Kreativ

ŠTÍTEK: Třeboň

Městská policie Třeboň. Ilustrační foto.

Na lince 156: K práci strážníků patří i spousta závad a neplech

Hlučný opilec pod okny, vandal v akci nebo třeba díra v chodníku, to vše jsou situace, se kterými si musí poradit strážníci městské policie. Co vše běžně řeší ti třeboňští, přibližuje Veronika Trsková. Na linku 156 volají lidé nejen v naléhavých případech, kdy někdo porušuje zákon, jde o zdraví a majetek. Všímaví občané a návštěvníci Třeboně neváhají oznámit ani řadu jiných případů. A strážníci třeboňské městské policie si jejich všímavosti váží.

Pár jeřábů popelavých na Třeboňsku

Kolem silnice na Třeboňsku pochodují mohutní ptáci. Ornitolog: Neobvyklé chování

Na polích v širším okolí Třeboně můžete v těchto dnech pozorovat mohutné opeřence. Z dálky připomínají velké volavky nebo čápy. Jde o jeřáby popelavé, kteří jsou u nás spíše vzácností. Na Třeboňsku je ale uvidíte i přímo u silnice. Nevadí jim dokonce ani zastavující řidiči, kteří si neobvykle mohutné opeřence fotí. 

Ředitelka základní školy Na Sadech Jana Polčáková.

Deváťákům z třeboňské základky Na Sadech se daří nejlépe v přijímačkách z matiky

Deník získal výsledky průzkumu, který ukázal, jak zvládají žáci jednotlivých základních škol v okrese přijímací testy na střední školy. Podle údajů z let 2017 až 2023 byli nejúspěšnější u přijímaček z matematiky v okrese Jindřichův Hradec žáci ze základní školy Třeboň Na Sadech. U přijímacích zkoušek měli průměrnou úspěšnost vyřešení matematického testu 51,33 procent.

Student třeboňské školy získal první místo v anketě Talent roku.

Student třeboňské školy získal první místo v anketě Talent roku

Do 23. ročníku Talentu Jihočeského kraje 2024 do umělecké výtvarné kategorie nominovala Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Třeboni studenta 2. ročníku oboru Modelářství a návrhářství oděvů Matyase Řeřichu. Za příspěvek děkujeme Janu Zieglerovi.

Ilustrační foto: Jeřáb popelavý

Mohutní ptáci pochodují kolem silnice na Třeboňsku. Jejich chování je neobvyklé

Na polích v širším okolí Třeboně můžete v těchto dnech pozorovat mohutné opeřence. Z dálky připomínají velké volavky nebo čápy. Jde o jeřáby popelavé, kteří jsou u nás spíše vzácností. Na Třeboňsku je ale uvidíte i přímo u silnice. Nevadí jim dokonce ani zastavující řidiči, kteří si neobvykle mohutné opeřence fotí. Ornitologové ale doporučují tento kriticky ohrožený a zákonem zvláště chráněný ptačí druh zbytečně nevyrušovat.

Městská policie Třeboň. Ilustrační foto.

Na lince 156: Třeboňské náměstí v oblacích prachu a bezvládný řidič

Obavy o řidiče, který si na křižovatce položil hlavu na volant, spustily minulý týden poplach v Třeboni. Jak vysvětluje za městskou policii Petr Zámek, strážníky na nezvyklou situaci upozornil jeden z občanů. Na nich už bylo zjistit, zda jde o zdravotní kolaps, nebo jen o sladký odpočinek

Pianista Ivo Kahánek.

Pianista Ivo Kahánek vystoupí v Třeboni

27. ročník zimních Abonentních koncertů Třeboňských nocturen pokračuje 22. února v Divadle J. K. Tyla koncertem fenomenálního českého pianisty Iva Kahánka. Program večera představí dílo Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Gideona Kleina i Bohuslava Martinů. Za příspěvek děkujeme Anně Mašátové.

Městská policie Třeboň. Ilustrační foto.

Na lince 156: Po chodbách domů v Třeboni bloumali cizí chlapi

Kvůli podivnému chování neznámých mužů volali obyvatelé dvou bytových domů v Třeboni strážníky městské policie. V jednom z případů se cizí chlap pohyboval po chodbě a zvonil na zvonky, ve druhém přistihl nájemník podezřelého návštěvníka, kterak cosi kutil v elektrickém rozvaděči. Jak za strážníky vysvětluje Petr Zámek, obě situace měly nakonec úsměvné vysvětlení.

Silnice z Vranína na Třeboň nevyhovuje kapacitou ani vedením současné hustotě provozu.

Křížků u silnice z Vranína na Třeboň přibývá. Rizikový úsek změní za několik let

Úsek silnice z Vranína do Třeboně je mezi řidiči nechvalně známý. Místem denně projede až kolem 15 tisíc vozidel včetně zhruba dvou tisíc kamionů a i vzhledem k hustotě provozu se tu často stávají dopravní nehody. Některé mají i tragické následky. Podle dopravních odborníků je na vině především psychika řidičů v kombinaci s nevyhovujícím vedením komunikace. Ředitelství silnic a dálnic už plánuje úpravy problematického úseku.

Rekordní mráz - 42,2 °C byl naměřen 11. 2. 1929 u Stecherova mlýna u Českých Budějovic. Událost připomíná pamětní deska. Stecherův mlýn dnes.

U Budějovic naměřili zimu jako na Sibiři, a rekord stále odolává

Těžko představitelných -42,2 °C naměřil 11. února 1929 v Litvínovicích nedaleko Českých Budějovic středoškolský profesor Jaroslav Maňák. Je to dodnes největší mráz zaznamenaný na území České republiky. Pro srovnání 11. února 2024 naměřili meteorologové v Českých Budějovicích odpoledne +9 °C.

Nejúspěšnější u přijímaček z matematiky jsou v okrese Jindřichův Hradec žáci ze základní školy Třeboň Na Sadech.

Tohle je TOP 5 základních škol na Hradecku, kde žáci nejlépe zvládají přijímačky

Deník získal zajímavá data, která prozrazují, z jakých základních škol na Jindřichohradecku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia. V průzkumu bodovaly jak velké základní školy v okresním městě, tak i ty menší. Ptali jsme se ředitelů, jaký mají recept na úspěšnou přípravu adeptů na středoškolská studia.

z Přípravného fotbalového utkání Čáslav - Český Brod

Soustředění Čáslavi probíhalo herní formou, třešničkou na dortu byl vítězný mač

Divizní fotbalisté Čáslavi jsou v plném zápřahu, už mají za sebou také krátké soustředění v Třeboni. To zakončili přípravným zápasem s Rudolfovem (krajský přebor), který svěřenci trenéra Romana Kučery bezpečně vyhráli. „Nikdo se nezranil a to je hlavní. Soustředění splnilo to, co jsme od něj očekávali,“ pochvaloval si kormidelník čáslavského mužstva.