Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Tejpy mohou ženám ulevit od bolesti i při menstruačních obtížích.

Pásky zbaví ženy bolestí

Jihlava – Ženy, které mají poporodní bolesti zad nebo menstruační obtíže, si mohou nově v jihlavské nemocnici nechat opáskovat postižená místa pomocí tejpů. Jedná se o techniku, která vychází z kineziologie a ovlivňuje svaly.

Ilustrační foto.

Porodnice zažívají nový babyboom

Karvinsko – Budoucím maminkám se porodnice na Karvinsku zamlouvají. Tak to alespoň vyplývá ze statistik karvinské a havířovské krajské nemocnice, kde jen během prvních šesti měsíců letošního roku přišlo na svět 762 dětí.

Ilustrační foto.

Dívek se letos rodí víc než chlapců

V průběhu ledna se porodní a novorozenecké oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku přestěhovalo do zcela nového a moderně zrekonstruovaného třetího patra bloku B, které má přímou návaznost na porodní sál. Letos se zde prozatím narodilo 265 děvčat a 251 chlapců.

Ilustrační foto.

Zájemcům zkontrolují správnou chůzi. Data pomohou k výzkumu nové obuvi

Brno - Bolesti kloubů nebo zad při pohybu? Podle odborníků mohou být způsobeny špatnou chůzí. Jestli lidé našlapují správně, mohou zjistit v bohunickém kampusu Masarykovy univerzity v Brně. Výzkumníci Centra diagnostiky pohybu tam budou měřit chodidla při chůzi. Doporučí i správnou obuv.

Ilustrační foto.

Desetiletou indickou dívku znásilnil vlastní strýc. Soud potrat nedovolil

Indický nejvyšší soud odmítl povolit potrat u desetileté dívky. Tu měl údajně opakovaně znásilnit její strýc. Justice odůvodňuje své rozhodnutí tím, že na interrupci je pozdě. Dala tak na posudek lékařské komise, která uvedla, že ukončení těhotenství po 32. týdnu by bylo pro matku příliš riskantní.

Ilustrační foto

Matka, která vraždila, je ve vazbě

Plzeň – Plzeňský městský soud ve čtvrtek vyhověl návrhu kriminalistů a poslal do vazby třicetiletou Plzeňanku, jež zabila vlastního novorozeného syna.

Soudní síň. Ilustrační foto.

Mrtvého novorozence ukryla do krabice. Soud jí teď snížil trest o šest let

Žena z Chrudimska, která se nepostarala o své čerstvě narozené dítě a jeho tělo později ukryla do krabice, si ve vězení odpyká devět let. Původní patnáctiletý trest za vraždu jí dnes výrazně snížil Vrchní soud v Praze. Podle odvolacího senátu se matka o vraždu jen pokusila, protože není zcela zřejmé, zda dítě nepřišlo na svět už mrtvé.

DĚTI AFRIKY. Afrika je podle Forejta místo plné kontrastů i velké chudoby. To zachycuje na svých fotografiích.

Dánsko poskytne africkým zemím antikoncepci, má to omezit migraci

Dánsko přislíbilo více finančních prostředků na plánování rodiny v rozvojových zemích, což by mohlo také pomoci omezit migrační tlak na Evropu. Tamní ministryně pro rozvojovou spolupráci Ulla Tornaesová uvedla, že Kodaň přispěje na program 91 miliony dánských korun (přibližně 320 milionů korun).

Ilustrační foto.

Gergana, Ronja či Lev. I to jsou jména novorozenců

Přesně 370 novorozenců přišlo během prvních šesti měsíců letošního roku na svět v novojičínské porodnici. Mírně mají převahu nad děvčaty chlapci v počtu 188 a v pěti případech se dokonce narodila dvojčata.

Saláty můžeme vysít i v létě

Zasejte saláty, aby byl talíř na podzim zelený

Sklidili jste hrášek i kedlubny a záhony zejí prázdnotou? Zkuste zasít saláty. Jsou nenáročné na péči a už v září je budete moci s chutí chroupat. Musíte jen vybrat odrůdy vhodné pro letní výsev, aby nevykvetly a nezhořkly.

Bikeři a také postižení, kterým pomohou vybrané finance

Bikeři i letos pomáhají postiženým

Mladí sportovci budou opět pomáhat postiženým dětem. „Jsme nadšení, jak se bikeři dokázali spojit pro dobrou věc,“ pochválil místostarosta Brumova-Bylnice Václav Bližňák.

Genetička Věra Hůrková

Genetička Věra Hůrková: Virtuos Paganini měl zřejmě nemoc vaziva

ROZHOVOR/ - Čte z ruky, z řas a bedlivě si vás prohlíží není to ale věštkyně ani kriminalistka. Věra Hůrková je genetička, která se zabývá zejména správným vývojem miminek. „Milimetr kůže navíc za krkem může poukazovat na vážný problém," říká v rozhovoru pro Deník.

injekce

CVVM: Většina Čechů je pro eutanazii i právo na interrupci

Většina Čechů souhlasí s právem žen na umělé přerušení těhotenství i s uzákoněním eutanazie, tedy usmrcení člověka na vlastní žádost. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Právo na interrupci podporuje 71 procent dotázaných a na eutanazii 63 procent. Postoj lidí k eutanazii a interrupcím se za několik posledních let výrazněji nezměnil.

Poslanci navrhli zpřísnit podmínky pro umělé oplodnění prostřednictvím anonymního dárcovství zárodečných buněk.

Pokuta za záměnu embryí? 800 tisíc korun

Za záměnu embryí dvou žen při umělém oplodnění dostala brněnská klinika Reprofit od státu pokutu 800 tisíc korun. Klinice hrozila sankce až jeden milion korun. Firma FutureLife, která kliniku vlastní, se může proti pokutě odvolat. Proto nyní nechtěly firma ani Státní ústav pro kontrolu léčiv, který sankci udělil, případ blíže komentovat.

Pupeční šnůra.

Deník nastávající prvorodičky. 35. týden

Nelítostný pohled na těhotenství a mateřství. Sledujte s námi týden po týdnu zkušenosti nastávající prvorodičky.Zdroj: http://liberecky.denik.cz/nazory_region/denik-nastavajici-prvorodicky-31-tyden-20170507.html

Lev konžský. Ilustrační foto.

Novinky v zoo: létající andulky nad hlavami lidí a lví řev po dlouhých 14 letech

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Vidět kus australské přírody na vlastní oči? Za takovou podívanou se Jihomoravané už brzy nebudou muset vypravovat tisíce kilometrů přes oceán. Bude jim stačit zajet do vyškovského zooparku, kde vzniká nový pavilon Austrálie. Nové expozice nebo zázemí najdou lidé i v dalších jihomoravských zoo.