Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Ilustrační foto.

Oslabené Jevany neměly sebemenší šanci

Prčice – Po pěti vítězných zápasech v řadě se fotbalisté Jevan museli po dlouhé době sklonit před uměním soupeře. V dalším kole I. B třídy skupiny D nestačili na tým Sedlec – Prčice a na jeho půdě prohráli jasně 0:4.

Festival Proměny na Jablonečku.

V Ralsku tvoří umělci z Islandu a Norska. Vrcholem bude festival Proměny

Ralsko – Už jen dvě budovy, zcela symbolicky česká a německá škola, připomínají v Jablonečku, že tu kdysi byla vesnička. Zaniklá obec v bývalém vojenském prostoru Ralsko nyní na několik dní opět ožívá díky mezinárodnímu landartovému festivalu Proměny, který čtvrtým rokem pořádá Geopark Ralsko. Letos se nově akce zúčastní i umělci z Norska a z Islandu.

Libor Martinek je letošním laureátem Evropské medaile poezie a umění Homer. Snímek je z jeho přednášky v krnovské knihovně.

Libor Martinek: laureát Evropské medaile poezie a umění Homer

Libor Martinek řadu let působil na krnovské pedagogické škole. Později si získal respekt odborné veřejnosti jako literární historik a teoretik Ústavu bohemistiky a knihovnictví Slezské univerzity v Opavě. Současně také dál působil jako literát i pedagog, aby své poznatky předával dalším generacím.

Nejstarší dochovaná kresba Michelangela Buonarrotiho. Autor ji vytvořil ve věku zhruba 12 let

Geniální už ve 12 letech. Vědci našli Michelangelovo nejstarší dílo

Při pohledu na kresbu sedícího muže ze soukromé kolekce britského sběratele, který si přeje zůstat v anonymitě, by jen málokdo tipoval, že jejím autorem je dvanáctileté dítě. Je však nutné si uvědomit, že stejný muž později vytvořil světoznámou sochu Davida a svými freskami vyzdobil Sixtinskou kapli ve Vatikánu. Geniálním umělcem není nikdo jiný než sám legendární Michelangelo Buonarroti.

Svatohorské schody po roce opět ožily uměním.

OBRAZEM: Svatohorské schody po roce opět ožily uměním

Příbram - Už podruhé patřily Svatohorské schody v sobotu 18. května v celé své kráse uměleckému happeningu, který pořádal Čeněk Kaše se svými přáteli. K vidění byly obrazy, fotografie, dřevořezby nebo plastiky a vše v rámci letošního programu doplnila nově i hudba a divadlo.

Komentovaná prohlídka

Tip Deníku: Komentovaná prohlídka výstavy

Výstava s názvem Kariéra s paletou. Umělec, umění a umělectví v 19. století, kterou připravila Západočeská galerie v Plzni pro síň „13“, představuje klíčová díla českých umělců vypovídajících o sobě samých. 

Muzejní noc o hospůdkách, umění i muzice.

OBRAZEM: Muzejní noc o hospůdkách, umění i muzice

/FOTOGALERIE/ Během pátečního večera bylo možné zavítat v rámci Muzejní noci zdarma do Suchardova domu, Klenotnice drahých kamenů a Gernatova domku v Nové Pace, kde návštěvníky čekal zajímavý program, zakončený výletem na Kumburk.

Výstava Martina Řepy a Evy Kolářové.

OBRAZEM: Umění akce v galerii Portyč

Písek – V galerii Portyč je od 7. do 31. května otevřena výstava obrazů a performancí Martina Řepy a Evy Kolářové nazvaná Život v infantilním kruhu.

Ondřej Havelka

Ondřej Havelka: Režii beru jako přirozený vývoj a jsem spokojen

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - S režisérem Ondřejem Havelkou jsme se sešli v mladoboleslavském divadle, kde před nedávnem uvedl hru Cesta kolem světa za 80 dní. Řeč byla nejen o hře samotné, Julesovi Vernovi, ale i o umění a o tom, jak se dvě Havelkovy děti začaly věnovat umění, což slavného otce těší. Jako herce už ho ale jen tak neuvidíte, v režisérském křesle se našel a je spokojený.

Gastronom připravil v Opavě jarní menu

Gastronom připravil v Opavě jarní menu

Při nedávném kurzu vaření v Gastrocentru Slezské univerzity představil své kulinářské umění také šéfkuchař Emil Uřinovský, který v Opavě prožil kus svého života.

O posledním dubnovém víkendu se v Spolkovém domě sourozenců Roškotových ve Vlašimi setkali nadšenci pro umění akvarelových maleb.

OBRAZEM: Kurz je zasvětil do umění akvarelové malby

Vlašim - Nadšenci pro umění akvarelové malby se sešli o posledním dubnovém víkendu ve Spolkovém domě sourozenců Roškotových ve Vlašimi. Dvoudenní kurz akvarelu pod taktovkou lektorky Kláry Koldové byl určen začátečníkům.  

Pavilonu skla v Klatovech v rámci doprovodného programu 13. ročníku Barokních jezuitských Klatov můžete navštívit výstavu Stříbřené poklady lidové zbožnosti.

V Klatovech vystavují stříbřené poklady

Klatovy – V Pavilonu skla v Klatovech v rámci doprovodného programu 13. ročníku Barokních jezuitských Klatov můžete navštívit výstavu Stříbřené poklady lidové zbožnosti, která se zaměřuje na mapování odrazů a inspirací křesťanské víry v užitém umění a umění ve spojení se sklem.  

Ministr kultury Antonín Staněk

Nejen Fajt. Ministr kultury podal trestní oznámení i na bývalé ředitele MUO

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení nejen na bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta, ale i na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Jde o odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Trestní oznámení se týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Zatloukal vedl muzeum 23 let, dnes odmítl, že by se za jeho vedení stalo v muzeu cokoli nezákonného. Soukup ČTK řekl, že se budou bránit právní cestou.

Poutní chrám ve Staré Vodě na Libavé

Z historie regionu: Poutní místo u Libavé

Originálním způsobem se studenti katedry dějin umění Univerzity Palackého v Olomouci rozhodli připomenout osudy jednoho z nejvýznamnějších poutních míst – kostela svatého Jakuba Většího a svaté Anny ve Staré Vodě u Libavé.

ilustrační foto

Tip Deníku: Dům umění zve na velikonoční dílnu

Znojmo - Tvořivé odpoledne nabídne ve středu dětem znojemské Jihomoravské muzeum v Domě umění na Masarykově náměstí. „Podíváme se na to, jak slaví Velikonoce v jiných zemích. Nahlédneme i na výstavu Papírová hračka a chybět nebude ani oblíbené tvoření. Tentokrát si vyrobíme velikonoční kolíček s barevným zajíčkem,“ pozvali organizátoři.

Ostrava Coffee Festival na Černé louce.

Festival kávy na Černé louce: espresso, cappuccino i umění baristů

/FOTOGALERIE/ Neomezené množství espressa, filtrované kávy či cappuccina mohli vypít návštěvníci víkendového Ostrava Cofee Festivalu na ostravském výstavišti Černá louka.Lidé ochutnávali kávu z téměř dvou desítek pražíren nejen z ČR, ale i Slovenska, Irska či Španělska, či sledovali v akci umění baristů. Program festivalu byl bohatý.  

Pravěk umění. Umění pravěku. Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti

OBRAZEM: Muzeum v Uherském Hradišti představilo Umění pravěku

/FOTOGALERIE / Vzácné pravěké exponáty nevyčíslitelné hodnoty, uložené ve speciálních prosklených bezpečnostních vitrínách, byly ve čtvrtek představeny návštěvníkům Slováckého muzea Uherské Hradiště při vernisáži Pravěk umění. Umění pravěku.

Holešovské šperky budou zapůjčeny na výstavu do Uherského Hradiště

Holešovské šperky se vydávají do světa

Největší klenot archeologického fondu unikátní bronzový depot – soubor šperků z Tučap míří z Holešova do Uherského Hradiště. Městské muzeum v Holešově totiž tento poklad zapůjčilo na výstavu s názvem Umění pravěku. Pravěk umění do Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Slavnostní vernisáž tří výtvarnic ve Výstavní síni rakovnické radnice si nenechal ujít ani bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Julie Kolocová, Hana Houštecká a Jiřina Samiecová zahájily svoji výstavu

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Rodačka z Rakovníka a milovnice umění Julie Kolocová, která se věnuje především olejomalbě, si pozvala do Výstavní síně rakovnické radnice další umělkyně Jiřinu Samiecovou a Hanu Houšteckou, aby zde zahájily svoji společnou výstavu, která bude k vidění až do 12. května.

Benefiční fotbalový zápas mezi týmy FK Sedmihorky a Real Top Praha proběhl 4. srpna v Sedmihorkách na Semilsku.

V Kojeticích budou fotbalem pomáhat. Dorazí i známé tváře

Kojetice – Na umění osobností kulturního a sportovního života se mohou už brzy těšit fotbaloví příznivci z Neratovicka. Věhlasný Real Top Praha, mezi jehož členy patří například Robert Záruba, Ivan Trojan, Jakub Štáfek, Leoš Noha, Michal Krčmář a jiní, se představí 4. května od 13.30 hodin v Kojeticích.