Kreativ

ŠTÍTEK: Třeboň

Obrazy Daniela Bechera zachycující řadu zajímavých jihočeských lokalit nyní v netolickém muzeu oslovují zvláště příznivce realistické malby.

Jihočeské motivy do soboty v Netolicích

Zámek Červená Lhota, Borkovická blata, Šumava i Novohradsko, k němuž má mladý výtvarník Daniel Becher nejblíže - to jsou náměty obrazů, které ještě do soboty 30. září včetně vystavuje v Muzeu Otakara Kudrny v Netolicích.

Malý zookoutek je oblíbeným místem návštěvníků zámecké zahrady.

Zámeckou minizoo v Třeboni zlikvidovala kuna. Díky dárcům voliéry znovu ožily

/VIDEO/ Malý zookoutek v areálu zahrady zámku v Třeboni po několika měsících opět ožil. Na jaře letošního roku se totiž do voliér dostala kuna a všechna původní zvířata zabila. Oblíbená atrakce především pro malé návštěvníky tak osiřela. Díky sociálním sítím a hodným lidem se ale podařilo do zámecké zahrady sehnat nové zvířecí obyvatele.

Malý zookoutek je oblíbeným místem návštěvníků zámecké zahrady.

Zámeckou minizoo v Třeboni zlikvidovala kuna. Díky dárcům voliéry znovu ožily

/VIDEO/ Malý zookoutek v areálu zahrady zámku v Třeboni po několika měsících opět ožil. Na jaře letošního roku se totiž do voliér dostala kuna a všechna původní zvířata zabila. Oblíbená atrakce především pro malé návštěvníky tak osiřela. Díky sociálním sítím a hodným lidem se ale podařilo do zámecké zahrady sehnat nové zvířecí obyvatele.

Třeboňský Pavel Tůma  (vpravo) se rychle zabydlel v obraně Jiskry a je její velkou oporou, ale útočné choutky neztratil.

Z útoku do obrany. Změna mi prospěla, tvrdí opora Třeboně

Pro oporu zadních řad Pavla Tůmu (28) má trenér třeboňských fotbalistů Karel Bicenc jen slova chvály. Svého svěřence přirovnává ke slávistickému stoperovi Tomáši Holešovi. V jarní části minulé sezoně přesunul Tůmu z útoku do obrany a udělal dobře. Jiskře se začalo dařit a dobrou formu si udržuje i v nové sezoně krajského přeboru. A daří se i Pavlu Tůmovi, který podal v utkání 7. kola proti Týnu nad Vltavou výborný výkon, který vyšperkoval vedoucí trefou a pomohl Jiskře k výhře 3:0.

Dětem se z nové lesní školky v Suchdole nechce domů.

Nová lesní školka v Suchdole připomíná babiččinu zahradu. Dětem se nechce domů

V Suchdole nad Lužnicí od 1. září funguje nově otevřená lesní školka. Hlavním impulsem pro její vznik byl nedostatek míst pro děti v suchdolské kamenné mateřince. Zařízení sídlí v upravené maringotce na farní zahradě. Přestože lesní školka je v provozu teprve měsíc, rodiče dětí si takzvanou lesničku nemohou vynachválit.

David Lafata (vpravo) se blýskl hattrickem do strakonické sítě.

Ohlasy z jihočeského fotbalového krajského přeboru

Jihočeský fotbalový krajský přebor pokračoval o víkendu dalším kolem, které nepřineslo řádné překvapení. Vedoucí pětice nezaváhala a bodovala naplno, Hluboká na čele tak nadále zůstává bez ztráty jediného bodu. Naopak Dražice na opačném pólu tabulky po porážce s Milevskem stále čekají na první bodík.

Někteří řidiči kamionů si z uzavřené silnice nic nedělali. Najížděli také do objízdných tras, kde platí omezení do 7,5 tuny.

První den uzavírky průtahu Lomnicí přinesl zmatky. Asistovat musela i policie

/VIDEO/ Ve středu ráno začala uzavírka dopravně vytíženého průtahu Lomnicí nad Lužnicí. Řidiči neprojedou více než kilometrovým úsekem od Floriánské ulice po Nádražní. Silnice je hlavním tahem z Veselí nad Lužnicí na rakouské hranice. Lomnicí proudí denně kromě tisíců osobních aut také těžká nákladní doprava, která tvoří více než 20 procent všech projíždějících vozidel. Právě kamiony způsobily ve středu velké dopravní zmatky.

Třeboňský Martin Brchaň vstřelil v Českém poháru na palubovce Úval šest gólů, ale Jihočeši nakonec prohráli 21:22.

Třeboň končí v poháru. Hráli jsme bojácně, nechápe kouč Čapek

Třeboňští házenkáři vstoupili do nové sezony nečekanou porážkou. V 2. kole Českého poháru totiž neuspěli na palubovce Sokola Úvaly a po výsledku 21:22 se tak na dalšího soupeře může těšit jejich přemožitel, s nímž se budou potkávat v II. lize. Tu Jihočeši zahájí atraktivním utkáním s béčkem Nového Veselí.

Jediný známý portrét Edwarda Kelleyho pochází od nizozemského rytce Francise Cleyna z pol. 17. století. Ukazuje vyzáblého vousáče v plášti lemovaném kožešinou a s čtyřrohým univerzitním kloboukem na hlavě. Cleyn ale podobu asi jen hádal.

Tajemný mág Edward Kelley: Alchymista Rudolfa II. byl podivín, poslouchal duchy

Začínal podzim roku 1593. Z hradu Křivoklát byl propuštěn pohublý muž se znetvořeným ušním boltcem. Občas si nechával říkat Edward Talbot, proslulý však byl zejména jako alchymista, jasnovidec, mág a podvodník Edward Kelley. Propuštěním z křivoklátské věznice začínalo poslední krátké období jeho života strávené na svobodě. V listopadu 1596 byl znovu zatčen a už se z vězení živý nedostal.

Zraněná mořská orlice Gaia už se do volné přírody nevrátí.

Sbírka na nový domov královny oblohy. Mořská orlice Gaia se do přírody nevrátí

Orel mořský je náš největší dravec. I tohoto majestátního opeřence s rozpětím křídel až dva metry ale někdy potká smůla. Tak jako dospělou orlici, kterou turisté našli zraněnou v lese nedaleko obce Mláka u Třeboně letos v dubnu. Přestože nemohla létat, její odchyt stál pracovníky záchranné stanice nemalé úsilí.

Kapřík Cup desetiletých hráčů vyhráli v Třeboni fotbalisté Slovanu Bratislava.

Letní fotbalový Kapřík Cup v Třeboni ovládl bez ztráty bodu Slovan Bratislava

Vítězem velmi atraktivního Letního fotbalového turnaje Kapřík Cup 2023 pro hráče ročníku 2013 se stal slovenský tým ŠK Slovan Bratislava, který si ve finálové tříčlenné skupině poradil s oběma pražskými celky, druhou Slavií Praha a třetím Tempem Praha. Jihočeským týmům fotbalový víkend tentokrát moc nevyšel, nejlepším mužstvem byl na šestém místě SKP České Budějovice.

Fotbalový KP: Junior Strakonice - Hluboká 0:4 (0:1).

Ohlasy z jihočeského fotbalového krajského přeboru

Jihočeský fotbalový krajský přebor pokračoval dalším kolem. Bez ztráty jediného bodu už zůstává jen Hluboká, která vyhrála ve Strakonicích vysoko 4:0. Její největší rival Roudné totiž doma ztratilo dva bodíky po remíze s Milevskem. Na konci tabulky zůstává zatím nulové duo Semice - Dražice.   

V kempu udělali otec se synem za tu dobu obrovský kus práce. Zmodernizovali téměř vše, co šlo a přidali i řadu služeb

Majitel známého autokempu v Třeboni: Na čistotu jsem pes

V těsné blízkosti rybníka Svět v jižních Čechách provozuje Jiří Neubauer se svou rodinou už více než tři desítky let kemp. Za tu dobu ho celý zmodernizoval a záležet si dává na tom, aby byl všude pořádek. Odměnou jsou mu pozitivní recenze a pravidelně se vracející hosté.

Ve středu 6. září byla v Záchranné stanici Pasíčka vypuštěna na svobodu zachráněná orlice z Třeboňska.

VIDEO: Zachráněná orlice z Třeboňska se vrátila do volné přírody

Ve středu 6. září v Záchranné stanici Pasíčka vypustili na svobodu samici orla mořského, kterou našli lidé koncem května zraněnou na Třeboňsku. Nejdříve se léčila v Třeboňské záchranné stanici a poslední zhruba týdny pobývala v Pasíčkách, kde se rozlétávala. Odtud také vylétla do volné přírody. Podívejte se na její start do nového života.

Pozemek u Zlaté Stoky v Třeboni.

Kvůli opravě chodníku spustila Třeboň pátrání, skončilo u operní pěvkyně

Složitá operace se stala ze záměru třeboňské radnice opravit chodníky podél Zlaté Stoky nedaleko historického centra. Město narazilo na nejasnosti ohledně jednoho z pozemků, přes které cesta mezi Hradeckou bránou a Bertinými lázněmi vede. A muselo se společně s jindřichohradeckým pracovištěm Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) pustit do takřka detektivní práce.

Veslaři Lokomotivy Beroun při letních závodech.

Obrazem: Nový skif byl tak blizounko... Berouňáci se rvali na lodi až do finále

Po úspěšném MČR žactva a MČR dorostu, juniorů a seniorů, kde cinkaly medaile, uspořádali berounští veslaři na Štulovně, jako každý rok, soustředění, na kterém se jezdí jen na kajacích a kánoích. Pak si všichni dali volno a začátkem srpna znovu otevřeli loděnici pro ty, co zrovna nejsou na dovolené. Od 13. srpna bylo 19 veslařů na soustředění v Třeboni, které zakončily dva závody - Beach sprint a tradiční Mezinárodní regata.

Mirovický Matěj Štochl zaznamenal proti Třeběticím hattrick a hlavní měrou se ve třetím kole KP podílel na výhře svého celku 4:3.

Souboj nováčků rozhodl hattrickem bývalý klokan Matěj Štochl

Ligu hrál v Příbrami, nezapomenutelné zážitky má ale především z působení v pražských Bohemians. Čtyřiatřicetiletý Matěj Štochl už toho ve fotbale zažil opravdu hodně. V současné době hraje krajský přebor za Mirovice a právě on byl hlavním strůjcem vítězství v posledním kole nad Třeběticemi. Mirovice souboj nováčků vyhrály díky hattricku bývalého klokana 4:3.

Městská policie Třeboň. Ilustrační foto.

Na lince 156: Plné parkoviště? Nezájem. Řidiči klidně jiná auta zablokovali

Uvěznění na parkovišti zůstali v úterý 22. srpna řidiči, kteří měli tu smůlu, že zabrali poslední volná místa před hotelem Regent v Třeboni. Ti, kteří se sem se svými auty už nevešli, si hlavu příliš nelámali, na parkoviště se nacpali také a ostatní motoristy beznadějně zablokovali. Vysvobodit je musela až městská policie.

Třeboň loni v létě otevřela nový úsek stezky o délce asi 600 metrů, který vede po hrázi rybníka Vítek podél tahu na Jindřichův Hradec směrem na Starou Hlínu.

Cyklostezka z Třeboně do Staré Hlíny dostane nové napojení. Povede pod mostem

Smíšená stezka z Třeboně do Staré Hlíny se dočká dalšího rozšíření. Loni v létě lázeňské město otevřelo cyklistům i chodcům nově vybudovaný úsek o délce asi 600 metrů, který vede po hrázi rybníka Vítek za svodidly podél tahu na Jindřichův Hradec. Následně prochází lesem ke Staré Hlíně, kde se napojuje na stávající chodník na mostě. Po příjezdu do Staré Hlíny ale cyklisté mířící na Stříbřec musí překonávat rušnou silnici. Tomu by měl zamezit nový úsek stezky.

Komunikaci procházející Novohradskou branou v Třeboni čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Novohradská brána v Třeboni se uzavře. Řidiči pod ní neprojedou dva měsíce

Se začátkem nového školního roku bude na Masarykově náměstí v Třeboni rušněji. V termínu od pondělí 4. září totiž začne rekonstrukce části ulice Novohradská a Trocnovského náměstí, která v centru zahustí dopravu. V souvislosti s opravami se totiž uzavře průjezd Novohradskou bránou. Řidiči budou muset místo objíždět po dobu dvou měsíců.

Fotbalový krajský přebor: Olešník - Hluboká 0:2.

Ohlasy z jihočeského fotbalového krajského přeboru

Jihočeský krajský fotbalový přebor pokračoval o víkendu dalším kolem. Bez ztráty kytičky už zůstávají pouze Hluboká, která zvládla vyhecované derby v Olešníku (2:0), a také ambiciózní nováček z Roudného, jenž převálcoval Protivín 7:2. Zápas Jankov - Dražice musel být odložen kvůli podmáčenému tráníku po sobotní bouřce.

Setkání veteránů v Chlumu u Třeboně.

VIDEO: Cesta kolem Světa. Vydaly se na ni dobře dvě stovky krasavců

Náměstí malého městečka nedaleko jihočeské Třeboně zaplnili v sobotu 26. srpna krasavci na kolech. Čekala je tady akce Cesta kolem Světa. „Musejí objet rybník Svět a plnit úkoly. Vše je ale humornou a zábavnou formou,“ řekl organizátor Petr Jirsa ze Strakonic.