Kreativ

ŠTÍTEK: umění

Tým vědců odhalil pomocí 3D skenů masivní kresby původních obyvatel Ameriky, které zůstaly v alabamské jeskyni skryté více než tisíc let.

Jeskyně v Alabamě ukrývala tisíc let starý poklad. Zanechali ho tu Indiáni

Tým vědců odhalil pomocí 3D skenů masivní kresby původních obyvatel Ameriky, které zůstaly v alabamské jeskyni skryté více než tisíc let. Jedná se o největší známé jeskynní umění, které kdy bylo v Severní Americe objeveno, a dosahuje délky až 3,4 metru. Studie, která podrobně popisuje unikátní objev, byla zveřejněna v časopise Antiquity.

Architekt Robert Konieczny má na starosti rekonstrukci bývalých městských jatek v Ostravě.

Autor nových Jatek v Ostravě: Stávající stavby je potřeba čím dál víc chránit

/ROZHOVOR/ V posledních letech do Ostravy zavítal snad častěji než za celý svůj předchozí život. Architekt Robert Konieczny z katovického studia KWK Promes tam dohlížel na své nejnovější dítě – přestavbu historických ostravských Jatek, která jsou podle něj v mnoha ohledech architektonicky průlomová a jejichž proměna v těchto dnech zdárně finišuje.

Ilustrační foto

Univerzita nabízí řadu letních škol. O kurzy je zájem

Třináct letních škol letos nabízí Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Oproti loňskému a předloňskému roku, kdy škola na kurzy přijímala kvůli covidu menší počty zájemců, letos organizátoři přicházejí hned s několika novinkami. Připravili například uměleckou letní školu ArtCamp Kids nebo příměstský tábor Fakulty pedagogické.

Ikebana je prastaré japonské umění

Inspirace do bytu: Souznění s přírodou v japonském stylu

Jarní dny vybízejí k vyzdobení našich domovů čerstvými květinami. Neotřelou inspiraci nabízí ikebana, prastaré japonské umění, které věnuje kromě květů pozornost také listům, větvím či stonkům. V neklidné době, kterou prožíváme, se hledání dokonalé harmonie při aranžování stane vítanou chvilkou pro zklidnění mysli.

Obrazy plzeňské malířky Doris Tesárkové Oplové.

Moje obrazy jsou mým zrcadlem. Je v nich vidět i smrt, říká malířka Oplová

Úzkost, deprese, pocit zmaru. Tak může na pozorovatele působit nejeden obraz plzeňské malířky Doris Tesárkové Oplové. „Proč jste namalovala tak krásnou ženu bez zbytku těla? Vždyť to působí tak neskutečně syrově a úzkostně?“ ptám se a ona odpovídá: „Ten obraz jsem malovala, když mi umírala maminka, proto z něj jde taková úzkost. Když se na něj dívám teď po čase, sama cítím a prožívám tu bolest znova,“ odpovídá mi velmi vysoká mladá žena s neskutečně křehkou duší.

V údolí řeky Aveyron na jihu Francie se našly kameny, jež zřejmě poskytují svědectví o pravěkém oživování výtvarných děl

Vědci zřejmě vyřešili hádanku pravěkých kamenných plaket. Sloužily k ohnivé show

Na paleolitickém nalezišti u břehů dnešní řeky Aveyron na jihu Francie se v 19. století našlo více než 50 kamenných plaket, jejichž pravý účel vědci možná odhalili až nyní. Zdá se, že před desítkami tisíc let se zde scházely po setmění pravěké rodiny, aby v záři planoucího ohně sledovaly, jak mezi stíny a plameny tančí malá stvoření.

Ať sháníte cokoli, najdete to v aukčním domě u Hejtmánků, říká se.

Chataři a chalupáři objevují skvosty. Jmění se pak dočkají po dražbě

Klasicistní usedlost v pražské Bubenči je vyhlášenou adresou pro lidi, kteří se zajímají o umění a starožitnosti. Ať sháníte cokoli, najdete to u Hejtmánků, říká se. Tomáš Hejtmánek je sice majitelem respektovaného aukčního domu a galerie, sám se však považuje v prvé řadě za nadšeného milovníka a především sběratele umění.

Graffiti v Jihočeském kraji.

Fenomén graffiti, vandalství, nebo pouliční umění. Jaký máte názor?

/ANKETA/ Sprejeři a sprejerky, graffiti, to je životní styl, subkultura, která je většinou společností nepochopená. Když se lidé rozhlédnou i po jihočeských městech, obcích a perifériích naleznou plno stop svědčících o její existenci. Názory na tento fenomén se různí, už od dob jeho vzniku. Je to vandalství, nebo svobodný způsob uměleckého vyjádření?

Po dva večery se v Plzni o víkendu uskuteční festival světla BLIK BLIK, na trase z náměstí Republiky do areálu DEPO2015 nabídne celkem patnáct světelných instalací.

Katedrálu i ulice v centru Plzně rozzáří na dva večery festival světla

V plné velikosti se do centra Plzně vrací 25. a 26. března vždy od 19 do 24 hodin festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK. Šestý ročník nabídne ve svém tradičním formátu na trase dlouhé 2,5 km celkem 15 zastavení s tím nejlepším ze současné digitální tvorby od umělců nejen z Čech, ale také Slovenska, Maďarska, Francie a dokonce dalekého Japonska.

Ze spolupráce Sokola s Michalem Škapou vznikla grafika na pomoc Ukrajině.

Sokolové se opět spojili s Michalem Škapou. Vznikla grafika na pomoc Ukrajině

Stay strong. To je název limitované edice speciálních grafických listů, kterou sokolové chtějí pomoci lidem na Ukrajině. Jeden z nejlepších streetartistů současnosti Michal Škapa vytvořil ve spolupráci s Českou obcí sokolskou (ČOS) a uměleckým projektem Sport in Art sto šedesát signovaných kopií.

Lidé prchající z Ukrajiny přicházejí na Slovensko přes hraniční přechod Vyšné Nemecké, 26. února 2022. Slovensko uvedlo, že po ruské vojenské operaci na Ukrajině vpustí do země prchající Ukrajince.

Unikátní operace. Čeští artisté evakuují děti z kyjevské školy umění

Ukrajinští artisté jsou považováni za nejlepší na světě. Jejich Kyjevská městská akademie odrůd a cirkusových umění však utichla a děti, které by měly po světě rozdávat radost svým uměním, teď prchají nejen z lavic a tělocvičen, ale i ze svých domovů. Necelé třicítce ze zhruba 750 žáků pomáhá i pražský „nový cirkus“ Cirk La Putyka.

Z vernisáže výstav Salon umělců Benešovska 2022 a Umělci Benešovska ze sbírek MUD v Muzeu umění a designu v Benešově.

OBRAZEM: Muzeum umění a designu v Benešově připravilo dvě nové výstavy

Hned dvě výstavy najednou otevřelo Muzeum umění a designu v Benešově ve středu 23. února. První z nich je oblíbený Salon umělců, na kterém vystavuje celkem 29 výtvarníků z Benešova. Kromě klasických výtvarných technik a směrů čekají na návštěvníky také fotografie umělecké, analogové nebo stále více rozšířený videoart.

Miroslav Tyrš, zakladatel Sokola, na ztvárnění od Jakuba Špaňhela.

Sokol je od svého vzniku i inspirací pro umění

Už od svého založení byl Sokol výjimečným spolkem. Dbal totiž o jednotu těla a ducha, což v důsledku znamená, že v něm nešlo jenom o to, aby byl člověk fyzicky zdatný – stejně podstatné bylo jeho vzdělání, uvědomělé vnímání světa, neochvějný postoj k národu, svým bližním. Navazoval na tradici antické kalokagathie, poselství, které světu předalo starověké Řecko, platné do dnešních časů: „Ve zdravém těle zdravý duch“

Brněnský umělec Timo tvoří svérázné nápisy po celé republice. Na snímku je nápis nedaleko brněnského dolního nádraží.

Říkají mu český Banksy: podívejte, co anonymní umělec Timo tvoří v ulicích Brna

/FOTOGALERIE/ Jeho nápisy zdobí stovky zdí po celé České republice, domy díky jeho umění získávají na hodnotě. Prvopočátky tvorby známého jihomoravského umělce s pseudonymem Timo však lidé najdou především v Brně. Ačkoliv se mu před dvěma lety dokonce povedlo vydat vlastní knihu, svou identitu si přísně střeží a i po letech kreativního tvoření stále zůstává v anonymitě.

Zlín má nové graffiti i své top výtvory na k tomu určených plochách. Město ale hyzdí ošklivosti, které se jako graffiti tváří.

Umění i šílenosti. Takové jsou graffiti ve Zlíně. Některé doslova berou dech

Krása, umění, ale i ohyzdnosti a nesmysly. Tak vypadají ve Zlíně výtvory streetových umělců na plochách, které ke svým dílům mají určeny. Tam mohou bez potíží tvořit, aniž by zničili fasády budov a dalších ploch v krajském městě. Bohužel, najdou se i takoví, kteří svými „díly“ dělají pravý opak.

Hledání bolestného Krista.

Dokument Hledání Bolestného Krista představí vzácný obraz Hanse von Aachena

V úterý 8. února od 17.30 hodin proběhne v sále Kreslírna v broumovském klášteře projekce dokumentárního filmu historika umění Štěpána Váchy a režisérky Amálie Kovářové „Hledání Bolestného Krista“. Projekci bude předcházet přednáška na téma Obrazová sbírka císaře Rudolfa II. a rudolfínské malířství. Na závěr následuje moderovaná debata s diváky.

Lenka Černota, Vlk, 200x210cm, 2020, kombinovaná technika.

Dětská galerie Lapidárium v Broumově a Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Jak se připravit na výzvy dnešního i budoucího světa? Co a jak (se) učit v mnohdy těžkopádném školním systému? Pro všechny, kterým to není FUK, je určen druhý ročník Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání, který organizují Centrum současného umění DOX a Společnost pro kreativitu ve vzdělávání ve spolupráci s platformou uMĚNÍM.

Výstava prací Jana Pamuły v olomouckém Muzeu umění

Největší tahák Muzea umění? Vloni výstava polského průkopníka

Dvojvýstava Jana Pamuły nazvaná Průkopník počítačového umění v Polsku a Světelné objekty je nejnavštěvovanější akcí pořádanou v loňském roce Muzeem umění Olomouc. Prohlédlo si ji téměř dvanáct a půl tisíce lidí. Celkem na akce pořádané muzeem přišlo na 45 tisíc návštěvníků.

Hostem programu bude moravský spisovatel Leoš Kyša alias František Kotleta, kultovní postava českého komiksu a drsné sci-fi literatury.

Proč lidé věří nesmyslům? Víc o dezinformacích dnes v Domě umění FUD UJEP

Už v 17 hodin začne dnes zajímavý, pro mnohé důležitý a pro pár důvěřivých občanů snad i nevděčný či neuvěřitelný program v Domě umění FUD UJEP na adrese Klíšská 1101/129a nedaleko klíšského areálu Kampusu UJEP. Čeká nás tu moderovaná diskuze nejen o dezinformacích třeba kolem koronaviru, ale také o mnoha škodlivých i ubližujících konspiračních teoriích či pseudonáboženských hnutích.