „Asi se mu lépe vyslovuje čís (cheese) než sýr,“ říká jeho maminka Alena Hejná.