Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Ilustrační snímek

Polská nemocnice odmítla provést legální interrupci. Žena se psychicky zhroutila

Fakultní nemocnice ve městě Bialystok na východě Polska odmítla šestadvacetileté ženě ukončit těhotenství, přestože podle prenatálních vyšetření měl plod nevyléčitelnou, smrtelnou vadu - neměl lebeční kosti. Po takové diagnóze se žena psychicky zhroutila a propadla depresím, což nezávisle na sobě potvrdili dva psychiatři. Přesto nemocnice odmítla vykonat interrupci, a to s odvoláním na verdikt ústavního soudu, který loni na podzim postavil interrupce prakticky mimo zákon.

Požár kladenské prádelny.

Požár prádelny: Těhotná žena utrpěla těžké popáleniny, jsou i další zranění

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Požár prádelny v kladenské Polské ulici si vyžádal zranění. Pět lidí se nadýchalo kouře a utrpěli různé popáleniny. Mezi nimi byla i těhotná žena, kterou s těžkými popáleninami přepravil vrtulník do nemocnice. Dalším vážně zraněným byl muž, kterého převezla sanitka do nemocnice v Motole. Na místě byl vyhlášen traumaplán 1. stupně. Událost se stala v pondělí 6. prosince dopoledne.

Slezská nemocnice v Opavě.

Zákony jsou v ČR nastaveny volněji i proto, aby se neprováděly nelegální potraty

/ROZHOVOR/ Od roku 2012 působí jako primář Gynekologicko-porodnického oddělení Slezské nemocnice Opava Alfréd Dörr. V následujícím rozhovoru jsme se věnovali problematice umělého přerušení těhotenství. Zatímco v České republice je legislativa v tomto ohledu k ženám vstřícná, v sousedním Polsku a dalších zemích jsou nastavena tvrdá pravidla, někde interrupce zákon zcela zakazuje

Pietní pochod za reprodukční, ženská a lidská práva v Polsku, 11.listopadu 2021 v Ostravě.

Demonstrace v Ostravě proti zákazu potratů v Polsku, symbolem byla smrt Izabely

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Symbolem protestního pochodu, který se konal v Ostravě 11. listopadu v podvečer, se stala třicetiletá Polka Izabela, které lékaři v souladu s přísnou polskou legislativou odmítli provést interrupci. Komplikované těhotenství skončilo ve dvaadvacátém týdnu smrtí plodu i ženy. Boj za reprodukční, ženská i lidská práva v Polsku. V takovém duchu se nesl protest s názvem Už ani jedna!, jehož účastníci se setkali v sedmnáct hodin před budovou polského konzulátu v Ostravě.

Doc. MUDr. Michal Otčenášek, CSc.

Nový trend: Chci mít hezčí přirození, žádá lékaře stále více žen

Zúžení pochvy, zmenšení labií, liposukce Venušina pahorku, vagina lift či celková rejuvenace genitálu – intimní plastická chirurgie nabízí stále více zákroků a zájem o ně roste. Rozhovor na toto téma přinesl přední český magazín zaměřený na zdraví – Kondice. Ptal se známého českého urogynekologa Michala Otčenáška.

Ilustrační foto

Kraj podpoří chytrý projekt na měření cukrovky v těhotenství

Stoupá počet žen, které v těhotenství trpí diabetem 1. stupně. Olomoucký kraj díky novému smart projektu pomůže financovat zakoupení měřících přístrojů, které budou hlídat hladinu cukru v krvi, aniž by pacientka musela dojíždět do zdravotnických zařízení na odběry.

Protest ve Washingtonu proti zákazu potratů.

Texas může nadále zakazovat většinu potratů: Nedělá výjimky ani u znásilnění

Přísné omezení potratů v americkém Texasu, proti kterému na začátku měsíce protestovalo tisíce Američanek, je stále platné. Texas může i nadále zakazovat většinu potratů poté, co federální odvolací soud zamítl poslední snahu Bidenovy vlády o zrušení nového zákona, který je největším omezením potratů za posledních padesát let.

Mezi lékaři, porodními asistentkami i ochránci lidských práv, to vře. Důvod? Česká gynekologická a porodnická společnost (ČGPS ČLS JEP) nedávno schválila nová doporučení pro tzv. komplexní péči o těhotné ženy.

Nová příručka porodníků rozčílila politiky i ženskou lobby. Chtějí omluvu

Mezi lékaři, porodními asistentkami i ochránci lidských práv to vře. Důvod? Česká gynekologická a porodnická společnost (ČGPS ČLS JEP) nedávno schválila nová doporučení pro tzv. komplexní péči o těhotné ženy. Podle kritiků ale jedna textová část dokumentu přisuzuje ženám neuctivou pozici. Napsali proto otevřený dopis, ve kterém po gynekologické společnosti žádají omluvu a revizi dokumentu, věcí se možná budou zaobírat vládní výbory. Lékaři si ale stojí za svým, kritiku odmítají.

Lucie Jeřábková doprovodila k porodu už desítky žen.

Duly na Bulovce. Na porod se nedá plně připravit, říká Lucie Jeřábková

/ROZHOVOR/ Těhotenství je období plné emocí spojených nejen s radostí z očekávaného potomka, ale i s obavami z nové situace. S tím, jak je zvládat, pomáhá ženám certifikovaná dula Lucie Jeřábková, která doprovází ženy k porodům a pomáhá jim i v šestinedělí. Od poloviny prosince je součástí projektu Duly na Bulovce, díky kterému jsou nyní duly součástí porodnickému týmu. Na rozdíl od porodní asistentky nejsou zdravotnice, pečují však o psychickou pohodu svých klientek, která při porodu sehrává jednu z klíčových rolí.

Těhotenství. Ilustrační foto.

Očkování u těhotných provází nejistota: ženy na Vysočině se obávají následků

Není to tak jednoduché rozhodnutí. Na jednu stranu nechci ohrožovat svoje okolí, protože pečuji o starší příbuzné, na druhou stranu je očkovací vakcína prostě nová a nikdo neví, co to za deset až patnáct let udělá. Navíc už to není jen o mě, ale musím vzít v úvahu i to, co by to mohlo udělat s tím malým. Opravdu nevím, jestli se nechat očkovat. Tak uvažuje o problematice očkování u těhotných žen nastávající maminka z Třebíčska Barbora Dvořáková.

Ilustrační foto

Očkování u těhotných provází nejistota. Některé ženy se obávají následků

Nechat se očkovat proti covidu jako těhotná? Rozhodně nejde o lehké rozhodnutí. "Na jednu stranu nechci ohrožovat svoje okolí, protože pečuji o starší příbuzné, na druhou stranu je očkovací vakcína prostě nová a nikdo neví, co to za deset až patnáct let udělá. Navíc už to není jen o mě, ale musím vzít v úvahu i to, co by to mohlo udělat s tím malým," popisuje nastávající maminka Barbora Dvořáková.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Pelhřimov Radan Doubek.

Primář z Vysočiny: Vyšší věk rodiček je i otázkou etiky

/ROZHOVOR/ Vstřícné prostředí pro nastávající maminky spojené s moderními trendy. To je cíl nového primáře gynekologicko-porodnického oddělení pelhřimovské nemocnice Radana Doubka. Ačkoliv má na kontě už tisíce porodů, ten úplně první si pamatuje dodnes. „Šlo o předčasný porod v sedmadvacátém týdnu těhotenství s plodem v poloze koncem pánevním,“ svěřuje se. 

Primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Pelhřimov Radan Doubek.

Primář z pelhřimovské nemocnice: Vyšší věk rodiček je i otázkou etiky

Vstřícné prostředí pro nastávající maminky spojené s moderními trendy. To je cíl nového primáře gynekologicko-porodnického oddělení pelhřimovské nemocnice Radana Doubka. Ačkoliv má na kontě už tisíce porodů, ten úplně první si pamatuje dodnes. „Šlo o předčasný porod v sedmadvacátém týdnu těhotenství s plodem v poloze koncem pánevním,“ svěřuje se. 

Menstruace.

Vše, co chcete vědět o menstruaci: komunisté v altánku, tampóny i rituály

Všichni, jak tu jsme, jsme tu díky menstruaci našich matek. Nebýt jí, nenarodili bychom se. Přestože každý měsíc menstruují miliony žen na planetě, stále se ostýcháme o své periodě mluvit otevřeně a beze studu. Přinášíme text, který se tématem zabývá z mnoha stran a zcela bez studu a zábran, kdy padají všechna tabu.

Vakcinologové upozorňují, že těhotné nejsou proti ženám ve stejném věku nákazou více ohroženy, mohou mít ale horší průběh nemoci.

Odborníci: Očkování těhotných proti covidu je možné, lépe ale po 12. týdnu

Těhotné ženy se podle dnes vydaného stanoviska České vakcinologické společnosti mohou očkovat proti covidu-19. Na twitteru o tom informoval její předseda Roman Chlíbek. Vhodné je hlavně u žen s vyšším rizikem nákazy, například pracujících ve zdravotnictví, nebo obézních, s cukrovkou a astmatem a obecně nad 35 let. Při nákaze koronavirem hrozí těhotným horší průběh i předčasný porod. Na doporučení odborníků dnes upozornil deník Právo. Stanovisko ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

Zpřísňování interrupčních zákonů vyvolává v USA nemalé vášně.

Protipotratová vlna. Spojené státy jsou další zemí, která utahuje šrouby

Protipotratová vlna se valí Spojenými státy. Nově guvernér Texasu Greg Abbot podepsal zákon, který zakazuje potraty u plodů starších šesti týdnů, tedy od doby, během níž většina žen ještě neví, že je těhotná. Protipotratoví aktivisté tvrdí, že právě v té době začíná „tlouci srdce“. Aby byl zmatek ve Spojených státech dokonalý, neonatologové toto tvrzení o počátku srdeční činnosti označují za zavádějící.

Muž připustil, že těhotnou přítelkyni napadl, odmítl ale, že by ji kopal do břicha.

Zdrogovaný muž neunesl rozchod a brutálně napadl těhotnou přítelkyni

Brutální útok na ženu ve vysokém stupni těhotenství začal v pátek řešit Krajský soud v Ostravě. Obžalovaným je dvaatřicetiletý Daniel L. z Ostravy. Vloni v listopadu na zastávce v Ostravě-Přívoze napadl svou přítelkyni (35 let), s níž čekal dítě. Žalobce tvrdí, že ji kopal do břicha! Obviněný to popírá.

Čekání, než začnou dcerky samy dýchat, bylo nekonečné, říkají rodiče dvojčátek.

Čekání, než začnou dcerky samy dýchat, bylo nekonečné, říkají rodiče

V srpnu před dvěma lety se mladým rodičům z Veselí nad Lužnicí, Michaele a Vladimírovi, narodila dvojčátka. Nellinka a Ellinka přišly na svět předčasně v 28. týdnu těhotenství. Jejich porodní váha se pohybovala okolo jednoho kilogramu a obě dvě se proto potýkaly s mnohými zdravotními komplikacemi.

Nákaza koronavirem může vést k horšímu průběhu těhotenství

Koronavirus ovlivňuje i těhotenství. Závěry studie nejsou příliš povzbudivé

Ovlivňuje koronavirus průběh těhotenství? A představuje nákaza koronavirem u nastávající matky riziko pro novorozence? Tyto otázky si dnes jistě pokládá každá těhotná žena, které byla diagnostikována nemoc covid-19. Pravdou je, že přesnou odpověď lékaři stále neznají, závěry nové studie však příliš pozitivní nejsou. 

Zubní plak je schopen vytvořit kaz už během jediného dne.

Zkažené zuby mohou způsobit rakovinu i mrtvici. U žen ohrožují těhotenství

Čechům se k zubařům moc nechce. Mnohé statistiky a studie ale udávají, že lidem, kteří se svému chrupu nevěnují, hrozí až o 15 procent častější výskyt rakoviny jazyka, jícnu i celého trávicího traktu. Zubní kaz přitom nedědíme. Pokud si špatně čistí zuby rodiče, budou to dělat i jejich děti. Pravidelnými návštěvami zubaře a dentální hygienistky můžeme předejít nejen vzniku zubního kazu, ale i dalším zdravotním komplikacím, jako jsou kornatění tepen, mrtvice, cukrovka, revmatoidní artritida, rakovina nebo předčasný porod.

Špatně fungující štítnou žlázu nemusí být vůbec jednoduché včas rozpoznat. Potíže totiž nezřídka souvisejí s dalšími chorobami. Správně nasazená léčba přitom může rychle přinést úlevu.

Problémy se štítnou žlázou: tělo dokáže varovat včas, stačí naslouchat

Deprese, suchá pokožka, ale také neklid, stres i příliš rychlé hubnutí. To jsou varovné signály štítné žlázy. Ani pro lékaře, natož pak pro pacienta není vůbec jednoduché je rozpoznat včas. Potíže totiž nezřídka souvisejí s dalšími chorobami. Správně nasazená léčba přitom může rychle přinést úlevu.

Zdravé zuby - chce to péči

Zkažené zuby mohou způsobit rakovinu i mrtvici. U žen ohrožují těhotenství

Čechům se k zubařům moc nechce. Mnohé statistiky a studie ale udávají, že lidem, kteří se svému chrupu nevěnují, hrozí až o 15 procent častější výskyt rakoviny jazyka, jícnu i celého trávicího traktu. Pravidelnými návštěvami zubaře a dentální hygienistky můžete předejít nejen vzniku zubního kazu, ale i dalším zdravotním komplikacím, jako jsou kornatění tepen, mrtvice, cukrovka, revmatoidní artritida, rakovina nebo předčasný porod.

Ilustrační foto

Žena nechtěla do vězení. Zfalšovala těhotenský průkaz a předložila jej soudu

Nezvyklý způsob, jak se vyhnout nástupu do výkonu trestu, zvolila 33letá žena. Ta litoměřickému okresnímu soudu předložila padělaný těhotenský průkaz. Tedy lékařský doklad o stavu, který by jí cestu „za katr“ o několik měsíců odložil. Padělaný průkaz byl však lehce odhalen, neboť mu chyběly povinné náležitosti, které do něj zaznamenává gynekolog při vyšetřeních těhotné.

Kladenské oddělení pro nedonošené děti.

Kladenské oddělení pro nedonošené děti se v pondělí zbarvilo purpurově

/FOTOGALERIE/ Úterý 17. listopadu je nejen státním svátkem a Dnem boj za svobodu a demokracii, ale také Světovým dnem předčasně narozených dětí. Rodičovská organizace Nedoklubko, která slaví deset let a s níž spolupracuje i kladenská nemocnice, si tento den v Kladně připomene už v pondělí.