Kreativ

ŠTÍTEK: Třeboň

Vánoce na Palackého náměstí v Českých Budějovicích. Husův sbor.

Vánoce dorazily i na Palačák, se sněhem i punčem a kolekcemi

Bílý závoj zahalil i Palackého náměstí v Českých Budějovicích. Jako by chtěl potvrdit velikou číslovku, která se za jednou z výloh poctivě proměňuje při odpočítávání dnů, jež zbývají do Štědrého večera. Hned naproti voní v kavárně punč nebo svařák a o pár kroků dál můžete nakoupit i čokoládové dobroty pro mikulášskou nadílku nebo kolekce na trochu pozdější zdobení vánočního stromku.

Hokejová Tipsport extraliga: Banes Motor ČB - Verva Litvínov 1:0.

Kam o víkendu na jihu za sportem? Doma hrají Motor, Dynamo, Jihostroj i Písek

O víkendu hrají doma své mistrovské zápasy všechny čtyři nejsilnější jihočeské sportovní kluby: hokejisté Motoru hostí Kladno, fotbalisté Dynama přivítají Hradec Králové, volejbalisté Jihostroje se utkají s Odolena Vodou a písecké basketbalisty čeká duel s Brnem. Sportovní víkendová nabídka na jihu čech je ale ještě podstatně bohatší.     

Městská policie Třeboň. Ilustrační foto.

Praštím vás klackem, hrozil rybářům otužilec, jenž manipuloval s výpustí Světa

Svlečený muž ve vodě poněkud překvapil svědky, kteří procházeli v neděli 26. listopadu 2023 krátce před polednem po hrázi rybníka Svět v Třeboni. Jeho počínání v teplotách kolem nuly, ve větru a mezi poletujícími sněhovými vločkami jim přišlo o to podezřelejší, když zjistili, že manipuluje s dřevěnými záklopkami výpusti. Neváhali proto zavolat městskou policii.

Na železničním přejezdu u Cepu na hlavním tahu z Třeboně na Suchdol 24. listopadu 2023 havaroval kamion.

Kamion si ustlal v kolejišti na hlavním tahu z Třeboně na Suchdol

/VIDEO/ V pátek 24. listopadu v časných ranních hodinách havaroval na železničním přejezdu u Cepu na Suchdolsku kamion. Silnice měla být kvůli odstraňování následků nehody neprůjezdná, SŽDC ale nakonec upřesnila, že opravy nakonec do silnice nezasáhnou a dotknou se pouze železnice.

Česko zpívalo koledy v roce 2022 i v Třeboni.

Jindřichohradecko si i letos zazpívá koledy s Deníkem. V Třeboni už se chystají

Oblíbená akce Česko zpívá koledy se chystá i letos. Na náměstích a dalších místech si lidé budou moci společně užít adventní atmosféru ve středu 13. prosince v 18 hodin. Na Jindřichohradecku si budete moci zazpívat koledy například v Lomnici nad Lužnicí, Dačicích, Stráži nad Nežárkou, Roseči, Lodhéřově, Českých Velenicích nebo Nové Bystřici. Akci, Česko zpívá koledy, už po třinácté pořádá Deník spolu s Českým rozhlasem.

ilustrační foto

Čelákovice nepatřily na republice mezi nejlepší. Vyhrály Modřice A

Českým Budějovicím po šestadvaceti letech připadla možnost ukončit nohejbalový soutěžní ročník na tuzemské scéně pořádáním 53. ročníku Samson Mistrovství České republiky trojic mužů. Jeho vítězem se stalo družstvo modřického áčka. Čelákovický Spartak nasadil do šampionátu tři týmy, ty se ale mezi nejlepší nedostaly.

David Karpíšek na začátku letních prázdnin zachránil lidský život. Jeho čin ocenili záchranáři i škola, kam chodí.

Zatímco ostatní dováděli v rybníce, školák David zachránil tonoucího muže

O tom, že je jedenáctiletý David Karpíšek hrdina, nemůže být pochyb. Ani na vteřinu nezaváhal a zachránil život dospělému muži, který se začátkem letních prázdnin topil ve Staňkovském rybníce na Jindřichohradecku. Za svůj čin si žák prvního stupně soběslavské základky nyní vysloužil Cenu Michala Velíška.

Zdena Hadrbolcová na zahradě své chalupy ve Výhni na Českokrumlovsku v létě roku 2012.

Tenis, chalupa u Kaplice a lázně Třeboň. To byly letní lásky Zdeny Hadrbolcové

Pekařka Růžena Habartová ze seriálu Ulice už své fanoušky z řad diváků nepotěší. Její představitelka, herečka Zdena Hadrbolcová, zemřela ve věku 86 let. Lidé z Krumlovska a také z Třeboně se s ní ale mohli často setkávat i v jiných rolích: chalupářky ve Výhni u Kaplice a také „lázeňské povalečky“. Ráda si zajela i do Kaplice nebo do Krumlova na tenis. Českokrumlovskému deníku se v době, kdy jí ještě sloužilo zdraví, svěřila, jak si čas strávený na jihu Čech užívá.

Kondolenční kniha a pietní místo v restauraci Solidní šance v Hluboké nad Vltavou, připravené členy Historického spolku Schwarzenberg.

Tři jihočeské zámky svěsí vlajky na půl žerdi k poctě Karla Schwarzenberga

Tři jihočeské zámky, výrazně spojené s rodem Schwarzenbergů, svěsí vlajky na půl žerdi jako výraz úcty zemřelému Karlu Schwarzenbergovi. Deníku to potvrdil ředitel regionálního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Petr Pavelec. V Hluboké nad Vltavou členové Historického spolku Schwarzenberg připravili k podpisu kondolenční knihu.

Fotbalisté Nové Bystřice v 13. kole I. B třídy deklasovali vedoucí Neplachov 7:1 a přezimují za ním na druhém místě tabulky skupiny D.

Rozjetá Bystřice zostudila lídra z Neplachova sedmi góly a přezimuje hned za ním

/FOTOGALERIE/ Fotbalisté Nové Bystřice prožili báječný závěr podzimní části krajské fotbalové I. B třídy. Po osmnáctigólové nadílce do sítě posledních Nemanic se tentokrát vůbec nepárali ani s vedoucím Neplachovem, který rozmetali sedmi góly a stráví zimní pauzu na druhé příčce o dva body právě za tímto sokem.

U vchodu do Schwarzenberské hrobky vzniklo improvizované pietní místo.

U hrobky v Třeboni lidé vzpomínají na knížete. Pohřben bude ale zřejmě na Orlíku

Lidé po celé republice vzpomínají na zesnulého Karla Schwarzenberga. Jedním z takových míst je i Schwarzenberská hrobka v Třeboni. U vchodu do objektu spontánně vzniklo srdce zaplněné hořícími svíčkami, které se neustále rozšiřuje. Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zemřel v sobotu ve věku 85 let. Posledních několik dní strávil kvůli zdravotním problémům v nemocnici ve Vídni.

Oslavy svatého Martina v Hamru. Nechyběla ani krátká hra ze života světce.

V Hamru si připomněli legendární příběh svatého Martina

V předvečer 11. listopadu - v pátek společně uspořádali oslavu svátku svatého Martina, tohoto velmi po celém světě oblíbeného světce, členové sboru dobrovolných hasičů z Hamru ve spolupráci s členy farnosti Chlumu Třeboně. Za příspěvek děkujeme Janu Pumprovi.

Karel Schwarzenberg se členem schwarzenberské gardy v Českém Krumlově.

Karel Schwarzenberg na jihu Čech rád vzpomínal na své dětství

Kníže Karel Schwarzenberg, který v sobotu zemřel, své dětství prožil na zámcích Orlík a Čimelice, v Čimelicích chodil též do národní školy. V Třeboni je jeho jméno spojeno se slavnou Schwarzenberskou hrobkou, která se po vleklých soudních sporech vrátila rodině. Je čestným občanem Hluboké nad Vltavou a dalo by se pokračovat napříč jižními Čechami. Přečtěte si, jak na něho Jihočeši vzpomínají.

O rekordní zápas se postarali fotbalisté Nové Bystřice, kteří doma v 12. kole I. B třídy nadělili  Nemanicím (ve žlutém) osmnáct gólů.

Bystřice ztrapnila Nemanice 18 góly. Buk se vytáhl v Suchdole

Krajská fotbalová I. B třída měla na programu předposlední kolo podzimní části. A zrodily se zajímavé výsledky. Ten nejdivočejší nabídl duel Nové Bystřice s posledními Nemanicemi. Domácí soupeře zmítaného vnitřními problémy nešetřili a odeslali jej domů s rancem naplněným 18 góly.

Oblíbený podnik se po měsíci opět otevřel pro zákazníky. Bývalý nájemce opustil Interiéry na konci září.

Třeboňská restaurace Beseda znovu otevřela. Láká na chuťovky i pivní speciály

Oblíbená restaurace Beseda v centru Třeboně je opět v provozu. Objekt v majetku města na Masarykově náměstí byl několik týdnů uzavřený a hledal nového nájemce. V pátek 3. listopadu se ale znovu otevřel pro veřejnost. Pod křídla si Besedu nově vzaly Slatinné lázně Třeboň, které mají s provozováním restauračních zařízení bohaté zkušenosti.

Piškvorky už dávno nejsou jen  zábavou žáků pod lavicí. Oblíbená hra má vlastní soutěž, které se každoročně zúčastní tisíce studentů z celé republiky.

Školáci si to v Táboře a Třeboni rozdají v piškvorkách, jde o mistrovské tituly

Obvykle je učitelé v hodinách nevidí rádi, dnes ale budou žáci základních a středních škol hrát piškvorky zcela legálně a s početnou fanouškovskou základnou v zádech. V Třeboni a v Táboře startují oblastní turnaje oblíbené studentské soutěže pIšQworky. Do půlky listopadu změří síly i v dalších turnajích ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Ti nejlepší postoupí do krajských kol a v prosinci se rozhodne o vítězích česko-slovenského mistrovství škol v piškvorkách.

Rybáři loví Svět každé dva roky. Výlov je vždy atraktivní podívanou.

OBRAZEM: Rybáři loví rybník Svět. Na hrázi ochutnáte kapří hranolky i škvarky

Rybáři po dvou letech opět zatahují sítě na jednom z největších jihočeských rybníků Svět na okraji Třeboně. Lidé tak mohou vidět tradiční rybářské řemeslo v praxi. Součástí výlovu jsou také stánky podél hráze, kde si zájemci mohou pochutnat na kapřích hranolkách a škvarcích, grilovaných rybách nebo si dát i něco tekutého na zahřátí. Během pondělního rána se na oblíbenou událost přišly podívat desítky lidí.

Rybáři loví Svět každé dva roky. Výlov je vždy atraktivní podívanou.

OBRAZEM: Rybáři loví rybník Svět. Na hrázi ochutnáte kapří hranolky i škvarky

Rybáři po dvou letech opět zatahují sítě na jednom z největších jihočeských rybníků Svět na okraji Třeboně. Lidé tak mohou vidět tradiční rybářské řemeslo v praxi. Součástí výlovu jsou také stánky podél hráze, kde si zájemci mohou pochutnat na kapřích hranolkách a škvarcích, grilovaných rybách nebo si dát i něco tekutého na zahřátí. Během pondělního rána se na oblíbenou událost přišly podívat desítky lidí.

Fotbalový KP: Protivín - Junior Strakonice 2:2 (0:2).

Ohlasy z jihočeského fotbalového krajského přeboru

Jihočeský krajský fotbalový přebor pokračoval předposledním podzimním kolem. Hluboká vyhrála i v Milevsku, ani ve čtrnáctém kole soutěže nenašla přemožitele a na čele soutěže má šestibodový náskok před Olešníkem, který v derby zvítězil nad Týnem. Jankov vytěžil důležité tři body z duelu s Trhovými Sviny.