Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Umělecký tesař vytváří překrásná díla

Umění vytvářené motorovou pilou. Dřevorubec vytváří díla, o která se lidi perou

Když svoji práci milujete a děláte ji s láskou, lidé si toho velmi brzy všimnou a ocení to. A to je přesně případ Jiřího Jurky z Holašovic, který je profesí dřevorubec a ke dřevu má odjakživa velmi blízko. Před třemi lety se totiž rozhodl, že se začne věnovat uměleckému tesařství, které ho vždy lákalo a od té doby nestíhá zpracovávat zakázky. Motorovou pilou udělá na přání téměř cokoliv, ale většinou vytváří díla bez předlohy, podle toho, co se mu zrovna honí v hlavě.

Prvenství v návštěvnosti si odnesla Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou.

Bitvu o turisty vyhrála na jihu Čech zvířata, díky rekordu

Prázdniny vstoupily do druhé poloviny a tím i hlavní část turistické sezóny. Jižní Čechy v ní nabízejí pestrou škálu aktivit i obyčejné lenošení třeba v kempech u vody. A 147 turistických cílů v regionu sleduje z hlediska návštěvnosti statistika Tourdata agentury Czech Tourism. A ukazuje, že zájem už nepoutají jen hrady a zámky. Vloni nejvíce „táhla“ zvířata.

Prvenství v návštěvnosti si odnesla Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou.

Bitvu o turisty vyhrála na jihu Čech zvířata, díky rekordu

Prázdniny vstoupily do druhé poloviny a tím i hlavní část turistické sezóny. Jižní Čechy v ní nabízejí pestrou škálu aktivit i obyčejné lenošení třeba v kempech u vody. A 147 turistických cílů v regionu sleduje z hlediska návštěvnosti statistika Tourdata agentury Czech Tourism. A ukazuje, že zájem už nepoutají jen hrady a zámky. Vloni nejvíce „táhla“ zvířata.

Cynthia Nudel

Španělská umělkyně proměňuje organický odpad v keramiku a textil

Cynthia Nudel je španělskou umělkyní, která je přesvědčená, že prostřednictvím svého umění může změnit svět k lepšímu. Snaží se svou prací znovu propojit lidskou bytost a přírodu, a to prostřednictvím neustálého objevování nových přístupů a možností. Pro svou tvorbu si vybírá pouze přírodní materiály jako potravinový odpad, škroby, želatinu či řasy a razí heslo, že „Je možné tvořit i bez ničení." V současné době pracuje především na tvorbě biokeramiky z vaječných skořápek, která schne v pokojové teplotě. Vytváří ale i alternativy k plastům či kůži.

Architektka výstavy Eva Jiřičná s Johnem Muchou, vnukem Alfonse Muchy a předsedou správní rady Nadace Mucha

Eva Jiřičná: Vážím si pracovitých lidí. Alfons Mucha k nim patřil

Ucelenou přehlídku díla Alfonse Muchy představuje výstava Mucha, rodinná sbírka, kterou si mohou zájemci prohlédnout v pražské Valdštejnské jízdárně. Jednotlivé exponáty pocházejí – jak název napovídá - z rodinné sbírky, která je největším souborem Muchových děl na světě. Některé z nich uvidí veřejnost zcela poprvé.

Na budoucí podobu okolí Domu umění v Brně pořádají zástupci Kanceláře architekta města Brna krajinářsko-architektonickou soutěž.

VIDEO: Nevzhledné okolí Domu umění v Brně upraví. Zohlední i přání místních

Bezpečnějšího a modernějšího historického centra města v blízkosti Malinovského náměstí se brzy dočkají Brňané. Představitelé brněnského magistrátu plánují zvelebit okolí tamního Domu umění včetně parku Koliště. Budoucí podoba prostoru vzejde z krajinářsko-architektonické soutěže pořádané zástupci z brněnské kanceláře architekta města. Zohlední i názory místních, kteří se zapojí do ankety zveřejněné k soutěži.

Muzeum chleba a umění v německém městě Ulm je věnováno jedné z nejběžnějších potravin.

Nejpodivnější muzea světa: Chleba, rozbité vztahy i přehlídka uřezaných údů

Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.

Z Husových slavností na Krakovci.

Husovy slavnosti i festival umění: Hrady na Rakovnicku připravily bohatý program

/FOTOGALERIE/ Bohatý kulturní program nabízejí v létě oba hrady na Rakovnicku, Křivoklát i Krakovec. Na Křivoklátu se uskuteční během svátečních dnů na začátku prázdnin Malé hradní slavnosti, Krakovec láká ve stejném čase vedle tradičních Husových slavností také na festival alternativního umění Artorzo.

Socha Torzo psa od Adama Velíška změnila prostor před Divadlem Oskara Nedbala v Táboře v rámci projektu Umění ve města 2022.

Umění ve městě překvapuje i v Táboře. Betonoví psi hlídají divadlo

Socha pod názvem Torzo psa, která ozdobila předprostor táborského Divadla Oskara Nedbala, budí emoce. Dílo sochaře Adama Velíška ozvláštnilo veřejné prostranství Divadelní ulice v rámci letošní exteriérové výstavy Umění ve městě. Ta letos dospěla už do svého 15. ročníku a tématem výročí je právě flora a fauna.

Jiří David

Umělci a peníze

Aby umělci osvobodili umění od ekonomického vlivu a moci, museli by se vzdát myšlenky umění jako profese.

První ročník unikátního festivalu Highline Festival Český Krumlov začíná ve čtvrtek.

Nejlepší slacklineři budou přecházet po lajnách nad domy v Českém Krumlově

Atraktivní podívanou, ze které se bude tajit dech, poskytne od čtvrtka do neděle historické centrum Českého Krumlova. Město zažije první ročník High line festivalu, na kterém předvedou své umění novodobí provazochodci, mladí muži na lajnách, kteří chodí na pružných popruzích napnutých vysoko nad střechami domů. Ve městě se tak rodí nová unikátní tradice.

Montmartre pod Černou věží

Pod Černou věží na vás dýchne duch Francie. Užijte si festival pouličního umění

"Výtvarníci, herci, hudebníci i tanečníci, amatéři i profesionálové, a to vše na jednom místě a ještě jakém! Pod Černou věží v poslední červnový víkend vás osloví nádherná atmosféra historické části a srdce Českých Budějovic," láká na událost Montmartre pod Černou věží agentura M-ARS. Děkujeme zástupcům agentury za příspěvek. 

Socha Cake Tower na Lannově třídě a nerezový kůň na náměstí v Českých Budějovicích.

Umění ve městě letos ozdobí také krajinu. Zavítá na deset míst na jihu Čech

Exteriérová výstava a festival Umění ve městě se blíží. Začíná ve čtvrtek 16. června a už nyní můžete v Českých Budějovicích vidět první vlaštovky. Například na Lannově třídě je od čtvrtku 9. června k vidění dortová věž, 500 cm vysoká laminátová socha Cake Tower slovenského umělce Andreje Margoče. U Slepého ramene dění sleduje ocelový Korýš Jana Dostála, který zde je umístěn už od podzimu a zůstane do konce léta. Na náměstí pak majestátně kráčí nerezový kůň Michala Gabriela.

Díla tohoto malíře, výtvarníka, performera, který je často označován za průkopníka tohoto žánru v České republice, se prodávají i za statisíce korun

Mohl prodávat kebab, vydal se jinou cestou. Jeho díla se prodávají za statisíce

Josef Rataj, původem Plzeňan, si moc dobře pamatuje, jaké byly začátky svobodného podnikání v divokých devadesátkách. Jako mladík se živil prodejem mobilních telefonů v zastavárně a zkusil si i práci ve stánku s kebabem. Pak ale začal naslouchat vnitřnímu hlasu svého srdce, který ho táhl do umělecké sféry. A dobře udělal. Díla tohoto malíře, výtvarníka, performera, který je často označován za průkopníka tohoto žánru v České republice, se prodávají i za statisíce korun.

V Gotickém dvojčeti najdete výstavu fotek zachycujících zajímavá místa Litoměřic.

V Gotickém dvojčeti najdete výstavu fotek zachycujících zajímavá místa Litoměřic

/FOTO/ Důvěrně známé prostředí Litoměřic z nové perspektivy. Tu vám nabídne výstava s názvem Někdy prší občas ne začínajících autorů z Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Výstavu si můžete prohlédnout v prostorách Galerie Gotické dvojče, kde až do září bude probíhat festival Léto ve městě, léto ve dvojčeti.

Sbírání známek se v této době vyplatí více než kdy jindy

Tyto známky se vyplatí mít. Je to skvělá zbraň proti inflaci

Inflace trhá rekordy a podle ekonoma Lukáše Kovandy je možná nejvyšší za takřka 30 let. To u Čechů stále častěji vyvolává otázky, jak se proti takovému růstu cen bránit. Jak chránit kupní sílu svých úspor. „Nejlepší ochranou proti inflaci je sbírání známek, vína či umění,“ řekl Kovanda. A jak to vidí sami filatelisté? Vyplatí se investovat své úspory do známek? A po jakých kouscích je dobré se porozhlédnout?

Přehlídka exhibičních vystoupení jednotek čestných stráží armád sedmi evropských zemí DrillFest.

PODÍVEJTE SE: DrillFest. Vojáci sedmi zemí předvedli své nevšední umění

Přehlídku exhibičních vystoupení jednotek čestných stráží armád evropských zemí uspořádali ve čtvrtek 2. června na Hradčanském náměstí v Praze. Akce pod názvem DrillFest se účastnili vojáci z České republiky, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. Se svým programem vystoupily také skupina Cheergirl a Ústřední hudba Armády České republiky.

Rozloučení s Medou Mládkovou na hřbitově v Rosicích, 24. května 2022. Do rodinného hrobu Mládků byly uloženy ostatky mecenášky a sběratelky umění i jejího manžela, který zemřel již v roce 1989. Rosický farář Jan Klíma vpravo.

Sběratelku umění Medu Mládkovou pochovali do rodinné hrobky v Rosicích

Sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková, která zemřela 3. května ve věku 102 let, v úterý spočinula v rodinné hrobce svého manželka Jana Viktora Mládka v Rosicích u Brna. Do hrobu byla uložena společně s jeho zpopelněnými ostatky. Jan Viktor Mládek zemřel v létě 1989 krátce před sametovou revolucí v exilu v USA. Jeho ostatky Mládková vzala s sebou zpět do vlasti a jejím přáním právě bylo, aby oba spočinuli po její smrti v Rosicích, řekl dnes na rosickém hřbitově předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

ZUŠ Open. Ilustrační snímek.

Festival ZUŠ Open začíná. V Jablonci se bude hrát dva dny

Letos po šesté budou rozdávat na festivalu ZUŠ Open po celé republice radost z umění nejmladší umělci ze základních uměleckých škol. Po dvou letech pandemie, která omezovala osobní setkávání, nabídne festival od 22. do 29. května opět bohatý a zdarma přístupný program nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení i výstav.

Umělkyně z Mutěnic.

Umělkyně z Mutěnic uspěla jako Amazonka. Živé sochy z Evropy přivádí do Slavkova

/FOTO/ Už více než patnáct let se věnuje Zdeňka Rylka Dovályová z Mutěnic na Hodonínsku umění živých soch. Při svých vystoupeních se mění ve zdánlivou sochu Amazonky nebo třeba kněžny. Také ona své umění ukáže v sobotu na mezinárodním Festivalu živých soch a bodyartu ve slavkovském zámeckém parku, jehož organizaci na Vyškovsku vede.

Umělkyně z Mutěnic jako Amazonka. Foto: se souhlasem Zdeňky Rylky Dovályové

Umělkyně z Hodonínska uspěla jako Amazonka. Lidem předvádí unikátní živé sochy

Už více než patnáct let se věnuje Zdeňka Rylka Dovályová z Mutěnic na Hodonínsku umění živých soch. Při svých vystoupeních se mění ve zdánlivou sochu Amazonky nebo třeba kněžny. Také ona své umění ukáže v sobotu na mezinárodním Festivalu živých soch a bodyartu ve slavkovském zámeckém parku, jehož organizaci na Vyškovsku vede.

Festival ZUŠ Open 2019.

Festival ZUŠ Open se blíží, zapojí se i žáci uměleckých škol Olomouckého kraje

Letos po šesté budou rozdávat na festivalu ZUŠ Open po celé republice radost z umění nejmladší umělci ze základních uměleckých škol. Po dvou letech pandemie, která omezovala osobní setkávání, nabídne festival od 22. do 29. května opět bohatý a zdarma přístupný program nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení i výstav. Za příspěvek moc děkujeme.

Poslední rozloučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou, která zemřela 3. května ve věku 102 let.

Loučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou: Lidé zaplnili kostel

/FOTOGALERIE/ V zaplněném pražském kostele Panny Marie Vítězné, kterému lidé přezdívají U Pražského Jezulátka, začalo ve čtvrtek odpoledne poslední rozloučení s Medou Mládkovou. Mecenáška a sběratelka umění zemřela 3. května ve věku 102 let. Rozloučit se s ní přišlo podle zpravodaje ČTK více než 200 lidí.

Poslední rozloučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou, která zemřela 3. května ve věku 102 let.

Poslední sbohem. Lidé se u Pražského Jezulátka loučili s Medou Mládkovou

V zaplněném pražském kostele Panny Marie Vítězné, kterému lidé přezdívají U Pražského Jezulátka, se ve čtvrtek odpoledne konalo poslední rozloučení s Medou Mládkovou. Mecenáška a sběratelka umění zemřela 3. května ve věku 102 let. Rozloučit se s ní přišlo podle zpravodaje ČTK více než 200 lidí.

Mohyla míru.

Brňané prožijí muzejní noc: do podzemí nebo za uměním se vydají až do půlnoci

Nejznámější brněnské památky nebo světoznámou Mohylu míru navštíví nadšenci tuto sobotu v netradičním čase. Řadu míst tak mohou spatřit po setmění, a prostřednictvím Festivalu muzejních nocí, jehož součástí je právě také populární Brněnská muzejní noc. Od šesti hodin odpoledne až do půlnoci objeví například taje a záhady brněnského podzemí, na noční město naopak shlédnou z vyhlídkové věže Staré radnice.

Josef Abrhám.

Zemřel Josef Abrhám. Oblíbenému českému herci bylo 82 let

Ve věku 82 let zemřel jeden z nejpopulárnějších českých herců Josef Abrhám. Informaci o jeho úmrtí potvrdil deníku Blesk herec Jan Kačer. Nejvíc ze všeho se Abrhám zapsal divákům do paměti jako doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města. Loni v červnu zemřela jeho manželka, oblíbená herečka Libuše Šafránková.

Ilustrační foto

Ojedinělé umění v režii bratrů Ebenů v Hradci Králové

Bratři Ebenové se svou jedinečnou hudbou a výjimečnými texty vystoupí 26. května od 19 hodin ve Velkém sále hradeckého Adalbertina. Na koncertu zazní průřez jejich tvorbou od prvního alba Malé písně do tmy (1984) až po poslední Čas holin (2014). Kromě Marka, Kryštofa a Davida Ebena vystoupí i další přední čeští hudebníci, a to Pavel Skála, Jaromír Honzák a Jiří Zelenka.