Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Ilustrační foto

Hudba možná pomáhá zdárnému umělému oplodnění

Řím - Klasická hudba, ale také pop a dokonce i heavy metal zřejmě napomáhají zdárnému umělému oplodnění. Hudební vibrace pravděpodobně zvyšují šance na úspěšnost této operace o pět procent, napsal italský deník Corriere della Sera. Jsou o tom přesvědčeni na barcelonském Marquèsově institutu, kde má každý inkubátor, kde se vyvíjejí embrya, zabudovaný systém poslechu hudby.

Ilustrační foto

Polský parlament odmítl návrh na zpřísnění zákona o potratech

Varšava - Polský parlament dnes odmítl kontroverzní návrh zákona, který prakticky předpokládal zákaz potratů. Informovala o tom televize TVN24. Interrupce podle zamítnutého návrhu, který vyvolal protesty polských žen i kritiku v zahraničí, by byly možné jen v jediném případě, a to při ohrožení života matky.

Kriminalisté vypátrali kradenou škodovku.

Kradené auto mělo vlastně hned dva řidiče

Praha /Galerie/ VIDEO/ - Vypátrat kradený automobil, který byl v polovině srpna odcizen na Praze-západ, se v uplynulých dnech podařilo kriminalistům III. obvodu pražské policie.  Ve středu o tom informoval Jan Daněk z policejního ředitelství. Na Škodu Octavia Scout přitom detektivové, kteří se specializují na potírání takzvané autokriminality, nekápli náhodou – o vůz se cíleně zajímali, protože získali poznatek, že se pohybuje po hlavním městě a chystá se jeho převoz za účelem prodeje.

Ilustrační foto

Polsko zřejmě znovu uzákoní zákaz potratů

Varšava – Polský parlament dnes v prvním čtení podpořil kontroverzní zákon, který by měl v zemi zakázat umělé ukončení těhotenství. Podle agentury DPA dalo návrhu zákona zelenou 267 poslanců, pro jeho zamítnutí jich hlasovalo 154. Proti navrženému zpřísnění potratového zákona protestovaly letos tisíce Poláků.

Parkovací automat. Ilustrační foto.

S dlažbou přijde také parkovné

Jindřichův Hradec Už příští měsíc se motoristům uzavře parkovací plocha ve dvoře jezuitské koleje. Tu přitom řidiči při cestách do města hojně využívají a často bývá zaplněna do posledního místečka.

Ilustrační foto

Ženy chtějí vědět pohlaví dítěte. Jsou zvědavé a chtějí ho oslovovat jménem

Chrudimsko – Ochuzují se dnešní rodičky o tajemství ukrývané devět měsíců v jejich lůně? Přicházejí o krásné překvapení, kterým se těšily jejich matky a babičky? Vladimíra Hrbáčková, která léta pracovala na porodním sále, dnešní ženy nechápe. Tím, že dopředu znají pohlaví dítěte, se podle ní ochuzují o nejkouzelnější okamžiky.

Ilustrační foto

Ženy chtějí vědět pohlaví dítěte. Jsou zvědavé a chtějí ho oslovovat jménem

Chrudimsko – Ochuzují se dnešní rodičky o tajemství ukrývané devět měsíců v jejich lůně? Přicházejí o krásné překvapení, kterým se těšily jejich matky a babičky? Vladimíra Hrbáčková, která léta pracovala na porodním sále, dnešní ženy nechápe. Tím, že dopředu znají pohlaví dítěte, se podle ní ochuzují o nejkouzelnější okamžiky.

Netradiční sportovní dopoledne v Rodinném centru Pohoda.

Pravidelný program RC Pohoda opět začíná

Hradec Králové - Prázdniny jsou za námi, nový školní rok se pomalu rozjíždí a s ním i pravidelný program Rodinného centra Pohoda, který je letos velmi pestrý a obohacený o řadu novinek. V dopoledních a odpoledních časech jsou připraveny lekce pro děti i dospělé. Vybírat lze z pohybových, kreativních, odpočinkových, ale i vzdělávacích aktivit.

Ilustrační foto.

Virus zika nejspíš způsobuje zakrnění mozku dětí, potvrdila WHO

Ženeva – Nákaza virem zika v těhotenství je nejpravděpodobnější příčinou vrozených mozkových abnormalit včetně zakrnění mozku, známého jako mikrocefalie. Virus také nejspíš spouští vzácný Guillain-Barrého syndrom (GBS), který se projevuje obrnou svalstva. Uvedla to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), která tak potvrdila svá dřívější podezření.

Terezka Velebilová z Radošovic dorazila do redakce Benešovského deníku v doprovodu svých rodičů. Maminky Martiny a tatínka Petra.

Terezka je velký spáč, říká Martina

Radošovice – Na stav pět ku dvěma, co se týká zastoupení holčiček a kluků postupujících do hlasování o Miminko roku 2016 zvýšila skóre svým červencovým vítězstvím v anketě Nejsympatičtější miminko měsíce Tereza Velebilová z Radošovic.

Kapela Jananas

Jananas vydávají nové album po pěti letech, prý jsou líní

Praha - Po jarním singlu Malorážka vydá kapela Jananas příští týden nové album s názvem To samo. Album se objeví pět let po jejich eponymní debutové nahrávce. Za tu získali nominaci na cenu Anděl 2010 v kategorii Folk a country. Pauzu způsobilo mimo jiné těhotenství zpěvačky Jany Infeldové.

Manželé Juklíčkovi z Plzně si před dvěma lety vzali do pěstounské péče Jeni (druhá zleva). Natálka  i Jakub přijali  dalšího člena rodiny velmi hezky.

V kraji je nedostatek pěstounů. Na náhradní rodiče čeká zhruba 200 dětí

Plzeň – Neplnoletá dívka, jež vyrůstala v dětském domově, otěhotní. Snaží se sama o dítě postarat, ale náročnou životní situaci nezvládne a svého potomka odkládá. Drogově závislá matka, která nechá svou dceru nebo svého syna napospas osudu. Takové jsou nejčastější případy, kvůli nimž se děti dostávají do ústavní péče. A náhradních rodičů, kteří by se o ně postarali, je v kraji nedostatek.

Ilustrační foto.

Hádku v bytě museli uklidňovat dvakrát

Chvaletice – Chvaletičtí strážníci museli v jednom dni hned dvakrát zasahovat v jednom z bytů v ulici Obránců míru. Již druhý den zde mělo docházet k hlasitým hádkám a napadání mezi nájemníky.

Ilustrační fotografie.

Čtvrtý román o smolařce Bridget Jonesové vyjde česky na konci listopadu

Praha - Čtvrtá kniha o Bridget Jonesové, mladé ženě usilovně hledající partnera a procházející mnoha trapnostmi a smolnými chvílemi, vyjde česky na konci listopadu. Román Dítě Bridget Jonesové vydá nakladatelství XYZ měsíc a půl po vydání ve Velké Británii, sdělila Veronika Sonnková za skupinu Albatros Media, jejíž je nakladatelství součástí. Do českých knih ale ještě předtím, 15. září, přijde stejnojmenný film.

Úporné. Pupínky kolem obličeje jsou pro pacienty nepříjemné.

Jak na letuščí nemoc? Pacient nesmí používat vůbec nic

Jihlava – Začalo to nenápadným pupínkem pod rty a pak se to Lucii Musilové rozšířilo kolem celé pusy. Myslela si, že nejde o nic zásadního, proto to zprvu neřešila. Až když ji začaly pupínky zlobit, došla si 
ke kožní lékařce.

Neštěmice - sociálně vyloučená lokalita

V bytech bez vody žijí lidé v Neštěmicích devět měsíců

Neštěmice (Ústecko) - Už 9 měsíců žije v ústecké čtvrti Neštěmice několik rodin v bytech bez vody. Na chodbách je špína, uvnitř domu štěnice, mezi dospělými běhá několik dětí. Kontrola z městského úřadu obvodní radnice včera odhalila nevyhovující podmínky pro život i v dalších 2 objektech. Podněty předají úřednice hygienikům, orgánu sociálně-právní ochrany dětí a policii. Problémy se sociálně vyloučenými se podle starostky Neštěmic Yvety Tomkové prohlubují.

Ilustrační foto.

Pláč miminek z různých zemí se liší, zjistili vědci

Würzburg - Pláč miminek zní podle toho, z jaké země pocházejí, zjistili němečtí vědci. Výzkumníci z univerzity v německém Würzburgu zkoumali pláč německých, čínských a kamerunských novorozenců a dospěli k závěru, že děti z různých zemí pláčou jinak. Ze dvou provedených studií vyvozují, že děti se začínají učit mateřský jazyk bezprostředně po narození.

Život ve stanu mezi odpadky.

Cesta za lepším životem skončila ve stanu obloženém odpadky

Praha /VIDEO/ - S neveselým příběhem dvojice cizinců hledajících štěstí v české metropoli se setkali strážníci z Prahy 7, kteří u úpatí mostu Barikádníků ve středu našli stan obývaný mužem a ženou ve vysokém stupni těhotenství. Dvojici, která se do naší země vypravila za lepším životem, byl plátěný přístřešek obývákem i ložnicí; kuchyní se pak staly kontejnery (ponejvíce v nedaleké tržnici), za koupelnu sloužila Vltava – a na toaletu se snad raději ani neptejte.

Přestřižený snubní prsten

Snubní prsten museli strážníci zlikvidovat

Pardubice – K sundávání snubního prstenu se zpravidla nevolají strážníci, ale advokát. Tentokrát však šlo o stav nouze poněkud z jiného důvodu než partnerské neshody.

Ilustrační foto

Test hrazený pojišťovnami odhalí včas vážné ohrožení těhotenství

Praha - Nový test z krve odhalí včas ohrožení těhotné ženy i plodu preeklampsií, kdy placenta nefunguje správně, takže plod nemá dost kyslíku a živin. Preeklampsie patří k nejčastějším příčinám úmrtí v těhotenství. Je to nebezpečné onemocnění, které bývá obtížné odhalit včas, protože příznaky jako vysoký tlak, otoky nohou, bolesti hlavy a nevolnost se mohou objevit i při normálním těhotenství.

Milena Dominiková a těhotné ženy při cvičení.

Předporodní kurzy radí budoucím maminkám už 20 let

Uherské Hradiště – Předporodní kurzy v Uherskohradišťské nemocnici, které pomáhají těhotným ženám, aby se zbavily strachu, byly psychicky v pohodě a uklidnily je před přirozeným porodem v porodnici, slaví letos dvacetiny.

Ilustrační foto.

V Texasu zemřelo první americké dítě nakažené virem zika

Houston (USA) - Vůbec první případ úmrtí spojeného s virem zika na svém území oznámil americký stát Texas. Nedlouho po narození tam zemřelo dítě trpící mikrocefalií, jehož matka se během těhotenství vydala do rizikové oblasti Latinské Ameriky. Úřady Spojených států již registrovaly mnoho případů nemocných novorozenců, úmrtí je to však podle dostupných informací vůbec první.

Ilustrační foto.

Třiašedesátiletá Australanka porodila první dítě

Melbourne - Třiašedesátiletá žena z Tasmánie se stala nejstarší australskou prvorodičkou, když porodila dceru. Holčička přišla na svět 1. srpna ve 34. týdnu těhotenství císařským řezem v nemocnici v Melbourne. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Klaudie Čožíková na rozhovoru v Benešovském deníku.

Když to přijde, druhému dítěti se bránit nebudeme, říká máma Tereza

Vrchotovy Janovice – Decentní zaťukání na dveře redakce Benešovského deníku v pondělí 1. srpna krátce po jedné hodině odpolední bylo předzvěstí návštěvy Klaudie Čožíkové z Vrchotových Janovic, která v doprovodu svých rodičů dorazila do Deníku na svůj první rozhovor v životě.

Ilustrační foto

Perinatologické centrum zlínské nemocnice má nové přístroje

Zlín – Perinatologické centrum ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) má nové přístroje. V provozu je například již sonografický přístroj pro vyšetření novorozenců a kojenců, sdělil primář novorozeneckého oddělení nemocnice Jozef Macko. Na pořízení 13 přístrojů získala nemocnice peníze z takzvaných norských fondů, dodáno je již osm přístrojů, uvedla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Ilustrační foto.

Zavražděný novorozenec nalezený v Praze byla zdravá holčička

Praha - Zavražděný novorozenec nalezený před týdnem v třídírně plastů v Praze 10 byla zdravá holčička. Policie žádá o pomoc s pátráním po matce i personál veřejných toalet, kde se dítě mohlo narodit. Informace mohou poskytnout i gynekologové nebo zaměstnanci lékáren. Na webu to v neděli uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Milena Dominiková a těhotné ženy při cvičení.

Budoucí maminky nacházejí už 20 let radu v předporodních kurzech

Uherské Hradiště – Předporodní kurzy v Uherskohradišťské nemocnici, které pomáhají těhotným ženám, aby se zbavily strachu, byly psychicky v pohodě a uklidnily je před přirozeným porodem v porodnici, slaví letos dvacetiny.„Perličkou je, že dvacet let vede v nemocnici předporodní kurzy jeden člověk - porodní asistentka Milena Dominiková. Jejíma rukama prošlo za tu dobu v šesti stech předporodních kurzech, zhruba 7 500 žen," uvedla tisková mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Dana Lipovská.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.

Florida ohlásila druhý případ možné nákazy zikou místním komárem

Miami - Americký stát Florida prošetřuje druhý případ nákazy virem zika, kdy pacienta mohl nakazit místní komár. Informovala o tom stanice NBC News, která zároveň připomněla, že brazilští vědci odhalili ziku i u běžněji se vyskytujících tropických a subtropických komárech, nikoli jen v moskytech Aedes aegypti dosud považovaných za výhradní nositele viru. Florida je nicméně jeden z 26 států USA, kde Aedes aegypti žije, virus však u nich zde nebyl zjištěn.

Ilustrační foto

V ČR dál převažují zastánci trestu smrti nad jeho odpůrci

Praha - Zastánců trestu smrti je v Česku nadále více než jeho odpůrců. Pro fungování nejvyššího trestu v českém právním systému se v červnu vyslovilo 58 procent, naopak proti bylo 35 procent lidí, tedy podobně jako v uplynulých letech. Nemění se ani názory veřejnosti na právo na interrupci a eutanazii. Souhlasí s nimi dvě třetiny občanů. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ilustrační foto.

Dříve bez šance. Operace v děloze zachraňuje dvojčata

Praha – Pacientek s komplikovaným těhotenstvím rok od roku přibývá. Pětinu všech dvojčat tvoří jednovaječná, která na rozdíl od dvouvaječných mají společnou placentu, což s sebou nese řadu problémů. Tím nejčastějším je transfúzní syndrom, na který ještě donedávna oba plody vesměs umíraly.

Ústav péče o matku a dítě v pražském Podolí. Ilustrační foto.

Podolské centrum zachránilo operací v děloze už 102 dětí

Praha - Operací v děloze zachránili lékaři Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí už 102 dětí. Centrum fetální medicíny, které bylo otevřeno v roce 2012, se jediné v zemi věnuje péči o nenarozená jednovaječná dvojčata. 

Delegáti republikánského nominačního sjezdu schválili v pondělí v Clevelandu programovou platformu, která je zřejmě nejkonzervativnější v dějinách strany.

Republikánský sjezd schválil nejkonzervativnější program v dějinách strany

Cleveland - Delegáti republikánského nominačního sjezdu schválili v pondělí v Clevelandu programovou platformu, která je podle agentury AP zřejmě nejkonzervativnější v dějinách strany. Dokument, který je hlavně ideovým manifestem a ke konkrétním politickým krokům stranu nezavazuje, posouvá republikány výrazně napravo, mimo jiné v otázkách potratů nebo práv sexuálních menšin.