Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Tvář složená z fotografií režisérky a fotografky, součást výstavy Tváře žen, která bude k vidění při letošním Víkendu otevřených ateliérů.

Na Víkendu otevřených ateliérů se poprvé představí i Galerie Evropského domu

Už poosmé pořádá společnost Grafia Víkend otevřených ateliérů. Letos budou ve dnech 23. a 24. září otevřeny ateliéry, galerie i výtvarné školy po celém Plzeňském kraji. Více informací najdete na webu www.otevreneATELIERY.cz. Některé z přihlášených umělců a galerií vám představíme před konáním akce na webu Deníku.

Podnikání je založeno především na uměleckém talentu 22leté Terezy Jandové, která na objednávku vyrábí plakáty s ručně kreslenými portréty ve stylu populárních animovaných postav.

Studentka Jihočeské univerzity Tereza Jandová uhranula svým byznys nápadem

V půli července proběhla v Turecku největší evropská přehlídka studentských firem GEN-E 2023 organizátora JA Europe. Cenu publika a pozornost zahraničních investorů získal projekt Cartoon Yooself. Startup, který rozjela studentka Jihočeské univerzity Tereza Jandová, zvítězil nad 104 vysokoškolskými týmy z 26 zemí.

Sobotní odpoledne na mezinárodním festivalu pouličního umění Komedianti v ulicích v Táboře.

Komedianti rozproudili Tábor. Doma to nedělejte, je to nebezpečné, varovali

/VIDEO/ Festival pouličního umění Komedianti v ulicích pokračoval v Táboře i přes nepřízeň počasí. Některá vystoupení se nekonala, většina programu se však přesunula do centra na Žižkovo náměstí. Podívejte se s námi na úžasnou provazochodkyni z Argentiny a také duo extrémních a vtipných uruguaysko-argentinských fakírů.

Sobotní odpoledne na mezinárodním festivalu pouličního umění Komedianti v ulicích v Táboře.

Komedianti v ulicích rozproudili Tábor. Tohle doma nezkoušejte, varovali

/VIDEO/ Festival pouličního umění Komedianti v ulicích pokračoval v Táboře i přes nepřízeň počasí. Některá vystoupení se nekonala, většina programu se však přesunula do centra na Žižkovo náměstí. Podívejte se s námi na úžasnou provazochodkyni z Argentiny a také duo extrémních a vtipných uruguaysko-argentinských fakírů.

Ilustrační snímek

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Německo vlakem za babku

Možnosti neomezeně cestovat po Německu za měsíční předplatné využívá stále více cestujících. Vyplatí se německý model? Na to se pokusí odpovědět sobotní vydání magazínu Víkend. Pravidelná příloha Deníku tentokrát také poradí zahradkářům, aby nenechávali záhony po sklizni ležet ladem, a prozradí, co je obávané jádro pudla. 

Po boku Lucie Vondráčkové a Marka Vašuta natáčely v Teplé i místní děti

Po boku Lucie Vondráčkové a Marka Vašuta natáčely v Teplé i místní děti

/FOTO, VIDEO/ Klášter Teplá se před téměř dvaceti lety stal dějištěm natáčení filmu s českým názvem Umění milovat. Dětskou roli si zahrála tehdy ani ne šestiletá Diana Michalcová z Mariánských Lázní, jejíž maminka Milada nám do redakce poslala fotky z natáčení. Krom Diany si v koprodukčním snímku zahrály po boku Lucie Vondráčkové či Marka Vašuta i další děti z okolí.

Na zdi holešovického Vnitroblocku vznikl nový muralUmělci ztvárnili téma odcházení z dětských domovů

Mural MEZIKROK. Dílo odkazuje na osudy dětí pocházejících z dětských domovů

Nový mural s názvem MEZIKROK vznikl v rámci projektu Remix Comix na zdi holešovického Vnitroblocku v Praze. Projekt propojuje čtyři evropské země a dává si za cíl prostřednictvím umění ve veřejném prostoru upoutat pozornost k sociálně vyloučeným skupinám a problémům, kterým čelí. Dílo MEZIKROK se věnuje problematice dětských domovů a skutečností, kterým musí mladí dospělí po odchodu z nich čelit.

Švýcarský historik umění Marius Winzeler je spolupodepsán pod knihou O vidění.

Staří mistři objevili, jak na obraze ukázat kus duše, říká Marius Winzeler

Švýcarský historik Marius Winzeler je spolu s publicistou Ivanem Hartmannem podepsán pod knihou O vidění s podtitulem Jak porozumět starému umění. Tomuto oboru se rodák z kantonu Curych, který plynně mluví česky, věnoval jak ve funkci kurátora a později ředitele Městských muzeí v Žitavě, tak v letech 2016 až 2021 na postu šéfa Sbírky starého umění v Národní galerii v Praze. Nyní už třetím rokem působí jako ředitel Rezidenčního zámku v Drážďanech. O čem jsme si nad knížkou, která navazuje na rozhlasový cyklus o starých mistrech, povídali? Tak třeba o tom, že nejen my vidíme obrazy, ale i obrazy svým způsobem vidí nás.

Karin Krajčo Babinská v kostele sv. Petra a Pavla v Chotěvicích, který opravuje s manželem Richardem.

Karin Krajčo Babinská: V Chotěvicích je nám dobře, máme to tady rádi

/FOTO, VIDEO/ „Spiderman na stropě kostela je kus pop-artového umění, ještě by mu mělo blikat „ježíšovské“ srdce. Snažíme se tím přilákat mladou generaci,“ říká spisovatelka a režisérka Karin Krajčo Babinská, která s manželem Richardem, frontmanem kapely Kryštof, opravuje kostel sv. Petra a Pavla v Chotěvicích. Získat kostel od církve byl její nápad. Zrodil se při venčení psa.

Martin Vokurka, Mostecký deník

Sejdeme se u Tyčáka

Umělecká díla nejen kultivují ulice, ale pomáhají při hledání kolegy, přítele či partnerky.

U Centralu v Mostě v úterý 18. července slavnostně odhalili sochu Most-tyčák od výtvarníka a sportovce Jakuba Flejšara, který kromě vytváření velkých figur proslul jako trenér olympijské vítězky Evy Adamczykové (Samkové).

Most oslavil u Centralu Most-tyčáka. Autor nové sochy vítá i negativní reakce

/FOTO, VIDEO/ Jídlo a pití zdarma, pochvalné proslovy a focení s průhledným kovovým obrem. U obchodního domu Central v Mostě se v úterý 18. července konal veřejný ceremoniál s představením působivé červené sochy od Jakuba Flejšara, který kromě vytváření velkých figur proslul jako trenér olympijské vítězky ve snowboardcrossu Evy Adamczykové (Samkové). Nový umělecký objekt ze stavebního železa roxor se jmenuje Most-tyčák a stal se další výtvarnou dominantou středu města, které potřebuje zkrášlit.

Richard Krajčo s manželkou Karin otevřeli veřejnosti kostel v Chotěvicích, který opravují.

Ježíš vedle Batmana, Simpsna i Mony Lisy. Kostel Richarda Krajča je plný komiksů

/FOTO, VIDEO/ Manželé Richard a Karin Krajčovi otevřeli na prázdninové víkendy pro veřejnost kostel sv. Petra a Pavla v Chotěvicích. V loňském roce ho získali od církve. Lidé se nestačí divit, jak známý pár kostel vyzdobil. Je plný pop-artového umění a komiksových prvků. Na restaurování historických obrazů křížové cesty se podílejí Lucie Bílá, Jaromír Jágr, Leoš Mareš a Olga Lounová.

Karin Krajčo Babinská v kostele sv. Petra a Pavla v Chotěvicích, který opravuje s manželem Richardem.

Kostel Richarda Krajča nemá obdoby. Jsou tam Spiderman, Bart Simpson i Mona Lisa

/FOTO, VIDEO/ Manželé Richard a Karin Krajčovi otevřeli na prázdninové víkendy pro veřejnost kostel sv. Petra a Pavla v Chotěvicích. V loňském roce ho získali od církve. Lidé se nestačí divit, jak známý pár kostel vyzdobil. Je plný pop-artového umění a komiksových prvků. Na restaurování historických obrazů křížové cesty se podílejí Lucie Bílá, Jaromír Jágr, Leoš Mareš a Olga Lounová.

Výstava Fashion Paradox v Muzeu Kampa.

Výstava v pražském Museu Kampa představuje módní tvorbu 60. let

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Módu z převážně 60. let představuje nová výstava v Museu Kampa s názvem Paradox módy. Tématem výstavy je střetnutí dobové módní tvorby s významnými uměleckými díly Musea Kampa ze stejné doby. Ukazuje tak, jak se móda a umění navzájem ovlivňovaly. Od 15. července mohou zájemci vidět zhruba stovku modelů od významných tvůrců, jako jsou například Christian Dior, Yves Saint Laurent či Coco Chanel. Expozice bude k vidění do 5. listopadu.

Hotová jílová pec

Pekařka si sama postavila jílovou pec. Budou z ní vonět buchty i domácí chleba

S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.

Dav, který si fotí obraz Mony Lisy v pařížském Muzeu Louvre.

Cestujeme za uměním: 15 slavných obrazů, které stojí za to vidět na vlastní oči

Chcete vidět obrazy, které tvořily historii umění? Spoustu z nich je uloženo v muzeích a galeriích v Evropě a stojí za to vidět je „na živo“. Přínášíme vám výběr těch nejslavnějších obrazů. Opravdoví milovníci umění si tak můžou naplánovat tour po evropských galeriích a poznat kus světového kulturního dědictví. 

Loňský ročník Dřevořezání.

Betlemáři z Třeště roztáhli stánky. Zvou na precizní umění řezbářů

/POZVÁNKA/ Na zahradě Schumpeterova domu v Třešti začalo už jednadvacáté Dřevořezání. Řezbáři a betlemáři z celé republiky se sjeli, aby své umění a precizní práci představili veřejnosti. Lidé se mohou přijít podívat teď o svátcích ve středu a ve čtvrtek vždy od devíti do pěti odpoledne.

Z exkurze studentů Střední školy designu v Lysé nad Labem za dějinami umění.

Krása umění prožitá naživo má smysl a zůstává v srdcích studentů školy designu

/FOTOGALERIE/ Střední škola designu v Lysé nad Labem je uměleckou školou, kam směřují nadaní studenti ze širokého okolí. A kromě mnoha praktických hodin se vzdělávají i v dějinách umění. Nejde o předmět, který lze absolvovat pouze ve školních lavicích, i když i teoretické znalosti jsou samozřejmě důležité. Prioritou je, aby studenti umění prožívali.

Z vernisáže výstavy Ludvík Kuba – Obrazy.

Příběh unikátní sbírky asijského umění přiblíží přednáška v poděbradské galerii

/FOTOGALERIE/ Před několika lety se podařilo dohledat většinu předmětů, které se kdysi nacházely ve sbírce asijského umění pozdně impresionistického malíře a mnohostranné osobnosti Ludvíka Kuby (1863 - 1956). Nahlédnout do této unikátní kolekce čítající desítky uměleckých předmětů a kuriozit ze staré Číny, Japonska a Tibetu budou mít v sobotu 1. července od 16 hodin návštěvníci Galerie Ludvíka Kuby v Poděbradech.

Varieté na Zámku v Břežanech. Návštěvníci vytleskali herce zpět na scénu

Varieté na Zámku v Břežanech. Návštěvníci vytleskali herce zpět na scénu

Poslední červnová neděle byla nejen pro všechny obyvatele zámku, ale i pro všechny přátele, opatrovníky, rodinné příslušníky a všechny znalé, velmi významný den. Ano, opět byl den otevřených dveří, námi nazývaný Duhový den. Již po několikáté jsme se snažili spočítat, kolikátý vlastně byl, ale i největší pamětníci si nepamatují ten první.

Kaskadéři z Flott Cascaders team předvedli v Bruntále své klasické autorodeo 25. června. V České Vsi vystoupí 28. června a v Bludově 1. července.

Sedmdesátiletý kaskadér řádil při autorodeu jako zamlada

/FOTO, VIDEO/ Kaskadéři - pamětníci nepatří do starého železa. Ani v nebezpečné profesi automobilového kaskadérství nemusí věková hranice 65 let znamenat odchod do důchodu. Důkazem je sedmdesátiletý Jiří Vybíral, který patří k nejstarším aktivním kaskadérům na světě.

Kaskadéři z Flott Cascaders team předvedli v Bruntále své klasické autorodeo 25. června. V České Vsi vystoupí 28. června a v Bludově 1. července.

Sedmdesátiletý kaskadér řádil při autorodeu jako zamlada

/FOTO, VIDEO/ Kaskadéři - pamětníci nepatří do starého železa. Ani v nebezpečné profesi automobilového kaskadérství nemusí věková hranice 65 let znamenat odchod do důchodu. Důkazem je sedmdesátiletý Jiří Vybíral, který patří k nejstarším aktivním kaskadérům na světě.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Před barákem. Veřejné umění Pelhřimova. Nová výstava Muzea Vysočiny Pelhřimov.

RETRO: Ikonická stěna s ptáky, kde si děti krátily čas. Veřejné umění Pelhřimova

Ti, kteří se narodili na přelomu 80. a 90. let, bydleli na Božce či Dolnokubínský a čekali na mamku, která musela jít ještě pro rohlíky k Dostálovi, si krátili čas na ptácích. Kdo se nebál vylézt až nahoru, byl fakt frajer! Někdo už možná tuší, že je řeč o interaktivní stěně na Dolnokubínské ulici. I ta je součástí nové výstavy, která na zájemce čeká v muzeu a po celém Pelhřimově. Jmenuje se Před barákem. Veřejné umění Pelhřimova.

Prohlídka zrekonstruovaného Clam-Gallasova paláce v rámci programu Festivalu muzejních nocí.

Provoněným Clam-Gallasovým palácem prošla za tři hodiny tisícovka lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Prohlédnout si reprezentativní sály Clam-Gallasova paláce v Husově ulici v centru metropole si v pátek 16. června večer během tří hodin přišlo 1085 lidí. Do nákladně zrekonstruované barokní památky, kam nastěhuje výstavní expozice a jeho prostory také budou opět sloužit kulturním a společenským událostem, pozvalo Muzeum města Prahy zájemce v rámci programu Festivalu muzejních nocí.