Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Viktoria Azarenková s trofejí pro vítězku turnaje v Miami.

Azarenková přerušila kariéru, je těhotná. Návrat ale plánuje

Monte Carlo - Bývalá světová tenisová jednička Victoria Azarenková přerušila kariéru kvůli těhotenství. Šestadvacetiletá dvojnásobná vítězka Australian Open oznámila na sociálních sítích, že s přítelem očekává narození potomka na konci roku. Po mateřské pauze se chce k tenisu vrátit.

Sanitka. Ilustrační snímek.

Řidička se v protisměru potkala se stromem

Lanšperk – Do svého cíle ve čtvrtek nedojela sedmatřicetiletá žena ve vozidle značky Nissan Micra. K nehodě došlo okolo jedenácté hodiny mezi Lanšperkem a Dolní Dobroučí.

Klára Vytisková

Klára Vytisková přiveze nové album Home

Jedna z nejtalentovanějších zpěvaček české klubové scény zazáří na Masarykově náměstí v Novém Jičíně. V pátek 15. července tam svou show a nové sólové album Home představí od 20 hodin Klára Vytisková.

Lenka Bártová.

Lenka Bártová: Nemoc dcery jsem přijala až po roce

Praha /ROZHOVOR/ - Srovnat se s postižením dcery nebylo pro Lenku Bártovou snadné. Dnes pomáhá rodinám, kterým se stalo něco podobného 
a s dcerou Eliškou jsou obě šťastné. Vyzkoušela západní 
i čínskou medicínu, aby dceři pomohla. Slov, jako jsou mentální retardace, se ze začátku bála. Je to normální. Přijmout, že se člověku narodí dítě s postižením, trvá. Lenka Bártová to zvládla a dnes pomáhá ostatním.

Ilustrační foto

Většina těhotenských aplikací nestojí na vědě, varuje studie

New York - Spoléhat se na aplikaci v chytrém telefonu, pokud se chcete vyhnout těhotenství, anebo naopak otěhotnět, je dost riskantní podnik, varují vědci, které citoval list Daily Mail. Posouzení téměř stovky aplikací sledujících ženinu plodnost zjistilo, že valná většina není založena na pevných vědeckých základech, což by mohlo mít katastrofální následky.

Michael Cestr vzpomínal, jak dlouho nejezdily vlaky, takže jejich příbuzní na návštěvě nemohli opustit Krnov.

Vzpomínali na povodně 1997

/2 x VIDEO/ Coworking Krnov ve čtvrtek zorganizoval promítání fotografií a videí, které byly ve městě pořízeny před 19 lety. Do Krnova 7. července 1997 vtrhla extrémně velká voda, jaká statisticky přichází v úvahu jednou za 700 let.

Vědecké centrum CEITEC. Ilustrační foto.

Downův syndrom odhalí nový test dřív

Brno - Bude to kluk, nebo holka? A narodí se dítě zdravé? Tyto otázky problesknou hlavou každé nastávající matky. Riziko vývojové vady hrozí až u pěti procent dětí. Mezi nejčastější genetická onemocnění způsobená chybným počtem chromozomů patří Downův syndrom. Obvyklá vyšetření často ohrožují nenarozené děti, vzorky se totiž odebírají hlavně z plodové vody. Ženám nyní naději dává Středoevropský technologický institut Ceitec v Brně, který získal akreditaci na nový test.

Vodácká svatba Jitky a Michala Stojarových.

Řekli si své ano a odjeli na vodu. Z nebe jim padalo mokré štěstí

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Jitka Kinařová a Michal Stojar jsou vodáci tělem i duší. Rozhodli se, že v duchu této záliby také uzavřou manželství. A kdy jindy, než pár minut před odjezdem na vodu. Dohodli se, že si své ANO pro společné zakotvení v přístavu manželství řeknou tajně a své rodině to prozradí až po návratu.

Jason Day.

Kvůli viru zika nepojede do Ria ani světová golfová jednička Day

Akron (USA) - Olympijského golfového turnaje v Riu se nezúčastní ani světová jednička Jason Day. Účast vzdal stejně jako další hráči kvůli obavám z viru zika. Osmadvacetiletý Australan nechce podstoupit sebemenší riziko, neboť v budoucnu by rád měl další děti.

Juraj Valach

Chomutovský obránce Valach prožívá tragédii, při porodu mu zemřela manželka

Banská Bystrica - Velkou rodinnou tragédii prožívá slovenský hokejový obránce Juraj Valach, který působí v české extralize v Chomutově. Jeho manželka Simona o víkendu ve vysokém stadiu těhotenství při očekávání dvojčat zkolabovala, lékaři sice chlapce i děvče zachránili, ale Valachova žena v pondělí zemřela. Uvedl to deník Nový čas.

Lucka, Eliška a Terka. Trojčátka, která se narodila v polovině dubna roku 2014, kompletně změnila život svým rodičům Jitce a Mirkovi Rafajovým z Želechovic nad Dřevnicí. Péče o děti je téměř nepřetržitá.

Dostihy, ale stojí za to, říkají rodiče trojčat

Želechovice nad Dřevnicí – Lucka, Eliška a Terka. Trojčátka, která se narodila v polovině dubna roku 2014, kompletně změnila život svým rodičům Jitce a Mirkovi Rafajovým z Želechovic nad Dřevnicí. Všední starosti musely jít rázem stranou, trojlístek vyžaduje jejich neustálou a veškerou pozornost.

Ilustrační foto.

ROZHOVOR: Cílem je spokojená žena a zdravé dítě

Liberec - Říká lékařka, která pomáhá neplodným párům. Napřed kariéra, potom děti. Tak zní mantra většiny současných mladých a vzdělaných žen. Jenže příroda se nemusí nutně shodovat s jejich hodnotovým žebříčkem.

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová se stala podruhé babičkou

Washington – Pravděpodobná demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová se v sobotu stala podruhé babičkou. Její dceři Chelsea se narodil syn Aidan, informovala světová média.

Zahradní slavnost neonatologického oddělení Nemocnice Hořoivce

Předčasně narozené děti 
si užily zahradní slavnost

Hořovice – Patrikovi a Filipovi je dva a půl roku. Chlapečci se narodili předčasně, potřebnou péči našli v hořovické porodnici U Sluneční brány. Navíc byli mezi pozvanými dětmi, pro které zástupci neonatologického oddělení Nemocnice Hořovice v předchozích dnech připravili zahradní slavnost v parku zámku Hořovice.

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.

V Ústí bude centrum fetomaternální medicíny. Co to je?

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Ke špičkovým zdravotnickým pracovištím ve svém oboru v České republice zcela jistě patří i Gynekologicko porodnická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně a Krajské zdravotní, a. s. Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Obžalovaná žena z Podbořan. Ilustrační foto.

Vrchní soud potvrdil patnáctiletý trest za zabití novorozence

Praha - Vrchní soud ve středu potvrdil ženě z Podbořan na Lounsku patnáctiletý trest za zabití novorozence. Porod dítěte se snažila utajit, pak ho donesla ke kontejneru, kde zemřelo na podchlazení. Odvolací soud se případem zabýval podruhé. Loni v listopadu soud ženě o dva roky snížil sedmnáctiletý trest, který ji uložil Krajský soud v Ústí nad Labem. Nejvyšší soud však kauzu vrátil zpět, aby soud vysvětlil, jakými úvahami k rozsudku došel.

Michal Burda

Babybox je lepší smrti

Lze jenom velmi těžce odhadovat, co přivede matku novorozence k tomu, že své právě narozené dítě odloží do babyboxu. Může to být zoufalá finanční situace, nechtěné těhotenství, strach ze zodpovědnosti či jenom náhlé hnutí mysli? Možností je mnoho.

Ilustrační foto.

Po změně zařazení a zvýšení platů odcházely stonat

České Budějovice - V jedné s. r. o. na Prachaticku si v letech 2010 až 2013 zjevně velmi považovali žen. Se třemi postupně uzavřeli pracovní smlouvy s platy od 50 000 do 80 000 korun měsíčně. A co čert nechtěl, každá z nich obratem odešla marodit, případně později na mateřskou. Dá rozum, že pak čerpaly nemocenskou a peněžitou pomoc v mateřství vypočítané samozřejmě z vyměřovacích základů…

Rakouská asistentka pomáhá v Guineji.

Sousedka pečuje o rodičky v Guineji

Linec - Josefa Faschingová (47), porodní asistentka z Waldhausenu, založila loni "Guinea Hospital Projekt Frouki" („frouki" znamená v místní řeči těhotenství). Od té doby strávila v Africe skoro půl roku, píše deník OÖN.

Simona Křivánková.

Křivánkové dovoluje triatlonovou dřinu hodná dcera

Brno – Některé závodnice po narození potomka ztratí zájem o vrcholový sport a dělají ho již jen pro zábavu. To však není případ brněnské triatlonistky Simony Křivánkové. Aktivně sportovala už v těhotenství a po porodu ve středu přesně devatenáctiměsíční dcery Lucie, se zdá, že se do sportu ponořila ještě víc.

Ilustrační foto.

Porodila mrtvé dítě. Zpanikařila a schovala tělo do mrazáku

Brno – Po předchozím utajovaném těhotenství, bez jakékoli přípravy na porod a bez opatření základních věcí pro ošetření novorozence porodila žena v utajení dítě do vany. Dítě ve vaně ponechala bez pomoci. Podle obžaloby jednala Brňanka Pavla Valentová jednala s úmyslem nechtěné dítě usmrtit. Ve středu proto stanula před brněnským krajským soudem. Obžalované hrozí až výjimečný trest.

Ilustrační foto.

Případ smrti miminka odročen na neurčito

Praha - Očekávaný verdikt v kauze smrti novorozené holčičky v úterý u Krajského soudu v Praze nepadl; po dokončení dokazování bylo hlavní líčení odročeno na neurčito.

Dasha

Dasha: 'Kromě mateřských povinností mě čeká muzikál'

Východní Čechy/ Janské Lázně /ROZHOVOR/ - Zahájení lázeňské sezony 2016 se nezadržitelně blíží. Již v sobotu 
4. června do Janských Lázní zavítá nejen široká veřejnost, ale také řada umělců. V průběhu oslav 1010. výročí nalezení léčivého pramene vystoupí i zpěvačka Dasha se skupinou Pajky Pajk.

Týden respektu k porodu v Nymburce

Respekt k porodu stále chybí. Co přesně a proč?

Nymburk - Světový týden respektu k porodu není ničím novým, ba naopak. Jeho mnoholetá tradice svědčí 
o tom, že se jedná stále 
o žhavé a často ožehavé téma. V Nymburce se k němu letos již po šesté přihlásilo Hnutí za aktivní mateřství (HAM) a Mateřské centrum Svítání.

Ilustrační snímek

Záchranáři pomáhali s předčasným porodem dvojčat

Praha - Předčasně na svět se v noci na pondělí zachtělo hned dvěma miminkům naráz. Informovala o tom Jiřina Ernestová z centrály pražských záchranářů, podle jejíchž slov byli zdravotníci časně ráno voláni do Hlubočep k předčasnému porodu dvojčat.

Ilustrační foto.

Ke Světovému týdnu porodu pořádá Kašpárek festival

Mělník - Moje tělo, moje dítě, moje rozhodování, takové je téma letošního Světového týdne respektu k porodu. Ve třetím květnovém týdnu se v řadě českých měst pořádá Festival o těhotenství, porodu a rodičovství, přednášky, workshopy a setkání.

Ilustrační foto

Soud vzal muže podezřelého
 z podílu na smrti batolete do vazby

Nymburk -  Dvaatřicetiletý muž z Nymburka, kterého policisté stíhají v souvislosti s úmrtím rok a půl starého chlapečka, skončil ve vazbě. Rozhodl 
o ní nymburský soudce Václav Krejčík, který jako důvod uvalení vazby uvedl možnost útěku a vyhýbání se tak možnému trestu.

Ilustrační foto

Soud vzal muže podezřelého
 z podílu na smrti batolete do vazby

Nymburk -  Dvaatřicetiletý muž z Nymburka, kterého policisté stíhají v souvislosti s úmrtím rok a půl starého chlapečka, skončil ve vazbě. Rozhodl 
o ní nymburský soudce Václav Krejčík, který jako důvod uvalení vazby uvedl možnost útěku a vyhýbání se tak možnému trestu.

Ilustrační foto

Asi čtvrtina těhotenství končí potratem, ročně je jich 56 milionů

Londýn – Asi čtvrtina všech těhotenství končí umělým potratem, ročně je jich na celém světě kolem 56 milionů. Zatímco četnost potratů v rozvinutém světě za uplynulé čtvrtstoletí výrazně klesla, v rozvojovém světě zůstává prakticky nezměněná, vyplývá ze studie Světové zdravotnické organizace (WHO) a výzkumného střediska Guttmacher Institute.

Ombudsmanka Anna Šabatová

Šabatová: Datum početí může ovlivnit, zda je nárok na mateřskou

Brno - Datum početí dítěte může podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové ovlivnit, jestli má matka nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Směrodatné je určení počátku těhotenství na základě prvního ultrazvukového vyšetření, uvedla dnes ombudsmanka. Ženě z jižních Čech původně nebyla přiznaná mateřská kvůli orientačnímu určení data početí lékařem.

DEN ZDRAVÍ V NERATOVICKÉ NEMOCNICI!!

19. 5. 2016 Přijďte se podívat, jste srdečně zváni! Budete mít možnost zdarma zjistit o vašem zdraví spoustu nových informací!Čekají na vás široká škála preventivních vyšetření, názorné ukázky a mnoho dalšího.