Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Ilustrační foto.

Těhotné družce vyhrožoval vykopnutím dítěte z břicha

Otřesný případ domácího násilí, nad kterým zůstává rozum stát, uzavřel Krajský soud v Ostravě. Na pět let poslal do vězení devětadvacetiletého muže z Ostravy, který dlouhé měsíce krutě týral svou družku. Dokonce ji napadl i v době, kdy čekali dítě.

První miminko Zlína se narodilo 2. 1.  2019 ve 12:36. Holčička Natálie Bartošová z městské části Štípa vážila 3710 gramů a měřila 50 centimetrů. Poblahopřát jí přišli primátor Zlína Jiří Korec a člen představenstva KNTB Vlastimil Vajdák.

Holčička Natálie. Zlín na ni čekal více než 36 hodin

První miminko města Zlína na sebe letos nechalo čekat. Zatímco v jiných letech přicházely na svět děti v prvních minutách nového roku, letos se to první zlínské narodilo až 2. ledna pár minut po půl jedné odpoledne. Holčička dostala jméno Natálie.

Ilustrační foto

Budoucí rodičky se nemusí bát

Plzeň - V Mulačově nemocnici v Plzni zavedli pravidelná setkání vedení porodnice s rodičkami, která jsou v očekávání.

Boural s těhotnou ve vozidle. Nadýchal 1,3 promile alkoholu.

Boural s těhotnou ženou ve voze. Nadýchal 1,3 promile alkoholu

Boskovice, Knínice – Nárazem do stromu skončila v úterý v podvečer jízda čtyřiatřicetiletého muže. S osobním autem Citroën Xsara nezvládl při cestě z Knínic do Boskovic pravotočivou zatáčku a vyjel mimo silnici. Při nehodě se lehce zranila spolujezdkyně na zadním sedadle.

První úspěšný odchov mláděte šelmy jaguarundi v brněnské zoo v roce 2012. Letošního listopadu samice porodila další kotě. Zatím jej ale střeží tak žárlivě, že chovatelé o mláděti vědí jen to, že se narodilo.

Upovídaná kočka porodila další mládě. Příbuzná gepardů či pum ho žárlivě střeží

Brno - Vědí, že je na světě, tím ale veškeré informace končí. V listopadu v brněnské zoo samice jaguarundi, koček příbuzných s gepardy či pumami, porodila kotě. Zatím jej ale střeží tak žárlivě, že chovatelé o mláděti vědí jen to, že se narodilo. „Pohlaví zjistíme až při první veterinární prohlídce na jaře,“ uvedl mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč. Přírůstky ale v zahradě hlásí také z akvária, kde žijí unikátní čtyřoké ryby. Jedno z mláďat si lidé prohlédnou přímo v expozici.

Těhotenství

Práva žen v těhotenství a v době, kdy pečují o dítě? Mají nárok na řadu výhod

Jste-li těhotná, nebo se vám narodilo dítě, máte za určitých okolností právo na mateřskou a rodičovskou dovolenou. Zaměstnavatel vás nesmí diskriminovat ani při přijímání do práce ani v práci a vztahuje se na vás také celá řada výhod, od úpravy pracovní doby, přestávek na kojení, až k možnosti převedení na jinou, méně těžkou práci.

Testovaný Lubomír Lazar je jedním z dluhodobě zařazených do výzkumu CELSPAC.

Vědci podrobí výzkumu sedm tisíc rodin

Brno – Dva miliony vzorků. Přesně s takovým počtem počítá ojedinělá studie centra pro výzkum toxických látek v ovzduší Recetox. Kvůli jejich ukládání vznikne v bohunickém kampusu biobanka a nové laboratoře za dvě stě milionů korun.

Izraelští vojáci na Západním břehu Jordánu.

Palestinec střílel na autobusovou zastávku. Zabil dva Izraelce, dva zranil

/VIDEO/ Dva Izraelci zemřeli a dva byli vážně zraněni při střelbě na okupovaném Západním břehu Jordánu. Svědci popisují, že palestinský muž vystoupil u autobusové zastávky poblíž židovské osady Ofra z auta a zahájil palbu do čekajících lidí. Po činu z místa uprchl. Informoval o tom izraelský deník Haaretz.

Nastávající maminka Jana Dlabajová z Fryštáku

Bonbony, které jsem neměla ráda, teď můžu po kilech

Nastávající maminka Jana Dlabajová z Fryštáku je už na blížící se příchod potomka se vším všudy připravená. Poslední dny do porodu hrají svou roli… Paní Jana, kterou jsme navštívili už potřetí, se zapojila do projektu Deníku, v němž každou sobotu vycházejí odpovědi u ankety a odborné články pro těhotné.

S Jiřinou Vackovou, senior asistentkou Pardubického deníku, jsme se zúčastnili Vánočního  jarmarku školy Svítání v pardubickém Atrium Paláci.

Senior asistentka vyrazila s Deníkem na jarmark

Pardubice – Tento týden se v přízemí Paláce Pardubice konal vánoční jarmark pardubické školy Svítání. Na stáncích se vystavovaly hlavně předměty, na jejichž tvorbě se žáci školy podíleli. Návštěvníci si je mohli za symbolické ceny koupit.

Vegget v Kynšperku je akce, kde i „masožravci“ přicházejí na chuť vegetariánské stravě.

Vegetariánství je ideologie. Poslouchám své tělo, říká Kateřina Veselá

Kynšperk nad Ohří – Většina mých přátel jí maso a většina z nich si myslí, že vegetariáni jedí v létě saláty a v zimě smažák a sladké knedlíky, říká Kateřina Veselá z Kynšperka, která je sama několik let vegetariánka. Právě vegetariánství bylo tématem, o kterém jsme si spolu povídaly.

Starostka Martina Lisová (NK) obhájila pozici v čele obce. Foto: Deník/Martin Singr

Zastupitelstvo ve Větrném Jeníkově proběhlo v klidu

Větrný Jeníkov – Ve středu večer se konalo ustavující zastupitelstvo ve Větrném Jeníkově. Výsledky voleb v této obci musel totiž ještě potvrdit soud. Za poklidné atmosféry post starostky obhájila Martina Lisová (NK), nově bude mít dva místostarosty.

Bojovat znamená zvítězit. I tak by se dal v kostce shrnout příběh teprve čtyřiadvacetileté Jany z Přerova, která v těhotenství bojovala s rakovinou.

Pokud moje kniha „nakopne“ onkologické pacienty k boji, pak splnila svůj účel

O nelehkém boji dnes čtyřiadvacetileté Jany Ryšánkové, které před dvěma lety – ve čtyřiadvacátém týdnu těhotenství zjistili rakovinu, Přerovský a hranický deník již informoval. Tenkrát jí dokonce hrozila amputace nohy. Mladá žena se ale nevzdala a dala se do boje, bojovala za zdraví svoje i své dcery – a nelehký boj nakonec vyhrála.

Ilustrační foto.

Sex v těhotenství? Není se čeho obávat, říká lékař

Obavy a strach, anebo intenzivnější prožitek díky větší citlivosti? Každá žena prožívá intimní chvíle v požehnaném stavu naprosto jinak. Na jednom se ale lékaři jednoznačně shodují. Nemá-li žena zdravotní problémy a těhotenství probíhá zcela bez problémů, není důvod se sexu v těhotenství obávat, či si ho dokonce odepírat.

Alena Peremská s dcerou.

„Každému přeji, aby nás nepotřeboval"

Kostelec nad Orlicí /ROZHOVOR/ - Podle statistik ztráta dítěte ještě během těhotenství po prvním trimestru postihne v České republice šest rodin denně. Vyrovnat se s touto situací rodinám pomáhá Perinatální hospic Dítě v srdci, jehož zakladatelka Alena Peremská je v tomto ohledu u nás průkopnicí.

Kačenka je krásná a zdravá holčička.

Kačenka je maminčin velký zázrak. Narodila se navzdory chemoterapii

Sokolov – Malé Kačence je dnes devět měsíců a je to krásná a zdravá holčička. Že je na světě, je ale velký zázrak, Kačenka se totiž vůbec neměla narodit. Když její maminka Pavlína ze Sokolova zjistila, že je těhotná, měla dva měsíce po skončení chemoterapie a lékařka jí oznámila, že jí odumírají vaječníky.

Ilustrační foto

Léčba bez ohrožení plodu. Rakovinu štítné žlázy lze operovat i po porodu

Léčbu nádoru štítné žlázy u těhotných lze podle lékařů odsunout až do doby po porodu bez zhoršení úspěšnosti léčby. Prokázala to mezinárodní studie s účastí českých lékařů z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole i dvaadvaceti českých pacientek. Fakulta dnes o tom informovala v tiskové zprávě.

Ženy v Argentině slaví legalizaci interrupce.

První krok pro interrupci v Argentině. Návrh zákona nyní musí schválit senát

Jedna ze silně věřících zemí Jižní Ameriky, Argentina, ve čtvrtek napsala výraznou kapitolu své historie. Sněmovna totiž po debatě, která trvala více než 22 hodin, odhlasovala návrh zákona, který má ženám přinést možnost přerušení těhotenství. Pokud změnu odsouhlasí Senát, vetovat jej nebude ani prezident.

Tým Perinatálního hospice Dítě v srdci

Oholíme hejtmana: Perinatální hospic Dítě v srdci

Perinatální hospic Dítě v srdci vznikl po několika letech práce a úvah o tom, jakým směrem přesně se vydat a jak uchopit potřebu začlenit perinatální hospicovou péči do českého zdravotnictví. Tvoří ho převážně ženy s osobní zkušeností, kdy během těhotenství byla děťátku diagnostikována život limitující vada.

Protesty proti zákazu potratů v Irsku

Britský soud rozhodl: severoirský potratový zákon porušuje lidská práva

Současný přísný potratový zákon v Severním Irsku, která nedovoluje umělé přerušení těhotenství ani v případech znásilnění, incestu nebo postižení plodu, je neslučitelný s Evropskou úmluvou o lidských právech. Ve čtvrtek o tom rozhodl britský nejvyšší soud. Současně však prohlásil, že nemá právo proti tomuto zákonu zasáhnout. Infromovala o tom agentura AFP.

Markéta Eliášová z Vyškova přesedlala z malování obrazů na tetování.

Vlastní styl si našla tatérka v těhotenství. Dostávala tak ze sebe emoce

Vyškov - Abstraktní obrazy, neobvyklé barvy a motivy. To baví Markétu Eliášovou z Vyškova. Dřív vyjadřovala své pocity malováním, nyní je její vášní tetování. „Když jsem si poprvé pořídila strojek, začínala jsem na prasečí kůži. To mi ale nevyhovovalo, tak jsem tetovala sebe a manžela,“ přibližuje Eliášová.

Festival těhotenství a rodiny u nákupního centra Olympia.

V Brně oslavily matky Světový den těhotenství

Modřice /FOTOGALERIE/ - Každý lidský život začíná v lůně matky. V pondělí proto ženy slavily Světový den těhotenství. V obchodním centru Olympia od deseti hodin dopoledne uspořádali organizátoři program právě pro ně. To, že těhotná žena neztrácí na kráse, všem dokázala i Miss těhulka.

Ilustrační foto.

Milenka jejího přítele otěhotněla. Žena ji za to podle obžaloby kopala do břicha

Brno - Pro jednu ženu bylo její těhotenství zpráva seslaná z nebes. Přestože lékaři tvrdili, že je neplodná, otěhotněla. Otcem dítěte byl ale přítel její známé. Jeho partnerka zprávu nerozdýchala a podle obžaloby napadla těhotnou ženu. Údajně ji kopala do břicha, bušila do ní pěstmi a křičela, ať to dítě chcípne. Martina Lidická čelí u Krajského soudu v Brně obžalobě z těžkého ublížení na zdraví, hrozí jí až dvanáct let vězení. Případem se soud zabýval ve středu.

Marcela Henčlová

V naší porodnici jsme zažili i 18 porodů za den

/ROZHOVOR/ Nenechává nikoho chladným nebo názorově neutrálním. Pacientky ji buď zbožňují, nebo kritizují. Nic mezi tím. A není se čemu divit. Jednoznačně si stojí za svými názory a nebojí se je říci nahlas. Ať už jde o pacienty nebo lékaře. Její hlas zní i v jednáních s vedením nemocnice za lékařské odbory. Způsob řeči, bohorovný klid i tón hlasu naznačuje, že Marcela Henčlová je ženou na svém místě.

Demonstrace na protest proti zabití zpěvačky Saminy Sindhu

V Pákistánu zastřelili těhotnou zpěvačku. Nechtěla zatancovat na svatbě

K události došlo v úterý ve vesnici Kanga v pákistánské provincii Sindh. Populární zpěvačka Samina Samoonová zpívala vsedě na svatebním večírku v pokročilém stádiu těhotenství. Podle svědků ji jeden z přítomných vyzval, aby se postavila a zatancovala. Žena se pokoušela zvednout, ale její stav to nedovolil, a tak nakonec odmítla. Muž poté vytasil zbraň a na čtyřiadvacetiletou hvězdu vystřelil.

Ilustrační foto.

Do chomoutu se lidé ženou více než dřív

Střední Čechy – Šestiprocentní rozdíl – to už je změna, která stojí za povšimnutí. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu o pohybu obyvatelstva v roce 2017 se ve Středočeském kraji týká jak přírůstku sňatků, tak rozvodů.

Ilustrační foto.

Jeden z agresorů chtěl na partnerku zaútočit žíravinou

Hned tři agresory, kteří ubližovali ženám, vykázali v z domů a bytů ostravští policisté. Stalo se tak v rozmezí třiceti hodin na Ostravsku. O případech v pondělí informovala mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Žena (na snímku za svou obhájkyni míří do jednací síně) porodila zdravé dítě, kterému však dala jen několik sekund, maximálně minut života.

Za vraždu novorozence patnáct let žaláře

Patnáct roků stráví za mřížemi žena z Frýdlantu nad Ostravicí, která v roce 2015 krátce po porodu zavraždila své dítě. S definitivní platností o tom ve středu rozhodl odvolací Vrchní soud v Olomouci, který v plném rozsahu potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě z června loňského roku. Senát tehdy obžalovanou uznal vinnou z vraždy a vyměřil jí patnáct let.

Ilustrační foto

Azylový dům otevře dveře

Hamry – Deset let uplynulo od doby, co byl v Hamrech otevřen Azylový dům pro těhotné ženy a matky s dětmi.