Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Obžalovaná u soudu.

Vraždu novorozence potrestal soud 15 lety vězení

Ústí nad Labem, Štětí - Za vraždu novorozence potrestal dnes ústecký krajský soud ženu ze Štětí na Litoměřicku patnácti lety vězení. Matka dvou dětí těhotenství tajila, dítě porodila doma a životaschopného chlapce uložila do igelitové tašky, uvedla obžaloba. Tělíčko našel o měsíc později na poli traktorista. Rozsudek není pravomocný.

Ilustrační foto

Zemřela zastánkyně a později odpůrkyně potratů McCorveyová

Ve Spojených státech v sobotu zemřela Norma McCorveyová, která stála u legalizace potratů v USA. Bylo jí 69 let, informují americká média. McCorveyová později svého rozhodnutí bojovat za právo ukončit těhotenství litovala a své počínání označila za největší chybu svého života.

Popelnice v ulici Na Bídě, kde bylo nalezeno tělo novorozence.

V Liberci našli mrtvé novorozeně v kontejneru mezi odpadky

Hrůzný nález učinil v sobotu 11. února krátce před polednem obyvatel jednoho z domů v ulici Na Bídě, který šel vysypat odpadky. V jedné z popelnic našel malé, bohužel už mrtvé, dítě. Šlo o čerstvého novorozence. Okamžitě tak zavolal tísňovou linku 158. Na místo ihned přijeli kriminalisté, posléze i pohřební vůz.

Porodní asistentka Lenka Velichová.

Nemocnice Ostrov si velmi zakládá na domácím prostředí pro své rodičky

Ostrov - Porodnictví prošlo od středověku velkou proměnou. Jeho vrcholem je povolání porodní asistentky, která pomáhá nastávající matce a odpovídá na všechny její otázky. Snaží se jí vyhovět ve všech jejích přáních a hlavně přivést na svět nový život. O tomto povolání, které je spíše posláním, a o nové gynekologické ambulanci NEMOS v Karlových Varech se dočtete více v rozhovoru s porodní asistentkou z gynekologicko porodnického oddělení Nemocnice Ostrov Lenkou Velichovou.

Ilustrační foto

Dvoukilová miminka. Dětí s nízkou porodní váhou se rodí stále víc

V posledních 20 letech vzrostl v Česku počet novorozenců s nízkou porodní hmotností, tedy těch, které při porodu váží méně než 2,5 kilogramu. V roce 2015 se jich narodilo celkem 8466, což je asi 7,6 procenta z celkového počtu narozených dětí. O 20 let dříve jich bylo asi o 3200 méně a tvořily 5,5 procenta z celkového počtu narozených dětí. Vliv na to má mimo jiné narůstající počet dětí narozených po umělém oplodnění i zvyšující se průměrný věk matek. Vyplývá to z ročenky, kterou zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

strie

Přírodně na strie

Strie představují především estetický problém, který trápí mnoho žen. Vznikají během těhotenství nebo následkem velkého úbytku váhy. Nejčastěji v oblasti bříška, stehen a zadečku. Poradíme vám, jak je odstranit nebo snížit jejich viditelnost.

Flavia Pennettaová na US Open.

Tenis i v pokročilém těhotenství. Bývalá vítězka US Open nezahálí

Život po životě. Jak si slavní sportovci užívají „důchodu"? Někteří si zkrátka dají pauzu, vrhnou se na odpočinek a vychutnávají si volno. Pak jsou ale tací, kteří bez pohybu nevydrží. A překážkou jim není ani těhotenství, jako v případě šampionky tenisového US Open Flavie Pennettaové.

Muž v poutech. Ilustrační foto.

Mladík zranil těhotnou partnerku, pomohl jí cizí muž

Praha - Dívat se na to, jak se opilý mladík chová k přítelkyni v pokročilém stádiu těhotenství, se v noci na čtvrtek nemohl muž čekající na autobus u obchodního domu v Milánské ulici v Horních Měcholupech. Dotyčný ženu zranil, když jí před půlnocí dal pár ran do obličeje. Dalšímu útoku zabráni čekající cestující, který přispěchal na pomoc. Agresivní mladí nakonec dostal pouta. 

Babička s vnukem. Malý Samuel je veselý chlapec, který ovšem neměl lehký start do života.

Ráda bych se dožila toho, aby se Samuel naučil chodit

Jihlava – Jarmila Bulíčková je statečná žena z Jihlavy, která pečuje o svého postiženého vnuka. Malý Samuel se narodil velice brzy, už ve 28. týdnu těhotenství, krvácel do mozku a svůj život si musel doslova vybojovat.

Z vraždy novorozence je obžalovaná jeho matka, osmadvacetiletá Marcela Brabcová.

Soud odročil případ vraždy novorozence ze Štětí na konec února

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud odročil na konec února hlavní líčení v případu vraždy novorozence ze Štětí, ze které je obžalovaná jeho matka. Důvodem je doplnění dokazování, řekl předseda trestního senátu Roman Felzmann. Doplnit důkazy a vyslechnout některé znalce žádá advokát osmadvacetileté obžalované

Hlavním posláním ústeckého Fetomaternálního centra v Masarykově nemocnici je péče o těhotné ženy.

FOTO: Na těhotné čeká větší komfort

Ústí nad Labem - Latinské názvy fetus a materna nezasvěceným lidem zřejmě příliš neprozradí. České ekvivalenty plod a matka ovšem již naznačují, že hlavním posláním ústeckého Fetomaternálního centra v Masarykově nemocnici je péče o těhotné ženy.

Soud. Ilustrační foto.

Matce, jež zabila novorozence v Mníšku, snížil soud trest

Praha - Za zabití novorozené dcery v Mníšku pod Brdy půjde matka na šest let do vězení. Krajský soud v Praze jí sice loni v říjnu za vraždu nepravomocně uložil desetiletý trest, odvolací pražský vrchní soud však dnes čin překvalifikoval a trest snížil. Sdělil to mluvčí vrchního soudu Jan Fořt. Dvaadvacetiletá žena podle obžaloby po porodu děvčátko zabalila do igelitu a odložila do kontejneru, dítě se udusilo. Žena si podle svého tvrzení myslela, že je dítě mrtvé.

PŘÍPAD MIMINO OBJASNIL dvanáctičlenný vyšetřovací tým složený z policistů krajského ředitelství a Územního odboru Litoměřice. Na snímku Pavel Záhumenský (vlevo) a Martin Charvát.

Miminko umlátila a pohodila do křoví

Štětí, Ústí nad Labem – Osmadvacetiletá Marcela Brabcová ze Štětí dnes stane před ústeckým krajským soudem kvůli vraždě svého novorozeného syna. Zavraždila ho krátce po narození.

Domažlická nemocnice - primář MUDr. Ladislav Hamadej

MUDr. Hamadej: Pacientky jsou pro nás vždy na prvním místě

Bezmála pěti stovkám malých občánků pomohli v loňském roce na svět v porodnici Domažlické nemocnice. Zhruba 80% z celkového počtu 461 porodů (463 dětí) přitom bylo přirozenou cestou. K tomu je třeba přičíst nespočet dalších zákroků a ošetření prováděných na gynekologii a ambulanci. I díky tomu patří tzv. ´ženské´ oddělení k důležitým článkům Domažlické nemocnice.

Tomáš Kaninský.

Holýšovská škola pomohla Tomáškovi Kaninskému

Holýšov – Základní škola v Holýšově každý rok v prosinci pořádá benefiční koncert, jehož cílem je ukázat v předvánočním čase solidaritu a podat pomocnou ruku těm, kteří to potřebují.

Jana z Plzně, která je se svými dcerami v azylovém domě v Klatovech.

Aby zachránila děti, musela oželet soužití s manželem

Klatovy – Vánoční svátky oslaví v Domově sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Klatovech celkem šest maminek se svými dětmi. Jednou z nich je i paní Jana (36) z Plzně se svými dvěma dcerami, 14letou Kristýnkou a půlroční Eliškou. Deníku vyprávěla svůj složitý životní příběh.

Viktoria Azarenková s trofejí pro vítězku turnaje v Indian Wells.

Grandslamová šampionka Azarenková je maminkou, porodila syna

New York - Bývalá tenisová jednička Viktoria Azarenková se v úterý stala poprvé matkou. Sedmadvacetiletá Běloruska porodila v USA syna, jméno neprozradila. Dvojnásobná grandslamová šampionka už dříve uvedla, že se chce po mateřské přestávce na kurty vrátit.