Kreativ

ŠTÍTEK: Třeboň

Slavoničtí fotbalisté (ve žlutomodrém) podlehli v závěrečném kole I. B třídy Nové Bystřici 2:3.

Řečickým fotbalistům vyšel finiš náramně, vítězná rozlučka bukovských trenérů

/FOTOGALERIE/ Krajská fotbalová I. B třída měla na programu závěrečné kolo, ale o všem podstatném bylo rozhodnuto už dříve. Postupující Nová Včelnice doma prohrála s druhým Borkem, ale vítězi skupiny D chybělo šest hráčů základní sestavy. Sestupující Velenice se rozloučily remízou se Ševětínem a v příští sezoně se přihlásily jen do nejnižší okresní soutěže. Závěr sezony vyšel Řečici, která po třech výhrách v řadě nakonec obsadila lichotivou čtvrtou příčku. Tabulkou se naopak propadal Suchdol, což dokumentoval závěrečnou porážkou s Bukem. Přinášíme ohlasy.

Cyklo-běh projel jihem Čech - Jindřichův Hradec.

Cyklo-běh za Českou republiku bez drog projel i městy na jihu

Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. V pondělí 19. června byly zastávky celonárodní protidrogové vzdělávací akce Cyklo-běh za ČR bez drog i v jižních Čechách, a to v Jindřichově Hradci, Třeboni a Českých Budějovicích. Ve středu sportovce hostily Písek a Strakonice. Za příspěvek a fotky děkujeme mluvčímu projektu Tomáši Krausovi.

Fotbalový KP: Junior Strakonice - Jankov.

Ohlasy z jihočeského fotbalového krajského přeboru

Jihočeský fotbalový krajský přebor o víkendu skončil posledním kolem, které už nemohlo nic důležitéhjo změnit. Hrál se uvolněný fotbal a diváci viděli pořádnou porci padesáti gólů. Do divize míří po roční přestávce Jindřichův Hradec, přebor naopak opouští prachatický Tatran.   

Sportovní gymnastky Tělocvičné jednoty Sokol Benátky nad Jizerou na republikovém finále v Doubí u Třeboně.

Benátecké sportovní gymnastky se vrátily z republikového finále s mistryní ČR

/FOTO/ Republikové finále ve sportovní gymnastice se konalo o víkendu 19. až 21. května v Doubí u Třeboně. Závodilo se jak v soutěži týmů, tak jednotlivců. Z krajského přeboru se do každé věkové kategorie mohly nominovat pouze čtyři dívky, které společně utvořily krajské družstvo. Z benáteckého Sokola postoupilo hned pět gymnastek.

O víkendu končí fotbalové soutěže v kraji.

Kam o víkendu na jihu Čech za sportem

/FOTOGALERIE/ O víkendu končí všechny jihočeské fotbalové soutěže. Sportovní fanoušci mohou však vyrazit i na další zajímavé akce po celém kraji.

Talentovaní studenti v pondělí zavítali na pracoviště Centra řasových biotechnologií v Třeboni.

Nadaní studenti nahlédli pod ruce třeboňským vědcům. Zahráli si i na detektivy

Nejnadanější studenti ze všech gymnázií v kraji se letos účastní dalšího kola TalentAkademie Jihočeských nadějí. Aktuální běh je zaměřený především na přírodní vědy. Studenti během několika dní absolvují exkurze na Fakultu zemědělskou a technologickou a Fakultu rybářství a ochrany vod v Českých Budějovicích, užijí si debatu s předním českým biochemikem Liborem Grubhofferem nebo se dozvědí více o tématu vodní stres ve světě a v Česku. Mezi vrcholy programu bude patřit beseda s českým egyptologem a archeologem Miroslavem Bártou. Akademii zpestří svou přednáškou i známý novinář a vysokoškolský učitel Václav Moravec.

Fotbalisté Nové Včelnice jsou na nejlepší cestě k prvenství v I. B třídě. Po vysokém vítězství 7:2 nad Novou Včelnicí vedou dvě kola před koncem skupinu D se čtyřbodovým náskokem na Borek.skupin

I. B třída: Včelnice nasázela Bystřici sedm gólů a míří za postupem

Krajská fotbalová I. B třída má za sebou další porci zápasů. Ve skupině D si dvě kola před koncem na čele vybudovala opět čtyřbodový náskok Nová Včelnice, která deklasovala zdecimovanou Novou Bystřici. Druhý Borek totiž ztratil všechny body v Horním Žďáru, kde domácí rozhodli o svém vítězství v poslední minutě po dorážce neproměněné penalty. Pokud včelnický tým nyní uspěje na hřišti předposledního Ševětína, bude slavit po roce návrat do I. A třídy.

Házenkáři Třeboně mají za sebou dobrou sezonu, v níž obsadili v II. lize druhé místo a zahráli si i baráž o účast ve vyšší soutěži.

Čapek: Pokud chceme do I. ligy, musíme zlepšit ofenzivu a rychlost hry

Házenkáři Třeboně obsadili v II. lize Jihovýchodní Čechy druhou příčku a v následné baráži o účast v I. lize, kterou hráli místo vítězného béčka Nového Veselí, podlehli rezervě pražské Dukly. Za úspěšnou sezonou se ohlíží hrající kouč Jiskry David Čapek.

Fotbalový KP: Olešník - Osek.

Ohlasy z jihočeského fotbalového krajského přeboru

Jihočeský fotbalový krajský přebor pokračoval o víkendu dalším kolem. Vedoucí Jindřichův Hradec doma deklasoval Trhové Sviny, na čele má již osmibodový náskok a v příštím kole už může slavit postup do divize. Jankov zvládl se štěstím hodně divoký zápas se Semicemi, vyhrál 4:3 a udělal zřejmě rozhodující krok k záchraně v soutěži.  

V sobotu v Třeboni vládlo opravdu slunečné počasí.

OBRAZEM: Prosluněná sobota v Třeboni a okolí

V sobotu 27. května panovalo na Třeboňsku slunečné počasí. Na náměstí v Třeboni se konal trh. Vodácká sezóna už byla v plném proudu. Podívejte se na krásné fotky, které nám zaslal Martin Stehlík.

Děti pomohly kalousovi, který se zamotal do vlasce.

Kalous byl v nesnázích. Pomohly mu děti, které byly na výletě

V pátek 19. května 2023 dopoledne byla skupinka školních dětí na výletě na Pergole u Třeboně. Zde si děti všimly dravého ptáka, kalouse ušatého, jak je zamotán do vlasce v keři u rybníka, nedokáže se vlastními silami uvolnit a zdá se, že má poraněné křídlo.

Třeboňský útočník Martin Průcha vstřelil Milevsku pět gólů.

Já do divize? Leda, že by do ní postoupila Třeboň, říká kanonýr Průcha

/KANONÝR DENÍKU/ Husarský kousek se povedl třeboňskému útočníkovi Martinu Průchovi, který v utkání 27. kola krajského přeboru nastřílel Milevsku pět gólů a měl velkou zásluhu na vysokém vítězství svého celku 7:1. Ve stejný den pak ještě na chvilku pomohl béčku Jiskry v I. B třídě a přidal další trefu.

Fotbalisté Buku remizovali s Borkem 2:2.

Včelnický Blažek rozhodl krásným sólem v nastavení, Buk obral Borek

Krajská fotbalová I. B třída mužů pokračovala 23. kolem. Ve skupině D zvýšila Nová Včelnice na čele náskok, když rozhodla vyrovnaný duel se Studenou až v nastavení, a zároveň využila zaváhání druhého Borku, který v Buku neudržel dvoubrankový náskok. Přinášíme ohlasy.

David Formánek pořídil do svého muzea tři kompletní stíhačky, jedna z nich je dokonce letuschopná.

Splnil si dětský sen. Doma má několik stíhaček, jedna je dokonce plně funkční

Malebná obec Libořezy nedaleko Třeboně je známá především cyklistům. Ukrývá ale i další zajímavou atrakci, kvůli které stojí za to sem přijet. Nadšenec do letadel David Formánek má totiž na zahradě hangár s několika stíhačkami MiG. Jedna z nich je dokonce stále letuschopná. Spolu se svými kamarády postupně dává dohromady letecké muzeum. Jeho sbírku může po předchozí domluvě přijít obdivovat kdokoliv.

David Formánek pořídil do svého muzea tři kompletní stíhačky, jedna z nich je dokonce letuschopná.

Splnil si dětský sen. Doma má několik stíhaček, jedna je dokonce plně funkční

Malebná obec Libořezy nedaleko Třeboně je známá především cyklistům. Ukrývá ale i další zajímavou atrakci, kvůli které stojí za to sem přijet. Nadšenec do letadel David Formánek má totiž na zahradě hangár s několika stíhačkami MiG. Jedna z nich je dokonce stále letuschopná. Spolu se svými kamarády postupně dává dohromady letecké muzeum. Jeho sbírku může po předchozí domluvě přijít obdivovat kdokoliv.

Třeboňský útočník Martin Průcha byl hvězdou utkání s Milevskem, když se na výhře 7:1 podílel pěti góly. Celkem jich má na svém kontě 14, a to v řadě zápasů kvůli zdravotním potížím absentoval.

Třeboňský Průcha pěti góly zničil Milevsko, Hradec ztratil na hřišti nováčka

Jindřichohradečtí fotbalisté v 27. kole krajského přeboru pouze remizovali 2:2 na půdě semického nováčka a čtyři kola před koncem soutěže se musí mít ještě na pozoru, neboť jejich náskok na čele tabulky se na druhý Olešník snížil na pět bodů. Výtečně si naopak vedla Třeboň, která především zásluhou pěti gólů svého elitního střelce Martina Průchy deklasovala Milevsko 7:1.

Základní umělecké školy na jihu Čech si na nedostatek zájemců nemohou stěžovat.

Umění táhne. Základní umělecké školy na jihu Čech hlásí převis zájemců

Studium umění je v kurzu. Základní umělecké školy na jihu Čech si na nezájem školáků rozhodně nemohou stěžovat. Nejvíce táhne hudba. Děti se ale mohou věnovat i výtvarnému oboru, tanečnímu nebo literárně dramatickému. Umění navíc rodinný rozpočet nezruinuje a vyjde výrazně levněji, než hodiny u soukromého učitele.