Kreativ

ŠTÍTEK: těhotenství

Andělé jsou mezi námi, říká maminka Markétky.

Andělé jsou mezi námi, říká maminka Markétky

Hlína – Obrovský dům s bílou zdí v Hlíně u Horky jsem vždycky chtěla navštívit. Má velké kouzlo a byl dlouhá léta opuštěný. Už dva roky v něm bydlí manželé Kleinovi se čtyřmi malými dětmi. Mezi třemi kluky je jediné děvče: šestiletá zdravotně postižená Markétka. Děvčátko v posledních týdnech vzbudilo obrovský zájem lidí, kteří jí chtěli pomoci. A podařilo se jim to.

Petra se Štěpánkou. V rámci Mezinárodního týdne nošení dětí uspořádala 1. ročník pochodu i v Sokolově.

Pomáhat druhým, v tom vidí smysl

Sokolov – Je menší postavy, přesto nepřehlédnutelná. Srší energií, kterou by jí mohl leckdo závidět. A hlavu má plnou nápadů, které pomáhají druhým.

Třiadvacetiletá Jana Ryšánková z Přerova vyhrála svůj boj s rakovinou

Bojovala jsem i za dceru, říká Jana, které v těhotenství zjistili rakovinu

ROZHOVOR / Těšila se příchod dcery a spokojený život po boku svého partnera. Osud jí to ale zkomplikoval. V osmnáctém týdnu těhotenství jí nalezená bulka převrátila život naruby a musela bojovat – ne o jeden život, ale hned o dva. O tom jak prožívala nejtěžší chvíle svého života nám usměvavá Jana Ryšánková řekla v dojemném rozhovoru.

Třiadvacetiletá Jana Ryšánková z Přerova vyhrála svůj boj s rakovinou

Bojovala jsem i za dceru, říká Jana, které v těhotenství zjistili rakovinu

ROZHOVOR / Těšila se příchod dcery a spokojený život po boku svého partnera. Osud jí to ale zkomplikoval. V osmnáctém týdnu těhotenství jí nalezená bulka převrátila život naruby a musela bojovat – ne o jeden život, ale hned o dva. O tom jak prožívala nejtěžší chvíle svého života nám usměvavá Jana Ryšánková řekla v dojemném rozhovoru.

Pokoj. Takto vypadají pokoje na gynekologicko-porodnickém oddělení jihlavské nemocnice. Mají navodit atmosféru domácího prostředí.

Veřejnost provedou jihlavskou porodnicí

Jihlava – Nejenom nastávající maminky se můžou letos v říjnu podívat do zákulisí jihlavské porodnice a poslechnout si povídání lékařů a porodní asistentky.

Ilustrační fotografie.

Budoucí maminky mohou chodit cvičit

Nemocnice ve Vsetíně nově zavádí cvičení pro těhotné. S nastávajícími maminkami se bude potkávat každou středu odpoledne lékařka Petra Kotrlá z gynekologicko--porodnického oddělení Vsetínské nemocnice. Cvičit budou v nově vybudované tělocvičně v budově pavilonu G (Triangl).

Příběh téměř třicetileté Pavlíny zasáhl veřejnost.

Ochota lidí pomoci nemocné mamince neznala mezí

Sokolov – Původně chtěly dvě iniciátorky sbírky pro těhotnou maminku v nelehké životní situaci hlavně kočárek pro budoucí novorozeně. To, co následovalo po výzvě během následujících pár dní, jim vyrazilo dech.

Ilustrační foto

Česká porodní péče je špičková, "císaře" jsou na ústupu

Pravděpodobnost, že v České republice žena zemře v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím je 1: 9000. Císařských řezů bylo 24,9 procenta, což znamená, že jejich počet poklesl a jsme pod průměrem zemí EU, kde medián činí 25,2 procenta. Tento pokles byl českými odborníky velmi pozitivně přijat – "císař" totiž skýtá mnohá rizika. V roce 2016 se v Česku narodilo 105 tisíc dětí. 

Zuzana Nevoralová

Jihlavská lékařka v léčbě akné vzdělává Evropu

Jihlava – Kožní lékařka jihlavské nemocnice Zuzana Nevoralová inspirovala kolegy v zahraničí. Zúčastnila se celoevropského jednání v Londýně věnovanému bezpečnosti při léčbě perorálním izotretinoinem, nejúčinnějším lékem pro léčbu nejtěžších forem akné.

Ilustrační foto

V Česku přibude 10 tisíc diabetiků ročně. Na vině je i životní styl

Trpí jí téměř desetina české populace a každý rok přibývá zhruba 10 tisíc nemocných. Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru v běžných mezích. Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. V České republice se s ním léčí přibližně 800 tisíc lidí.

Žena v poutech. Ilustrační foto.

Za odložení dítěte do kontejneru si mladá žena odpyká osm let

Za odložení novorozeného dítěte do kontejneru v Mníšku pod Brdy si mladá žena odpyká osm let ve vězení. Pražský vrchní soud jí dnes zmírnil původní desetiletý trest za vraždu. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ilustrační foto

Autistů přibývá. Terapii musí rodiče platit sami

Rvalo mi to srdce, vzpomíná na období před dvěma lety Magdaléna Čížková. Její dcera Markétka byla dlouho vysněným dítětem, které dělalo rodině jen radost. Zvládala první slova, vesele ukazovala předměty, rozpoznávala zvířátka. Jenomže pak přišel zlom. „Najednou jako by nám oslepla a ohluchla,“ popisuje maminka.

Vlastislav Novotný postupně vybudoval síť wellness center Infinit. Největší z nich se nachází u Brněnské přehrady.

Majitel sítě wellness: Trendy v saunování? Lidé chtějí relax a zážitky

Brno /ROZHOVOR/ – Saunování si oblíbil už v dětství. Natolik, že se rozhodl v této oblasti podnikat. Vlastislav Novotný postupně vybudoval síť wellness center Infinit, do kterých denně zavítají dva až tři tisíce lidí. Největší z nich se nachází u Brněnské přehrady. „Zpočátku k nám chodili zejména zkušení saunéři. Dnes pětadevadesát procent návštěvníků tvoří lidi, kteří se nikdy předtím nesaunovali, jen chtějí zkusit něco nového,“ tvrdí Novotný.

Ilustrační snímek

Na středních školách přibývá studentů se závažným poruchami učení

V posledních letech podle statistik ministerstva školství přibývá na středních školách studentů se závažnými poruchami učení jako jsou dyslexie, dyskalkulie nebo dysgrafie. Na základních školách je počet dětí s těmito potížemi stabilní, což je dáno zřejmě tím, že se o jejich vývojové poruše zatím neví. Nejčastější z poruch učení je dyslexie, která se projevuje nesnázemi při čtení. Dyslektici si dnes v Česku připomínají osmý ročník Dne dyslexie.

Ilustrační foto

Nadměrné pití alkoholu ubírá desítky let života, vyplývá ze studie

Přílišné pití alkoholu je závažný problém, který zkracuje život o víc než 20 let. Nebezpečná je také jeho konzumace v těhotenství. Ročně se v Česku podle odhadů rodí stovky dětí s následky, často doživotními. Vyplývá to ze studie Národního ústavu duševního zdraví.

První školní den prince George

Britský princ George šel poprvé do školy. Doprovodil ho William

Čtyřletý britský princ George šel dnes poprvé do přípravné školy. Na cestě jej však doprovodil pouze otec, princ William, jelikož vévodkyně z Cambridge stále trpí těhotenskými nevolnostmi. Oznámil to Kensingtonský palác, který v pondělí prozradil, že královský pár čeká dalšího potomka.

Ilustrační foto.

Rodiče jim nečtou. Školáci neumějí pořádně mluvit

/INFOGRAFIKA/ Českem se šíří digitální demence. Mohou za to rodiče, pro které je pohodlnější vložit dětem do rukou tablet, než aby se jim skutečně věnovali. Děti pak neumějí pořádně mluvit, některé dokonce neporozumí obyčejnému mluvenému slovu.

Ilustrační foto

Jesenická nemocnice nabídne předporodní kurzy

Od září se mohou maminky z Jeseníku a okolí teoreticky i prakticky připravovat na porod. Jesenická nemocnice nabídne těhotným ženám skupinové cvičení a předporodní kurzy, které jsou zaměřeny na průběh samotného porodu, ale také šestinedělí, kojení či výživu.

Šťastnou maminkou se stala paní Lenka Hošková. Její dcera Laura vážila 3 100 g a měřila 47 centimetrů.

V Hořovicích přívítali letošní tisící miminko

Hořovice – Nemocnice v Hořovicích byla letos první mezi středočeskými nemocnicemi v narození jubilejního miminka. Tisící miminko přišlo v hořovické porodnici U Sluneční brány na svět v úterý 1. srpna časně ráno ve 4.45 hodin. To bylo přesně o jeden den dříve ve srovnání s loňským rokem.