Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Markéta Mikšíková trpí od narození nevyléčitelnou dědičnou nemocí, cystickou fibrózou.

Markéta: Cystická fibróza není prokletí, nejsem jiná

Pardubice – Markéta Mikšíková trpí od narození nevyléčitelnou dědičnou nemocí, cystickou fibrózou (CF), která vážně postihuje zejména dýchací a trávicí soustavu. Přesto vystudovala, pracovala jako referentka právního oddělení, dnes je maminkou na mateřské a pomáhá stejně nemocným.

Petra Šetele nosí svoji dceru Štěpánku v šátku. Ten se dá nosit na břiše, na zádech i na boku, s dětmi v šátku můžete dělat cokoli, třeba i tancovat. Štěpánku rád nosí i tatínek.

Žádný kočárek. Svoji dceru nosí v šátku

Sokolov – „Není lepší věci, kterou jsem započala se Štěpánkou," říká Petra Šetele, maminka jedenáctiměsíční Štěpánky ze Sokolova. „Neznám lepšího vynálezu, jak být svému dítěti nablízku a zároveň si ponechat vše, co chcete. Šátek je náš denní pomocník a kamarád."

Ilustrační foto.

Začíná světový týden respektu k porodu

Rakovník Domácí porody, nošení dětí v šátku, dula u porodu, porodní přání, to jsou jen některá témata Světového týdne respektu k porodu. Začíná už v pondělí. Poprvé v Rakovníku ho připravilo Mateřské centrum Paleček v Rakovníku.

Třetí ročník festivalu propagujícího těhotenství hostila brněnská Riviéra. Založili ho manželé Staňkovi, kteří chtěli podpořit povědomí o těhotenství a ukázat, že jde o zcela normální věc.

Riviéru obsadily těhotné ženy. Účastnily se svého světového dne

Brno /FOTOGALERIE/ – První dítě Lucie Přízová s manželem Janem neplánovali. „Prostě to tak nějak přišlo. Ale máme samozřejmě radost. I proto jsme se přišli podívat na festival těhotenství," řekla žena, která se svým mužem zavítala v neděli na brněnské koupaliště Riviéra.

Primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Genetička: Určíme i nemoc někoho padesát let mrtvého

/ROZHOVOR/ - Koupí žlutých kytiček pomohou lidé příští středu v boji proti rakovině. Jestli jim nemoc hrozí dědičně, dokáží odhalit genetici brněnské Fakultní nemocnice. „Rakovina ale ve většině případů geneticky podmíněná není, výraznou roli hraje životní styl," podotýká primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Určíme i nemoc někoho padesát let mrtvého, říká genetička Renata Gaillyová

Brno /ROZHOVOR/ - Koupí žlutých kytiček pomohou lidé příští středu v boji proti rakovině. Jestli jim nemoc hrozí dědičně, dokáží odhalit genetici brněnské Fakultní nemocnice. „Rakovina ale ve většině případů geneticky podmíněná není, výraznou roli hraje životní styl," podotýká primářka Oddělení lékařské genetiky Renata Gaillyová.

Hrou proti AIDS celý tento týden bojují děti z místních škol v domě dětí a mládeže.

Děti se učily, jak žijí lidé nakažení virem HIV

Mělník /FOTOGALERIE/ - Hrou proti AIDS celý tento týden bojují děti z místních škol v domě dětí a mládeže. Do hry jsou zapojeny všechny deváté třídy a první ročníky středních škol z Mělníka a blízkého okolí. Programu by se mělo zúčastnit 250 studentů.

IKEM. Ilustrační foto.

První ženy s transplantovanou dělohou se chystají na těhotenství

Praha - Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) za rok transplantovali dělohu šesti pacientkám. Část z nich se začne v blízké době připravovat na umělé oplodnění a těhotenství. Úspěchem této transplantace je totiž až narození zdravého potomka, řekl v rozhovoru přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. Pokud by šlo vše dobře, první potomek by se mohl narodit v příštím roce.

Ilustrační foto.

Ženy si častěji prosazují své představy o porodu

Region - Domácí nebo alternativní porody jsou stále žhavým tématem diskuzí jejich odpůrců i zastánců. Jedni se ohánějí neosobním přístupem lékařů, stresujícím prostředím nemocnic a přirozeností porodu doma, druzí zas argumentují fakty ohledně omezených možností při řešení případných komplikací mimo zdravotnické zařízení nebo nedostatečné odbornosti porodních asistentek.

Ilustrační foto.

Respekt k porodu: Lucie Kušnírová bez problémů porodila doma v Irsku

Střední Čechy - Dvojnásobná matka Lucie Kušnírová z Příbrami patří mezi ženy, které vyznávají přirozené mateřství se vším, co k němu patří. Přivedla potomka na svět doma v zemi, kde se domácí porody respektují. Nyní se věnuje osvětě a organizuje akce v rámci světového týdne Respektu k porodu. Více prozradí následující rozhovor.

Ilustrační foto.

Počet potratů klesá, nejvíce dětí má maminku třicátnici

V Česku každoročně ubývá umělých přerušení těhotenství. Proti roku 1990 se jejich počet snížil pětkrát. Zatímco na začátku 90. let bylo ročně přes 100 tisíc zákroků, loni jich ženy podstoupily 20 tisíc. Podíl samovolných potratů mezi ukončenými těhotenstvími naopak roste. 

Drůbežárna v Libotenicích.

Po svátcích přijdou na trh IQejce

Libotenice – Českou novinkou budou vejce s označením IQejce, jejichž předností bude zvýšený obsah zdraví prospěšného jódu. Slepice je budou snášet díky novému krmivu s obsahem mořských řas. Už po velikonočních svátcích je na trh bude dodávat společnost AG Maiwald, která je vlastníkem i farmy chovu drůbeže v Libotenicích.

Miroslava Topinková-Knapková

Skifařka Knapková přerušila kariéru: Jak to bude po narození dítěte? Nevím

Praha, Brno /ROZHOVOR/ – Nejlepší česká veslařka Miroslava Topinková Knapková opouští sportovní scénu. Na rok? Po zisku zlatých medailí z olympiády, mistrovtsví světa i Evropy slaví úspěch také v osobním životě. „Jsem v pátém měsíci těhotenství, na začátku září očekáváme s manželem narození potomka," oznámila šestatřicetiletá brněnská rodačka.

Pivotka USK Praha Kia Vaughnová

Basketbalistka Vaughnová sní o dalším triumfu USK v Eurolize

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha sice čeká třetí Final Four Evropské ligy za sebou, pro pivotku Kiu Vaughnovou však bude přece jen v něčem nové. Poprvé si ho totiž zahraje jako Češka, neboť na přelomu roku získala české občanství. Ačkoli budou Pražanky outsiderem, věří, že se povede favority překvapit jako v roce 2015, kdy hráčky USK slavily euroligový titul.

Pětiletý Tobiášek Toušek z Rumburku trpí dětskou mozkovou obrnou. Mentálně je v pořádku, pohybově je však na úrovni devítiměsíčního miminka.

Tobiášek trpí obrnou, rodina shání peníze na léčbu

Rumburk – Pětiletý Tobiášek Toušek z Rumburku trpí dětskou mozkovou obrnou. Mentálně je v pořádku, pohybově je však na úrovni devítiměsíčního miminka. Léčba Tobiáškovi pomáhá, je ale nákladná. I proto se chystá na jeho podporu koncert.

Ilustrační foto.

Pátrají po vrozených vadách. Test během těhotenství nemusí být spolehlivý

Hlavně ať je mé dítě zdravé, přejí si nastávající matky. Aby bylo jejich těhotenství klidnější, podstupují čím dál častěji takzvaný prvotrimestrální screening. Ten pomocí ultrazvuku a vyšetření z krve ve třináctém týdnu těhotenství odhalí, zda nehrozí dítěti nějaká vývojová vada, například Downův syndrom.

ČTYŘIAČTYŘICETILETÁ Katka Janíkovičová z Prahy.

„Vůbec jsem netušila, o čem mluví, když řekli Crohnova choroba“

Praha - Čtyřiačtyřicetiletá Katka Janíkovičová z Prahy byla před třiceti lety normální dospívající děvče. Pak ale začala náhle trpět nechutenstvím a neustálým nutkáním na záchod. Do toho během krátké doby zhubla o pětadvacet kilo. „Nevěděla jsem vůbec, co se děje," uvedla.

Ústav péče o matku a dítě v pražském Podolí.

Nové ambulance v Podolí mají zlepšit péči o rizikové novorozence

Praha - Zlepšit péči o předčasně narozené děti, děti s nízkou porodní váhou a děti se závažnými komplikacemi mají nové ambulance, které vznikly v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí. Ambulance financované z tzv. norských fondů v úterý zástupci ÚPMD představili novinářům. V ústavu ročně porodí asi 5000 žen. Z toho asi v 500 až 550 případech jde o ohrožené novorozence, jejichž vývoj je nutné dlouhodobě sledovat.

Nastávající maminky mohou v Lípě využít pohodlí a vybavení dvou porodních pokojů.

„Kapacity na více porodů v Lípě máme," říká primář

Česká Lípa - Českolipská nemocnice se připravuje na nápor pacientek ze Šluknovského výběžku, který tento týden přišel o svou jedinou porodnici. Vedení tamní nemocnice, která zatím patří městu Rumburk, se přes všechnu snahu nepodařilo sehnat nového porodníka. A to ani přesto, že mu nabízí vysoce nadstandardní plat.

Běh Run For Pro Cit v Borském parku v Plzni

Modrý běh podpořil děti s autismem

Plzeň – Je sobota, půl desáté ráno, krásné jarní počasí a borský park v Plzni se pomalu začíná zaplňovat lidmi většinou v modrém oblečení.

Za poslední dva roky stoupl zájem o prvotrimestrální screening na dvojnásobek. Vyšetření je pohodlné.

Zájem o prevenci Downova syndromu stoupá

Karlovarský kraj – Budoucí matky v kraji mají stále větší zájem o službu zvanou screening Downova syndromu neboli též prvotrimestrální screening. Za rok 2016 vzrostl počet takto ošetřených žen v kraji z 505 na 773. Mezi nastávajícími matkami jde o vůbec nejžádanější benefit od Všeobecné zdravotní pojišťovny, na který mimo jiné poskytuje příspěvek.

Darina Ermisová

Darina Ermisová, majitelka a designérka značky Dara Bags

Darina Ermisová je majitelkou úspěšné a prosperující značky českých kabelek Dara bags, která dnes dává práci 25 zaměstnancům. Darina není jenom velkým pracantem, ale především příkladem ženy, která se nebála jít proti proudu a ukázat světu, že i žena na mateřské dovolené muže být úspěšnou podnikatelkou, maminkou i dobrou duší v několika charitativních projektech.

Alexandra Kiňová a Antonín Kroščen s rodinou.

Praha vyplatila matce paterčat Kiňové peníze ze sbírky

Praha - Praha vyplatila minulý týden matce paterčat Alexandře Kiňové zhruba 616 tisíc korun ze sbírky, kam lidé přispívali na podporu jejích pěti dětí. Médiím to v pondělí sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Matka se o peníze ze sbírky soudila s Klubem dvojčat a vícerčat, který sbírku založil. Po skončení sbírky peníze připadly městu, které je matce předalo formou darovací smlouvy.