Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Barbora Strýcová se synem Vincentem

Barbora Strýcová o konci kariéry kvůli dítěti: Lidé mi říkali, že jsem blázen

Už za pár dní se stane naše wimbledonská vítězka, osmatřicetiletá tenistka Barbora Strýcová dvojnásobnou maminkou. S partnerem Petrem Matějčkem už vychovávají syna Vincenta, se kterým nedávno nafotila kampaň na novou kolekci známé módní značky. Při té příležitosti prozradila, jak prožívá druhé těhotenství, zda se změnil s mateřstvím její módní styl a proč už se nechce vrátit profesionálně na kurty. 

Maminky a také děti, jejichž příchod na svět se zkomplikoval, míří na toto specializované oddělení, kde se jim dostane špičkové péče

Péče o novorozence v Ostravě je na špičkové úrovni. Modernizaci pomohly dotace

Perinatologickému centru intenzivní péče Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), které poskytuje vysoce specializovanou a komplexní péči pro pacienty z moravskoslezského regionu, pomohla k modernizaci a obnově vybavení dotace z evropských fondů. Nyní zde mají nejmodernější technické vybavení. Na něj se vedle špičkové lékařské péče mohou spolehnout pacientky kliniky. 

Ženy mají problémy se štítnou žlázou šest až osmkrát častěji než muži.

Únava i podrážděnost? Možná vám správně nefunguje jeden orgán. Otestujte se

Vaše jarní únava nemusí být jen výsledkem celkového vyčerpání po zimním období. Může se za ní také skrývat špatná funkčnost jednoho důležitého orgánu. Především ženy by měly zpozornět, když je delší dobu trápí velká únava, spavost a zimomřivost. Mezi další příznaky patří podrážděnost, úzkost či nadměrné pocení a třes rukou. Za nepříjemnými symptomy se totiž může skrývat onemocnění štítné žlázy. Na co všechno má štítná žláza vliv, co způsobuje, když nefunguje, a jak zjistit, jestli se není třeba léčit? Zkuste své potíže porovnat s přehledem příznaků.

Zázvor pomáhá s nevolnostmi, bolestmi žaludku i hlavy. Těhotné ženy by si ale jeho příjem měly hlídat.

Oblíbená rostlina pomáhá s nevolnostmi. V těhotenství s ní ale opatrně

Zázvor je téměř zázračná bylina tišící spoustu neduhů. Mírní nevolnosti a prokazatelně tlumí bolest. V těhotenství, zvlášť v prvním trimestru a třetím trimestru, jej ale užívejte s mírou. Čaj z čerstvého zázvoru na tlumení nevolností si uvařit můžete, ale denní dávka by neměla překročit 1 gram. To jsou přibližně dvě čajové lžičky. S blížícím se datem porodu zázvor vynechte.

Mezinárodní den nenarozených dětí připadá každoročně na 25. březen

Nenarozené děti: Na interrupci šla Magda pod nátlakem, pak několikrát potratila

25. březen je Mezinárodní den nenarozených dětí. Tento den je připomínkou těch, jejichž životy vyhasly ještě v lůně matky. O svůj příběh se s námi podělila čtenářka Magda, kterou okolí donutilo před lety k interrupci. Dnes je jí 36 let, má za sebou několik samovolných potratů a svého někdejšího rozhodnutí lituje. Ví, že kdyby dostala ještě jednu šanci, byla by tou nejlepší maminkou.

Iva Adamcová s manželem Martinem a synem Martínkem

Iva se těšila na druhé děťátko. Do toho ale přišla agresivní forma rakoviny

Iva je čtyřiatřicetiletá maminka malého Martínka, která se s manželem těšila na příchod dalšího člena rodiny. Místo toho však v polovině těhotenství zjistila, že má agresivní rakovinu prsu. Musela proto okamžitě podstoupit chemoterapii. Po předčasném porodu druhého syna ji čeká ještě odebrání obou prsů, další chemoterapie a nejspíš i odebrání reprodukčních orgánů.

Melodické a uklidňující tóny mohou snížit hladinu stresu u budoucí matky, což přispívá k celkovému pocitu pohody a relaxace.

Speciální hudba v těhotenství? Jde o pokrok v porodnictví, říká známý gynekolog

Těhotná manželka Adéla inspirovala svého muže, uznávaného hudebního skladatele Karla Havlíčka, aby nejen pro svou ženu, ale pro všechny maminky a jejich zatím nenarozená miminka složil relaxační hudbu. Pro uvolnění stresu, a tím i pro zdravější průběh těhotenství mohou pětačtyřicet minut dlouhou skladbu Pregnancy Music využít nejen maminky, ale i jejich rodiny. Proč je hudba pro nastávající matku i plod důležitá a co dalšího může pomoci zdárnému průběhu těhotenství i vývoji plodu, vysvětluje přední gynekolog a porodník profesor Ladislav Krofta.

Lindsey Parr Gritton byla ve 36. týdnu těhotenství, když zjistila, že má rakovinu prsu ve čtvrtém stádiu.

Těhotné ženě našli rakovinu a dávali jí půl roku života. Její příběh neskončil

Nastávající maminka Lindsey Parr Gritton byla v 36. týdnu těhotenství, připravovala se tedy na brzký příchod svého druhého miminka. Pohodové těhotenství však narušil nález bulky v prsu a o týden později byla ženě diagnostikována rakovina ve čtvrtém stádiu. Lékaři jí oznámili, že jí zbývá půl rok života. Krásné dlouhé vlasy vystřídala holá hlava a radost z narození dítěte strach o to, že tu pro něj nebude moc být. Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal.

Porodnice U Sluneční brány.

Porodnice v Hořovicích zavádí individuální předporodní konzultace

Porodnice U Sluneční brány, která je součástí Nemocnice Hořovice, se snaží své služby stále zkvalitňovat a rozšiřovat. Mezi nově nabízené služby patří možnost individuálních předporodních konzultací pro těhotné. Budoucí maminky si mohou vybrat porodní asistentku, která s nimi probere všechny otázky k průběhu těhotenství, porodu, postupu při příjmu do porodnice i ohledně následné péče na oddělení šestinedělí.

Ilustrační foto.

VoZP zvýšila příspěvek pro těhotné a maminky po porodu

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) významně navýšila příspěvky pro těhotné a maminky po porodu. Ještě více se tak snaží pomoci ženám v citlivém období těhotenství a po narození miminka. Částku příspěvků pro těhotné a maminky po porodu je nově navýšena celkem o 1 000 Kč.

Mezi příznaky KISS syndromu patří neutišitelný bolestivý pláč, stáčení těla a hlavičky nebo citlivost při doteku krku a hlavičky.

KISS syndrom: poranění, o kterém se nemluví. Způsobuje koliky, pláč i nespavost

Uplakaná, neodložitelná miminka, která stáčí tělo do písmene C a zaklání hlavičku. Tak vypadají děti s KISS syndromem. Tajemná zkratka označuje poranění dítěte v oblasti krku. Nejčastěji vzniká při nešetrně vedeném porodu. Bolestivá blokáda u dětí se vyznačuje mnoha různými příznaky. A výrazně zasahuje do prvních měsíců života dítěte i rodičů.

Metoda IVF je stále žádanější. Ocení ji zejména páry, které nemohou počít dítě nebo na tento okamžik příliš dlouho čekají.

Dětí ze zkumavek je čím dál více. Česko je Mekkou asistované reprodukce

Před časem se slavilo významné výročí na poli českého zdravotnictví. Uplynulo totiž přesně 40 let od doby, co se ve Fakultní nemocnici Brno narodilo první „dítě ze zkumavky“ v tehdejším Československu. Velkou inspirací bylo tehdy první takové dítě na světě, které se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii. Asistovaná reprodukce od té doby prošla mnoha vývojovými změnami a vylepšeními.

Placenta je životodárným orgánem, který poslouží i po jeho odloučení z těla těhotné matky. Vznikají z něj kapsle, koktejly nebo užitečná tkáň pro složité operace.

Placenta jako zázrak. Překvapí vás, jak je užitečná a lze ji i po porodu sníst

Placenta je nedoceněným zázrakem, který není pouhým mateřským lůžkem pro plod v době těhotenství. Produkty z placenty jsou skvělé na vlasy, na rty a prospěšné pro zdraví ženy. Zároveň je tkáň z placenty velmi užitečná při některých operacích popálenin nebo léčbě chronických ran. Placenta po porodu přitom vůbec nevypadá jako něco, co může udělat ještě tolik užitečného. Přesto může překvapit.

Dysfatici mohou mít dlouho problém se s rodiči a nejbližším okolím domluvit a komunikovat své potřeby.

Vývojová dysfázie dítěte dokáže ovlivnit celou rodinu. Jak ji odhalit včas?

Vývojová dysfázie je porucha, která trápí asi 7 procent dětí. Dochází při ní k opoždění a narušení vývoje řeči. Zasahuje však do života celé rodiny. Příznaky této poruchy jsou různorodé. Od zpomaleného vývoje řeči, až po problémy při jízdě na kole. Často je spojená s ADHD či poruchami učení. Příčinu bohužel v naprosté většině případů nelze určit. Svou roli hraje genetika, ale i vlivy prostředí či problémy v těhotenství a při porodu.

V písecké porodnici rodí téměř z poloviny ženy z jiných regionů. Ilustrační foto.

Do písecké nemocnice jezdí rodit maminky i z jiných okresů

Téměř dvojnásobek dětí oproti těm, narozeným ze spádové oblasti, přichází každoročně na svět v písecké nemocnici. A výjimkou nebyl ani loňský rok. Během něj se v Nemocnici Písek narodilo 822 miminek. Z celkem 811 porodů bylo těch s bydlištěm mimo okres 48 procent.

Čestmír Kříž se z novorozených dcer nestihl dlouho radovat. Zemřel na rakovinu slinivky

Monika málem přišla o dcerky. Pak jí zemřel táta a za pár dní i manžel

Jako zlý sen se jeví příběh paní Moniky Křížové, která v přechozím roce přišla téměř o všechno. Nejprve málem o čerstvě narozené děti, pak o tatínka a před několika týdny jí zemřel i milovaný manžel. Že trpí rakovinou slinivky břišní, si vyslechl minulý rok těsně poté, co si domů přinesl dvě dcery, které samy bojovaly dlouhé tři měsíce na JIP o život.

Eva Hecko Perkausová

Poprvé rodila třináct hodin. Teď Eva Hecko Perkausová doufá, že vše půjde rychle

Loni v listopadu přivedla na svět prvního potomka, syna Killiana. Už za dva měsíce by k němu měl přibýt bráška, jehož jméno si devětadvacetiletá moderátorka televize Prima Eva Hecko Perkausová s manželem, podnikatelem Ivanem Heckem zatím nechávají pro sebe. Moc se na malého těší a doufají, že porod proběhne rychle a vše bude v pořádku. 

Anna Serme.

Squash míří na olympiádu. Pozadu nechce zůstat ani maminka Serme

To, po čem snily celé generace, se stalo skutečností. Po letech přehlížení se squash připojil k rodině olympijských sportů. „Už jsem tomu nevěřila, všichni v naší komunitě jsme hlasování vytěsnili a nemysleli na ně,“ přiznává česká jednička a někdejší členka světové top 40 Anna Serme. Verdikt, jenž přidal sport, který se hraje od začátku 19. století, do programu her v Los Angeles 2028, dodal všem motivaci. „To stoprocentně. Zatím není jasné, jaký formát bude zvolen a kolik hráčů se kvalifikuje. Bude to boj na krev,“ přiznává hráčka, jíž bude v době her 37 let. „Je to tak na hraně, ale dá se to stihnout,“ usměje se hráčka, která se po mateřské pauze vrací zpět na kurty. Už v tomto týdnu začne hrát na Czech Open v Brně.

Demonstrace pod heslem „Zastavte kolotoč násilí – End the Cycle of Violence“ k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v Izraeli a Palestině, 15. října 2023, Praha. Ilustrační snímek

Jsou Palestinci nejvzdělanější národ? V televizní diskusi zazněla řada nepravd

Další díl svého diskusního pořadu Máte slovo, který se aktuálně věnoval útoku na Izrael ze strany palestinské organizace Hamás, odvysílala ve čtvrtek 19. října 2023 Česká televize. V pořadu vystoupila i představitelka Sdružení Přátelé Palestiny, jež v něm zastupovala palestinský pohled na současný spor. V argumentaci se však opírala o velmi sporná tvrzení.

Memory box Dítě v srdci.

Porodnice se zapojila do projektu pomáhajícího překonat ztrátu miminka

Součástí velmi důležitého projektu se stalo Gynekologicko-porodnické oddělení Kroměřížské nemocnice a.s. Ve spolupráci s Perinatálním hospicem Dítě v srdci bude pomáhat rodinám, které postihla ztráta miminka v jakékoliv fázi těhotenství, během porodu či krátce po něm.

Tatiana Dyková Vilhelmová a Petr Čadek

StarDance večery plné překvapení: zranění, vyznání lásky i odhalené těhotenství

Včera odstartovala 12. řada taneční soutěže StarDance a už teď se někteří nemohou dočkat, co přinese. Jedno je jisté, bude plná elegantních tanečních vystoupení, emocí i zábavy. V minulosti se ale diváci dočkali i vyznání lásky, nečekaných odchodů, oznámení těhotenství či nechtěného zranění. Podívejte se s námi, kdo se nesmazatelně zapsal do historie této soutěže. 

Pacientka ECMO po porodu  v děčínské nemocnici.

Anesteziologové zachránili ženu s poškozenými plícemi. Ta pak porodila v Děčíně

Velký úspěch si připsali specialisté Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KAPIM). V kritickém stavu při těžkém zápalu plic způsobeném virem chřipky letos v dubnu převzali do péče mladou pacientku.

Pacientka ECMO po porodu  v děčínské nemocnici.

Anesteziologové z Ústí zachránili ženu s poškozenými plícemi. Ta pak porodila

Velký úspěch si připsali specialisté Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KAPIM). V kritickém stavu při těžkém zápalu plic způsobeném virem chřipky letos v dubnu převzali do péče mladou pacientku.

Pacientka ECMO po porodu  v děčínské nemocnici.

Anesteziologové z Ústí zachránili ženu s poškozenými plícemi. Ta pak porodila

Velký úspěch si připsali specialisté Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KAPIM). V kritickém stavu při těžkém zápalu plic způsobeném virem chřipky letos v dubnu převzali do péče mladou pacientku.

paní Lucie s předčasně narozeným Vašíkem

Držela jsem ho a prosila, aby dýchal, říká maminka předčasně narozeného Vašíka

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Extrémně nedonošená miminka pomáhá zachraňovat resuscitační lůžko vybavené pokročilou monitorovací technikou a videokamerou. Lékařům v porodnici U Apolináře umožňuje provedení metody stabilizace novorozence na nepřerušené pupečníkové šňůře, a to i při porodech extrémně nezralých novorozenců s porodní hmotností pod tisíc gramů před 28. týdnem těhotenství. Čerstvou zkušenost má paní Lucie, které se takto narodil syn Vašík v květnu.

Kristina chtěla vyhrát Spartan Race, a tak přidávala další a další tréninky

Z kypré maminky sportovní šampionkou. Kristina má o 11 kilo méně a řadu medailí

Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.

V příjemném prostředí rýmařovské kavárny Turistických známek se setkání s porodní asistentkou krnovské porodnice Blankou Lunerovou koná každé první pondělí v měsíci.

Zkušená porodní asistentka radí budoucím maminkám z Rýmařovska

Co vše se stane během devíti měsíců těhotenství? Jak se v těhotenství stravovat a cvičit? Co čekat u porodu? Na tyto i další otázky odpovídá na pravidelných setkáních s budoucími rodiči z Rýmařovska zkušená porodní asistentka krnovské porodnice Blanka Lunerová.

V současné době stát vyplácí takzvanou peněžitou pomoc v mateřství, která má nahradit výpadek příjmů v těhotenství a prvních měsících mateřství.

Mateřský příspěvek i studentkám, požaduje opozice. Ministerstvo nesouhlasí

Dosud studují nebo se věnují volnému povolání. Právě takové matky v současné době často nemají nárok na peněžitou dávku v mateřství. To chce změnit skupina opozičních poslanců. Jimi vypracovaným materiálem se má zabývat vláda. „Vycházíme z toho, že mateřství není nemoc a není potřeba kvůli tomu platit nemocenské pojištění,“ uvedl autor návrhu a člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka z ANO.

Přípravu na narození dvojčátek by budoucí maminka rozhodně neměla podcenit.

Dvojčata na cestě? Deset rad a spousta tipů, jak se připravit na péči po porodu

Očekávání příchodu dvojčat je vzrušující a zároveň náročná fáze života, která přináší mnoho radosti, ale také potřebuje pečlivou přípravu. Před příchodem dvojčat je důležité získat potřebné informace a připravit se na novou roli rodičů. Tento článek vám poskytne deset základních rad a tipů, které vám pomohou zvládnout tuto náročnou, ale zároveň úžasnou cestu.

Kojení. Ilustrační snímek

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Protest proti zákazu potratů v Polsku

V Polsku zemřela další těhotná žena. Lékaři se bojí lynče

Ten scénář má podobný průběh. Matka v pokročilém stádiu těhotenství dorazí s problémem do nemocnice. Lékaři ji hospitalizují a pak ji i její nenarozené dítě nechají osudu. Zasáhnou až po úmrtí plodu. Jenže septický šok je rychlejší. Naposledy tak zemřela maminka v nemocnici Jana Pavla II. v Nowém Targu na Podhalí. Byla ve 20. týdnu těhotenství. 

Tejpy pomáhají ulevit od různých bolestí zad, kloubů či s otokem dolních končetin.

Pomoc v těhotenství i po porodu: v nemocnici ve Znojmě tejpují ženám břicho

Bolesti zad, kloubů nebo otoky nohou. Nepříjemnosti, se kterými se potýká řada žen v těhotenství. S tím vším může pomoci kinesiotaping, nebo-li tejpování. Aplikují ho na Gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice ve Znojmě. Po porodu tejpy využívají k podpoře zavinování dělohy, k ošetření jizvy po císařském řezu nebo k podpoře kojení.

První okamžiky a začínající příběhy rodiny s miminkem.

Vyvracíme mýty: Dula jako průvodkyně těhotenstvím. Placenta jako zdroj energie

Mnoha lidem se pod pojmem dula nevybaví téměř nikdo, popřípadě sluníčková žena, která v batikovaném oblečení poskakuje vedle rodící ženy, u ní doma v obýváku. Stejně tak se dozvídáme sporné informace o placentě a jejím poporodním využití. Tato zaběhnutá dogmata se ve společnosti tradují z důvodu nepochopení a nedostatku faktických informací. Dula Markéta Verbíková se považuje za průvodkyni ženy těhotenstvím, porodem a následným obdobím seznamování s jejím miminkem. Podpořit a moci se opřít o pevný bod v průběhu tohoto transformačního úseku v životě ženy, je cílem, na kterém si zakládá.

Ilustrační snímek

Obliba císařského řezu kvůli penězům od pojišťoven? Pošetilost, odmítá lékař

Podle statistik končí císařským řezem každý čtvrtý porod v Česku. Ačkoli se tuzemská statistika výrazně neliší od zbytku Evropy a ve srovnání s okolními zeměmi je dokonce nižší, jedná se podle lékařů i Světové zdravotnické organizace o vysoké číslo. Neodráží ani tak přístup lékařů a rodiček, jako hlavně jejich zdravotní kondici. 

Nové ultrazvuky, kardiotokografy i operační vybavení. Gynekologicko-porodnické oddělení trutnovské nemocnice má nové přístroje za 19 milionů korun.

Gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice má nové přístroje za 19 milionů

Budoucí maminky a rodičky, pacientky gynekologie i lékaři gynekologicko-porodnického oddělení trutnovské nemocnice již využívají nové moderní přístroje, které nemocnice během uplynulých čtyř měsíců postupně zakoupila. Jsou mezi nimi moderní kardiotokografy na měření ozev plodu, laparoskopický systém pro použití při gynekologických operacích, nový operační stůl a operační svítidla, a především ultrazvukové přístroje s nejmodernějšími technologiemi.

Ilustrační snímek

Ministerstvo chce pohlídat štítnou žlázu těhotných. Připravuje plošný screening

Těhotenská cukrovka, poškození plodu, potrat nebo předčasný porod. Všechny tyto komplikace může způsobit neléčená tyreopatie – poruchy štítné žlázy. Zmírnit rizika, která mohou propuknout i u žen, jež se se štítnou žlázou dosud neléčí, chce ministerstvo zdravotnictví. Připravuje screeningový program včasného záchytu v těhotenství.

Baruška Valicsková (na snímku se sestrou Adélkou) se narodila se spastickou formou dětské mozkové obrny. Rodina shání peníze na větší auto.

Baruška z Krumlova se pere s osudem. Rodina pro ni potřebuje speciální auto

Nechodí, má omezenou verbální komunikaci a za sebou několik epileptických záchvatů a také tři operace zraku. Ale je to velká bojovnice, která se nevzdává a svou veselou povahou a zarputilostí dělá radost celé své rodině a každému, kdo ji pozná. Řeč je o Barborce Valicskové z Českého Krumlova, která společně se svou sestrou Adélkou začátkem června oslaví šesté narozeniny.

Baruška Valicsková (na snímku se sestrou Adélkou) se narodila se spastickou formou dětské mozkové obrny. Rodina shání peníze na větší auto.

Dívka z Českého Krumlova se pere s osudem. Rodina potřebuje speciální auto

Nechodí, má omezenou verbální komunikaci a za sebou několik epileptických záchvatů a také tři operace zraku. Ale je to velká bojovnice, která se nevzdává a svou veselou povahou a zarputilostí dělá radost celé své rodině a každému, kdo ji pozná. Řeč je o Barborce Valicskové z Českého Krumlova, která společně se svou sestrou Adélkou začátkem června oslaví šesté narozeniny.

Beseda v kraslickém klubu Šnek

Ve 37. týdnu přišla o dítě. První půlrok si nepamatuji vůbec, vzpomíná žena

Před třiadvaceti lety přišla těsně před porodem o dítě. Nikdy ho neviděla, nikdy si ho nepochovala. První půlrok po tragické události si takřka nepamatuje. Byla zlomená. Tehdy jí pomohla matka a druhé dítě, které bylo již na světě. Fakt, že přišla o dítě, dokázala přijmout až po dvaceti letech. To je jen jeden z příběhů tisíců rodičů, kterým odešlo dítě z tohoto světa dříve, než stačilo dospět a zestárnout. 

Nedílnou součástí vyšetření je speciální ultrazvuk.

Písecká nemocnice se zaměří na prevenci preeklampsie, strašáka budoucích maminek

Předporodní péče písecké nemocnice, která patří stejně jako péče porodní mezi špičku v celé republice, se dále rozšiřuje. Její součástí je nově také prevence a záchyt preeklampsie, která patří mezi nejobávanější zdravotní komplikace v těhotenství. Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Písek může provádět vyšetření preeklampsie jako jedno z mála v jižních Čechách.