Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Baruška Valicsková (na snímku se sestrou Adélkou) se narodila se spastickou formou dětské mozkové obrny. Rodina shání peníze na větší auto.

Dívka z Českého Krumlova se pere s osudem. Rodina potřebuje speciální auto

Nechodí, má omezenou verbální komunikaci a za sebou několik epileptických záchvatů a také tři operace zraku. Ale je to velká bojovnice, která se nevzdává a svou veselou povahou a zarputilostí dělá radost celé své rodině a každému, kdo ji pozná. Řeč je o Barborce Valicskové z Českého Krumlova, která společně se svou sestrou Adélkou začátkem června oslaví šesté narozeniny.

Beseda v kraslickém klubu Šnek

Ve 37. týdnu přišla o dítě. První půlrok si nepamatuji vůbec, vzpomíná žena

Před třiadvaceti lety přišla těsně před porodem o dítě. Nikdy ho neviděla, nikdy si ho nepochovala. První půlrok po tragické události si takřka nepamatuje. Byla zlomená. Tehdy jí pomohla matka a druhé dítě, které bylo již na světě. Fakt, že přišla o dítě, dokázala přijmout až po dvaceti letech. To je jen jeden z příběhů tisíců rodičů, kterým odešlo dítě z tohoto světa dříve, než stačilo dospět a zestárnout. 

Nedílnou součástí vyšetření je speciální ultrazvuk.

Písecká nemocnice se zaměří na prevenci preeklampsie, strašáka budoucích maminek

Předporodní péče písecké nemocnice, která patří stejně jako péče porodní mezi špičku v celé republice, se dále rozšiřuje. Její součástí je nově také prevence a záchyt preeklampsie, která patří mezi nejobávanější zdravotní komplikace v těhotenství. Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Písek může provádět vyšetření preeklampsie jako jedno z mála v jižních Čechách.

Ilustrační snímek

Čtenářská poradna: Těhotenství a pojištění

Sestra měla během těhotenství značné komplikace. Byla na neschopence, a dokonce i v nemocnici. Lze se pro tento případ pojistit, když těhotenství není nemoc? Na dotaz Kateřiny Balíkové z Olomouce odpovídá Michal Korejs, manažer NN Životní pojišťovny.

Vanesska trpí fetálním alkoholovým syndromem

Její matka v těhotenství pila alkohol. Na dívce to zanechalo trvalé následky

Před deseti lety vstoupila do života Zdenky Habrové z Liberce holčička Vanesska, kterou si vzala z kojeneckého ústavu do pěstounské péče. Chtěla jí nahradit nejdůležitější první dva roky, kdy nežila v milující rodině, dosytit její potřeby. Jelikož biologická matka dítěte po dobu těhotenství pila alkohol, předpokládalo se, že se u holčičky rozvine fetální alkoholový syndrom, zkráceně FAS. Jednu z nejtěžších forem tohoto syndromu potvrdilo vyšetření ve slovenském Ružomberku.

Vanesska trpí fetálním alkoholovým syndromem.

Její matka v těhotenství pila alkohol. Na Vanessce to nechalo trvalé následky

Před deseti lety vstoupila do života Zdenky Habrové z Liberce holčička Vanesska, kterou si vzala z kojeneckého ústavu do pěstounské péče. Chtěla jí nahradit nejdůležitější první dva roky, kdy nežila v milující rodině, dosytit její potřeby. Jelikož biologická matka dítěte po dobu těhotenství pila alkohol, předpokládalo se, že se u holčičky rozvine fetální alkoholový syndrom, zkráceně FAS. Jednu z nejtěžších forem tohoto syndromu potvrdilo vyšetření v Centru diagnostiky, terapie a prevence ve slovenském Ružomberku.

České ženy před i po porodu absolvují řadu vyšetření, přičemž mnoho z nich může pokrýt veřejné zdravotní pojištění

Přehledně: Na co přispívají pojišťovny těhotným ženám a čerstvým matkám

Vyšetření děložního čípku, ultrazvuk prsů či třeba odhalení těhotenské cukrovky. České ženy před i po porodu absolvují řadu vyšetření, přičemž mnoho z nich může pokrýt veřejné zdravotní pojištění. Vyznat se v nabídce je ale někdy složité. Deník proto přináší stručný výběr toho, co těhotným ženám i čerstvým maminkám letos nabízejí pojišťovny.

Po narození vážil Matoušek sotva kilo. Malý bojovník start do života zvládl

Po narození vážil sotva kilo. Malý bojovník ale obtížný začátek života zvládl

Matouš se narodil ve vaku blan. O takových dětech se říká, že budou výjimečné a budou mít v životě štěstí. První okamžiky na světě měl ale složitější. Narodil se předčasně ve 29. týdnu, navíc s rozštěpem rtu a patra. Díky péči perinatologiského centa v krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně (KNTB) a bojovnému duchu však obtížný začátek zvládl a nyní je z něj spokojené usměvavé osmiměsíční miminko.

Pro většinu těhotenství jsou typické určité příznaky, které může odhalit i ženino okolí

Jak poznat, že je žena těhotná? Toto jsou jasné signály, kterých si lze všimnout

Když se žena snaží otěhotnět, může si v určité chvíli začít všímat jemných signálů, že se s jejím tělem něco děje a poznat, že čeká dítě dříve, než se na testu objeví dvě čárky. Pak jsou tu ale také ukazatele, podle kterých může těhotenství rozeznat i ženino okolí včetně partnera. Čeho si všímat a kdy a s jakou pravděpodobností je možné těhotenství odhalit i bez testu?

Ilustrační foto

Pitva potvrdila, že se na smrti těhotné ženy z Lípy nepodílel nikdo další

V pátek 27. ledna hledali policisté ženu mongolské národnosti z České Lípy. Intenzivní pátrací akce měla smutný konec. Žena byla nalezena bez známek života. Byla v devátém měsíci těhotenství a doma měla malé miminko. Policisté již znají předběžné výsledky pitvy a nic nenasvědčuje tomu, že by se na její smrti podílel někdo další.

Tisková konference o vzácném onemocnění způsobujícím selhání orgánu a předčasný porod u rodiček v Gynekologicko-porodnické klinice VFN "U Apolináře" v Praze.

Přežily svou smrt. Příběhy žen, kterým v těhotenství začaly selhávat orgány

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jednu až dvě pacientky z milionu zasáhnou v těhotenství vážné potíže a začnou jim selhávat orgány. Trombotická mikroangiopatie je vzácné a zároveň zákeřné onemocnění, při kterém jde o život. Úmrtnost je až osmdesát procent. Dvě ženy, Petra a Sabina, měly to štěstí, že se na konci loňského roku dostaly včas do péče pražských lékařů, a obě i jejich děti přežily.

Cestu ke svému předčasně narozenému dítěti hledala dlouho

Měla jsem pocit, jako by nebyla moje, říká matka předčasně narozeného dítěte

Když matce nenarozené Adrianky odtekla plodová voda ve 28. týdnu těhotenství, otočil se jí život vzhůru nohama. Okamžitý převoz do porodnice a následná změna fyziologického těhotenství na rizikové, znamenaly pro celou rodinu obrovský šok. Co vše prožívá matka, zdravotní sestra a dětský lékař, když se na oddělení objeví extrémně nedonošené miminko?

Petra Urbánková pomáhá nastávajícím matkám jako soukromá porodní asistentka.

Je to poslání, říká o pomoci maminkám ve Vyškově soukromá porodní asistentka

S přípravou, doprovodem a vedením porodu pomáhá nastávajícím matkám ve Vyškově soukromá porodní asistentka Petra Urbánková. Vyškovskému deníku vyprávěla o svých zkušenostech a o tom, v jakých podmínkách vyškovští novorozenci přicházejí na svět. Za svými klientkami je připravena vyrazit čtyřiadvacet hodin denně. „Mám v sobě nastaveno, že nikdy nevím kdy vyjedu, a proto je nutné, abych byla vždy připravena k možnému výjezdu. To myslím, že se mi podařilo,“ říká v rozhovoru Urbánková.

Vrozená vada chodidel dítěte po užívání thalidomidu matkou v těhotenství.

Tisíce postižených i četná úmrtí. Lék obsahující thalidomid se používá dodnes

Jako největší člověkem způsobená lékařská katastrofa v historii je označována aféra, která je spojovaná s lékem thalidomid. Stačila jedna jediná pilulka podaná v kritickém období těhotenství a po celém světě se začaly rodit postižené děti, z nichž téměř polovina brzy po porodu umírala. Lék si však s hrůznými účinky lékaři spojili až po dlouhých pěti letech.

Anička měla být zdravé miminko. Alespoň to si všichni do posledních okamžiků mysleli.

Těšila se na zdravé miminko. Dcerka bude ležák, řekli zdrcené matce lékaři

Těhotenství a porod zdravého dítěte se jeví jako přirozená součást plánování rodiny. Někdy se ovšem stane, že i po zdánlivě nekomplikovaném těhotenství a přirozeném porodu přivede žena na svět dítě, které musí hned v prvních okamžicích bojovat o život. Anička se narodila s těžkou mikrocefalií, postižením všech končetin, špatně vidí a sama se ani nenají.

Některé potraviny mají prokazatelný vliv na dobrou náladu.

Čokoláda i ryby. Některá jídla zatočí s bolestivou menstruací lépe než pilulka

Bolestivá menstruace trápí mnoho žen a některé státy kvůli ní přistupují i k takzvanému menstruačnímu volnu. U nás toto opatření v platnost nejspíš zatím nevstoupí, a tak nám nezbude než si od bolesti pomoci sami. Někdy ale není nutné sahat hned do lékárničky, jelikož od bolesti mohou ulevit i některé potraviny, které máme běžně doma.

Dula Sebastiána Chomiszak a ilustrátorka Renáta Tšponová.

Sebastiána Chomiszak o práci duly i tvorbě knihy: Chodím si do práce pro zázrak

Knih k narození miminek existuje na trhu nepřeberné množství. Když však Sebastiána Chomiszak čekala své první dítě, vše ji připadalo příliš kýčovité. A tak jednou spíš z legrace řekla své kamarádce a talentované ilustrátorce Renátě Tšponové, ať vytvoří nějakou vkusnou fotoknihu. Z nevinné věty nakonec vznikl projekt Z lásky ke vzpomínkám, na kterém mladé ženy společně pracují už od roku 2018.

Petra Kašparová s dcerou Maruškou

Osm tisíc dětí ročně se rodí předčasně. Váží i jen půl kila

Kvůli chronickému onemocnění s ledvinami měla Petra Kašparová problém najít gynekologa, který by se neobával jejího těhotenství. Nakonec zakotvila v pražské porodnici U Apolináře. „Jsem šťastná, že jsem se už ve třináctém týdnu těhotenství dostala k lékaři Michalu Kouckému, který je v republice jedním z největších odborníků na rizikové pacientky,“ řekla Deníku.

Irina Kalininová. Zraněná těhotná žena po bombardování porodnice v ukrajinském Mariupolu. Lékaři nedokázali zachránit dítě, ani ji.

Její fotka obletěla svět. Manžel těhotné ženy z Mariupolu teď popsal celý příběh

„Zabijte mě! Hned!“ křičela těhotná žena ve chvíli, kdy si uvědomila, že její dítě nežije. Její fotka, na které ji záchranáři těhotnou odnáší se zakrváceným podbřiškem z rozbombardované porodnice v Mariupolu, se začátkem března během chvilky stala symbolem krutosti války. Donedávna nikdo nevěděl, jak se tato žena jmenovala. Její jméno bylo Irina Kalininová a její manžel Ivan se rozhodl reportérům BBC svěřit s těžkým příběhem své mrtvé ženy.

Případ holčičky nalezené v kontejneru na jednom z pardubických sídlišť dnes řeší Krajský soud v Pardubicích.

Dnes bych to udělala jinak, řekla žena, která odložila novorozence do popelnice

/FOTO, VIDEO/ Krajský soud v Pardubicích začal v pondělí 31. října projednávat případ holčičky nalezené letos v lednu v kontejneru na jednom z pardubických sídlišť. Státní zástupce viní z pokusu o vraždu její 35letou matku, ženě hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Novorozenec přežil díky tomu, že ho našli náhodní kolemjdoucí. Silně podchlazenou holčičku se lékařům podařilo zachránit. Obžalovaná čin nepopírá. Před soudem vypověděla, že toho lituje.

Zastupitelka si stěžuje na diskriminaci při povolebních vyjednáváních.

Dačickou zastupitelku měli diskriminovat. Kvůli těhotenství prý nezasedne v radě

Povolební vyjednávání v Dačicích mezi KDU-ČSL, ODS a Nezávislými údajně doprovázela diskriminace. Současné partnery na radnici, kterými jsou lidovci a občanští demokraté, měla nově doplnit zastupitelka za Nezávislé Zdeňka Koutná. ODS prý ale odmítla návrh, aby Koutná obsadila jedno křeslo v radě s odůvodněním, že je těhotná a proto funkci nezvládne.

Josef Hyánek

Od mentálního poškození uchránil stovky dětí. Teď 90letý lékař pomáhá těhotným

Začínal jako pediatr na rodném Valašsku a dodnes vzpomíná, jak mu tam za záchranu dětského života rodina poděkovala slivovicí, špekem a muzikou. „Byl jsem blízko lidem a svého lékaře tam ctili,“ zavzpomínal pro Deník lékař a později i biochemik Josef Hyánek. Stále aktivní odborník oslaví příští rok devadesátiny. Za celoživotní bádání a pomoc lidem byl letos navržen na státní vyznamenání.

Ilustrační foto

Až desetinu těhotných ohrožuje vážná komplikace. Porodnice jim nabízí pomoc

Preeklampsie. Jeden z nejzávažnějších stavů, který postihuje až desetinu všech těhotných žen. Porodnické oddělení šumperské nemocnice se nyní zapojilo do unikátního projektu, díky kterému budou její odborníci trvale sledovat těhotné ženy s vysokým krevním tlakem na dálku a riziko vzniku nebezpečného onemocnění vyhodnocovat s pomocí umělé inteligence. Projekt startuje 1. září a zapojit se do něj mohou všechny těhotné ženy od 20. týdne těhotenství.

Lvice 2022 je název projektu, do které se Irena Malá letos zapojila.

Překonala transplantace a téměř oslepla. To jí ale nebrání být Lvice

/ROZHOVOR/ Při setkání s usměvavou, věčně dobře naladěnou a elegantní Irenou Malou Svatou z Jablonce by vás ani ve snu nenapadlo, co všechno má tato dvaapadesátiletá vitální žena za sebou. Drobná blondýnka za svůj život už čelila mnohým výzvám, zejména těm zdravotním. A čelí dodnes. 

Markéta Verbíková z Žamberecka pracuje jako dula.

Bez mužů neporodíte. Tak varoval socialismus těhotné ženy, říká dula ze Žamberka

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Doprovází ženy k porodu, připravuje budoucí otce na jejich novou roli a bourá zažité mýty. „Jsem dula,“ představuje se Markéta Verbíková, která žije nedaleko Žamberka. Vystudovala lesnické inženýrství a oboru se také chtěla věnovat. Pak ale v Kanadě otěhotněla a právě zážitek z vlastního těhotenství a porodu jí přenastavil priority i životní dráhu.